EUROLYGA 2023

Puolimo krepšiniu žiūrovus linksminti nusiteikęs A. Jasilionis – apie legionierių gyvenimą Pasvalyje ir juodadarbius lietuvius

„Mes tikrai nebūsime gynybine komanda. Kokiam žiūrovui patinka žiūrėti kaip ginasi? Visiems patinka stebėti kaip įmeta“, – tokie Pasvalio „Pieno žvaigždžių“ trenerio Aurimo Jasilionio žodžiai puikiai apibūdina šio sezono ekipą. Uraganiniu žaidimu spėjusi pagarsėti komanda pagaliau Lietuvos krepšinio lygoje („Betsafe-LKL“) pradėjo skinti pergales.

 Puolimo krepšiniu žiūrovus linksminti nusiteikęs A. Jasilionis – apie legionierių gyvenimą Pasvalyje ir juodadarbius lietuvius<br>Betsafe-LKL nuotr.
 Puolimo krepšiniu žiūrovus linksminti nusiteikęs A. Jasilionis – apie legionierių gyvenimą Pasvalyje ir juodadarbius lietuvius<br>Betsafe-LKL nuotr.
Didžiausias pasvaliečių išskirtinumas – įspūdingas puolimas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Didžiausias pasvaliečių išskirtinumas – įspūdingas puolimas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Brandonas Tabbas<br>Betsafe-LKL nuotr.
Brandonas Tabbas<br>Betsafe-LKL nuotr.
 S. Babrauskas ir A. Jasilionis<br>V. Ščiavinsko nuotr.
 S. Babrauskas ir A. Jasilionis<br>V. Ščiavinsko nuotr.
 Martynas Arlauskas<br>Betsafe-LKL nuotr.
 Martynas Arlauskas<br>Betsafe-LKL nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Nov 18, 2023, 10:31 AM

A.Jasilionis šį sezoną sulaukė naujo išbandymo savo karjeroje. Lapkričio 10 dieną 41-ąjį gimtadienį atšventusiam strategui vasarą buvo patikėtas „Pieno žvaigždžių“ komandos vairas. Prieš tai stipriausioje Lietuvos lygoje A.Jasilionis dirbo Vilniaus „Wolves“ ir Vilniaus „Lietuvos Ryto“ komandose, o pastarojoje laikinai užėmė ir vyr. trenerio darbą.

Visgi šį kartą nuo pat pradžių visos šviesos buvo atsuktos į A.Jasilionį, o startas tikrai buvo nelengvas. Pasvaliečiai „Betsafe-LKL“ sezoną pradėjo susitikimais su visais praėjusių metų prizininkais – Vilniaus „Rytu“, Panevėžio „7bet-Lietkabeliu“ ir Kauno „Žalgiriu“. Per šias rungtynes Pasvalio klubas net ir pralaimėjęs parodė, kad gali mesti puikią kovą net ir šioms komandoms.

Deja vėliau situacija negerėjo ir „Pieno žvaigždės“ patyrė dar 3 skaudžius pralaimėjimus. A.Jasilionio auklėtiniai nepalūžo ir galiausiai spalio 30 d. „Pieno žvaigždės“ namuose 103:76 nugalėdami „Gargždus“ atsidarė pergalių sąskaitą „Betsafe-LKL“ čempionate. Sparnus užsiauginę pasvaliečiai vėliau iškovojo dar dvi pergales paeiliui ir šiuo metu turi antrą ilgiausią pergalių seriją lygoje.

Tokie pastarieji rezultatai leido „Pieno žvaigždėms“ pakilti iš lentelės dugno į 8-ąją poziciją. Vietą – kuri leistų po poros sezonų pertraukos sugrįžti į atkrintamąsias varžybas.

„Juodas darbas treniruotėse ir grįžtantys žaidėjai į rikiuotę. Kuomet turime ilgesnį suoliuką, automatiškai yra lengviau žaisti ir treniruotėse lengviau, kuomet pagaliau galima žaisti penkis prieš penkis. Dabar galima įgyvendinti savo išsikeltus tikslus ir idėjas“, – į klausimą „Kas lėmė tokius rezultatų pokyčius?“ lrytas.lt tinklalapiui atsakė „Pieno žvaigždžių“ treneris.

