EUROLYGA 2023

Naujoko paieškas apžvelgęs K. Maksvytis – apie R. Giedraičio sezono startą ir „Crvena zvezda“ privalumus

Jau penktadienį Kauno „Žalgiris“ (1/0) atidarys Eurolygos sezoną namų arenoje, kuomet susitiks su taip pat pirmajame Eurolygos ture pergalę iškovojusia Belgrado „Crvena zvezda“ (1/0) ekipa. Kazys Maksvytis prieš mačą minėjo, kad Belgrado komanda – sustiprėjusi ir yra truputį panaši į „Žalgirį“, o kartu pridėjo, kad naujoko paieškos – sulėtėjusios.

Kazys Maksvytis<br>G.Bitvinsko nuotr.
Kazys Maksvytis<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 12, 2023, 12:11 PM, atnaujinta Oct 12, 2023, 12:12 PM

„Stipri komanda, vadovai deklaruoja tikslus patekti į finalinį ketvertą ir darė veiksmus šią vasarą – prisipirko žaidėjų, susirinko nemažą biudžetą. Bus smagu pasivaržyti. Iš kitos pusės – pirmos rungtynės namų arenoje. Mums kažkiek prisideda spaudimas nuo savų žiūrovų, kurie tikisi pergalės. Tikiuosi, kad su tuo spaudimu susitvarkysime ir kovosime dėl pergalės.

Kas liečia „Crvena zvezda“ – turi garsių vardų, ypač tų, kurie atlaisvina ir daro įtaką jų puolimui. Tai yra Shabazzas Napieras, Milošas Teodosičius, Rokas Giedraitis. Fiziška, aukšta ir rezultatyvi komanda“, – varžovus apibūdino „Žalgirio“ vyriausiasis treneris.

Kol kas „Žalgiris“ nerado pamainos į Pirėjo „Olympiakos“ išvykusiam Ignui Brazdeikiui, o „Žalgirio“ specialistas tikina, kad esamuoju laiku paieškos kiek sulėtėjo.

„Kažkiek sulėtėjome šiame procese, kadangi anksčiau minėjau, kad tų pirmų opcijų pasikviesti nepavyko. Dabar norisi tokio žaidėjo, kuris pastiprintų komandą. Norisi išnaudoti tuos žaidėjus, kuriuos turime.

Sezonas – ilgas ir manau, kad nesustosime su paieškomis. Ieškome ir ieškosime geriausio varianto, kuris dabar ar po kelių mėnesių galėtų tiesiogiai prisidėti prie komandos rezultatų. Yra sąrašas, bet tos derybos šiek tiek pristojusios“, – potencialaus naujoko situaciją apibūdino „Žalgirio“ vairininkas.

Praėjusiais metais, kuomet traumą patyrė Keenanas Evansas, viešojoje erdvėje buvo kalbama, kad „Žalgiris“ į Kauną galėjo prisikviesti dabartinį „Crvena zvezda“ įžaidėją S.Napierą. Ar K.Maksvytis nejaučia apmaudo, kad į „Žalgirį“ nebuvo pasikviestas vienas iš naujųjų Serbijos klubo lyderių?

„Tai yra praeitis. Taip, jis buvo tarp mūsų kandidatų. Dabar jis yra kitoje komandoje ir keičia žaidimą aikštelėje, ypač puolime. Jis gerai valdo komandą ir renka taškus. Geras žaidėjas“, – trumpai atsakė „Žalgirio“ strategas.

R.Giedraitis kol kas turi gerą sezono pradžią. Puolėjas pirmajame Eurolygos mače įmetė 17 taškų (4/7 trit.) ir kartu su S.Napieru buvo naudingiausi Serbijos klubo žaidėjai.

Visgi kuomet puolėjas patekdavo į Lietuvos rinktinės gretas, jo statistiniai duomenys ir žaidimas – kardinaliai suprastėjo. Kaip reikėtų pritaikyti R.Giedraičio žaidimą klubiniame krepšinyje prie to, kuris yra žaidžiamas rinktinėje?

„Čia gal vasarą labiau galvosime (šypsosi), dabar duokite susikaupti rungtynėms. Jis turi trenerio pasitikėjimą ir yra pas jį žaidęs. Belgrado klube yra daug greito žaidimo, žaidimo be kamuolio situacijų, kuriose Rokas jaučiasi gerai. Bent jau sezono pradžioje Rokas žaidžia gerą ir stabilų žaidimą. Džiaugiuosi už jį“, – šmaikštavo ir kartu gyrė R.Giedraitį K.Maksvytis.

