EUROLYGA 2023

Prieš NBA sezono startą – intriguojančios prognozės: kas sužibės ryškiau – D. Sabonis ar J. Valančiūnas

Artėjančią naktį prasidės 2023–2024 m. NBA lygos sezonas, kuriame rungtyniaus ir trys lietuviai.

 N. Jokičius. <br> AFP/Scanpix nuotr.
 N. Jokičius. <br> AFP/Scanpix nuotr.
Jonas Valančiūnas<br>AFP/Scanpix nuotr.
Jonas Valančiūnas<br>AFP/Scanpix nuotr.
Domantas Sabonis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Domantas Sabonis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
 R. Westbrookas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 R. Westbrookas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 J. Embiidas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 J. Embiidas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 K. Durantas.<br> AP/Scanpix nuotr.
 K. Durantas.<br> AP/Scanpix nuotr.
 N. Jokičius. <br> AFP/Scanpix nuotr.
 N. Jokičius. <br> AFP/Scanpix nuotr.
 N. Jokičius. <br> AFP/Scanpix nuotr.
 N. Jokičius. <br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Oct 24, 2023, 9:19 PM, atnaujinta Jan 17, 2024, 5:03 PM

Domantas Sabonis („Sacramento Kings“), Jonas Valančiūnas („New Orleans Pelicans“) ir Ąžuolas Tubelis („Philadelphia 76ers“) sieks kovoti dėl vietos atkrintamosiose.

Pasikeitusios komandų sudėtys, nauji žaidėjai ir treneriai kelia milžinišką intrigą prieš artėjantį sezoną.

ESPN apžvalgininkai pateikė būsimo sezono NBA klubų reitingą bei aprašė, kokį rezultatą prognozuoja visoms ekipoms. 

1. „Denver Nuggets

Nikola Jokičius pagaliau padėjo šokių batus į šalį ir grįžo iš vasaros, kurios metu visą laiką šventė Serbijoje.

Kartu su komandos draugu Jamalu Murray čempionai sugrįžo, sveiki ir pasirengę apginti savo titulą. Michaelo Malone'o startinis penketas vis dar yra bene geriausias ir darniausias lygoje.

M.Malone'as iš N.Jokičiaus nori daugiau lyderystės ir tikisi, kad J.Murray pranoks praėjusio sezono rodiklius bei pirmą kartą sudalyvaus „Visų žvaigždžių“ rungtynėse. „Nuggets“ džiaugiasi, kad šį sezoną sveiki pradės J.Murray ir Michaelas Porteris jaunesnysis.

Antrasis „Nuggets“ penketukas taip pat bus pasikeitęs. Praradę pagrindinius „darbininkus“ Bruce'ą Browną ir Jeffą Greeną, veteranai Christianas Braunas ir Reggie'is Jacksonas ruošiasi didesniems vaidmenims.

Peytonas Watsonas gali būti įdomus pagalbininkas, jei pelnys M.Malone'o pasitikėjimą.

Pergalių ir pralaimėjimų prognozė: 59–29.

2. „Milwaukee Bucks“

Praėjusį sezoną pasiekę geriausią NBA rekordą, „Bucks“ per 5 pirmo atkrintamųjų etapo rungtynes pralaimėjo „Miami Heat“ komandai, o tai sukrėtė organizaciją.

Dėl šios nesėkmės Milvokis atleido trenerį Mike'ą Budenholzerį, o jį pakeitė pirmą kartą vyriausiuoju treneriu tapęs Adrianas Griffinas. Maža to, mainų būdu „Bucks“ papildė NBA žvaigždė Damianas Lillardas. Tai pirmas kartas tiek D.Lillardo, tiek Giannio Antetokounmpo karjeroje, kai jie žais kartu su kita superžvaigžde.

Nors „Bucks“ iškeitė gynėją Jrue'ą Holiday, kad įsigytų D.Lillardą, šis žingsnis pavertė juos vienu iš favoritų laimėti NBA čempionatą.

Prognozė: 54–28.

3. „Boston Celtics“

Praėjusio sezono Rytų konferencijos finale „Celtics“ vos nelaimėjo serijos pralaiminėdami ją 0:3. Vis dėlto jie galiausiai krito 7-ose serijos rungtynėse su prieš „Heat“.

Dėl to Bostonas šią vasarą padarė reikšmingų pakeitimų – visų pirma, iškeisdamas ilgametį lyderį Marcusą Smartą į Kristapą Porzingį (kartu su pora pirmojo rato šaukimų).

