EUROLYGA 2023

„Wolves“ tarptautinio sezono startas – kas laukia vilniečių Europos taurėje?

Vilniaus „Wolves“ krepšininkai antradienį žais pirmąsias Europos taurės rungtynes. Turnyro debiutantai, kurie sezoną atidarys Prancūzijos sostinėje, varžysis A grupėje ir susitiks su Ispanijos, Italijos, Prancūzijos, Vokietijos, Turkijos, Slovėnijos, Izraelio, Ukrainos ir Didžiosios Britanijos komandomis.

Vilniečiai pasitinka tarptautinio sezono startą.<br>LKL nuotr.
Vilniečiai pasitinka tarptautinio sezono startą.<br>LKL nuotr.
Vilniečiai pasitinka tarptautinio sezono startą.<br>LKL nuotr.
Vilniečiai pasitinka tarptautinio sezono startą.<br>LKL nuotr.
Vilniečiai pasitinka tarptautinio sezono startą.<br>LKL nuotr.
Vilniečiai pasitinka tarptautinio sezono startą.<br>LKL nuotr.
Vilniečiai pasitinka tarptautinio sezono startą.<br>LKL nuotr.
Vilniečiai pasitinka tarptautinio sezono startą.<br>LKL nuotr.
Vilniečiai pasitinka tarptautinio sezono startą.<br>LKL nuotr.
Vilniečiai pasitinka tarptautinio sezono startą.<br>LKL nuotr.
Vilniečiai pasitinka tarptautinio sezono startą.<br>LKL nuotr.
Vilniečiai pasitinka tarptautinio sezono startą.<br>LKL nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Oct 3, 2023, 3:09 PM

Badalonos „Joventut“

Praėjusį sezoną

Ispanijos lygos reguliariajame sezone užėmė 7 vietą (19–15), ketvirtfinalyje nugalėjo Vitorijos „Baskonia“ 2:0, pusfinalyje pralaimėjo Madrido „Real“ 1:3.

Europos taurės grupėje užėmė 2 vietą (13–5), aštuntfinalyje nugalėjo Londono „Lions“ 89:78, ketvirtfinalyje – Tel Avivo „Hapoel“ 82:74, pusfinalyje pralaimėjo „Gran Canaria“ 86:89.

Buvęs Europos taurės laimėtojas „Joventut“ praėjusį sezoną vėl tiesė rankas į šį prizą, bet nusvilo pusfinalio rungtynėse. Jose Badalonos krepšininkai pripažino kitos Ispanijos komandos „Gran Canaria“ pranašumą.

Pavasarį patirta nesėkmė nesumažino „žalių-juodų“ apetito, o ir šios komandos galimybes, nepaisant kelių tarpsezonio permainų, lieka labai didelės. „Joventut“ šį sezoną vėl bus vienas pagrindinių Europos taurės favoritų.

Badalonos sirgaliai šį rudenį neabejotinai pasigenda į Eurolygos klubus išvykusių Joelio Parros ir Kyle‘o Guy. Bet šiems dviem buvusiems pagrindinio penketo žaidėjams „Joventut“ rado deramą pamainą. Iš Atėnų „Panathinaikos“ klubo atvykus Andrew Andrewsui (30, 188) ir didelę Eurolygos patirtį sukaupusiam Deshaunui Thomasui (32, 201), Badalonos komandos smogiamasis penketas tikrai nesusilpnėjo.

Juo labiau kad treneris Carlesas Duranas ir toliau gali pasikliauti pagrindiniu įžaidėju Andresu Felizu (26, 188) iš Dominikonų Respublikos bei jėgų vis dar nestokojančiu kroatų milžinu Ante Tomičiumi (36, 217).

Slobožansko „Prometej“

Praėjusį sezoną

Latvijos-Estijos lygos reguliariajame sezone užėmė 1 vietą (29–1), finale nugalėjo Rygos VEF 77:62.

Europos taurės grupėje užėmė 1 vietą (14–4), aštuntfinalyje nugalėjo Hamburgo „Towers“ 87:79, ketvirtfinalyje – Patrų „Prometheas“ 80:57, pusfinalyje pralaimėjo Ankaros „Türk Telekom“ 74:76.

