EUROLYGA 2023

Dešimt laukiamiausių LKL sugrįžėlių: nuo 23 metų NBA duonos ragavusio D. Sirvydžio iki 38-erių A. Jomanto

Lietuvos krepšinio lygos (LKL) klubai prieš naują sezoną į gimtąją šalį sugrąžino dešimtį kituose kraštuose rungtyniavusių Lietuvos krepšininkų ir pakvietė kelis užsieniečius, kurie jau yra pažįstami LKL sirgaliams, bet praėjusį sezoną žaidė kitose lygose.

 Nemažai Lietuvos krepšininkų sugrįžo į LKL.<br> lrytas.lt koliažas
 Nemažai Lietuvos krepšininkų sugrįžo į LKL.<br> lrytas.lt koliažas
Džiugas Slavinskas<br>FIBA nuotr.
Džiugas Slavinskas<br>FIBA nuotr.
Ignas Sargiūnas<br>G. Bitvinsko nuotr.
Ignas Sargiūnas<br>G. Bitvinsko nuotr.
Dž.Gagičius.
Dž.Gagičius.
Paulius Valinskas
Paulius Valinskas
 A.Jomantas sugrįžo į LKL.<br> G.Bitvinsko nuotr.
 A.Jomantas sugrįžo į LKL.<br> G.Bitvinsko nuotr.
 Vaidas Kariniauskas<br> A.Vilkelio nuotr.
 Vaidas Kariniauskas<br> A.Vilkelio nuotr.
 Deividas Sirvydis.<br> A.Vilkelio nuotr.
 Deividas Sirvydis.<br> A.Vilkelio nuotr.
 Arnas Velička<br> G.Šiupario nuotr.
 Arnas Velička<br> G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

Sep 16, 2023, 8:30 AM

Tarp grįžtančių į LKL po ilgesnės ar trumpesnės pertraukos – NBA debiutavęs Deividas Sirvydis, Lietuvos rinktinės krepšininkas Vaidas Kariniauskas, po NKL praleisto sezono į aukštesnį lygį vėl kylantis veteranas Artūras Jomantas ir kiti.

Deividas Sirvydis (į „Lietkabelį“ iš „Wisconsin Herd“)

„Lietkabelis“ vasarą į Lietuvą grąžino net tris mūsų šalies krepšininkus. Neabejotinai didžiausią triukšmą Panevėžio klubas sukėlė, kai paskelbė apie sutartį su 23 metų Deividu Sirvydžiu, kuris per tris svetur praleistus sezonus spėjo debiutuoti NBA lygoje, bet daugiausia žaidė G lygos komandose.

NBA lygoje D.Sirvydis žaidė 23 rungtynes ir pelnydavo 1,9 taško (2020–2022 m.). Praėjusį sezoną 203 cm ūgio puolėjas atstovavo „Fort Wayne Mad Ants“ ir „Wisconsin Herd“ komandoms, o jo vidurkis G lygoje buvo 10,4 taško.

Prieš išvykdamas į Ameriką, vilnietis LKL pirmenybėse žaidė keturis sezonus. Tiesa, du pirmuosius sezonus D.Sirvydis į aikštę būdavo leidžiamas tik retsykiais, o ir kitus du sezonus jo indėlis „Ryto“ komandoje nebuvo didelis. 2019–2020 m. sezone D.Sirvydis pelnydavo 5,7 taško.

Arnas Velička (į „Rytą“ iš Chemnico „Niners“)

Nors Arnui Veličkai dar tik 23-eji, jis užsienyje praleido jau pusšešto sezono. 196 cm ūgio gynėjas rungtyniavo Ispanijoje, Prancūzijoje, Italijoje, Vokietijoje. Šįkart A.Velička į Lietuvą grįžo iš Vokietijos lygos, kurioje atstovavo Chemnico „Niners“ komandai ir pelnydavo 10,1 taško bei atlikdavo 7,5 rezultatyvaus perdavimo.

Praėjusį kartą žaisdamas LKL pirmenybėse A.Velička vilkėjo „Prienų“ aprangą (2019–2020 m.) ir pelnydavo 12,2 taško. Dabar jo laukia gerokai didesnė atsakomybė „Ryte“, kuriame įžaidėjas bandys įrodyti, kad buvo nepelnytai pamirštas sudarant Lietuvos rinktinės kandidatų sąrašą.

Vaidas Kariniauskas (į „Wolves“ iš Bukarešto „Rapid“)

Vienadiene pasaulio pirmenybių žvaigžde tapęs 29 metų Vaidas Kariniauskas grįžta į LKL po sezono pertraukos. Jis vasarą jau buvo įsipareigojęs „Mažeikiams“, bet rugsėjo viduryje nutraukė sutartį ir perėjo į „Wolves“.

