EUROLYGA 2023

Kėdainių r. savivaldybės niuksas „Nevėžiui“: vietoje prašytų tūkstančių gavo kuklią „kompensaciją“

Šiemet Kėdainių rajono savivaldybės gautas apdovanojimas už demokratišką valdymą gali būti ir paskutinis, nes demokratija Kėdainių merui ir rajono tarybos valdančiajai koalicijai, panašu, darosi it vis sunkiau įkandamas riešutėlis.

Jonas Mačiulis<br>G.Bitvinsko nuotr.
Jonas Mačiulis<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eglė Kuktienė, rinkosaikste.lt

Dec 8, 2023, 4:36 PM

Paskutiniame rajono tarybos posėdyje, kai buvo svarstomas Kėdainių krepšinio komandos „Nevėžis-Optibet“ prašymas kompensuoti „FIBA Europe Cup“ atrankos varžybose patirtas išlaidas, demokratija net nekvepėjo – tarybai buvo pateiktas svarstyti ne pats klubo prašymas kompensuoti 30 tūkst. eurų, o savivaldybės administracijos parengtas ir mero pasirašytas sprendimo projektas su „iš lubų“ nurodyta suma – kompensuoti tik per 6 tūkst. eurų.

Be to, opozicijai paprašius atvykti į posėdį krepšinio klubo atstovams ir atsakyti į klausimus dėl patirtų išlaidų, meras Valentinas Tamulis nematė jokio reikalo krepšinio atstovų pakviesti į posėdį. Klausimo net nesvarstė, o po to – pakeitė.

Tiesa, prašymą dėl kompensacijos „Nevėžiui-Optibet“ rajono politikai turėjo svarstyti dar spalį. Tada į rajono tarybą atkeliavo krepšinio komandos prašymas kompensuoti patirtas išlaidas – 30 tūkst. eurų. Tiesa, realios išlaidos buvo didesnės ir siekė 33,1 tūkst. eurų.

Tąkart rajono savivaldybės administracijos paruoštu ir mero pasirašytu sprendimo projektu buvo siūloma nekompensuoti prašomos sumos. Rajono tarybos nariams sukritikavus tokį sprendimo projektą, tąkart jis iš viso net buvo išimtas iš rajono tarybos darbotvarkės. Esą todėl, kad krepšinio klubo patirtas išlaidas pagrindžiantys dokumentai savivaldybės administraciją pasiekė per vėlai, o ši norėjo su jais susipažinti.

Po mėnesio į tarybą grįžo jau kitoks sprendimo projektas, kuriame buvo siūloma kompensuoti ne 30 tūkst. eurų, kaip prašė krepšinio klubas, o tik 6,2 tūkst. eurų.

Aiškinta, esą tokia suma atsirado todėl, kad klubo pagrįstos išlaidos siekė 20 tūkst. eurų (taigi 13 tūkst. eurų, reikia manyti, klubas negalėjo pagrįsti), o kadangi Kėdainių rajono savivaldybės finansavimas sudaro 30 proc. klubo biudžeto, tai šiuo atveju ir pasiūlyta padengti tik trečdalį pagrįstos patirtų išlaidų sumos.

Opozicinės demokratų sąjungos frakcijos „Vardan Lietuvos“ lyderis Paulius Aukštikalnis atkreipė dėmesį, kad pateikdamas tokį siūlymą meras peržengė savo kompetencijos ribas ir pateikė tarybai nagrinėti savo paties vienasmenį sprendimą.

„Kur yra koks nors tvarkos aprašas, kuris nurodo, kad sporto klubui savivaldybės prisidėjimas yra 30 proc.? Iš kur ištraukėte tą sumą? Kodėl jūs nusprendėte? Juk taryba turėtų apsispręsti.

Be to, turime komisijas, kurios gali išnagrinėti prašymus kompensuoti patirtas išlaidas, jie išnagrinėtų dokumentus ir pateiktų argumentuotus siūlymus. Dabar išeina kažkoks vienasmenis sprendimas, kurį mes turime nagrinėti.

Aš esu už demokratiją, ne vienasmenius sprendimus. Dėl to ir eina kalba apie sukurtas komisijas ir komitetus, kurie išnagrinėja klausimą ir teikia argumentuotus siūlymus“, – sakė P. Aukštikalnis.

