EUROLYGA 2023

Drąsiau Lietuvos moterų krepšinio rinktinėje besijaučianti G. Raulušaitytė tikisi sulaukti savojo šanso Paaiškino savo sprendimą palikti „Kibirkštį“

Aštuoniolikmečių merginų Europos čempionė Gerda Raulušaitytė trečiąkart sulaukė kvietimo į pagrindinę Lietuvos moterų krepšinio rinktinės lango stovyklą, kuri žais atrankoje į Europos čempionatą. Jaunoji puolėja tikino, kad šįkart jaučiasi kur kas drąsiau, o kartu pasakojo, kad norėtų sulaukti šanso debiutuoti su Lietuvos moterų krepšinio rinktinės marškinėliais bei teigė, kad jos persikėlimas iš Vilniaus „Kibirkšties“ į Klaipėdos LCC ekipą jai buvo naudingas. Varėniškė pridūrė, kad jau šiemet galvojo persikelti žaisti į užsienį, bet nusprendė šį sprendimą atidėti netolimai ateičiai.

 Gerda Raulušaitytė<br> ltu.basketball ir FIBA nuotr.
 Gerda Raulušaitytė<br> ltu.basketball ir FIBA nuotr.
 Gerda Raulušaitytė<br> ltu.basketball nuotr.
 Gerda Raulušaitytė<br> ltu.basketball nuotr.
 Gerda Raulušaitytė<br> V.Selivončiko nuotr.
 Gerda Raulušaitytė<br> V.Selivončiko nuotr.
 Vilius Stanišauskas<br> FIBA nuotr.
 Vilius Stanišauskas<br> FIBA nuotr.
 Gerda Raulušaitytė<br> ltu.basketball nuotr.
 Gerda Raulušaitytė<br> ltu.basketball nuotr.
 Gerda Raulušaitytė ir Gintarė Petronytė<br> Sauliaus Čirbos nuotr.
 Gerda Raulušaitytė ir Gintarė Petronytė<br> Sauliaus Čirbos nuotr.
Rimantas Grigas<br>FIBA nuotr.
Rimantas Grigas<br>FIBA nuotr.
 Gerda Raulušaitytė<br> FIBA nuotr.
 Gerda Raulušaitytė<br> FIBA nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Nov 9, 2023, 8:48 AM, atnaujinta Nov 9, 2023, 10:18 AM

19-metė, 189 cm puolėja Gerda Raulušaitytė sulaukė dar vieno kvietimo į pagrindinės Lietuvos moterų krepšinio rinktinės stovyklą, kuri varėniškei jau bus trečioji. Puolėja pirmąkart į atrankos lango stovyklą buvo pakviesta 2022-ųjų rudenį, kuomet rinktinė ruošėsi atrankai į 2023 m. Europos čempionatą, o po to sulaukė kvietimo į dar vieną atrankos langą, kuris vyko jau 2023 m. pavasarį.

Anot krepšininkės, šįkart, kuomet ji pateko į rinktinės stovyklą, kuri dalyvaus atrankoje į 2025 m. Europos čempionatą, ji jaučiasi kur kas drąsiau.

„Viskas vyksta labai panašiai (palyginus su ankstesnėmis stovyklomis – red.). Dabar neturime kelių pagrindinių žaidėjų. Galbūt treniruotėse truputį keičiasi deriniai. Kol kas dar tik praėjo kelios dienos, tad žiūrėsime, kaip viskas bus toliau. Treniruotės kol kas nebuvo labai sunkios – prisiminėme derinius, strategijas.

Praeitą kartą rinktinėje buvo šiek tiek baisiau, nes buvo visos naujos žaidėjos, pažinojau tik kelias žaidėjas, reikėjo priprasti prie naujo trenerio, su visomis žaidėjomis susižaisti. Šiemet jaučiuosi tikrai drąsiau. Susibendravau su visomis žaidėjomis, turime apie ką pasišnekėti, galime pasidalinti įspūdžiais iš klubinio sezono. Dabar rinktinėje – ypač smagu“, – atviravo jaunoji 19-metė.

Palyginusi skirtumus per tuos nepilnus metus, kuomet G.Raulušaitytė pirmojo šanso Lietuvos moterų krepšinio rinktinės stovykloje, krepšininkė teigė, kad pirmasis pasibandymas Lietuvos moterų krepšinio rinktinėje jai suteikė papildomo pasitikėjimo, kurį ji išnaudojo ir liepos mėnesį vykusiame devyniolikmečių pasaulio čempionate, kuriame G.Raulušaitytė buvo naudingiausia mūsiškių žaidėja (10,1 tšk., 9 atk. kam., 3,1 rez. perd., 17,6 naud. bal. – red.).

„Per tuos nepilnus metus nuo praėjusio rinktinės lango įgavau daugiau pasitikėjimo, nes pamačiau, kad ir kiti manimi pasitiki, nors ir praeitą kartą, kai mane pakvietė, šanso aikštelėje nesulaukiau, bet tai buvo gera galimybė pabūti su komanda.