Užpuolus Rusijos agresoriams iš namų išvytas „Prometej“ laikinai įsikūrė Rygoje. Latvijos sostinėje Ukrainos klubas jaučiasi gerai ir praėjusį sezoną ne tik tapo Latvijos-Estijos lygos čempionu, bet ir nustebino gerais rezultatais Europos taurės turnyre.

Nors vasarą buvęs lyderis Gianas Clavellis ir dar keli krepšininkai išvyko į kitus klubus, „Prometej“ naują sezoną pradėjo nesusilpnėjęs. Komandoje liko pagrindinio penketo žaidėjai čekas Ondrejus Balvinas (31,

217) ir kanadietis Calebas Agada (29, 193), o išvykusius užjūrio krepšininkus pakeitė penki nauji amerikiečiai, tarp kurių pavojingiausias – praėjusį sezoną NBA lygoje žaidęs Davonas Reedas (28, 196).

„Prometej“ kvietimą priėmė ir praėjusį sezoną „Wolves“ aprangą vilkėjęs Rashardas Kelly (28, 201), kurį Ukrainos klubas pakvietė, kai paaiškėjo, kad kelis mėnesius, o gal ir visą sezoną žaisti negalės Arnoldas Kulboka (25, 206). Lietuvis vasarą į Slobožansko klubą atvyko iš Patrų „Prometheas“, bet rugsėjo pabaigoje jam buvo atlikta kelio operacija, dėl kurios A.Kulboka ilgam iškrito iš rikiuotės.

„Prometej“ atstovauja apie pusę Ukrainos rinktinės žaidėjų. Tarp jų – buvę Lietuvos klubų krepšininkai Isufas Sanonas (24, 193), Denysas Lukašovas (34, 188) ir Viačeslavas Bobrovas (31, 203).

Šiam kolektyvui vadovauja ilgametis Čekijos rinktinės treneris izraelietis Ronenas Ginzburgas, kuriam talkina lietuvis Mantas Šernius.

„Paris“

Praėjusį sezoną

Prancūzijos lygos reguliariajame sezone užėmė 9 vietą (16–18) ir nepateko į atkrintamąsias varžybas.

Europos taurės grupėje užėmė 5 vietą (10–8), aštuntfinalyje nugalėjo Panevėžio „Lietkabelį“ 98:97, ketvirtfinalyje pralaimėjo Las Palmo „Gran Canaria“ 74:104.

Paryžiaus ekipa pavasarį pastatė neįveikiamą užkardą „Lietkabeliui“, kurį nugalėjo Europos taurės aštuntfinalyje, bet Prancūzijos lygoje net nepateko į atkrintamąsias varžybas. Nenuostabu, kad finansinius pajėgumus vis plečiančio ir po kelių mėnesių į naują areną, kuri statoma rengiantis Paryžiaus olimpinėms žaidynėms, persikelsiančio „Paris“ vadovai tarpsezoniu ėmėsi drastiškų permainų ir per vasarą komandą pakeitė neatpažįstamai. Dabartinis „Paris“ labiau panašus ne į pernykštį „Paris“, iš kurio liko vos du žaidėjai, bet į Bonos „Telekom“, iš kurio atvyko naujasis treneris suomis Tuomasas Iisalo ir net šeši (!) nauji krepšininkai.

Bonos komanda pavasarį tapo FIBA Čempionų lygos nugalėtoja. Pagrindinis pergalės kalvis buvo amerikietis T.J.Shortas (25, 168), o svarbiausi jo pagalbininkai – kiti amerikiečiai Tysonas Wardas (26, 198), Collinas Malcolmas (26, 200), čilietis Sebastianas Herrera (25, 193) ir Leonas Kratzeris (26, 211). Dabar jie visi suvienijo pajėgas Prancūzijos sostinės komandoje.

Tel Avivo „Hapoel“

Praėjusį sezoną

Izraelio lygos reguliariajame sezone užėmė 3 vietą (20–7), pusfinalyje nugalėjo Jeruzalės „Hapoel“ 2:0, finale pralaimėjo Tel Avivo „Makabi“ 1:2.

Europos taurės grupėje 3 vietą (13–5), aštuntfinalyje nugalėjo Venecijos „Reyer“ 90:80, ketvirtfinalyje pralaimėjo Badalonos „Joventut“ 74:82.

