EUROLYGA 2023

Europos taurės startas – ko gali laukti„Lietkabelis“ ir „Wolves“?

Šį sezoną Lietuvą aplankys visi Europos taurės turnyre dalyvaujantys klubai. Svečių iš užsienio laukia skirtingose grupėse žaisiantys Panevėžio „Lietkabelis“ ir Vilniaus „Wolves“.

 Europos taurės startas – ko gali laukti„Lietkabelis“ ir „Wolves“?<br> lrytas.lt koliažas
 Europos taurės startas – ko gali laukti„Lietkabelis“ ir „Wolves“?<br> lrytas.lt koliažas
 Europos taurės startas – ko gali laukti„Lietkabelis“ ir „Wolves“?<br>LKL nuotr.
 Europos taurės startas – ko gali laukti„Lietkabelis“ ir „Wolves“?<br>LKL nuotr.
 Europos taurės startas – ko gali laukti„Lietkabelis“ ir „Wolves“?<br>Betsafe-LKL nuotr.
 Europos taurės startas – ko gali laukti„Lietkabelis“ ir „Wolves“?<br>Betsafe-LKL nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Oct 3, 2023, 10:15 AM

Startas

Du praėjusius sezonus Eurolygos rengiamame Europos taurės turnyre Lietuvai atstovavo viena komanda – Panevėžio „Lietkabelis“. Šį rudenį Lietuvos komandų skaičius padidėjo dukart – prie turnyro senbuvio „Lietkabelio“ prisideda jame debiutuojanti Vilniaus „Wolves“ komanda.

„Wolves“ naują europinį sezoną atidarys antradienį. Vilniečiai iškeliavo į Prancūziją, kur susitiks su „Paris“ ekipa. „Lietkabelis“ pirmojo turo rungtynes taip pat žais išvykoje. Trečiadienį panevėžiečiai žengs į aikštę Juodkalnijos sostinėje ir išbandys jėgas su Podgoricos „Budućnost“.

Pirmosios šio sezono Europos taurės rungtynės Lietuvoje vyks kitą savaitę. „Lietkabelis“ antrajame ture spalio 10 dieną priims Salonikų „Aris“ krepšininkus.

Tuo tarpu pirmojo mačo Vilniuje reikės laukti gerokai ilgiau – net iki ketvirtojo turo. „Wolves“ namie žais tik spalio 24 dieną, kai Lietuvos sostinę aplankys Stambulo „Beşiktaş“.

Dalyviai

Europos taurės turnyre šį sezoną varžysis 20 komandų iš 14 šalių.

Po dvi komandas atstovauja Lietuvai (Panevėžio „Lietkabelis“ ir Vilniaus „Wolves“), Ispanijai (Badalonos „Joventut“ ir Las Palmo „Gran Canaria“), Italijai (Venecijos „Reyer“ ir „Trento“), Prancūzijai (Burgo „Jeunesse Laique“ ir „Paris“), Vokietijai (Ulmo „ratiopharm“ ir Hamburgo „Towers“) ir Turkijai (Ankaros „Türk Telekom“ ir Stambulo „Beşiktaş“), po vieną – Slovėnijai (Liublianos „Olimpija“), Juodkalnijai (Podgoricos „Budućnost“), Graikijai (Salonikų „Aris“), Izraeliui (Tel Avivo „Hapoel“), Lenkijai (Vroclavo „Śląsk“), Ukrainai (Slobožansko „Prometej“), Rumunijai (Klužo „Universitatea“) ir Didžiajai Britanijai (Londono „Lions“).

Palyginti su praėjusiu sezonu, komandų sąraše pasikeitė trys eilutės. Iš Europos taurės turnyro pasitraukė „Brescia“ (Italija), „Bursaspor“ (Turkija) ir Patrų „Prometheas“ (Graikija). Šias komandas pakeitė „Wolves“, „Beşiktaş“ ir „Aris“.

Sistema

Europos taurės rengėjai prieš šį sezoną truputį pakeitė varžybų sistemą. Nors pirmajame etape, kaip ir pernai, sudarytos dvi grupės po 10 komandų, patekti į atkrintamąsias varžybas bus sudėtingiau.

Praėjusius sezonus iš kiekvienos grupės į aštuntfinalį patekdavo net po aštuonias komandas. Tuo tarpu šį sezoną grupėse kovojama dėl šešių kelialapių į atkrintamąsias varžybas.

Po dvi geriausias grupių komandas iškart pateks į ketvirtfinalį. Komandos, kurios grupėse užims nuo trečiosios iki šeštosios vietos, žais aštuntfinalyje.

Grupių varžybos baigsis vasario 7 dieną. Aštuntfinalio rungtynės bus žaidžiamos kovo 5–6 dienomis, ketvirtfinalio – kovo 12–13 dienomis. Šiuose etapuose, kaip ir praėjusį sezoną, komandos susitiks tik po vieną kartą.

Praėjusį sezoną tik po vienerias rungtynės buvo žaidžiama ir pusfinalyje bei finale. Šį sezoną dviejuose paskutiniuosiuose atkrintamųjų varžybų etapuose vyks serijos iki dviejų pergalių. Pusfinalio rungtynės numatomos kovo 26-balandžio 3 dienomis, finalo – balandžio 9–17 dienomis.

