EUROLYGA 2023

Pažymiai Eurolygos lietuviams: iššovę kapitonai, pralietas kraujas ir dingęs žalgirietis

Antrajame Eurolygos ture Kauno „Žalgirio“ didvyriu tapo Arnas Butkevičius, per kėlinį nuveikęs tiek, kiek kiti nenuveikia per visas rungtynes. Labai brandžiai šiame ture žaidė dviejų komandų kapitonai: Edgaras Ulanovas iš „Žalgirio“ ir dvigubą dviženklį pasiekęs Tadas Sedekerskis iš Vitorijos „Baskonia“, prie pergalių žymiai prisidėjo „Barcelona“ įžaidėjas Rokas Jokubaitis ir Atėnų „Panathinaikos“ gynėjas Marius Grigonis, Pirėjo „Olympiakos“ komandoje debiutavo Ignas Brazdeikis, o „Monaco“ vidurio puolėjas Donatas Motiejūnas nebaigė rungtynių dėl traumos.

T.Sedekerskis, L.Lekavičius ir E.Ulanovas.<br>Lrytas.lt ir Scanpix nuotr. koliažas.
T.Sedekerskis, L.Lekavičius ir E.Ulanovas.<br>Lrytas.lt ir Scanpix nuotr. koliažas.
Tomas Dimša.<br>Betsafe-LKL nuotr.
Tomas Dimša.<br>Betsafe-LKL nuotr.
I. Brazdeikis<br>stopkadras
I. Brazdeikis<br>stopkadras
Tadas Sedekerskis<br>G.Bitvinsko nuotr.
Tadas Sedekerskis<br>G.Bitvinsko nuotr.
A.Butkevičius.<br>zalgiris.lt nuotr.
A.Butkevičius.<br>zalgiris.lt nuotr.
Rokas Jokubaitis<br>SPO/Scanpix nuotr.
Rokas Jokubaitis<br>SPO/Scanpix nuotr.
Donatas Motiejūnas<br>IMAGO/Scanpix nuotr.
Donatas Motiejūnas<br>IMAGO/Scanpix nuotr.
E.Ulanovas.<br>zalgiris.lt nuotr.
E.Ulanovas.<br>zalgiris.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Oct 14, 2023, 9:23 AM, atnaujinta Oct 14, 2023, 9:24 AM

Portalas lrytas.lt pristato praėjusio Eurolygos turo lietuvių apžvalgą, kurioje apžvalgininkas Rolandas Varanauskas Eidvilas įvertino krepšininkus pažymiais.

Edgaras Ulanovas (7,5)

„Žalgirio“ starto penketo puolėjas rungtynių pradžioje labai tiksliai žaidė gindamasis, 4-ąją min. pelnė pirmuosius taškus, o kai 5-ąją min. po kapitono tritaškio rezultatas tapo 13:4, varžovų treneris paprašė pirmosios pertraukėlės. E.Ulanovas visada būdavo ten, kur jo labiausiai reikėdavo, ir vien pirmajame kėlinyje pelnė 7 taškus. Kauno komandos kapitonas gerai paplušėjo gindamasis – atskyrė nuo komandos draugų R.Giedraitį. O ketvirtajame kėlinyje E.Ulanovas pats nepabūgo R.Giedraičio spaudimo ir pataikė du sudėtingus metimus.

E.Ulanovas žaidė 34 min. (ilgiausiai komandoje), pelnė 15 taškų (6/8 dvitaškių, 1/4 tritaškių), atkovojo 6 kamuolius ir atliko 4 rezultatyvius perdavimus.

15 tūkstančių sirgalių palaikomas „Žalgiris“ (2–0) namie po permainingos kovos palaužė „Crvena Zvezda“ (1–1) komandą 79:74. Nors kauniečiai pirmojo kėlinio viduryje nuskuodė į priekį 17:7, kėlinio pabaigoje praleido 8 taškus iš eilės ir atsiliko 19:21. Po to ilgai pirmavo svečiai, kurių pranašumas ketvirtajame kėlinyje pasiekė 9 taškus (63:54). Tačiau tada kauniečiai sužaidė geriausią rungtynių tarpsnį, per kurį pelnė 13 taškų be atsako (rezultatas tapo 67:63) ir trapaus pranašumo neišbarstė.

