EUROLYGA 2023

Pasikeitęs „Lietkabelis“ – kur kas sunkesnis kelias Europos taurėje ir viltimi tapęs D. Sirvydis

Panevėžio „7bet-Lietkabelis“ naująjį sezoną pasitiko atsinaujinęs – naujas vyriausiasis treneris ir daug pokyčių sudėtyje. Panevėžiečiai jau spalio 4-ą dieną pradės kovas Europoje, kur bandys ne tik pakartoti, bet ir pagerinti praėjusio sezono rezultatą, kuomet grupių etape iškovojo ketvirtąją vietą ir užsitikrino namų pranašumą bent vienose Europos taurės atkrintamųjų rungtynėse.

 Panevėžio „7bet-Lietkabelis“<br>Betsafe-LKL nuotr.
 Panevėžio „7bet-Lietkabelis“<br>Betsafe-LKL nuotr.
 Deividas Sirvydis<br>Betsafe-LKL nuotr.
 Deividas Sirvydis<br>Betsafe-LKL nuotr.
 Martynas Varnas<br>Betsafe-LKL nuotr.
 Martynas Varnas<br>Betsafe-LKL nuotr.
 Gediminas Orelikas<br>Betsafe-LKL nuotr.
 Gediminas Orelikas<br>Betsafe-LKL nuotr.
 Robertas Štelmaheris<br>Betsafe-LKL nuotr.
 Robertas Štelmaheris<br>Betsafe-LKL nuotr.
 Panevėžio „7bet-Lietkabelis“<br>Betsafe-LKL nuotr.
 Panevėžio „7bet-Lietkabelis“<br>Betsafe-LKL nuotr.
 Donatas Sabeckis<br>Betsafe-LKL nuotr.
 Donatas Sabeckis<br>Betsafe-LKL nuotr.
 Vytenis Lipkevičius<br>Betsafe-LKL nuotr.
 Vytenis Lipkevičius<br>Betsafe-LKL nuotr.
 Paulius Valinskas<br>Betsafe-LKL nuotr.
 Paulius Valinskas<br>Betsafe-LKL nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

2023-09-20 18:22

Visgi kol kas sezono pradžia, atrodo, sudėtinga. Banguotas pasiruošimo ciklas, pralaimėjimas pirmajame Lietuvos krepšinio lygos („Betsafe-LKL“) mače, tačiau į slogią pradžią pernelyg jautriai reaguoti nereikėtų, kadangi natūralu, kad priprasti prie pokyčių, naujų žaidėjų ir žaidimo schemų, reikia laiko. Ar pavyks panevėžiečiams pasirodyti panašiai, kaip pernai, ar geriau europiniame turnyre?

Tinklalapis lrytas.lt pateikia penkis argumentus, kodėl panevėžiečiams šis sezonas Europos taurėje bus pilnas iššūkių, tačiau galintis pasibaigti su laiminga pabaiga.

Praėjusiame sezone „7bet-Lietkabelis“ reguliariajame Europos taurės sezone iškovojo 10 pergalių ir patyrė 8 pralaimėjimus, ko grupių etape užteko, kad Aukštaitijos klubas užimtų ketvirtąją vietą savo grupėje. Visgi panevėžiečiai, nors turėjo namų pranašumą pirmajame atkrintamųjų etape, tolimesnio bilieto atkrintamųjų etape neiškovojo, kuomet po dramatiškos kovos 97:98 nusileido ambicingajam „Paris Basketball“ klubui.

Nepaisant praėjusių metų pasirodymo – naujas sezonas yra it nauja istorija, kurią iš naujo reikės rašyti Panevėžio „7bet-Lietkabelio“ komandai.

Pasikeitęs Europos taurės formatas

Panevėžio ekipai šiemet patekti į išsvajotas atkrintamąsias bus dar sunkiau nei praėjusiais metais. Šį sezoną Europos taurė pristatė naują atkrintamųjų modelį, kur į tolimesnį Europos taurės varžybų etapą pateks nebe 8 komandos kaip pernai, o tik 6.

Vien šis faktas, kad vietų atkrintamųjų etape bus mažiau, o kiekvienas mačas bus dar svarbesnis – panevėžiečiams apsunkins misiją patekti į tolimesnį varžybų etapą.

„7bet-Lietkabelio“ grupėje laukia praėjusio sezono Europos taurės čempionė Las Palmo „Dreamland Gran Canaria“, turnyro vicečempionė, kuri bus su Nenadu Čanaku priešaky – Ankaros „Turk Telekom“, praėjusio sezono išsišokėlė Ulmo „Ratiopharm“ ir kitos komandos, kurių biudžetas turėtų būti didesnis nei panevėžiečių.

Vyriausiojo trenerio lygis

Jau prieš pat sezoną Robertas Štelmaheris viešojoje erdvėje buvo sutiktas dviprasmiškomis emocijomis.

Vieni sakė, kad tai neblogas pasirašymas, o kiti kritikavo Panevėžio klubo pasirinkimą pasikviesti buvusį krepšininką ir buvusį Latvijos vyrų krepšinio rinktinės trenerį.

