EUROLYGA 2023

Treneris R. Paulauskas įvertino K. Maksvyčio atleidimą – nuostabiai ir oriai asmenybei esamas krūvis prilygo aikštėje nualintam žaidėjui

Šeštadienį Kauno „Žalgirio“ ekipos vadovai paskelbė, kad abipusiu susitarimu nutraukiama sutartis su beveik dvejus metus komandai vadovavusiu 46-eriu treneriu Kaziu Maskvyčiu, o į jo vietą nuo kitos savaitės užims 55 metų italas Andrea Trinchieri.

 Rūtenis Paulauskas ir Kazys Maksvytis<br> lrytas.lt koliažas
 Rūtenis Paulauskas ir Kazys Maksvytis<br> lrytas.lt koliažas
 Rūtenis Paulauskas
 Rūtenis Paulauskas
 Kazys Maksvytis<br> G.Bitvinsko nuotr.
 Kazys Maksvytis<br> G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 31, 2023, 1:26 PM

Praeityje žinomas šalies krepšinio treneris, vadovavęs tiek Vilniaus „Sakalų“, tiek Vilniaus „Lietuvos ryto“ bei moterų nacionalinei rinktinei, o dabar VDU profesorius Rūtenis Paulauskas įvertino šį „Žalgirio“ sprendimą, akcentuodamas, kad vis dar Lietuvos rinktinės strategas K.Maksvytis išlieka autoritetas geriausiems mūsų žaidėjams, jis padarė tiek, kiek vargiai galėtų padaryti ankstesnių laikų treneriai.

Ir pasidžiaugė, kad K.Maksvytis dabar galės skirti dėmesį ir nacionalinei ekipai bei siekiams iškovoti bilietą į Paryžius olimpiadą.

„O buvo laikai, kai Kauno „Žalgirį“ V. Garastas treniravo net 10 sezonų! Tada dar nebuvo interneto, socialinių tinklų, podcastų, o reportažai ir komentarai pasiekdavo tik po dienos-dviejų laikraštyje „Sportas“. Komandos „insidą“ galėjai pamatyti tik foto albume „Žalgirio vyrai“ ar savaitgalio laidoje „Krepšinio pasaulyje“, – rašė feisbuko paskyroje R.Paulauskas. – K. Maksvytis treniravo Kauno „Žalgirį“ nepilnus 2 sezonus, o per pernykštį (pilnąjį), jis komandai 44 kartus vadovavo LKL, 40 – Eurolygos, 4 – KMT rungtynėse.

Pridėkime dar 8 rungtynes pasaulio čempionate už Lietuvą bei dar apie 10 kontrolinių rungtynių per abi pareigas. Ir tai sudaro 106 rungtynės per sezoną, kuriose nelabai galima buvo pralaimėti!

Tai yra mažiausiai trijų sezonų rungtynių skaičius per vieną, jei lyginsime su senuoju V. Garasto laikų formatu. Tuo pačiu, tai tris kartus daugiau streso ir organizmą griaunančio kortizolio. Tai tris kartus daugiau darbo ir tris kartus mažiau poilsio. Tai tris kartus daugiau kelionių lėktuvais ir autobusais ir kelis kartus mažiau laiko savo artimiesiems.

Tai bent dešimt kartų daugiau dėmesio rezultatui bei tiek pat kartų sumažėjusio laiko treniruočių procesui. Tai šimtus kartų išaugusio atlygio ir profesionalaus aprūpinimo bei tiek pat kartų pasikeitusio požiūrio, jog esi tik nedidelė žaidimo figūra krepšinio rinkoje.

Tai ištisi metai darbo 24/7 ir labai daug greito „insido“ – kai apie viską sužinoma tiesiogiai iš rūbinės, iš pokalbių su agentais, iš žaidėjų bei iš labai „protingų žmonių“, kurie nieko nėra rimčiau treniravę. Ir šis pasitraukimas yra toks, kai gali daugiau džiaugtis, nei liūdėti, nes matau čia aiškų trigubą „Win“.

Kazys yra nuostabus treneris, bet dar nuostabesnė asmenybė, sugebėjęs išlikti orus, nesiūlantis pasižiūrėti žaidėjams į veidrodį nei po skaudžių pralaimėjimų, nei po nepataikytų metimų iš po krepšio.

Emocinis intelektas jo toks stiprus, kad po svarių pergalių galėdavo pastovėti už kadro, o per interviu pagirti kitus. Jis turi autoritetą tarp Lietuvos žaidėjų elito, kurie vertina jo bendravimą ir profesionalumą bei užsidirbo akivaizdžią ir atvirą pagarbą iš Ž. Obradovičiaus, Šaro bei S. Kerro.

Krepšinio profesoriumi vadinamas E. Messina turėtų atidžiai peržiūrėti savo mokslinę doktriną taip ir neperpratęs Kazio žaidimo filosofijos. „Žalgiris“ su K.Maksvyčiu turi 25 rungtynių „soldoutą“ arenoje, parodantį, kad dėl kokybės žiūrovų neapgausi, o tokį spektaklį Kaune gali kurti tik talentingi režisieriai.

Todėl pastarieji darbo metai Kaune treneriui yra laimėjimas! Visgi trenerio kūno kalba, žodžiai rodo, kad riedėti lyguma dar galėtų, bet į kalną traukti Eurolygoje darosi per sunku, gresia variklio perkaitimas, galintis kainuoti ir KMT, ir LKL titulus.

„Žalgirio“ sprendimas laiku pakeisti trenerį, kuris dirbdamas >100 rungtynių krūviu per sezoną, negali būti tik produktyvus, yra tas pats, kas laikyti aikštelėje nualintą žaidėją. Todėl laiku tai pamatyti ir turėti alternatyvą tam, kad įlietum naujos energijos į sporto ir verslo mašiną yra klubo vadybos laimėjimas. A. Trinchieri yra pailsėjęs, sumanus ir (spėju) tam tinka.

Kazio atostogos yra laimėjimas LT vyrų rinktinei. Jau vasaros pradžioje yra reikalų laimėti atranką į Olimpines žaidynes, o vėliau ir nuveikti ką nors gero Paryžiuje. Ten reikalinga energija, geras strateginis planas, sveiki žaidėjai bei pailsėjęs ir labai darbingas treneris!

Atsiprašau savo lietuvių kalbos mokytojos už svetimybes (barbarizmus).

Savo FB draugams, bičiuliams ir kolegoms siunčiu sveikinimus ir geriausius linkėjimus artėjančiais Naujaisiais!“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.