Tai, kaip K.Porzingis Bostone derės kartu su Alu Horfordu, bus vienas iš svarbiausių sezono pradžios klausimų. Ar veiks, ar ne, tai galimai nulems būsimą „Celtics“ krepšinio erą.

Prognozė: 55–27.

4. „Phoenix Suns

„Suns“ prieš „Nuggets“ laimėjo tiek pat rungtynių (2), kiek likę Denverio atkrintamųjų varžybų varžovai kartu sudėjus, tačiau antrajame atkrintamųjų etape nusileido „Nuggets“ komandai ir baigė kelionę čempionų titulo link.

Naujasis komandos savininkas Mat Ishbia nešvaistė laiko ir toliau pertvarkė organizaciją tokiu pat pat būdu, kuris priviliojo Kevino Duranto mainus. „Suns“ keliai su treneriu Monty Williamsu išsiskyrė po sezono po to, kai jis buvo paskelbtas geriausiu metų treneriu. Jį pakeitė Frankas Vogelis.

„Suns“ taip pat iškeitė Chrisą Paulą į Bradley Bealą, o 2018 m. pirmuoju numeriu pasirinktą Deandre'ą Aytoną išleido į Portlandą, įsigydama Jusufą Nurkičių ir kelis atsarginius žaidėjus.

Devinas Bookeris dabar yra vienintelis likęs „Suns“ 2021 m. finalo komandos narys.

Prognozė: 51–31.

5. „Los Angeles Lakers

Pasibaigus „Lakers“ treniruočių stovyklai prieš sezono pradžią, Anthony Davisas negalėjo atsižavėti tuo, ką pamatė.

„Akivaizdu, kad popieriuje atrodome gerai“, – sakė A.Davisas apie Los Andželo tarpsezonio žingsnius, susijusius su branduolio, patekusio į Vakarų konferencijos finalą, išsaugojimu ir papildomų naujokų papildymu.

Antrasis trenerio Darvino Hamo trenerio sezonas sutaps su 21-uoju LeBrono Jameso sezonu, tai taps didžiausiu D.Hamo iššūkiu, kaip maksimaliai išnaudoti keturis kartus MVP tapusį L.Jamesą ir išlaikyti jį šviežią iki sezono pabaigos.

Tikimasi, kad talentinga jauna trijulė Austinas Reavesas, D'Angelo Russellas ir Rui Hachimura, kuri vasarą gavo naujas sutartis, galės dalytis našta su A.Davisu, kad L.Jamesui nereikėtų per daug ardytis aikštėje.

Prognozė: 46–36.

6. „Golden State Warriors“

„Warriors“ po praėjusio sezono dabar atrodo neįtikėtinai kitaip. Bobas Myersas, įspūdingos dinastijos konstruktorius, pasitraukė, o į jo vietą buvo paskirtas Mike'as Dunleavy.

Jordanas Poole'as, praėjusį sezoną „Golden State“ komandos epicentre atsidūręs žaidėjas, buvo iškeistas į Chrisą Paulą.

Taip pat komandoje yra ir daugybė kitų naujų veidų.

Visi jie – turėtų padėti „Warriors“ tobulėti.

Oficiali „Warriors“ treniruočių stovyklos užduotis buvo „susižaidimas“, ko jiems trūko praėjusį sezoną. Žaisdami visą sezoną, jie šį ryšį tobulins ir aikštėje, ir rūbinėje.

Prognozė: 47–35.

7. „New York Knicks“

Praėjęs sezonas „Knicks“ klubui buvo vienas sėkmingiausių per eilę metų. Jie ne tik pasiekė antrą atkrintamųjų etapą antrą kartą per pastaruosius 20 metų, bet ir pratęsė sutartį su RJ Barrettu bei Jalenu Brunsonu, su kuriuo pasirašyta nauja ketverių metų sutartis.

Sutartys taip pat pratęstos su Donte DiVincezo bei Joshu Hartu.

Vienintelis klausimas dėl „Knicks“ – kiek jiems pavyks išlaikyti tęstinumą, kurį demonstravo praėjusį sezoną.

Prognozė: 46–36.

8. „Philadelphia 76ers“

Praėjusio sezono atkrintamosiose „76ers“ buvo vieni favoritų laimėti NBA, tačiau galiausiai viskas apsivertė aukštyn kojomis, kaip įprasta šiam klubui.