Tadas Sedekerskis (7,5)

„Baskonia“ starto penketo puolėjas patikimai atliko visas svarbiausias pareigas komandai puolant. Jis 4-ąją min. pelnė pirmuosius taškus pakartojęs netaiklų komandos draugo metimą ir paskui vis pildė asmeninę sąskaitą, jo puolimo arsenalas buvo labai platus: nuo dėjimo iki tritaškio. Tačiau pirmojoje rungtynių pusėje gindamasis T.Sedekerskis ne visada atsidurdavo ten, kur turėdavo būti, ir nesutrukdė varžovams šeimininkauti „Baskonia“ baudos aikštelėje.

Po pertraukos visa Vitorijos komanda suderino veiksmus ginantis, ir tuo metu, kai „Baskonia“ padidino persvarą nuo 2 taškų (51:49) iki 15 taškų (64:49), T.Sedekerskis buvo svarbi gynybos sienos dalis.

T.Sedekerskis žaidė 29 min. (ilgiausiai komandoje) ir pasiekė antrąjį karjeros dvigubą dviženklį bei asmeninį atkovotų kamuolių rekordą. Jis pelnė 11 taškų (4/8 dvitaškių, 1/1 tritaškio), atkovojo 13 kamuolių ir perėmė 3 kamuolius.

Nors Vokietijos sostinėje žaidusi „Baskonia“ (1–1) ketvirtajame kėlinyje nesutrukdė varžovams grąžinti įtampą, visos persvaros neišbarstė ir nugalėjo ALBA (0–2) komandą 91:86.

Arnas Butkevičius (7,0)

„Žalgirio“ puolėjas į aikštę žengė 7-ąją min., bet pirmojo kėlinio pabaigoje pasižymėjo tik neapgalvotais sprendimais, kurie baigėsi nutrūkusiomis komandos atakomis. A.Butkevičius per tris kėlinius nepataikė nė vieno iš trijų metimų žaidžiant ir pelnė tik vieną tašką baudos metimu, silpnai dengė varžovų puolimo gijas savo rankose tvirtai laikiusį M.Teodosičių.

A.Butkevičius lyg Feniksas iš pelenų pakilo ketvirtajame kėlinyje. Jis pirmąjį metimą žaidžiant pataikė tik 34-ąją min., bet netrukus pakėlė sirgalius iš vietų galingu dėjimu, kitoje atakoje pataikė tritaškį ir vien per didįjį ketvirtojo kėlinio spurtą surinko 7 taškus. Paskutinę ketvirtojo kėlinio minutę A.Butkevičius įstūmė kamuolį į krepšį, po truputį netaiklaus E.Ulanovo metimo ir „Žalgiris“ tapo nepavejamas. Per ketvirtąjį kėlinį A.Butkevičius surinko 11 taškų.

Jis žaidė 20 min., pelnė 12 taškų (3/5 dvitaškių, 1/2 tritaškių, 3/4 baudų), atkovojo 5 kamuolius, išprovokavo 5 pražangas ir prasižengė 4 kartus.

Marius Grigonis (6,5)

„Panathinaikos“ starto penketo gynėjas, skirtingai nei pirmajame ture, nuo pirmųjų minučių žaidė labai aktyviai. Antrąją minutę po M.Grigonio tritaškio rezultatas tapo 7:0, bet jis jau 6-ąją min., stabdydamas I.Bongą, prasižengė antrąjį kartą. Po pertraukos M.Grigonis bandė žaisti dar agresyviau, bet žaidimo ritmo nebejautė ir nepataikė penkių iš eilės dvitaškių ir tritaškių. Kita vertus, jis nedarė klaidų, rinko taškus baudos metimais ir iki sirenos likus 2 sek. dėjimu nustatė galutinį rezultatą.