Neabejotinai didžiausias pasvaliečių išskirtinumas – įspūdingas puolimas. „Pieno žvaigždės“ per rungtynes vidutiniškai renka po 89,9 taško ir pagal šį rodiklį „Betsafe-LKL“ čempionate nusileidžia tik „Rytui“.

Tačiau tuo pačiu antakis pakyla pasižiūrinti į gretimą statistinę grafą. A.Jasilionio auklėtiniai per rungtynes vidutiniškai praleidžia po 91,6 taško. Prastesnę gynybą čempionate demonstruoja tik „Gargždų“ krepšininkai.

„Pieno žvaigždžių“ vedlys sutinka, kad gynybą dar reikia gerinti, tačiau paaiškino, kodėl jo komanda šį sezoną remsis puolimu grindžiamu žaidimu.

„Gynyboje dar toli gražu iki tobulumo. Aišku, tobula nebus, bet tikrai apsitvarkysime, ypač su pagausėjusia rotacija. Galbūt dar nesu minėjęs, bet mes tikrai nebūsime gynybine komanda. Kokiam žiūrovui patinka žiūrėti kaip ginasi? Visiems patinka stebėti kaip įmeta. Tai mes būsime labiau puolimo komanda. Be abejo, tuos bendrus principus turime įgyvendinti, bet daugiau viską statome ant puolimo“, – teigė A.Jasilionis.

– Šį sezoną turėjote bėdų žaidžiant ketvirtus kėlinius, tačiau pergalėse prieš Šiaulius ir Mažeikius pagaliau pavyko gerai juose pasirodyti. Kas tai lėmė?

– Čia susižaidimo klausimas. Vis tiek komanda visiškai nauja ir kaip jau minėjau, buvome nepilnos rotacijos. Dabar vienas prie kito žaidėjai prisilipdė ir grįžtant traumuotiems žaidėjams natūralu, jog vaizdas gerėja ir pergalės kurias pasiekėme buvo vardan to.

– Drąsiai galime teigti, jog „Pieno žvaigždės“ laikosi ant legionierių pečių. Kartais susidaro įspūdis, kad tokias komandas yra sunkiau sukontroliuoti, žaidėjai tiesiog nori sau susikurti statistiką, ne tiek atsižvelgdami į komandą. Kaip yra jūsų atveju?

– Problemų su tuo tikrai neturime. Su kiekvienu žmogumi galima susitarti ir įskiepyti tam tikrus tikslus. O natūralu, jog legionieriai atvažiavę nori sau pasidaryti geresnę statistiką ir gauti geresnį kontraktą. Manau su lietuviais yra tas pats.

Patys viską grindžiame per darbus treniruotėse, kadangi sąlyginai visą dieną turime salę ir visiems žaidėjams yra sudarytos visos sąlygos, kad jie save tobulintų, įgautų įgūdžių ir pasirašytų tą pelningesnį kontraktą. Be abejo individualus pasirodymas yra individualus ir juos stengiamės pritempti prie bendro komandos rezultato.

– Brandonas Tabbas šiuo metu yra naudingiausias žaidėjas visoje lygoje. Kaip įvertintumėte šį žaidėją ir kur norėtųsi dar geresnio jo žaidimo?

– Reikėtų pasitempti gynyboje, metimų, sprendimų pasirinkime. Ties tuo dirbame, o Jis yra tikrai protingas vaikinas išsikėlęs tikslus savo gyvenime, kurie sutampa su mūsų komandiniais tikslais. O pasitempti reikėtų gynyboje ir metimų, sprendimų pasirinkime. Ties tuo dirbame. Jeigu nebūtų kur tobulėti, tuomet jis žaistų Eurolygoje.

– Pasvalys mažas miestelis ne tik LKL, bet visos Lietuvos kontekste. Ar legionieriams neteko susidurti su kultūriniu šoku, kaip su tuo tvarkotės?