Vėliau sekė Doco Riverso atleidimas, kurį pakeitė Nickas Nurse'as. Georgesas Niangas paliktas tarp laisvųjų agentų. Svarbiausia, kad Jamesas Hardenas pareikalavo jį iškeisti.

Ši komanda, kurią į priekį vedą buvęs NBA naudingiausias žaidėjas Joelis Embiidas, yra pakankamai pajėgi kovoti dėl titulo. Bet tam reikia, kad visa žaidėjų grupė susižaistų ir pabūtų kartu ilgesnį laiko tarpsnį.

Prognozė: 47–35.

9. „Cleveland Cavaliers“

Praėjusį sezoną „Cavaliers“ pirmą kartą nuo 1992–1993 m. be LeBrono Jameso laimėjo daugiau nei 50 sezono rungtynių. Tai leido į atkrintamąsias jiems žengti iš ketvirtosios pozicijos. Vis dėlto juos jau pirmame etapa iš kovos dėl titulo pašalino „Knicks“ klubas.

Šią vasarą „Cavaliers“ sustiprino savo sudėtį, kai į komandą pasikvietė Maxą Strusą ir George'ą Niangą.

Komandos lyderio Donovano Mitchell'o kontraktas dar galios dvejus metus, o vėliau žaidėjas turės teisę rinktis, ar norės pratęsti kontraktą.

Tai, kaip greitai aplink jį gali vystytis jaunasis „Cavs“ branduolys – Dariusas Garlandas, Evanas Mobley ir Jarrettas Allenas -, bus labai svarbu įtikinti D.Mitchellą, kad jam nėra geresnės vietos už „Cavaliers“.

Prognozė: 50–32.

10. „Miami Heat“

„Heat“ į NBA finalus pateko iš aštuntosios vietos. Tarpsezonį „Heat“ bandė vilioti į komandą Damianą Lillardą, bet nesėkmingai.

Maža to, „Heat“ prarado Gabe'ą Vincentą, kuris išvyko į „Lakers“, ir Maxą Strusą, kuris iškeliavo į „Cavaliers“.

Nors nepavyko prisivilioti D.Lillardo, į „Heat“ po traumos grįžta Tyleris Herro. Tikėtina, kad geresnį žaidimą demonstruos Calebas Martinas ir Nikola Jovičius, naujokai Joshas Richardsonas bei Jaime Jaquezas.

Žinoma, komandos žaidimas ypač priklausys nuo Jimmy Butlerio.

Prognozė: 46–36.

11. „Memphis Grizzlies“

„Grizzlies“ pasinaudojo galimybe ir mainų būdu prisiviliojo Marcusą Smartą, išleisdami Tyusą Jonesą ir du ateities pirmojo raundo šaukimus. Komanda tikisi, kad M.Smartas atneš ekipai daugiau proto ir lyderystės, be to, užims išvykusio Dillono Brookso vietą.

Tiesa, „Grizzlies“ reikia Ja Moranto žaidžiančio, jei norima žengti atkrintamųjų link. Be to, daug vilčių dedama į Desmondą Bane'ą ir Jareną Jacksoną, kurie jau praėjusį sezoną fiksavo kol kas geriausius taškų rodiklius karjeroje.

Prognozė: 44–38.

12. „Los Angeles Clippers“

Russellas Westbrookas darė viską, kad „Clippers“ praėjusį sezoną išgyventų pirmąjį atkrintamųjų etapą, kai komandai dėl traumų negalėjo padėti Kawhi Leonardas ir Paulas George'as.

Įžengdami į penktuosius K.Leonardo ir P.George'o dueto eros metus, „Clippers“ išgyvena didžiulį įrodinėjimo metą. K.Leonardas ir P.George'as, abu siekiantys pratęsti sutartį, turi išlikti sveiki dėl naujos žaidėjų dalyvavimo politikos, bet taip pat privalo įrodyti, kad gali patekti į atkrintamąsias varžybas.

Ir nors jie tikisi, kad Terance'as Mannas, Bonesas Hylandas ir Kenyonas Martinas jaunesnysis papildys veteranų grupę talentu ir energija, „Clippers“ ir toliau siekia Jameso Hardeno, tikėdamiesi pridėti dar vieną žvaigždę, kuri pelnytų taškus.

Prognozė: 45–37.