Opozicijos atstovė Indrė Saldytė-Eigirdė taip pat teigė nesuprantanti, kodėl rajono taryba negali nagrinėti tokio prašymo, kokį pateikė būtent „Nevėžis-Optibet“, kodėl jų prašymas ignoruojamas, o taryba turi balsuoti už tai, ką už uždarų durų nusprendė savivaldybės administracija ar meras.

Norėjo pakalbėti su vadovu, bet merui tai neatrodė būtina

Rajono tarybos opozicijos vadovė Indrė Fiodorova priminė, kad mero prašė, jog tiek jis pats, tiek „Nevėžio-Optibet“ atstovai dalyvautų tiek komitetuose, tiek rajono tarybos posėdyje, tačiau krepšinio komandos atstovų nebuvo nei komitetuose, nei taryboje.

Ir, pasirodo, visai ne todėl, kad krepšinio klubo atstovai patys būtų nenorėję susitikti su politikais.

Kad jų nereikia, nusprendė meras.

„Tai buvo mano sprendimas nekviesti, nes aiškiai matėte, kad sprendimo projektas kitoks nei buvo prieš tai.

Išanalizavome pateiktus dokumentus, pagrįstas išlaidas, ir tie 6,2 tūkst. eurų yra pagrįsta suma. Poreikio pakviesti „Nevėžio-Optibet“ atstovą nemačiau, toks buvo mano sprendimas“, – kalbėjo meras V. Tamulis, priėmęs vienasmenį sprendimą už visą rajono tarybą ir, matyt, pamiršęs, kad jis pats jau nebėra tarybos narys.

Tokiais jo žodžiais opozicija liko nepatenkinta, mat įprasta praktika būdavo, kad nagrinėjant įmonių prašymus, jų atstovai visuomet dalyvaudavo posėdyje, ypatingai tada, jei to prašo politikai. Į tai dėmesį atkreipė ir buvęs savivaldybės administracijos vadovas Arūnas Kacevičius, kuris ragino ateityje neignoruoti tarybos narių prašymų: „Vis tik jei tarybos nariai kreipėsi su prašymu pakviesti vadovą, paprastai visada vadovai būdavo kviečiami. Šį kartą sprendė meras – manyčiau, taip neturėtų būti. Jei tarybos nariai nori susitikti su vadovu, ateičiai, manau, tuos vadovus reikia kviesti“.

Kas galioja vieniems, negalioja kitiems

Nors opozicija aiškiai parodė, kad valdantieji buldozeriu stumia savo sprendimus ir stokoja demokratijos bei skaidrumo, patys valdantieji tylėjo it vandens į burnas prisėmę ir nematė jokios problemos nei dėl to, kad buvo ignoruotas prašymas į rajono tarybos posėdį pakviesti „Nevėžio-Optibet“ vadovus, nei dėl to, kad jų prašymas realiai buvo ignoruotas ir tarybai teko svarstyti kažkieno sugalvotą ir mero pasirašytą siūlymą kompensuoti tik mažą dalį to, ką krepšinio komanda iš tiesų išleido dalyvaudama turnyre.

Vertina neigiamai

Paklaustas, kaipgi vertina rajono politikų sprendimą jiems kompensuoti 6,2 tūkst. eurų sumą, Kėdainių krepšinio klubo dalininkas, verslininkas Aurimas Žemaitis sakė, kad tai vertina neigiamai. O ir susitikti su politikais komitetuose ir tarybos posėdyje būtų galėjęs ir norėjęs, tik, merui vienasmeniškai nusprendus, niekas į tuos posėdžius jo nekvietė, tad nuo šiol verslininkui ar kitiems klubo atstovams teks patiems prašytis į posėdžius, kai bus svarstomi su jų klubu susiję klausimai.

„Tai aišku negerai vertiname, kaip čia galima vertinti, kai prašymas vienai sumai, o savivaldybėje kažkas savavališkai nusprendžia ją sumažinti kelis kartus, be jokių argumentų…

Prašai 30 tūkst. o gauni 6 tūkst. Aišku, nusivylimas yra.

Tikslas buvo miestą garsinti užsienyje, o dabar – na, iš savo kišenės pareklamavome“, – sako A. Žemaitis, kuris tikisi, kad bent prieš naujo biudžeto svarstymą visiems susėdus pavyks derybų metu rasti abi puses tenkinančius sprendimus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.