Praėjusį sezoną 198 cm ūgio gynėjas pradėjo „Bamberg“ komandoje ir Vokietijos lygoje pelnydavo 8,7 taško bei atlikdavo 4 rezultatyvius perdavimus. Gruodžio mėnesį jis perėjo į Bukarešto „Rapid“ ir Rumunijos lygoje įmesdavo 12,2 taško bei atlikdavo 4,4 rezultatyvaus perdavimo.

Įdomu, kad nuo 2016 metų V.Kariniauskas tik du sezonus nekeitė komandos sezono viduryje. Pastarąjį kartą – 2021–2022 metų sezone, kai žaidė „Ryte“ ir Lietuvos lygoje pelnydavo vidutiniškai 9 taškus bei atlikdavo 3,9 rezultatyvaus perdavimo.

Paulius Valinskas (į „Lietkabelį“ iš Belgrado FMP)

Žiemos pradžioje 28-ąjį gimtadienį pažymėsiantį Paulių Valinską su Panevėžiu sieja ypatingas ryšys. 191 cm ūgio gynėjas „Lietkabelyje“ žaidė proveržio sezoną (2018–2019 m.), į „Lietkabelį“ grįžo po nesėkmingo bandymo įsitvirtinti Prancūzijos lygoje.

Praėjusį sezoną P.Valinskas sėkmingai žaidė Belgrado FMP ekipoje. Jis Adrijos lygoje pelnydavo 14,6 taško ir atlikdavo 4,8 rezultatyvaus perdavimo. Vis dėlto pavasarį Serbijos sostinės klubas keistomis aplinkybėmis nutraukė sutartį. Vasarą krepšininkas ilgokai dairėsi naujos darbovietės, kol rugsėjo mėnesį nusprendė dar vieną tarpsnį praleisti Panevėžyje. Kai P.Valinskas praėjusį kartą žaidė „Lietkabelyje“ (2020–2021 m.) jo vidurkiai Lietuvos lygoje buvo 13,4 taško ir 3,1 rezultatyvaus perdavimo.

Džordže Gagičius (į „Wolves“ iš Čačako „Borac“)

Serbas Džordže Gagičius prieš porą metų tapo Panevėžio numylėtiniu ne vien dėl patikimo žaidimo, bet ir dėl to, kad sutiko likti „Lietkabelyje“ antrą sezoną. Jo antrasis sezonas Lietuvoje (2021–2022 m.) buvo dar sėkmingesnis – 13,8 taško pelnydavęs ir 4,7 kamuolio atkovodavęs 210 cm ūgio galiūnas padėjo panevėžiečiams pasiekti LKL finalą.

Likti „Lietkabelyje“ dar ilgiau Dž.Gagičius nepanoro, bet praėjęs sezonas jam nebuvo sėkmingas. Iš pradžių jis gana blankiai žaidė Prancūzijos lygos autsaiderėje „Blois“ komandoje (vid. 7,3 tšk.), po to perėjo į didelių tikslų nekeliančią Adrijos lygos autsaiderę Čačako „Borac“ ekipą (vid. 10,2 tšk.).

Šį sezoną 32 metų Dž.Gagičius pradės visai kitokias užduotis sprendžiančioje komandoje. Jis perėjo į „Wolves“, kuri tikisi Lietuvos lygoje kovoti dėl aukščiausių vietų.

Artūras Jomantas („Mažeikiai“, iš NKL į LKL)

38 metų Artūras Jomantas vasarą komandos nekeitė, bet su „Mažeikiais“ pakilo iš antrosios pakopos į pirmąją. Į gimtuosius Mažeikius buvęs Lietuvos rinktinės puolėjas grįžo pernai ir praėjusį sezoną NKL pirmenybėse pelnydavo 11,2 taško, atkovodavo 5,3 kamuolio bei atlikdavo 4 rezultatyvius perdavimus. Šį sezoną LKL varžybose veterano statistika turėtų būti gerokai žemenė, bet jo patirtis komandai neabejotinai pravers.

A.Jomantas stipriausioje šalies lygoje pradeda 22-ąjį sezoną. Jis LKL debiutavo 2001 metų lapkričio 29 dieną. Prieš grįždamas į Mažeikius, 2021–2022 metų sezone A.Jomantas atstovavo „Dzūkijai“ ir LKL turnyre pelnydavo 4,7 taško.

Ignas Sargiūnas (į „Neptūną“ iš „Bayreuth“)

Ignas Sargiūnas du praėjusius sezonus žaidė komandose, kurios laimėdavo labai retai. Prieš išvykdamas į užsienį, jis užpraėjusį sezoną atstovavo LKL autsaideriams „Prienams“, praėjusį sezoną – Vokietijos lygoje paskutinę vietą užėmusiam „Bayreuth“ klubui. 196 cm ūgio gynėjas galėjo pasiguosti nebent tuo, kad abiejose komandose jis buvo svarbus žaidėjas: „Prienuose“ pelnydavo 12,5 taško, „Bayreuth“ – 10,5 taško.