Kol kas R.Štelmaheris neturėjo ypač gero sezono aukštesnio lygio komandose. Tiek Latvijos rinktinėje, tiek Nymburke, tiek kitose komandose, kurios žaidė kiek aukštesniame lygyje, R.Štelmaheris patyrė skaudžias pamokas ir skaudžius pralaimėjimus, o artėjantis sezonas latviui bus kertinis.

Buvęs krepšininkas treniruoja stipriausią komandą, kurią kada nors jam teko treniruoti klubiniame krepšinyje.

Žinoma, kol kas yra sezono pradžia ir sunku spręsti tikrąjį trenerio įdirbį ir lygį, kuomet buvo sužaistas vos vienas oficialus mačas ir begalė draugiškų rungtynių, tačiau jau mače su Klaipėdos „Neptūnu“ matėme, kad jo schemos tiek puolime, tiek gynyboje nėra ypač išskirtinės ir sudėtingos.

Galime daryti prielaidą, kad komanda dar nėra susižaidusi, kadangi pagrindiniai žaidėjai Gabrielius Maldūnas ir Deividas Sirvydis visai neseniai grįžo iš pasaulio čempionato Filipinuose, tačiau kiti žaidėjai, atrodo, yra pakankamai neblogo lygio. Net ir žiūrint į dvikovą su „Neptūnu“, kur pirmąjį atsibudimo skambutį gavo R.Štelmaheris.

Įdomu ir tai, kad vienas perspektyviausių Lietuvos jaunuolių Liutauras Lelevičius negavo šanso pasirodyti prieš Klaipėdos ekipą. „7bet-Lietkabelis“ pastaruoju metu garsėjo it vieta, kur jaunimas daro klaidas, tobulėja, o antroje sezono pusėje duoda apčiuopiamą naudą klubui. Tikėkimės, kad R.Štelmaheris po pirmojo mačo pasidarys išvadas ir jau netrukus matysime geresnę tiek jo, tiek „7bet-Lietkabelio“ versiją.

Įžaidėjo pozicijos grandis – po padidinamuoju stiklu

Panevėžio klubas prieš pat sezono pradžią atsisveikino su Jonathanu Davisu, pasipildė Donatu Sabeckiu, kuris bent jau trims mėnesiams pakeis traumą patyrusį Dovį Bičkauskį, o taip pat į klubą atvyko visiems „7bet-Lietkabelio“ sirgaliams pažįstamas Paulius Valinskas.

Galime drąsiai sakyti, kad Aukštaitijos ekipa esamuoju laiku turi vieną tikrą įžaidėją – D.Sabeckį, kuriam yra numatyta atsarginio įžaidėjo rolė. Krepšininkas, nors turi daug pliusų, turi kelis esminius minusus, galinčius apkarpyti jo laiką aikštelėje.

Taip – D.Sabeckis gali neblogai kurti kitiems, yra pakankamai neblogas gynyboje, tačiau klausimas, ar jis gali daryti tokius dalykus, aukštu lygiu Europos taurėje. „Betsafe-LKL“ krepšininkas įrodė, kad gali būti patikimas įžaidėjas, tačiau Panevėžio klubas, neskaitant trumpos atkarpos Kauno „Žalgiryje“, yra aukščiausio lygio komanda, kurioje žaidė gynėjas, tad įdomu, kaip jam pavyks prisitaikyti prie aukštesnio lygio kovų.

Didžiausias minusas, kurį turi D.Sabeckis, yra nestabilus metimas. Jau pirmajame „Betsafe-LKL“ mače matėme, kaip Klaipėdos „Neptūnas“ provokavo gynėją mesti metimus iš tolimesnių nuotolių, žinodami, kad jo pataikymo procentas yra ne pats stabiliausias.

Nė neabejoju, kad tą patį matysime ir Europos taurėje, kur dauguma komandų, žinodamos D.Sabeckio sunkumus, veikiau leis mesti metimą iš toli, nei kad veržtis, užsibaigti pačiam arba kurti progas kitiems.

Į Panevėžį grįžusiam P.Valinskui kol kas numatoma pagrindinio įžaidėjo rolė. Taip, Paulius gali žaisti įžaidėju ir pastaruoju metu žaidė būtent pirmoje pozicijoje, tačiau pirma jis yra progų kūrėjas sau, o ne kūrėjas komandos draugams.

Kaunietis yra labiau „combo“ gynėjas, kuris iš bėdos gali žaisti įžaidėjo pozicijoje, o ne tą daryti ilguoju laikotarpiu.

Niekas nekvestionuoja P.Valinsko galimybių rinkti taškus. Tą jau pamatėme pirmajame „Betsafe-LKL“ mače, kur su mažai apšilimo „7bet-Lietkabelyje“ gynėjas buvo bene pagrindinis taškų rinkėjas komandoje, tačiau didžiausias klausimas, kaip kauniečiui pavyks valdyti komandą, atsilaikyti prieš didesnį varžovų spaudimą Europos taurėje, o galop bus įdomu P.Valinsko gynybą prieš pajėgesnius krepšininkus Europos taurėje.