Europos taurės laimėtojai iškovos kelialapį į Eurolygą.

Varžovai

Pirmajame etape „Wolves“ rungtyniaus A grupėje. Vilniaus komandos varžovai bus Badalonos „Joventut“, Venecijos „Reyer“, „Paris“, Hamburgo „Towers“, Liublianos „Olimpija“, Stambulo „Beşiktaş“, Tel Avivo „Hapoel“, Slobožansko „Prometej“ ir Londono „Lions“.

B grupėje „Lietkabelis“ kovos su nugalėtojos vardą ginančia Las Palmo „Gran Canaria“, „Trento“, Ulmo „ratiopharm“, Burgo „Jeunesse Laique“, Podgoricos „Budućnost“, Ankaros „Türk Telekom“, Salonikų „Aris“, Vroclavo „Śląsk“ ir Klužo „Universitatea“.

Panevėžiečiai susitiks su trimis komandomis, su kuriomis žaidė praėjusį sezoną. Tai – „ratiopharm“, „Jeunesse Laique“ ir „Universitatea“.

Legionieriai

Europos taurės turnyre žaidžiančiuose užsienio klubuose registruoti trys Lietuvos krepšininkai. Tiesa, gali būti, kad sirgaliai per šio turnyro rungtynes aikštėje pamatys tik vieną iš jų.

Vroclavo „Śląsk“ paraiškoje yra Saulius Kulvietis (32, 207), Slobožansko „Prometej“ – Arnoldas Kulboka (25, 206), Hamburgo „Towers“ – Simonas Paukštė (19, 203).

Vokietijoje užaugęs S.Paukštė daugiausia rungtyniauja trečiojoje lygoje žaidžiančioje „Rist Wedel“ ekipoje ir tik kartais registruojamas „Towers“ pagrindinėje komandoje. Per visą praėjusį sezoną su „Towers“ apranga S.Paukštė į aikštę žengė tik per vienerias bundeslygos rungtynes.

Praėjusį sezoną Patrų „Prometheas“ klube spindėjusiam, bet vasarą į Slobožansko klubą perėjusiam A.Kulbokai rugsėjo pabaigoje buvo atlikta kelio operacija, dėl kurios puolėjas gali praleisti visą šį sezoną. Praėjusį sezoną Europos taurės turnyre A.Kulboka pelnydavo 14,7 taško ir atkovodavo 5,9 kamuolio.

Šiuo metu žaisti pasiruošęs tik S.Kulvietis, kuris prieš šį sezoną į Lenkijos vicečempioną „Śląsk“ klubą perėjo iš Stambulo „Büyükçekmece“ komandos.

Praeitis

Panevėžio klubas Europos taurės turnyre žaidžia šeštąjį sezoną. „Lietkabelis“ šiame turnyre varžėsi 2016–2018 metais, po to du sezonus rungtyniavo FIBA Čempionų lygoje, bet 2020 metais buvo pakviestas grįžti į Europos taurės turnyrą.

Panevėžio krepšininkai du praėjusius sezonus pateko į atkrintamąsias varžybas, bet iškrito aštuntfinalyje. Užpraėjusį sezoną „Lietkabelis“ aštuntfinalyje nusileido Bolonijos „Virtus“, praėjusį sezoną – „Paris“ klubui.

„Wolves“ žemyno turnyruose jėgas bando tik antrą kartą. Pernai „vilkai“ žaidė FIBA Europos taurės atrankos turnyre, bet į grupių etapą nepateko.

Čempionai

Šis Europos taurės sezonas yra 22-asis. Per praėjusius metus nugalėtojai paaiškėjo 20 kartų, o 2019–2020 metų turnyras nebuvo baigtas dėl kovido pandemijos.

Čempionų sąraše yra ir lietuviški įrašai. 2005 ir 2009 metais Europos taurę iškovojo Vilniaus „Rytas“. Vilniaus komanda žaidė finale ir 2007 metais, bet tąkart lemiamą dvikovą pralaimėjo.

Net aštuonis kartus Europos taurę iškovojo Ispanijos klubai. Turnyro rekordininkė yra „Valencia“, kuri šešis kartus žaidė finale ir keturis kartus tapo nugalėtoja.

Po vieną kartą Europos taurę iškovojo Madrido „Real“, Badalonos „Joventut“, Malagos „Unicaja“ ir Las Palmo „Gran Canaria“.

Penkis kartus Europos taurę laimėjo Rusijos klubai (du kartus – „Chimki“, po vieną kartą – Maskvos „Dinamo“, Kazanės „Uniks“ ir Krasnodaro „Lokomotiv“), du kartus – Turkijos (Stambulo „Galatasaray“ ir Stambulo „Darüşşafaka“), po vieną kartą – Izraelio (Jeruzalės „Hapoel“), Prancūzijos („Monaco“) ir Italijos (Bolonijos „Virtus“).

Pernai Europos taurės finale „Gran Canaria“ įveikė Ankaros „Türk Telekom“ komandą 71:67. Nors Las Palmo klubas iškovojo kelialapį į Eurolygą, žaisti svarbiausiame žemyno turnyre atsisakė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.