13. „Sacramento Kings“

Praėjusį sezoną „Kings“ šviesa buvo ryški. Jie nutraukė 16 metų trukusią atkrintamųjų varžybų sausrą. Ir nepaisant pralaimėjimo pirmajame etape, jie išsunkė čempionų titulą ginančius „Warriors“ iki septynerių rungtynių. Mike'as Brownas buvo pripažintas NBA metų treneriu, o Monte McNairas pelnė lygos metų vadovo apdovanojimą.

Vasarą „Kings“ nepadarė jokių ryškesnių žingsnių, tačiau nereikia jų kaltinti. Tų, kuriuos jie padarė, pakanka, kad išliktų itin konkurencingos Vakarų konferencijos viršūnėje. Jie pasirašė 217 mln. dolerių vertės penkerių metų sutartį su Domantu Saboniu, taip pat pratęsė trejų metų 54 mln. dolerių vertės sutartį su Harrisonu Barnesu.

Jie taip pat papildė komandą JaVale'u McGee, Chrisu Duarte'u ir Eurolygos naudingiausiu žaidėju Saša Vezenkovu.

Prognozė: 47–35.

14. „Oklahoma City Thunder“

„Thunder“ praėjusį sezoną pasiekė 16 pergalių ir finišavo santykiu 40–42, o į atkrintamąsias varžybas nepateko pralaimėjusi antrąsias įkrintamąsias rungtynes Minesotoje.

Shai Gilgeousas-Alexanderis penktąjį sezoną pakilo į superžvaigždės statusą, vidutiniškai pelnydamas 31,4 taško per rungtynes.

Generalinis vadybininkas Samas Presti šį tarpsezonį laikėsi kantraus požiūrio ir nusprendė nesiekti jokių svarbių laisvųjų agentų ir nevykdyti jokių staigių mainų, nors „Thunder“ turėjo tam galimybių.

Pirmą kartą po Russello Westbrooko pasitraukimo „Thunder“ į sezoną žengia su dideliu šurmuliu. „Thunder“ komanda turi bene geriausią jauną lygos branduolį – Gilgeousą-Alexanderį, Holmgreną, Jaleną Williamsą ir Joshą Giddey – ir, atrodo, yra pasiruošusi šviesiai ateičiai, kuri prasidės nuo patekimo į atkrintamąsias varžybas šį sezoną.

Prognozė: 45–37.

15. „Minnesota Timberwolves“

„Timberwolves“ atliko vieną didžiausių praėjusio tarpsezonio mainų, įsigydami Rudy Gobertą, tačiau savo eksperimento žaisti dviem aukštaūgiais taip ir neatliko. Pasaulio krepšinio čempionate su Dominykos Respublikos rinktine siautėjęs Karl-Anthony Townsas sužaidė tik 29 rungtynes, o atkrintamosiose varžybose patyrė sunkumų, nes komanda pirmajame etape per penkerias rungtynėse pralaimėjo NBA čempionei „Denver Nuggets“.

„Timberwolves“ tikisi, kad šį sezoną jiems pavyks įgyvendinti savo planą, pagal kurį dvi priekinės aikštės žvaigždes papildys JAV rinktinės lyderis 2023 m. FIBA pasaulio čempionate Anthony Edwardsas.

Prognozė: 43–39.

16. „New Orleans Pelicans“

Traumų kupina ir nuvilianti 2022–23 m. „Pelicans“ kampanija baigėsi, kai komandą iš atkrintamųjų varžybų turnyro eliminavo „Oklahoma City Thunder“. Praėjusį sezoną aikštelėje nebuvo Ziono Williamsono, o CJ McCollumas žaidė susižeidęs nykštį ir petį.

Tačiau bent kol kas „Pelicans“ vėl yra sveiki. Komanda linksta prie to, kad Brandonas Ingramas atliks daugiau įžaidėjo vaidmenį, nors atakas taip pat gali inicijuoti kiti startinio penketo žaidėjai Z.Williamsonas, CJ McCollumas arba Herbas Jonesas.

Buvęs „Charlotte Hornets“ treneris Jamesas Borrego prisijungė prie Willie Greeno personalo ir kol kas turi didelę įtaką puolimui. Be to, komanda pakeitė medicinos personalą, kad padėtų užtikrinti, jog žaidėjai – ne tik Z.Williamsonas – išliktų aikštėje.

Prognozė: 42–40. 

17. „Dallas Mavericks

Praėjusį sezoną „Mavericks“ buvo labiausiai nuvylusi lygos komanda, finišavusi 38–44, nepaisant to, kad sezono viduryje pavyko įvykdyti stambų mainų sandorį ir įsigyti Kyrie Irvingą. „Mavs“ specialiai pralaimėjo dvejas paskutines reguliariojo sezono rungtynes, kad išsaugotų dešimtąjį šaukimą naujokų biržoje, kurį jie yra skolingi „New York Knicks“ komandai dėl nesėkmingų Kristapso Porzingio mainų.