M.Grigonis žaidė 23,5 min., pelnė 11 taškų (2/3 dvitaškių, 1/6 tritaškių, 4/4 baudų), atkovojo 3 kamuolius ir išprovokavo 6 pražangas.

„Panathinaikos“ (1–1), rungtynes pradėjęs spurtu 10:0, nė karto neleido varžovams išlyginti arba persverti rezultato ir savo aikštėje nugalėjo „Bayern“ (1–1) klubą 78:71.

Rokas Jokubaitis (6,5)

Kai „Barcelona“ įžaidėjas 8-ąją min. pakeitė T.Satoransky, jų komanda jau pirmavo 7 taškais. R.Jokubaitis po kelių sekundžių pelnė pirmuosius taškus ir komandos puolimui dirigavo taip pat užtikrintai, kaip čekas. Varžovai ypač sunkiai prisitaikė prie R.Jokubaičio nedidelių įkirtimų baudos aikštelės link, po kurių lietuvis atmesdavo kamuolį prie tritaškio linijos budėjusiam A.Abrinesui ar kitam komandos draugui. Tačiau po pertraukos „Barços“ žaidimas tapo padrikas ir ryšį su komandos draugais praradęs R.Jokubaitis dažniau atakas baigdavo pats.

R.Jokubaitis žaidė beveik 21 min., pelnė 10 taškų (1/1 dvitaškio, 2/4 tritaškių, 2/2 baudų) ir atliko 4 rezultatyvius perdavimus (visus – iki pertraukos).

„Barcelona“ (2–0) išvykoje permainingose rungtynėse įveikė „Olympiakos“ (1–1) klubą 77:68. „Mėlyni-granatiniai“ antrajame kėlinyje pirmavo 15 taškų skirtumu, bet „raudoni-balti“ trečiojo kėlinio viduryje persvėrė rezultatą. Po to Pirėjo komanda artėjo prie pergalės ir ketvirtojo kėlinio viduryje pirmavo 66:59, bet svečiai paskutinį tarpsnį laimėjo 18:2!

Donatas Motiejūnas (6,0)

„Monaco“ starto penketo vidurio puolėjui rungtynių pradžioje tempas buvo per didelis. Komandai ginantis, jis leisdavosi išviliojamas iš baudos aikštelės, puolant – nespėdavo užsiimti padėties ir pirmajame kėlinyje nepataikė nė vieno iš trijų metimų. D.Motiejūnas pirmuosius taškus pelnė tik antrojo kėlinio pabaigoje šeštuoju bandymu. Lietuvis bandė užvesti dideliu skirtumu atsilikusią komandą iškart po pertraukos. Jis trečiojo kėlinio pirmąją minutę dukart pataikė iš po krepšio ir išprovokavo T.Šengelijos pražangą puolant. Vis dėlto pagyvėjimas buvo trumpas. Trečiojo kėlinio viduryje D.Motiejūnas, galvomis susidūręs su B.Dunstonu, prasiskėlė antakį ir tučtuojau išėjo į rūbinę siūti kraujuojančią žaizdą.

D.Motiejūnas žaidė 15 min., pelnė 7 taškus (3/8 dvitaškių, 0/1 tritaškio, 1/5 baudų), atkovojo 4 kamuolius, atliko 3 rezultatyvius perdavimus ir išprovokavo 6 pražangas.

„Monaco“ (0–2) namie beviltiškai pralaimėjo Bolonijos „Virtus“ (1–1) komandai 59:83. Monako krepšininkai jau antrajame kėlinyje atsiliko dviženkliu skirtumu, truputį pasispardė trečiojo kėlinio pradžioje, bet, susižeidus D.Motiejūnui, komanda visai pakriko ir nusileido varžovams dideliu skirtumu.