„Hapoel“ krepšininkams praėjusį sezoną po 18 metų pertraukos patekus į Izraelio lygos finalą, pasiekimais patenkinti klubo vadovai norėjo, kad vasarą permainų būtų kuo mažiau. Ir nors visai išvengti nuostolių nepavyko, „raudonieji“ į naują sezoną žengia išsaugoję nemažai svarbiausių žaidėjų bei trenerį Danį Franko.

Sirgalius šį sezoną toliau džiugins antrosios linijos duetą sudarantys amerikiečiai J‘Covanas Brownas (33, 188) ir Xavieras Munfordas (31, 193), puikiai žaidęs puolėjas Tomeras Ginatas (29, 203), prancūzas Jaylenas

Hoardas (29, 203, keli kiti krepšininkai. O ir naujokai – pirmiausia šių metų pasaulio pirmenybių bronzos medalį laimėjęs kanadietis Kyle‘as Alexanderis (27, 208) ir Puerto Riko rinktinės puolėjas Johnas Hollandas (35, 196) – turėtų tapti derama pamaina likti Tel Avive nepanorusiems žaidėjams.

Beje, šio sezono pradžioje „Hapoel“ vadovai jau sukėlė nedidelį skandalą. Izraelio lygos taurės turnyre „raudonieji“ atsisakė žaisti pusfinalio rungtynes su Tel Avivo „Makabi“.

Liublianos „Olimpija“

Praėjusį sezoną

Slovėnijos lygos finale nugalėjo Domžalų „Helios“ 3:1. Slovėnijos taurės finale nugalėjo Domžalų „Helios“ 81:70.

Adrijos lygos reguliariajame sezone užėmė 4 vietą (17–9), ketvirtfinalyje nugalėjo Belgrado FMP 2:1, pusfinalyje pralaimėjo Belgrado „Partizan“ 1:2.

Europos taurės grupėje užėmė 10 vietą (3–15) ir nepateko į atkrintamąsias varžybas.

„Olimpija“ vadovai jau kelerius metus kuria didelius planus, bet solidžios investicijos niekaip neatsiperka. Praėjusį sezoną gerai sukomplektuota Liublianos komanda patyrė fiasko Europos taurės turnyre, kuriame net nepateko į atkrintamąsias varžybas, nepramušė Belgrado sienos Adrijos lygos pusfinalyje ir įvykdė tik mažiausią užduotį – laimėjo abu nacionalinius turnyrus.

Pasibaigus sezonui, „Olimpia“ vadovybė atliko didelį valymą ir pakeitė beveik visą sudėtį. Liublianos klubas dar kartą susigrąžino slovėnų veteraną Jaką Blažičių (33, 196), pakvietė keturis naujus amerikiečius, tarp kurių labiausiai dėmesio vertas Juodkalnijos rinktinėje žaidžiantis Justinas Cobbsas (32, 191), pasirašė sutartį su buvusiu „Lietkabelio“ įžaidėju Nikola Radičevičiumi (29, 196).

Vienas iš nedaugelio po vasaros pertraukos komandoje likusių žaidėjų – buvęs „Žalgirio“ gynėjas Zoranas Dragičius (34, 196).

Šiems krepšininkams kurti pergalės receptą bando italas treneris Simone Pianigiani, kuris į Europą grįžo po trijų Kinijoje praleistų sezonų.

Venecijos „Reyer“

Praėjusį sezoną

Italijos lygos reguliariajame sezone užėmė 4 vietą (17–13), ketvirtfinalyje pralaimėjo Sasario „Dinamo“ 1:3.

Europos taurės grupėje užėmė 6 vietą (9–9), aštuntfinalyje pralaimėjo Tel Avivo „Hapoel“ 80:90.

Metų pradžioje Venecijos komandos vairą perėmęs kroatas Nevenas Spahija vasarą atsisveikino su daugeliu pagrindinių žaidėjų, su kuriais kelis mėnesius dirbo praėjusio sezono pabaigoje.