Bandydami atnaujinti Luka Dončičių ir K.Irvingą, „Mavs“ akcentavo gynybą ir nesavanaudiškumą. Šį sezoną startinėje sudėtyje žaidžia 24-erių puolėjas Grantas Williamsas. Pirmojo rato naujokai Dereckas Lively II ir Olivier-Maxence'as Prosperas turės galimybę įrodyti save ir išsikovoti vaidmenis startinėje sudėtyje, o Derrickas Jonesas Jr ir Dante Exumas įpūs talento atsarginių žaidėjų suoleliui.

Dalase viskas sukasi aplink L.Dončičių, o „Mavericks“ vadovybė nenori bandyti superžvaigždės kantrybės po tokio didelio žingsnio atgal praėjusį sezoną. Į šeštąjį sezoną įžengęs L.Dončičius yra keturis kartus patekęs į pirmąją NBA komandą ir tik kartą iškrito iš pirmojo atkrintamųjų varžybų etapo. Šio sezono sėkmė Dalase turėtų būti apibrėžiama kaip suteikianti L.Dončičiui priežasčių optimizmui dėl trumpalaikės ir ilgalaikės ateities.

Prognozė: 43–39.

18. „Atlanta Hawks“

Po to, kai buvusį komandos ternerį Nate'ą McMillaną pakeitė Quinas Snyderis, „Hawks“ iš esmės toliau ėjo tuo pačiu keliu. Sezoną jie baigė 41–41 ir įkrintamosiose varžybose įveikė praėjusio sezono Rytų konferencijos čempionę „Miami Heat“, o pirmajame etape šešių žaidėjų sudėtimi pralaimėjo „Boston Celtics“ komandai.

„Hawks“ iš esmės nekeitė sudėties, nors galiausiai išleido Johną Collinsą. Jie pasipildė Patty Millsu ir Wesley Matthewsu, tačiau daug reikalaus iš puolėjo Saddiko Bey, kad šis nuolat rungtyniautų įžaidėjo pozicijoje. Viena iš svarbiausių 2023–24 m. sezono užduočių treneriui Q.Snyderiui bus bandymas pagerinti gynybą.

Prognozė: 41–41.

19. „Indiana Pacers“

Nors 2022–23 m. „Pacers“ nepateko į atkrintamąsias varžybas, į tarpsezonį komanda žengė nusiteikusi optimistiškai ir sezoną baigė 35–47. Įžaidėją Tyrese'ą Haliburtoną, kuris pakeitė Domantą Sabonį, komanda laiko sėkmingu pirkiniu, nes gynėjas pirmą kartą pateko į „Visų žvaigždžių“ komandą, vidutiniškai pelnė 20 taškų ir 10 rezultatyvių perdavimų – vidutiniškai atliko jų beveik daugiausiai lygoje ir šią vasarą pasirašė maksimalų naujokų biržos kontrakto pratęsimą.

Jei jo iškilimas bus derinamas su Bruce'u Brownu, ką tik laimėjusiu čempionatą su „Nuggets“ komanda, „Pacers“ gali greičiau nei vėliau grįžti į atkrintamąsias varžybas.

Prognozė: 38–44.

20. „Brooklyn Nets“

Po viso kelių pastarųjų sezonų chaoso Bruklino franšizę apėmė ramybė. Metus jie pradės be jokių lūkesčių, kurie buvo puoselėjami, kai į miestą atvyko Kevinas Durantas, Kyrie Irvingas ir Jamesas Hardenas.

Vietoj to, šiais metais bus siekiama išsiaiškinti, ar Mikalas Bridgesas gali oficialiai papulti į „Visų žvaigždžių“ sudėtį, puolėjui praėjusį sezoną padarius įspūdingą pažangą esant pagrindine komandos puolimo jėga. Ir jei „Brooklyn Nets“ pavyks grįžti į atkrintamąsias varžybas, tai bus laikoma sėkme.

Prognozė: 39–43.

21. „Orlando Magic“

Praėjusį sezoną pradėję 5–20, „Orlando Magic“ krepšininkai per paskutines 57 sezono rungtynes spurtavo ir baigė sezoną 29–28, kas suteikė jaunai komandai optimizmo pradėti naująjį sezoną.

