EUROLYGA 2023

Dvikovos su V. Spanouliu laukiantis G. Žibėnas – apie pergalingą ataką, potencialų naujoką ir dviejų žaidėjų efektą

Vilniaus „Rytas“ (4/2) paskutinėse FIBA Čempionų lygos B grupės rungtynėse po pergalingo Gyčio Radzevičiaus pataisyto metimo 79:77 įveikė Dižono JDA (5/1). Po mačo „Ryto“ vyriausiasis treneris Giedrius Žibėnas pasidžiaugė auklėtiniais, kalbėjo apie paskutinę rungtynių ataką, potencialų papildymą ir akistatą su Vassiliu Spanouliu. 

Giedrius Žibėnas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Giedrius Žibėnas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
 Gytis Radzevičius<br> FIBA nuotr.
 Gytis Radzevičius<br> FIBA nuotr.
 Vilniečių triumfo akimirka<br> R.Danisevičiaus nuotr.
 Vilniečių triumfo akimirka<br> R.Danisevičiaus nuotr.
 Margiris Normantas<br> FIBA nuotr.
 Margiris Normantas<br> FIBA nuotr.
 Martynas Echodas ir Gytis Radzevičius<br> FIBA nuotr.
 Martynas Echodas ir Gytis Radzevičius<br> FIBA nuotr.
 Margiris Normantas<br> FIBA nuotr.
 Margiris Normantas<br> FIBA nuotr.
 Javinas DeLaurier<br> FIBA nuotr.
 Javinas DeLaurier<br> FIBA nuotr.
Justinas Gorhamas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Justinas Gorhamas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
 Martynas Echodas<br> R.Danisevičiaus nuotr.
 Martynas Echodas<br> R.Danisevičiaus nuotr.
Giedrius Žibėnas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Giedrius Žibėnas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gytis Radzevičius<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gytis Radzevičius<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gytis Radzevičius<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gytis Radzevičius<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Giedrius Žibėnas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Giedrius Žibėnas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Giedrius Žibėnas, Darius Gudelis ir Jaroslavas Latušinskij<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Giedrius Žibėnas, Darius Gudelis ir Jaroslavas Latušinskij<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (14)

Lrytas.lt

Dec 19, 2023, 10:42 PM, atnaujinta Dec 19, 2023, 10:52 PM

„Rytas“ iškovojo ketvirtąją paeiliui pergalę FIBA Čempionų lygoje ir pirmajame varžybų etape B grupėje liko antri bei įkrintamųjų etape turės namų pranašumą prieš Vassilį Spanoulį ir Atėnų „Peristeri“ klubą.

„Sveikinimai mano žaidėjams ir sirgaliams. Grupių etapą pradėjome dviem skaudžiais pralaimėjimais paskutinėmis rungtynių akimirkomis. Psichologiškai nebuvo lengva atsigauti, bet mes žinojome, kad po 0/2 galime atsitiesti ir turėjome aiškų tikslą – laimėti keturias rungtynes paeiliui.

Mums pavyko laimėti tas ketverias rungtynes, tačiau gaila, kad to neužteko užimti pirmosios vietos grupėje, kuri duotų tiesioginį kelialapį į Top 16 etapą. Ši pergalė duoda tik namų pranašumą. Mūsų laukia labai sunkus tvarkaraštis, tad mes turime būti tam pasiruošę. Švenčiame tik šiandien, kadangi nėra labai daug ko švęsti. Kaip mūsų kapitonas minėjo – tokios pergalės klijuoja komandą“, – po mačo džiaugėsi G.Žibėnas.

Kone visą mačą abi ekipos žaidė atkarpomis – tai vieni, tai kiti sužaisdavo vis geriau. Kone visą mačą pirmavę vilniečiai nesugebėjo išlaikyti ne kartą turėto dviženklio pranašumo, o likus kiek daugiau nei 3 minutėms iki lekiamo ketvirčio pabaigos Lietuvos vicečempionai jau atsilikinėjo (70:71).