Prieš šį sezoną 24 metų I.Sargiūnas pasirašė sutartį su „Neptūnu“, kurio vadovai tikisi, kad naujokas padės įsitvirtinti bent LKL lentelės viduryje.

Džiugas Slavinskas (į „Lietkabelį“ iš „Kolin“)

202 cm ūgio puolėjas Džiugas Slavinskas tapo vienu iš 2020–2021 metų LKL sezono atradimų. Tuometinis „Neptūno“ žaidėjas pelnydavo 7,2 taško, atkovodavo 4,6 kamuolio ir sulaukė daug palankių atsiliepimų, bet užpernai priėmė keistą sprendimą pereiti į Bratislavos „Inter“ komandą ir sezoną žaidė silpnoje Slovakijos lygoje. Praėjusį sezoną jis rungtyniavo stipresnėje Čekijos lygoje, kurioje vilkėdamas „Kolin“ aprangą pelnydavo 15,6 taško ir atkovodavo 6,5 kamuolio, tačiau ir šis klubas nebuvo tinkamiausia vieta tobulėti.

Rudenį Dž.Slavinskas pažymės 25-ąjį gimtadienį, jo karjeroje dar daug kas prieš akis. Šį sezoną jis grįžta į aukštesnį lygį ir žaisdamas „Lietkabelyje“ kovos su pajėgesniais aukštaūgiais, negu sutikdavo du praėjusius sezonus.

Chauncey Collinsas (į „Mažeikius“ iš „Al Wahda“)

Lietuvos lygoje debiutuojantis Mažeikių klubas prisiminė amerikietį, kuris jau žaidė mūsų šalyje. 185 cm ūgio Chauncey Collinsas prieš kelis sezonus džiugino ir „Nevėžio“, ir „Dzūkijos“ sirgalius. Kėdainių komandoje jis pelnydavo 14,7 taško (2018–2019 m.), Alytaus ekipoje – 16 taškų (2019–2020 m.).

Prieš trejus metus Ch.Collinsas iš Lietuvos išvyko į stipresnę Prancūzijos lygą, bet jos lygis gynėjui buvo per aukštas. Po to jis rungtyniavo Vengrijoje, Suomijoje, Turkijos antrojoje lygoje, o praėjusį sezoną nukeliavo į Saudo Arabiją ir žaisdamas Mekos „Al Wahda“ klube pelnydavo 18,3 taško, atkovodavo 6,4 kamuolio ir atlikdavo 6,6 rezultatyvaus perdavimo.

Viny Okouo (į „Nevėžį“ iš „Fuenlabrada“)

Vienas garsiausių Kongo Respublikos krepšininkų Viny Okouo jau drebino LKL arenų lankus 2019–2020 metų sezone. Tuomet jis žaisdamas „Nevėžyje“ pelnydavo 10,4 taško ir atkovodavo 7,6 kamuolio.

Prieš trejus metus atrodė, kad 214 cm ūgio vidurio puolėjui „Nevėžis“ bus puikus tramplinas atgal į Ispanijos lygą. Kitą sezoną V.Okouo išties naudingai žaidė San Sebastiano „Gipuzkoa“ komandoje (vid. 9,9 tšk.), bet paskui jo statistika vis blogėjo. Praėjusį sezoną afrikietis beviltiškoje Ispanijos lygos autsaiderėje „Fuenlabrada“ ekipoje pelnydavo tik 4,5 taško, o šį rudenį 26 metų krepšininkas grįžta gaivinti karjerą į Kėdainius.

Visi po pertraukos į LKL grįžtantys krepšininkai

„Žalgiris“: -

„Rytas“: Arnas Velička (Chemnico „Niners“, Vokietija).

„Lietkabelis“: Deividas Sirvydis („Wisconsin Herd“, G lyga), Paulius Valinskas (Belgrado FMP, Serbija), Džiugas Slavinskas („Kolin“, Čekija).

„Jonava“: -

„Wolves“: Džordže Gagičius (Serbija; Čačako „Borac“, Serbija), Vaidas Kariniauskas (Bukarešto „Rapid“, Rumunija).

„Juventus“: Jonas Zakas (Bratislavos „Inter“, Slovakija).

„Neptūnas“: Ignas Sargiūnas („Bayreuth“, Vokietija).

„Nevėžis“: Viny Okouo (Kongo Respublika; „Fuenlabrada“, Ispanija), Matas Razbadauskas („Melilla-2“, Ispanijos ketvirtoji lyga).

„Šiauliai“: -

„Pieno Žvaigždės“: Simas Jarumbauskas („Melilla“, Ispanijos antroji lyga).

„Gargždai“: -

„Mažeikiai“: Chauncey Collinsas (JAV; „Al Wahda“, Saudo Arabija), Artūras Jomantas („Mažeikiai“, NKL).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.