Prieš pirmąsias Orlando komandos ikisezonines rungtynes treneris Jamahlis Mosley buvo paklaustas, kaip tai gali padėti šių metų komandai. Šis atsakė, kad dėl sudėties tęstinumo pastebėjo, jog žaidėjai šiemet į stovyklą atvyko labiau pasitikintys savimi nei anksčiau. Tikimasi, kad komanda gali augti ir toliau.

Puolėjas Franzas Wagneris vasarą padėjo Vokietijai laimėti FIBA pasaulio čempionatą, o 2022 m. pirmuoju numeriu pasirinktas Paolo Banchero atliko svarbų vaidmenį ketvirtąją vietą užėmusioje JAV rinktinėje. Jei šie du krepšininkai ir toliau kils, „Magic“ 2023–24 m. gali siekti daugiau.

Prognozė: 38–44.

22. „Chicago Bulls“

Nepaisant praėjusio sezono nevilties nepatenkant į atkriantamąsias varžybas, „Chicago Bulls“ išsaugojo savo branduolį – iš naujo pasirašė sutartį su Nikola Vucevičiumi ir išsaugojo DeMarą DeRozaną bei Zachą LaVine'ą. Komanda taip pat papildė šią grupę keliais naujais žaidėjais – Jevonu Carteriu ir Torrey Craigu.

Per du sezonus su šiais žaidėjais „Chicago Bulls“ laimėjo tik vienas atkrintamųjų varžybas ir jau nusprendė, kad gynėjas Lonzo Ballas iškrito visam sezonui. Vis dėlto vadovybė vis dar tiki, kad šių krepšininkų galimybių riba yra aukštesnė, nei parodė praėjusio sezono rezultatai, ir suteikia jai dar vieną progą tai įrodyti.

Prognozė: 37–45.

23. „Utah Jazz“

Stebėtinai konkurencingas pirmasis „Utah Jazz“ sezonas, komandai visiškai atsinaujinus, baigėsi tuo, kad „Jazz“ pralaimėjo devynerias iš paskutinių 11 rungtynių, liko 12-oje vietoje Vakarų konferencijoje (37–45) ir užsitikrino aukštą vietą naujokų biržos loterijoje. Iš pirmųjų trenerio Willo Hardy metų „Utah Jazz“ išėjo pasitikėdama, kad „Visų žvaigždžių“ puolėjas Lauri Markkanenas ir naujokų biržos vidurio puolėjas Walkeris Kessleris gali būti ilgalaikiai pamatiniai elementai.

„Utah Jazz“ tarpsezonio įsigijimai – buvęs „Hawks“ puolėjas Johnas Collinsas ir trys pirmojo rato pasirinkimai (Tayloras Hendricksas, Keyonte'as George'as ir Brice'as Sensabaughas). NBA vasaros lygoje žaidęs K.George'as laikomas geriausiai pasirengusiu prisidėti prie „Jazz“ naujokų. Yra vilties, kad jis gali tapti būsimuoju komandos pagrindiniu gynėju.

Iki šiol visą karjerą Atlantoje praleidęs J.Collinsas sakė, kad „turėti grupę vaikinų, kurie tikrai akcentuoja komandinį krepšinį ir nori tai daryti – atgaivina“. Tačiau trenerių štabui greičiausiai dar reikės išsiaiškinti, kaip J.Collinsas geriausiai pritaps tarp tritaškius šaudančio L.Markkaneno ir tradicinio aukštaūgio W.Kesslerio.

Prognozė: 37–45.

24. „Toronto Raptors“

Praėjusį sezoną komandai nepatekus į atkrintamąsias varžybas, „Raptors“ po penkių įspūdingų sezonų atleido vyriausiąjį trenerį Nicką Nurse'ą ir pakeitė jį ilgamečiu NBA asistentu Darko Rajakovičiumi. Tada komandos lyderis aikštėje Fredas VanVleetas kaip laisvasis agentas išvyko į „Houston Rockets“ ir tapo paskutiniu žaidėju, kuris per pastaruosius kelerius metus išvyko iš „Toronto Raptors“ komandai nieko negavus mainais.