Svarbiausias „Reyer“ pirkinys buvo kanadietis Kyle‘as Wiltjeris (31, 208), į Europą grįžęs po Kinijoje praleisto sezono. Jis kartu su kitais užjūrio naujokais Aamiru Simmsu (24, 203), Rayjonu Tuckeriu (26, 191) ir Barry Brownu (27, 195) bei senbuviais amerikiečiu Jordanu Parksu (29, 203) ir Italijos rinktinės gynėju Marco Spissu (28, 184) turėtų sudaryti atsinaujinusios komandos varomąją jėgą.

„Reyer“ vadovai daug tikėjosi iš praėjusį sezoną Ulmo „ratiopharm“ komandoje puikiai žaidusio brazilo Bruno Caboclo. Tačiau po pasaulio pirmenybių, kuriose taip pat žaidė labai sėkmingai, B.Caboclo pranešė, kad nebenori atvykti į Veneciją.

Stambulo „Beşiktaş“

Praėjusį sezoną

Turkijos lygos reguliariajame sezone užėmė 14-ąją vietą (10–20) ir nepateko į atkrintamąsias varžybas.

FIBA Europos taurės atrankoje pralaimėjo „Cholet“ 62:93.

Jei Europos krepšinyje būtų tvarka ir komandos į žemyno turnyrus patektų pagal sportinį principą, „Beşiktaş“ jokiose tarptautinėse varžybose nežaistų. Praėjusį sezoną šis klubas buvo Turkijos lygos autsaideris ir vos neiškrito į antrąją lygą.

Šį sezoną „Beşiktaş“ pavyko suburti stipresnę sudėtį, bet ir ji nėra iš kojų verčianti. Naujasis treneris serbas Dušanas Alimpijevičius labiausiai remsis buvusiu LKL klubų žaidėju amerikiečiu Dereku Needhamu (33, 180), kitu JAV krepšininku Jonah Matthewsu (25, 191) ir Angeliu Delgado (29, 208) iš Dominikonų Respublikos.

Londono „Lions“

Praėjusį sezoną

Britanijos lygos reguliariajame sezone užėmė 1 vietą (32–4), finale nugalėjo Lesterio „Riders“ 88:80. Britanijos taurės finale nugalėjo „Riders“ 79:71.

Europos taurės grupėje užėmė 7 vietą (8–10), aštuntfinalyje pralaimėjo Badalonos „Joventut“ 78:89.

Dominuojančia Britanijos krepšinio jėga tapęs „Lions“ bando nustebinti ir Europą. Tiesa, tai daroma amerikietiškomis pajėgomis – beveik visi pagrindiniai Londono komandos krepšininkai, tarp jų ir turintys Jungtinės Karalystės pasą, išugdyti kitapus Atlanto.

Garsiausiai riaumojantis „liūtas“ – kelerius metus NBA žaidęs Samas Dekkeris (29, 203), kuris į Anglijos sostinę atvyko pernai. Antrą sezoną „Lions“ atstovauja ir kitas lyderis Jordanas Tayloras (34, 185), o svarbiausias pastiprinimas prieš šį sezoną buvo vienas iš Didžiosios Britanijos rinktinės lyderių Gabrielis Olaseni (31, 210).

Hamburgo „Towers“

Praėjusį sezoną

Vokietijos lygos reguliariajame sezone užėmė 15 vietą (12–22) ir nepateko į atkrintamąsias varžybas.

Europos taurės grupėje užėmė 8 vietą (6–12), aštuntfinalyje pralaimėjo Slobožansko „Prometej“ 79:87.

Hamburgo komanda praėjusį sezoną Vokietijos lygoje kovojo dėl išlikimo. Nors per vasarą „Towers“ atnaujino sudėtį, šį sezoną jos perspektyvos ne geresnės.

Garsiausias „Towers“ naujokas – Lenkijos rinktinės žaidėjas Aleksanderis Dziewa (25, 205), bet jam lyderio vaidmenį reikia dalintis su amerikiečiais, kurie dar neseniai žaidė Britanijos, Liuksemburgo ar Ispanijos antrosios lygos klubuose.

„Towers“ gretose yra praėjusių metų Europos pirmenybių bronzos medalio laimėtojas Jonasas Wohlfarthas-Bottermannas (33, 208), tačiau šis aukštaūgis Hamburgo komandoje nėra labai svarbus žaidėjas ir šiais metais į Vokietijos rinktinę nebebuvo pakviestas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.