Tomas Dimša (5,5)

„Žalgirio“ starto penketo gynėjas nutraukė pirmąją varžovų ataką ir pirmojoje Kauno komandos atakoje prasiveržęs pelnė pirmuosius rungtynių taškus. Tačiau antroje atakoje T.Dimša dukart nepataikė iš toli. Galbūt ir slegiamas tų dviejų netaiklių metimų, T.Dimša paskui kartais žaisdavo neryžtingai, bet didelių klaidų nedarė.

Jis žaidė 29 min., pelnė 2 taškus (1/2 dvitaškių, 0/4 tritaškių), atliko 3 rezultatyvius perdavimus ir prasižengė 4 kartus.

Laurynas Birutis (5,5)

„Žalgirio“ vidurio puolėjas į aikštę įėjo 7-ąją min. Du pirmieji jo bandymai pralaužti kietą varžovų pasipriešinimą buvo pagrįsti, bet nerezultatyvūs, o pirmuosius taškus L.Birutis pelnė antrojo kėlinio pradžioje idealiai sužaidęs du prieš du su K.Evansu. Gindamasis jis ne visada spėdavo grįžti į savo baudos aikštelę, todėl vietą aikštėje turėjo užleisti daug patikimiau žaidusiam K.Hayesui.

L.Birutis žaidė 11 min., pelnė 4 taškus (2/4 dvitaškių) ir atkovojo 4 kamuolius.

Ignas Brazdeikis (5,5)

„Olympiakos“ puolėjas naujoje komandoje debiutavo antrojo kėlinio pradžioje. Jis kelias minutes nerado vietos aikštėje – kamuolį gaudavo retai, o gavęs kamuolį nežaisdavo aštriai I.Brazdeikis pirmą kartą veržėsi tik antrojo kėlinio priešpaskutinę minutę, bet jau pirmasis agresyvumo proveržis baigėsi dviem taškais ir varžovo pražanga. Ketvirtajame kėlinyje Kanados lietuvis rungtyniavo drąsiau ir panašiai pelnė dar du taškus.

Pralaimėtose rungtynėse su „Barcelona“ komanda I.Brazdeikis žaidė 18 min. ir pelnė 5 taškus (2/3 dvitaškių, 1/2 baudų).

Rokas Giedraitis (4,0)

„Crvena Zvezda“ starto penketo puolėjas rungtynių pradžioje blaškėsi gindamasis, skubėjo puldamas. Jis jau antrojoje komandos atakoje palindo po K.Hayeso bloku ir pirmajame kėlinyje nepataikė nė vieno iš trijų metimų, o užduotis dengti R.Šmitą jam buvo per sudėtinga. R.Giedraitis pirmuosius taškus pelnė trečiojo kėlinio pabaigoje, pakartojęs netaiklų komandos draugo metimą, bet kitoje atakoje po jo tolimo metimo kamuolys net nelietė lanko.

R.Giedraitis žaidė 32 min. (ilgiausiai komandoje), pelnė 4 taškus (2/6 dvitaškių, 0/1 tritaškio), atkovojo 4 kamuolius, išprovokavo 3 pražangas ir 3 kartus suklydo.

Lukas Lekavičius (3,5)

„Žalgirio“ įžaidėjas trenerio ženklo eiti į aikštę sulaukė tik 17-ąją min., kai komandos žaidimas buvo visai išsiderinęs. L.Lekavičius judėjo labai energingai, bet žaidė netiksliai ir puldamas, ir gindamasis.

L.Lekavičius aikštėje praleido tik 3 min., nė karto nemetė į krepšį ir 3 kartus suklydo.

Dovydas Giedraitis (-)

„Žalgirio“ gynėjas į aikštę buvo įleistas 8-ąją min., bet buvo nepastebimas. D.Giedraitis žaidė beveik 2 min. ir nė karto nemetė į krepšį.

Savaitės skaičius

4

Keturios komandos per du pirmuosius turus pasiekė po dvi pergales. Tarp pirmųjų Eurolygos lyderių – „Žalgiris“ ir „Barcelona“ su R.Jokubaičiu. Po du kartus taip pat laimėjo „Real“ ir „Valencia“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.