Šį sezoną „Toronto Raptors“ pradeda ne tik su nauju treneriu ir nauju įžaidėju – ką tik tapusiu FIBA pasaulio taurės MVP Dennisu Schroderiu, bet ir su Pascaliu Siakamu bei O. G. Anunoby, kuriems iki tapimo laisvaisiais agentais liko vieneri metai. Dėl to Toronto komanda atsidūrė dar vienoje keblioje padėtyje, kai reikia išlaikyti aukščiausios klasės talentus – šis šešėlis šį sezoną ir vėl kabos virš komandos. O po praėjusių metų, kurie baigėsi pralaimėjimu „Chicago Bulls“, patekti į atkrintamąsias varžybas „Toronto Raptors“ komandai bus sudėtinga ir šį sezoną.

Prognozė: 36–46.

25. „San Antonio Spurs“

Praėjusį sezoną „Spurs“ baigė 22–60 ir tai buvo blogiausias sezonas nuo 1996–1997 m., kai Greggas Popovichius perėmė komandą sezono viduryje. Tą pavasarį „Spurs“ laimėjo loteriją ir 1-uoju šaukimu pasirinko Timą Duncaną. Šį kartą „Spurs“ vėl pasirinko pirmąjį numerį ir pasirinko perspektyviausią žaidėją 19-metį prancūzą Victorą Wembanyamą.

Po nesėkmingo debiuto vasaros lygoje V.Wembanyama San Antonijuje pasirodė taip, kaip buvo skelbiama, jei ne geriau. Nuo jo ir kitų jaunųjų „Spurs“ žaidėjų tobulėjimo priklausys, kaip greitai komandai pavyks sugrįžti į Vakarų konferencijos turnyrinės lentelės viršūnę, kuri jai taip ilgai buvo gerai pažįstama.

Prognozė: 27–55.

26. „Houston Rockets“

Trečią sezoną iš eilės „Houston Rockets“ pasiekė blogiausią rezultatą Vakarų konferencijoje – 22–60. Pasibaigus sutarčiai komanda atsisveikino su vyriausiuoju treneriu Stephenu Silasu, kurį pakeitė Nigerijos ir JAV pilietybes turintis bei už Nigerijos rinktinę savo laiku žaidęs Ime Udoka.

„Rockets“ savininkas Tilmanas Fertitta paskelbė, kad I.Udoka įdarbinimas yra komandos atstatymo „antrojo etapo“ pradžia, ir pabrėžė, kad tikisi, jog šį sezoną ekipa vėl bus konkurencinga. Per laisvąsias agentūras „Houston Rockets“ daug išleido veteranų grupei.

Įspūdingiausias sutartis pasirašė anksčiau „Memphis Grizzlies“ rungtyniavęs gynėjas Fredas VanVleetas (treji metai, 128,5 mln. JAV dolerių) ir 2023 m. pasaulio čempionate itin fiziškai besiginančio gynėjo vardą užsitarnavęs Dillonas Brooksas (ketveri metai, 86 mln. JAV dolerių). Be to, „Rockets“ trečią kartą iš eilės turėjo bent 4 aukščiausią šaukimą naujokų biržoje ir šiemet ketvirtuoju pasirinko Ameną Thompsoną.

Veteranų patirtis turėtų pakelti „Rockets“ lygį iš visiško dugno ir tikimasi, kad jie padės vadovauti talentingam komandos jaunimui. Šių perspektyvių jaunų žaidėjų, ypač Jaleno Greeno, Jabari Smitho Jr, Alpereno Senguno ir A.Thompsono, ugdymas išlieka svarbiausiu franšizės klausimu.

27. „Detroit Pistons“

Praėjusio sezono pradžioje Detroito komandos siekiai buvo sužlugdyti, kai buvusio pirmojo šaukimo pasirinkimo Cade'o Cunninghamo kojos stresinis lūžis nutraukė jo sezoną vos po 12 rungtynių. Be jo jauni „Pistons“ krepšininkai pasiekė blogiausią rezultatą NBA lygoje (17–65).

Todėl komanda perkėlė trenerį Dwane'ą Casey į valdybos pareigas ir sudarė turtingiausią trenerio sutartį lygos istorijoje su Monty Williamsu. „Pistons“ pažadėjo kantriai dirbti su savo jaunaisiais krepšininkais ir tikisi, kad C.Cunninghamo sugrįžimas paskatins juos siekti dar didesnės sėkmės.

Prognozė 26–56.

28. „Portland Trail Blazers“

Praėjusiais metais „Portland Trail Blazers“ pasiekė prasčiausią rezultatą per 16 metų – 33–49. Damianas Lillardas žadėjo, kad nori likti komandoje, kurioje jis žaidė nuo to laiko, kai buvo pašauktas naujokų biržoje. Jis sakė, kad norėtų su ja išeiti į pensiją. Tačiau tada atėjo liepa. D.Lillardas paprašė mainų ir po dviejų mėnesių jau keliavo į „Milwaukee Bucks“.