Po tikslaus 1 iš 2 Martyno Echodo baudos metimo rezultatas vėl tapo lygus 71:71, tačiau po to vilniečiai sugėrė varžovų spurtą 0:5 (71:76), bet mačo palaidoti nenorėjo „Ryto“ kapitonas M.Normantas, kuris po Justino Gorhamo perdavimo įsūdė tolimą metimą 74:76, o po to pataikė 1 iš 2 baudos metimą ir likus 40 sekundžių iki mačo pabaigos sušvelnino varžovų pranašumą iki minimalaus (75:76).

Vienos iš paskutinių JDA atakų metu M.Echodas nugęsino prasiveržusį varžovą, kitoje aikštelės pusėje M.Normantas vėl stojo mesti baudų ir šįkart pataikę abi, o likus 12,4 sek. „Rytas“ pirmavo (77:76).

Paskutinės JDA atakos metu Cameronas Huntas veržėsi arčiau krepšio ir išprovokavo J.Gorhamo pražangą, tačiau pataikė 1 baudos metimą iš 2 (77:77), o lemiamai atakai „Rytas“ turėjo 3,9 sekundės dalies.

Paskutinės atakos metu link krepšio veržęsis Lukas Uleckas nepataikė, o jo metimą pataisė Gytis Radzevičius, kuris 79:77 išplėšė pergalę Vilniaus „Ryto“ komandai.

„Martynas (Echodas) turėjo priimti kamuolį, atlikti perdavimą iš rankų į rankas, po to turėjo pastatyti netikrą užtvarą, leistis link krepšio ir pelnyti lengvus taškus.

Žinojome, kad buvo taškai (po G.Radzevičiaus metimo). Tas matėsi plika akimi, bet mums pradėjo įtarimų kelti tai, kad teisėjai pernelyg ilgai stebėjo į ekraną. Susižvalgėme su treneriais... tik tais tas buvo vienas momentas. Sakėme, kad nereikia švęsti – reikia ruoštis pratęsimui, bet užskaitė taškus – reiškiasi jie buvo.“

– Kiek širdis nubėgo į kulnus per lemiamą ataką, kurioje ne viskas pavyko, ko norėjote?, – žurnalistai paklausė G.Žibėno.

– Žaidėjai skaito situacijas ir dėl to jie žaidžia „Ryte“. Varžovas geras, atletiškas, neleido mums priimti lengvai kamuolio.

Šiandien turėčiau daug papildomos pagarbos atiduoti Margiriui (Normantui) ir Arnui (Veličkai). Jie šiandien buvo dviese, kurie gali varytis kamuolį ir kontroliuoti komandą. Buvo visko – ir klaidų, ir perskubėjimų, bet esmė, kad nėra lengva žaisti abiem po 30 minučių ir sėkmingai kontroliuoti komandą. Ypač sunku buvo Margiriui, kuris žaidė ne savo pozicijoje.

Rungtynės buvo apie didžiules atkarpas. Dar nemokame kontroliuoti atkarpų, kai pirmaujame dešimties taškų skirtumu. Po to staiga pasidaro vos plius du. Yra per daug kalnelių. Norime augti ir tą privalome daryti. Augsime gerose rungtynėse, o tų gerų rungtynių dabar turėsime 7–8 iš eilės.

– „Rytas“ sukontroliavo praėjusio sezono LKL MVP Ahmadą Caverį. Ar pavyko jį suvaldyti dėl to, nes jau jį žinojote?

– Būtinybė laimėti (uždavė toną – red.). Vieną žaidėją tu sustabdysi, kito ne... Taip, mes jį žinojome, žinojome, kur praėjusį sezoną kentėjome nuo jo ir galop kaip jį sustabdėme. Iš tų rungtynių medžiagos mes kažkiek pasiėmėme, ko jis mėgsta, o ko ne.

Gynybą prieš jį – didžiulis žaidėjų indėlis. Didžiulę laiko dalį jį gynė Gytis Radzevičius ir gerai prieš jį išeidinėjo iš užtvaržų, dideli padėjo. Čia – ne vieno žaidėjo nuopelnas.