Didelis potencialas

Panevėžio „7bet-Lietkabelis“ pasirašė sutartį su bene labiausiai intriguojančiu lietuviu Deividu Sirvydžiu. Snaiperis prasimušė į Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės dvyliktuką, kur treneriams įrodė, kad jis yra vertas vietos pasaulio čempionate.

Universalusis vilnietis turi puikų metimą iš toli, gali prasiveržti arčiau krepšio, o kartu – jo potencialas tobulėti sezono eigoje yra didelis.

Lietuvis pastaruosius metus žaidė JAV, kur buvo ypač vertinamas dėl savo metimo iš toli ir didelės drąsos.

D.Sirvydis artėjantį Europos taurės sezoną turėtų būti bene ryškiausiu Panevėžio klubo žaidėju, kuris turėtų tempti komandos puolimą į viršų.

Taip pat daug potencialo Panevėžio ekipoje turi ir kitas naujokas – Martynas Varnas. Karjeros šuolį atlikęs puolėjas turėtų būti žaidėjas, kuris įneša papildomų vėjų į Panevėžio ekipos puolimą, o kartu daro įtaką ir gynyboje.

Neabejoju, kad M.Varnui reikės adaptacinio laikotarpio Aukštaitijos klube, kadangi būtent „7bet-Lietkabelis“ yra stipriausia komanda, kurioje M.Varnui tenka žaisti (neskaitant trumpų atkarpų „Žalgiryje“), tačiau sezono eigoje kaunietis turėtų pritapti ir duoti daug teigiamų dalykų Panevėžio komandai.

Žinoma, yra ir tas pats L.Lelevičius, kuris pirmajame „Betsafe-LKL“ mače negavo šanso. Šio krepšininko lubos irgi yra aukštos, tačiau jam reikia realių minučių aikštelėje, kur jis galėtų klysti, mokytis ir kartu tobulėti.

Kaunietis yra ypač talentingas puolime, tad jeigu jam pavyks įrodyti R.Štelmaheriui, kad jis yra vertas laiko aikštelėje, universalusis krepšininkas turėtų sezono eigoje tobulėti ir einant tolyn į sezoną, atnešti vis didesnę naudą Panevėžio klubui.

Veteranų jungtis

Didžiausia „7bet-Lietkabelio“ pergalė – veteranų išlaikymas.

Gediminas Orelikas, Vytenis Lipkevičius ir Gabrielius Maldūnas neabejotinai cementuos rūbinę, o kartu bus ypač svarbūs aikštelėje.

Patyrę lietuviai savo karjerose yra matę visko – tiek šilto, tiek šalto, tad jie turėtų būti ypač svarbūs tada, kai komandai kažkas nesiseka, palaikydami ūpą ir ragindami kitus kovoti.

Apie žaidėjų indelį į žaidimą net negalime abejoti – visi trys veteranai bus svarbūs abejose aikštės pusėse.

G.Orelikas turėtų ir toliau būti išnaudojamas pick and pop ir pranašumo situacijose arčiau krepšio, kuomet puolėjas liks prieš mažesnį varžovą.

V.Lipkevičius ir toliau bus tas žaidėjas, kuris viską klijuoja. Jau pirmajame „Betsafe-LKL“ mače pamatėme, kokią įtaką žaidimui turės Lipkė.

„7bet-Lietkabelio“ simbolis mače su Klaipėdos „Neptūnu“ surinko 7 taškus, tačiau buvo naudingiausias visoje Panevėžio komandoje. Puolėjas atkovojo 6 kamuolius, atliko 5 rezultatyvius perdavimus, išprovokavo 4 pražangas, perėmė 3 kamuolius ir surinko 21 naudingumo balą.

G.Maldūnas ir toliau bus žaidėjas, kuris lipdys gynybą, o puolime bus pavojingas du prieš du situacijose, kur jis ir toliau naudos savo meistrišką floaterį (metimą aukšta trajektorija).

Visgi, kas yra dar svarbiau, kad šie krepšininkai ne tik turės balsą rūbinėje, bet ir trenerių štabe. Tokio lygio veteranai visuomet gali kreiptis (o tikriausiai ir kreipsis) į trenerį, turėdami jam patarimų, ką būtų galima daryti aikštelėje geriau, tad nė neabejoju, kad veteranų sinergija bus jaučiama ne tik aikštelėje ir rūbinėje, bet ir šalia aikštelės, kuomet reikės eiti į diskusijas su R.Štelmaheriu.

Nors sezono pradžia tikrai neatrodo įkvepiančiai ir Panevėžio klubas turi savų minusų, tačiau kartu turi tikrai daug potencialo ir gali drąsiai pretenduoti į atkrintamąsias Europos taurėje, tad tereikia tikėtis, kad visi – tiek žaidėjai, tiek treneriai pernelyg blogai nesureaguos į skaudžius ir neišvengiamus pralaimėjimus, kadangi pereiti iš vieno etapo (N.Čanako) į kitą (R.Štelmaherį) reikia tikrai daug laiko, apsipratimo, emocinių ir psichologinių jėgų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.