– Manyčiau, jog tai yra tik kažkoks išpūstas burbulas. Visi šneka, jog sausio-vasario mėnesį visiems bus niūru ir pradės bėgti. Tačiau su kiekvienu žaidėju pasirašant kontraktą buvo pasakyta, jog tai yra mažas miestelis, ne kažkokia pramogų sostinė ir kad jie atvažiuoja tik treniruotis, žaisti rungtynes, tobulėti kaip krepšininkas, kad kitą sezoną galėtum pasirašyti kažkokį pelningą kontraktą.

– Teko susidurti su atvejais, jog žaidėjai nenori atvykti į Pasvalį vien dėl to, jog tai yra mažas miestelis?

– Buvo tokių atvejų. Tačiau žmogus važiuoja gyventi, tai neatitinka mūsų reikalavimų. Mes susirinkome tokią komandą, kurie nori kažko pasiekti ir pačiai ekipai padėti. Tai buvo vienas pagrindinių kriterijų renkantis žaidėjus.

– Visi lietuviai komandoje – jauni, vyriausi žaidėjai 2000-ųjų metų gimimo. Kodėl buvo pasirinktas toks komplektacijos kelias, be vyresnių žaidėjų iš Lietuvos?

– Mes rinkomės tik alkanus žaidėjus, kurie nori kažką įrodyti ne tik pačiam sau, bet ir visam Lietuvos krepšinio pasauliui. Jie turi savo darbu įrodyti, kad jų negalima nurašyti.

– O jiems netrūksta veteranų pagalbos? Čia galbūt labai padeda jūsų asistentas Steponas Babrauskas?

– Be abejo veteranai pridėtų ramumo, stabilumo, bet su savo biudžetu negalėjome sau leisti brangesnių žaidėjų. Veteranams vis tiek reikia mokėti šiek tiek daugiau. Pagal savo biudžetą paskaičiavome, jog patogiau pasiimti jaunus žaidėjus, kurie nori kažką įrodyti.

– Sezono pradžioje S.Babrauskas atskleidė, jog ieškote papildymo komandoje. Kaip sekasi šios paieškos?

– Visą laiką kažko trūksta komandoje ir kažko ieškome. Norėtume pasipildyti, tačiau niekur neskubame, žaidžiame su tuo, ką turime. Jeigu pasitaikytų kažkoks variantas, tuomet gal, bet čia yra didelis klaustukas.

– Tai jeigu būtų pastiprinimas komandoje, jis veikiausiai būtų antroje sezono pusėje?

– Manau, kad taip. Jeigu po naujų metų matysime, kad kažko trūksta, tada gal. Bet labai sudėtinga situacija su žaidėjais, tuo labiau, kad pasiekėme legionierių limitą, tad šiuo atveju galime dairytis tik į vietinę rinką, bet ji yra labai ribota.

Martynas Arlauskas žaidžia proveržio sezoną ir atrodo pagaliau pateisina praeityje į jį dėtus lūkesčius. Kaip manote, kas leido jam taip atsiskleisti? Kiek prie jo sėkmės prisidėjo faktas, jog treniravote jį jaunystėje?

– Toks klausimas labiau skirtas pačiam Martynui. Aš į jo galvą neįlįsiu ir nepasakysiu kodėl taip yra. Žaidėjui duotos galimybės atsiskleisti. Duota meškerė, kad pagautų žuvį ir jis dabar jis pats yra savo likimo kalvis.

– Ką galėtumėte pasakyti apie kitus jaunus žaidėjus? Kokiomis geromis savybėmis jie išsiskiria?

– Visi mūsų jauni žaidėjai – Adomas Sidarevičius, Adas Šimonis, Simas Jarumbauskas ir Lukas Valantinas. Visi jie yra juodadarbiai, nori sunkiai treniruotis, žaisti krepšinį. Jie niekados nepraleidžia treniruočių. Kad ir duodame laisvą rytą, juos vis tiek pamatysi salėje atliekančius kažkokius individualius pratimus. Matosi, jog pas juos yra didelis noras ir ryžtas sau ir kitiems įrodyti, kad jie yra pajėgūs žaisti Lietuvos krepšinio lygoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.