EUROLYGA 2023

„Žalgirį“ gelbėti Eurolygoje atvykstantis A. Trinchieri planuoja būti geresniu treneriu nei anksčiau, nors yra daugiau pralaimėjęs nei laimėjęs

Diplomato šeimoje prieš 55-erius metus gimęs Andrea Trinchieri kraunasi lagaminus į Lietuvą. Vienas iš ne itin lengvo charakterio trenerių italas atvyks į Kauną gelbėti „Žalgirio“ Eurolygos sezoną. Dar prieš dvi savaites su Kauno klubu sietas ir neva jau bilietus lėktuvui į Lietuvą turėjęs A.Trinchieri vis dėlto galiausiai pakeis nuo 2022 metų žalgiriečiams vadovavusį darbėniškį 46-erių Kazį Maksvytį.

Andrea Trinchieri tapo „Žalgirio“ treneriu.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Andrea Trinchieri tapo „Žalgirio“ treneriu.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Andrea Trinchieri tapo „Žalgirio“ treneriu.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Andrea Trinchieri tapo „Žalgirio“ treneriu.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Andrea Trinchieri tapo „Žalgirio“ treneriu.<br>Imago/Scanpix nuotr.
Andrea Trinchieri tapo „Žalgirio“ treneriu.<br>Imago/Scanpix nuotr.
Andrea Trinchieri tapo „Žalgirio“ treneriu.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Andrea Trinchieri tapo „Žalgirio“ treneriu.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Andrea Trinchieri tapo „Žalgirio“ treneriu.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Andrea Trinchieri tapo „Žalgirio“ treneriu.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Andrea Trinchieri tapo „Žalgirio“ treneriu.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Andrea Trinchieri tapo „Žalgirio“ treneriu.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Dec 30, 2023, 12:34 PM, atnaujinta Dec 30, 2023, 1:10 PM

Šeštadienį vis dėlto sulaukta „Žalgirio“ komandos vadovybės reakcijos į šešis iš eilės ekipos pralaimėjimus Eurolygoje ir tik 16-ąją vietą turnyre po pirmojo kovų rato. Prieš dvi savaites jau trenerio kėdę Kaune besimatavęs, tačiau tuomet kelionę dėl „Žalgirio“ ekipos žaidėjų protestų dėl galimo K.Maksvyčio atleidimo atidėjęs A.Trinchieri jau kitą savaitę bus naujuoju komandos strategu. Sutartis su italu sudaryta iki 2024–2025 m. sezono pabaigos.

K.Maksvytis „Žalgirio“ vairą perėmė 2022 metų balandžio mėnesį. Jis 2023 metais su „Žalgiriu“ laimėjo LKL ir KMT titulus, o Eurolygoje pasiekė ketvirtfinalį, kuriame 0:3 nusileido Šarūno Jasikevičiaus vedamai „Barcelona“ ekipai. Tačiau šiame sezone Lietuvos treneriui teko nemažai kartų sveikinti varžovus su laimėjimais ir klubo valdžia tai nedžiugino.

„Sprendimas nebuvo lengvas, tačiau prie jo priėjo abi pusės. Nors prieš porą savaičių parodėme viešą pasitikėjimą treneriu, pastaruoju metu komandos žaidimas ir rezultatai netenkino nei trenerių štabo, nei klubo vadovybės, nei komandos sirgalių, – apie dabar jau tik Lietuvos krepšinio rinktinės trenerio K.Maksvyčio atleidimą komentavo Kauno „Žalgirio“ direktorius Paulius Jankūnas. – K.Maksvytis prie ekipos prisijungė nelengvu metu ir praėjusiame sezone padėjo komandai sugrįžti ten, kur mes ir norime būti.

Esame jam dėkingi už čia atliktą darbą. Kaip bebūtų, krepšinyje nuolat vyksta įvairūs procesai, todėl ateina laikas permainoms, kurios turėtų išjudinti komandą. Naujas treneris į „Žalgirio“ areną atvyksta su degančiomis akimis ir tikimės, kad su jo atėjimu pavyks stabilizuoti situaciją.“

Pasiraitojus rankoves italui bus itin dėkingas momentas debiutuoti šį sezoną Eurolygoje: po Naujųjų metų žalgiriečiai sužais iškart du mačus su visiškais turnyro autsaideriais – pradžioje su 3 laimėjimus turinčia Berlyno ALBA, o po to su dvi pergales tebeturinčia Vilerbano ASVEL.