Mainais į D.Lillardą „Portland Trail Blazers“ gavo Jrue Holiday, Deandre Aytoną, Toumani Camarą, neapsaugotą 2029 m. „Milwaukee Bucks“ pirmojo rato šaukimą ir neapsaugotas šios komandos mainų teises 2028 ir 2030 m. Tada „Blazers“ iškeitė J.Holiday į „Boston Celtics“ už Robertą Williamsą III, Malcolmą Brogdoną ir du būsimus pirmojo rato šaukimus.

Šiais veiksmais „Blazers“ pradėjo pertvarkos etapą, kurio centre – jaunimas: trečiasis šaukimas Scootas Hendersonas, Anfernee Simonsas ir Shaedonas Sharpe'as.

Įdomu, kaip šioje naujoje realybėje atrodys Jerami Grantas. Šią vasarą 29 metų puolėjas pasirašė penkerių metų 160 milijonų JAV dolerių vertės sutarties pratęsimą.

Prognozė: 24–58.

29. „Charlotte Hornets“

Praėjęs sezonas „Charlotte Hornets“ klubui buvo nesėkmingas: LaMelo Ballas sužaidė tik 36 rungtynes, o Milesas Bridgesas praleido visą sezoną po to, kai neprieštaravo kaltinimams dėl nusikaltimo šeimoje ir buvo nuteistas trejiems metams lygtinai.

Tačiau tarpsezonis Šarlotėje buvo įtemptas. Michaelas Jordanas pardavė komandą JAV verslininkams Rickui Schnallas ir Gabe'ui Plotkinui. Birželio mėnesio NBA naujokų biržoje komanda trečiuoju šaukimu pasirinko puolėją iš Alabamos Brandoną Millerį ir atsisakė puolėjo Kajaus Joneso.

Šių metų naujokų biržoje yra daug kitų talentingų žaidėjų: Victoras Wenbanyama, Scootas Hendersonas, Amenas ir Ausaras Thompsonai bei Chetas Holmgrenas, todėl B.Millerio pažanga bus atidžiai stebima. Taip pat bus stebimas naujųjų komandos savininkų darbas ir tai, ką jis reiškia tolesnei „Hornets“ veiklai.

Prognozė: 30–52.

30. „Washington Wizards“

Vašingtoną pasiekė nauja era, nes „Wizards“ klubui pradėjo vadovauti Michaelas Wingeris – JAV krepšinio vadybininkas, nuo šiol NBA klubo „Washington Wizards“, WNBA klubo „Washington Mystics“ ir NBA G lygos klubo „Capital City Go-Go“ prezidentas. Jis yra buvęs „Oklahoma City Thunder“ vadovas ir „Los Angeles Clippers“ generalinis vadybininkas.

Komandos lyderis Bradley Bealas išvyko į „Pheonix Suns“, o „Wizards“ pradeda viską iš naujo, bandydami surinkti kuo daugiau turto ir papildydami komandą naujais elementais, tikėdamiesi ne tik sukurti greitesnį puolimą, bet ir rasti tam tikrų „pamatinių blokų“.

Daug tritaškių ir kokybiško puolimo turėtų parodyti Jordanas Poole'as, kuris gauna naują startą ir prisijungia prie Kyle'o Kuzmos kaip jaunieji „Wizards“ ginklai. Tyusas Jonesas turi šansą vadovauti puolimui kaip pagrindinis įžaidėjas, o „Wizards“ įvertins, ko verti ankstesniuose naujokų biržos šaukimuose pakvietsti krepšininkai, pavyzdžiui, Deni Avdija, Corey'is Kispertas ir Johnny'is Davisas.

Naujasis komandos generalinis vadybininkas Willas Dawkinsas šių metų naujokų biržoje pirmojo etapo septintuoju šaukimu pašaukė 19-metį prancūzų puolėją Bilalą Coulibaly ir papildė komandą šauliais, galinčiais išplėsti aikštę, pavyzdžiui, Landry Shametu, kuris atsigauna po kojos piršto lūžio. Nors „Washington Wizards“ dar toli iki atkrintamųjų varžybų, komanda bent jau investavo į naują kryptį.

Prognozė: 24–58.

Parengta pagal ESPN inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.