Lietuvoje buvo gausybė negatyvių žinučių, kuomet R.Giedraitis prisijungė prie „Crvena zvezda“ klubo. Kaip šią situaciją vertina K.Maksvytis?

„Nesuprantama visiškai. Rokas žaidžia už Serbiją, kitas žaidėjas žaidžia už Turkiją. Pačiam teko dirbti Rusijoje, kai nebuvo karo. Kiek teko skaityti, o ir patys kalbėjote – jis neturėjo iš dviejų vieno pasirinkimo. Jis gavo tą kontraktą ir jis jį atidirbinėja. Serbija gal ir nėra pati geriausia lietuvių draugė, bet nemanau, kad tai yra kažkokia šalis, kur lietuviai negalėtų žaisti krepšinio“, – aiškino K.Maksvytis.

Pirmajame mače Eurolygoje „Crvena zvezda“ į Vilerbano ASVEL krepšį įmetė net 94 taškus, o mačo metu žaidėjai jautėsi ypač laisvai bei tritaškius mesdavo vos tik atsiradus progai.

Ar K.Makvyčio nestebina, kad gynyba garsėjančio Duško Ivanovičiaus ekipa jaučiasi laisvai puolime ir žaidžia labiau puolimo krepšinį?

„Dar tik sezono pradžia. Manau, kad jeigu kalbant apie žaidėjus – aš matau, kad yra daug puoliminio tipo žaidėjų, tačiau taip pat yra žaidėjų, kurie gerai ginasi. Tas pats Branko Lazičius, kurio nesimato statistikos protokole.

„Crvena zvezda“ turi įvairią sudėtį. To paties Nemanja Nedovičiaus nereikia pamiršti. Jis yra aštrus žaidėjas. Yra ir Yago dos Santosas, kuris balansuoja ties 12-tuko riba. Jis taip pat yra aštrus ir įdomus žaidėjas. „Crvena zvezda“ turi gilią sudėti ir prieš juos ruoštis nėra lengva“, – pasakojo specialistas.

„Crvena zvezda“ vasaros metu pristatė gausų būrį naujokų, tarp kurių yra specialisto minėtas R.Giedraitis, Adamas Hanga, M.Teodosičius, Mike‘as Tobey, S.Napieras ir kiti. Ar jaučiasi, kad Belgrado ekipa vis dar ieško savo tikrojo veido?

„Jie turėjo berods 16 žaidėjų, o jei atkrito Nemanja Bjelica, serbų komanda dabar turi 15-a žaidėjų. Jie turi nemažą žaidėjų pasirinkimą. Kalbant apie jų susižaidimą – iš vienos pusės tai jiems padeda, o iš kitos – trukdo.

Dabar nežinome, kurie 12 žaidėjų žais prieš mus. Čia yra papildomas galvos skausmas mūsų skautams. Jie turi gilią sudėtį, daug patyrusių žaidėjų ir kaip kiekviena serbiška komanda – jie yra fiziškika, aukšta komanda bei turi daug ginklų“, – aiškino K.Maksvytis.

„Crvena zvezda“ šią vasarą papildė Marko Simonovičius, kuris pastaruosius metus leido NBA aplinkoje, kur žaidė „Chicago Bulls“ ekipoje. Su šiuo puolėju K.Maksvyčiui teko susidurti pasaulio čempionate, kuomet puolėjas rungtyniavo Juodkalnijos rinktinėje. „Žalgirio“ strategas lygino Serbijos ekipos žaidėją su „Žalgirio“ latviu Rolandu Šmitu.

„Jis yra kažkas panašaus į Rolandą Šmitą. Gali žaisi per dvi priekinės linijos pozicijas. Turi visus ginklus – gali mesti tritaškį ir žaisti po krepšiu, o kartu kaip ir kiekvienas balkaniškos mokyklos atstovas, jis yra kietas. Be abejo, jis atsiveža patirtį iš už Atlanto. Manau, kad „Crvena zvezda“ yra kažkiek panaši į mus – turi vietinį branduolį ir stiprius garsius legionierius“, – kalbėjo K.Maksvytis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.