Taip pat prisidėjo ir tas neblogas sezonas Vilniaus „Kibirkštyje“, kur gaudavau nemažai laiko pasireikšti. Be abejo – prie pasitikėjimo savimi prisidėjo ir žaidimas devyniolikmečių rinktinėje, kur treneris Vilius (Stanišauskas) suteikė dar daugiau pasitikėjimo. Dabar jaučiuosi geriau ir drąsiau aikštelėje“, – aiškino G.Raulušaitytė.

Apie G.Raulušaitytę gražiais žodžiais atsiliepė tiek viena Lietuvos moterų krepšinio rinktinės lyderių Laura Juškaitė, tiek rinktinės vyriausiais treneris R.Grigas, kuris teigė, kad puolėja šiame lange gali sulaukti savo šanso ir debiutuoti su Lietuvos moterų krepšinio rinktinės marškinėliais.

„Labai džiaugiuosi už Gerdą. Ji yra tikrai šauni panelė – dirba, stengiasi, rezultatai yra puikūs. Tikiuosi, kad ir čia (Lietuvos moterų krepšinio rinktinėje – red.) įdės savo indėlį. Stebiu jos karjerą ir linkiu jai tik sėkmės“, – sakė viena Lietuvos moterų krepšinio rinktinės lyderių Laura Juškaitė.

„Jos rezultatai – imponuoja. Ji yra labai stipri žaidėja, bet negali lyginti jos rezultato Lietuvos lygoje, neparagavus Europos atletizmo – prancūzių atletiškumo, ispanių greičio... Aš galvoju, kad ji auga sparčiai ir ji turi padėti komandai. Ją išnaudojus – ji atneš gerą rezultatą. Tai yra žaidėja, labai gerai suprantanti žaidimą. Aš galvoju, kad ji ir dabar gali duoti rezultatą, o ateity – duos dar daugiau“, – gyrė jaunąją krepšininkę R.Grigas.

„Manau, kad galėčiau (duoti naudos aikštelėje – red.). Labai apsidžiaugčiau, jei gaučiau tokią galimybę pasirodyti aikštelėje. Stengčiausi iš visų jėgų parodyti tai, ką galiu, kuo geriau prisidėti prie komandos rezultatų ir potencialaus laimėjimo. Tikiuosi gauti tą galimybę (šypsosi – red.).

Motyvacijos tikrai turiu. Manau, kad treneriai visada atsižvelgia į tai, kaip tu dirbi treniruotėse, su kokia emocija dirbi, kaip tau sekasi. Pasirodyti kuo geriau treniruotėse yra labai svarbu, kad parodyčiau treneriams, jog galiu gauti bent kelias minutes aikštelėje ir jas išnaudoti gerai“, – pasakojo G.Raulušaitytė.

Nors lietuvės šįkart savo sudėtyje neturės net trijų ypač svarbių žaidėjų – Kamilės Nacickaitės, Monikos Grigalauskytės ir Justės Jocytės, anot G.Raulušaitytės, savo šanso galės sulaukti kitos krepšininkės, o kartu varėniškė teigė, kad nė neabejoje, kad komandai pavyks nuskinti po pergalę prieš Azerbaidžano ir Lenkijos moterų krepšinio rinktines.

„Tai aišku. Manau, kad tai yra įmanoma. Nors iškrito pagrindinės žaidėjos, bet visada, kai nėra tų pagrindinių žaidėjų, jas gali papildyti kitos žaidėjos, kurios gaus didesnę rolę. Manau, kad visos žaidėjos, kurios yra šiame lange, yra tikrai geros ir tikrai gali gerai kovoti prieš minėtas dvi rinktines, kurios tikrai yra įveikiamos“, – svarstė G.Raulušaitytė.

Paklausta apie savo tikslus šioje rinktinėje G.Raulušaitytė atsakė, kad jos tikslas – pasisemti kuo daugiau patirties iš vyresnių komandos draugių, o kartu išskyrė krepšininkę, kuri jai imponuoja.

„Mano tikslas šiame lange – patobulėti kaip žaidėjai, pasisemti patirties iš vyresnių bei daugiau pasaulio mačiusių žaidėjų. Taip pat dar geriau susipažinti su ta rinktinės sistema, kokia buvo ir pernai, ir šiemet, nes ateityje tikiuosi gauti dar didesnę rolę rinktinėje, tad, manau, kad geriau viską pradėti iš anksčiau ir būti pasiruošusiai

Man labai patinka Giedrės Labuckienės žaidimas. Ji yra labai patyrusi žaidėja, teko prieš ją pasistumdyti ir praėjusiais metais. Man imponuoja jos žaidimo stilius, kad ji gali žaisti tiek nugara, tiek veidu į krepšį, tiek išsimesti tolimą metimą, vidutinį metimą, tiek gerai kovoti dėl atšokusių kamuolių. Ji – tikrai stipri žaidėja. Aš galop noriu būti savimi, bet kažkokius dalykus norėčiau pasiimti ir iš G.Labuckienės žaidimo“, – atvirai kalbėjo G.Raulušaitytė.