Tiesa, abi šios ekipos pirmame rate įveikė Kauno komandą – vokiečiai išplėšė pergalę namie 64:62, o ASVEL Lietuvoje triumfavo 91:88. Bet iš esmės, žalgiriečiai yra numatę taškus akistatose su šiomis komandomis.

Italas išlaukė savo momento perimti Eurolygos ekipą – trejus metus prieš tai vadovavęs Miuncheno „Bayern“ komandai jis nuo vasaros pradžios neturėjo jokio geresnio pasiūlymo, nors neva lapkritį juo domėjosi tiek Stambulo „Fenerbahce“, tiek ASVEL, tiek ir „Žalgiris“.

Gruodžio 15 dieną Lietuvoje skambėjo A.Trinchieri kaip naujojo „Žalgirio“ gelbėtojo pavardė, o po dienos viskas aprimo dėl K.Maksvyčio išsaugoto posto, šis viešai „La Repubblica“ tikino, kad neskuba vėl į darbus ir į postą po sugrįš geresnis nei anksčiau.

„Buvo komandų, kurios tikrai gražiai manęs ieškojo. Aš pats nesėdžiu ir nieko nelaukiu. Esu šimtu procentų įsitikinęs, kad grįšiu dirbti savo darbą, atlikinėsiu savo misiją. Trenerio darbas yra man yra mielas ir prie širdies, bet šis dabartinis laisvas laikas man taip pat patinka. Ši pertrauka, manau, mane padarys dar geresniu treneriu“, – tikino A.Trinchieri.

Ilsėtis italas galėjo sau leisti, nes per savo karjerą jis jau yra užsidirbęs ne mažiau kaip 4 mln. eurų. Neoficialiai tikinama, kad naujasis ekipos strategas turi nemažą algų kartelę ir jis dirba gaudama į mėnesį iš klubo 65-75 tūkst. eurų.

Tuo tarpu K.Maksvytis turėjo kur kas kuklesnę sutartį, kuri siekė apie 260 tūkst. eurų per sezoną.

46-erių K.Maksvytis tapo šeštuoju treneriu Eurolygoje, šį sezoną netekusiu darbo.

Prieš tai permainų ėmėsi Bolonijos „Virtus“, Vitorijos „Baskonia“, Belgrado „Crvena Zvezda“, Vilerbano ASVEL ir Stambulo „Fenerbahce“.

Naujasis „Žalgirio“ vairininkas A.Trinchieri pastaruosius trejus metus treniravo Miuncheno „Bayern“ ekipą. Anksčiau jis taip pat treniravo Belgrado „Partizan“, Bambergo „Brose Baskets“, Kazanės „Uniks“, keletą Italijos klubų bei Graikijos vyrų krepšinio rinktinę.

Patyręs Eurolygos specialistas šiame turnyre save yra išbandęs aštuonis sezonus, o 2021 ir 2022-siais jo vadovaujamas „Bayern“ pateko į Eurolygos atkrintamąsias, o kartą buvo arti finalinio ketverto. Tai du vieninteliai kartai Miuncheno klubo istorijoje, kai ekipa kovojo atkrintamosiose prestižinio turnyro kovose. Tiesa, jam nepavyko nė karto su šiuo klubu kelti Vokietijos čempionų taurę.

Po 2023 metų nesėkmės pakeliui į pirmenybių finalą 0:3 nuo „Brose“ komandos italui buvo parodytos durys.

Per aštuonis Eurolygos sezonus A.Trinchieri su Kantu „Bennet“, Bambergo „Brose“ ir „Bayern“ ekipomis turnyre yra iškovojęs 92 pergales ir patyręs 119 pralaimėjimų.

2014-siais italas, tuomet vadovavęs Kazanės „Uniks“, buvo išrinktas geriausiu Europos taurės treneriu, o titulus iškovojo visose šalyse, kuriose jam teko dirbti.

2015–2017 metais jis triskart iš eilės tapo Vokietijos čempionu su „Brose“ krepšininkais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.