Norisi visada kontroliuoti visus žaidėjus, tas nepavyko, bet tai – komandinė pergalė ir mes turime antrąją vietą pogrupyje. Turėkime omenyje, kad sezoną mes pradėjome be dviejų startinio penketo žaidėjų.

– Kaip pats jaučiatės po tokios įspūdingos pergalės, kai rungtynių metu liejosi begalė emocijų?

– Aš jaučiuosi žiauriai gerai. Visąlaik smagu laimėti prie tokios sirgalių auditorijos tokias svarbias rungtynes. (Pergale) tikrai džiaugiamės. Turbūt po rungtynių matėte, kad su treneriais mes džiaugėmės, nes šios rungtynės pareikalavo labai daug emocijų.

Tuo pačiu žinome, kad realiai nieko nelaimėjome. Tikime, kad tokios rungtynės mus stiprinome.

– Minėjote apie A.Veličką ir M.Normantą, kurie rungtynėse prieš JDA turėjo didelį krūvį. Ar yra minčių prieš artėjantį FIBA Čempionų lygos įkrintamųjų etapą ieškoti naujoko?

– Be abejo yra. Šiandien turėjome du žmones, kurie galėjo valdyti kamuolį. Mano nuomone – man jų neužtenka, jeigu taip atvirai.

– Kiek „Rytas“ yra kitoks nuo to laiko, kai nežaidė G.Radzevičius ir M.Echodas?

– Manau, kad tokie žaidėjai su laimėtojų charakteriais, tokiais pavyzdžiais, ką jie duoda aikštelėje, kaip jie kaunasi, užduoda toną, mes esame visai kitokių spalvų komanda. Dėl to mes norime su jais prasitęsti sutartis vėl ir vėl. Dėl to jie čia žaidžia tokius ilgus metus ir savo vardą kaskart pateisina.

Galbūt Martynui buvo sunkesnis įėjimas į formą po traumos, bet mes jį matome tokį, kokį norime jį matyti. Tikėkimės, kad artimiausiose rungtynėse jis žibės dar ryškiau.

– Kokia yra R. J. Cole‘o sveikatos būklė?

– Jis vakar su mumis sportavo ir turėjo treniruotę, bet po jos mes nusprendėme, kad šitose rungtynėse iš jo mums reikėtų to, kad jis būtų šimtu procentų pasiruošęs, bet jis šiose rungtynėse būtų buvęs 80-čia procentų pasiruošęs žaisti. To nebūtų užtekę.

Pas jį yra lengvas šlaunies raumens patempimas. Čia – viena, dvi dienos ir viskas turėtų būti tvarkoje. Stebėsime žaidėjo nuomonę, klausime, kaip jis jaučiasi, kad nebūtų jokios papildomos rizikos, nes R. J. mums yra labai svarbus žaidėjas.

– Į Vilnių atvažiuoja Vassilis Spanoulis. Ko laukiate iš tokios dvikovos prieš legendinį buvusį krepšininką ir augantį trenerį?

– Pasakysiu atvirai – šiemet jų rungtynių vis dar nestebėjau. Ateis laikas po KMT ketvirtfinalio. Tada galėsiu plačiau pakomentuoti.

– Ar laukiate dar vienos akistatos su V.Spanouliu?

– Tai aišku. Aš ne kartą kartojau – aš mokausi iš kolegų. Iš begalės jų. Tuos gerus momentus norisi įsidėti į savo žinių bagažą.

– Rungtynėse lankėsi ir ką tik karjerą baigęs Artūras Jomantas. Gandų lygmeniu jis netrukus papildys jūsų organizaciją. Ar turėjote pokalbių su juo?

– Jis dabar laisvas žaidėjas (juokiasi – red.). Kiek girdėjau, Vilniuje jis turi restoraną, tad turbūt grįžo į jį ir tęsia darbus ten. Vėliau žiūrėsime, ar jis tęs darbus „Ryte“.

Visa spaudos konferencija:

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.