Šią vasarą jaunoji varėniškė priėmė sprendimą keltis iš Lietuvos čempionių komandos Vilniaus „Kibirkšties“ į puikiai besivystančią ir kasmet tobulėjančią Klaipėdos LCC komandą.

Su savo jaunimo rinktinių treneriu ir moterų krepšinio rinktinės asistentu Viliumi Stanišausku Klaipėdoje jėgas suvienijusi G.Raulušaitytė tapo spalio mėnesio moterų Baltijos krepšinio lygos naudingiausia žaidėja.

Žvelgiant į visas lietuvės sužaistas rungtynes šiame sezone – ji fiksuoja neįtikėtinus skaičius.

Puolėja Baltijos moterų krepšinio lygoje per 22 minutes aikštelėje įmeta po 21,5 taško (82,1 proc. dvit., 75,9 proc. baud.), sugriebia po 9,5 atšokusio kamuolio, atlieka po 3,3 rezultatyvaus perdavimo, išprovokuoja po 6,3 pražangos ir sukaupia net 36,3 naudingumo balo.

„Smart Way“ moterų Lietuvos krepšinio lygoje G.Raulušaitytės statistika taip pat įspūdinga. Varėniškė per 27 minutes pelno po 17,8 taško (66,7 proc. dvit., 42,9 proc. trit., 88,2 proc. baud.), atkovoja po 8 kamuolius ir fiksuoja 27,2 naudingumo balo vidurkį.

Anot G.Raulušaitytės, šis sprendimas nebuvo pats lengviausias, tačiau jis jau pasiteisino.

„Buvau gavusi pasiūlymą ir iš „Kibirkšties“ bei svarsčiau, kur man yra geriau, bet apgalvojau visus pliusus, minusus, ir pagalvojau, kad šį sezoną man būtų geriau persikelti į LCC. Buvo labai skaudu išeiti iš „Kibirkšties“, kadangi ten praleidau dvejus metus, ten liko daugiau nei pusė komandos draugių, su kuriomis žaidžiau, turėjome labai gerus du sezonus. Bet, manau, kad šitas perėjimas – geras sprendimas ir kol kas jis išėjo į naudą“, – savo pasirinkimą persikelti į Klaipėdą aiškino G.Raulušaitytė.

Tokius įspūdingus skaičius Lietuvos ir Baltijos moterų krepšinio lygose demonstruojanti G.Raulušaitytė neabejotinai atkreips užsienio komandų dėmesį, o jaunoji krepšininkė tikino, kad jau prieš šį sezoną svarstė išvykti į užsienį, tačiau dėl atitinkamų priežasčių nusprendė likti Lietuvoje.

„Aš jau prieš šį sezoną svarsčiau, ar išvažiuoti į užsienį, bet apsvarsčius viską, pagalvojau, kad man reikia dar vienų metų Lietuvoje, kur galėčiau labiau patobulėti tiek fiziškai, tiek iš krepšinio pusės. Tikiuosi, kad ir toliau viskas seksis, viskas bus gerai. Labai norėčiau artimoje ateityje išvažiuoti kažkur į užsienį“, – kalbėjo G.Raulušaitytė.

Prisiminus prabėgusius metus „Kibirkštyje“ – G.Raulušaitytė jautėsi ypač dėkinga Lietuvos moterų krepšinio rinktinės kapitonei G.Petronytei, su kuria praėjusį klubinį sezoną praleido kartu.

Anot varėniškės, daug mačiusi G.Petronytė padėjo jai ne tik krepšinio aikštelėje, bet ir už jos ribų.

„Iš krepšinio pusės – Gintarė (Petronytė) yra labai talentinga žaidėja. Atrodo, kad kai ji yra aikštelėje, su ja yra labai lengva žaisti, nes ji pritraukdavo gynybą, gerai atsimesdavo kamuolį kitoms.

Kaip žmogus – ji yra puikus, nerealus ir nuostabus žmogus. Ji padėdavo, kai kildavo kažkokių problemų tiek iš krepšinio pusės, tiek iš gyvenimiškos pusės, visuomet duodavo patarimų. Buvo labai faina su ja žaisti kartu“, – teigė G.Raulušaitytė.

Nepaisant to, kad G.Raulušaitytė šiemet demonstruoja įspūdingą žaidimą, toliau dirba su Lietuvos moterų krepšinio rinktine, o galop ir semiasi patirtį iš kitų, ji žino vietas, kuriose jai reikia pasitempti.

„Pagrindinis dalykas, kuris yra iš anksčiau, metimas iš toli. Taip pat reikia sustiprėti krepšinio įgūdžių prasme, kadangi šiemet treneris mane dažnai stato ir į trečią poziciją. Galbūt ateityje kitos komandos mane norės matyti kaip žaidėją, galinčią žaisti tiek trečioje, tiek ketvirtoje pozicijoje, tad krepšinio įgūdžiais tikrai reikėtų padirbėti. Taip pat reikėtų ir sustiprėti fiziškai, kad būčiau pasiruošusi kitam lygiui“, – pokalbį baigė G.Raulušaitytė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.