EUROLYGA 2023

Kaltę dėl pralaimėjimo prisiėmęs ir pažadą „Ryto“ sirgaliams davęs G. Žibėnas: „Į rungtynes įėjome kaip laimėtojai“

Vilniaus „Rytas“ (0/1) neturėjo jokių šansų prieš Atėnų „Peristeri“ (1/0) krepšininkus pirmajame FIBA Čempionų lygos įkrintamųjų varžybų mače.

Giedrius Žibėnas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Giedrius Žibėnas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
 Giedrius Žibėnas<br> FIBA nuotr.
 Giedrius Žibėnas<br> FIBA nuotr.
Giedrius ŽIbėnas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Giedrius ŽIbėnas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
 Marcusas Fosteris<br> FIBA nuotr.
 Marcusas Fosteris<br> FIBA nuotr.
 Marcusas Fosteris<br> FIBA nuotr.
 Marcusas Fosteris<br> FIBA nuotr.
 Vassilis Spanoulis<br> FIBA nuotr.
 Vassilis Spanoulis<br> FIBA nuotr.
 Margiris Normantas<br> FIBA nuotr.
 Margiris Normantas<br> FIBA nuotr.
Vilniaus<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Vilniaus<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gytis Radzevičius<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gytis Radzevičius<br>R.Danisevičiaus nuotr.
R. J. Cole'as<br>R.Danisevičiaus nuotr.
R. J. Cole'as<br>R.Danisevičiaus nuotr.
R. J. Cole'as<br>R.Danisevičiaus nuotr.
R. J. Cole'as<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (11)

Lrytas.lt

Jan 3, 2024, 10:41 PM, atnaujinta Jan 4, 2024, 11:24 AM

Vilniečiai 92:110 patyrė skaudų pralaimėjimą „Avia Solutions Group“ (ASG) arenoje ir atsidūrė ties bedugne FIBA Čempionų lygoje.

Po pralaimėtos kovos Giedrius Žibėnas prisiėmė atsakomybę už prastai paruoštą komandą, davė pažadą Lietuvos vicečempionų komandos sirgaliams ir prakalbo apie Javino DeLaurier traumą bei Marcuso Fosterio žaidimą.

Lietuvos vicečempionai šiose rungtynėse pirmavo vos 17 sekundžių ir buvo besivejančių vaidmenyje praktiškai visą mačą.

Vilniečiai rungtynių pabaigoje atsilikinėjo net 22 taškų skirtumu (83:105). Tai – didžiausias „Ryto“ deficitas per visą mačą.

Galop pirmąjį FIBA Čempionų įkrintamųjų susitikimą G.Žibėno auklėtiniai pralaimėjo 92:110.

 

Atsakomosios ir žūtbūtinės rungtynės „Rytui“ įvyks sausio 10 d. Graikijoje, kur norint patekti į „Top 16“  etapą, Lietuvos vicečempionai būtinai turės įveikti „Peristeri“ ir sugrąžinti seriją į Vilnių.

Primename, kad dėl vietos „Top 16“ etape yra kovojama iki dviejų pergalių.

„Kaip Justinas sakė – šiandien visiškai nesigynėme. 28, 26, 27, 29 – tai taškai, kuriuos praleidome per kiekvieną kėlinį. Tai reiškia, kad mes iš varžovų neatėmėme visiškai nieko. Kaip treneriai, mes paruošėme komandą blogai tiek taktiškai, tiek psichologiškai“, – pasakojo Giedrius Žibėnas.

Prieš šį įkrintamųjų mačą G.Žibėnas kalbėjo, kad reikės pradėti žaisti nuo gynybos, tačiau taip nenutiko. Lietuvos vicečempionai praleido net 110 taškų, o G.Žibėnas prisiėmė atsakomybę už prastai paruoštą komandą ir davė pažadą „Ryto“ sirgaliams.

„Pradėjome nuo gynybos... visi metimai iš po krepšio, kai atvažiuoja svečių komanda į išvykos rungtynes, jie pajaučia tą ritmą, tada jiems išauga sparnai bei gerai jaučiasi ir tiek gerai jaučiasi, kad žaidėjas, kurį turėjome atjungti (Joe Raglandas – red.), pelno 25 taškus ir atlieka 15 rezultatyvių perdavimų.

Tai (pralaimėjimas – red.) – mano ir viso trenerių štabo kaltė. Turbūt neparuošėme komandos taktiškai, nes šiandien niekas neveikė gynyboje, o apie puolimą nėra ką šnekėti – 92 taškai yra mūsų vidurkis. Bet gynybos pusėje, taktiškai neveikė niekas. Neįrodėme savo žaidėjams, kad tai yra atkrintamųjų rungtynės. Kad atvažiuoja komanda, kuri prieš mus pernai pralaimėjo 0:2. Kad mūsų 8 pergalės mums nieko neduoda. Šiandien buvo mūsų būsena pernelyg komfortiška. Panašu, kad į rungtynes įėjome kaip laimėtojai.

Vieninteliai, kas įžengė į rungtynes, buvo mūsų fanai, kurie vieninteliai buvo pasiruošę šiandien. Iš savo pusės prižadame, kad grįšime į Vilnių ir kovosime“, – atviravo G.Žibėnas.

Vilniaus „Rytas“ šį sezoną FIBA Čempionų lygos išvykos rungtynes laimėjo tik prieš Opavos ekipą, tačiau G.Žibėnas teigia, kad komanda nejaučia papildomos naštos.

„Neslegia (spaudimas – red.) visiškai, nes mes tą mačą privalome laimėti. Reikia vykdyti tuos pažadus. Pažadėjome grįžti į Vilnių ir žaisti lemiamas rungtynes. Šiandien praradome ne „Top 16“ etapą, o namų pranašumą, todėl turėsime viską, ko šiandien nepadarėme, nusivežti į Atėnus“, – pridūrė G.Žibėnas.

Rungtynėse prieš Atėnų „Peristeri“ į aikštelę žengė Marcusas Fosteris, kuris aikštelėje praleido 22 minutes, pelnė 16 taškų (5/6 dvit., 1/5 trit., 3/5 baud.), atkovojo 4 kamuolius, atliko 3 rezultatyvius perdavimus, išskirstė 3 rezultatyvius perdavimus, 7 kartus suklydo ir sukaupė 9 naudingumo balus.

Anot G.Žibėno, amerikietis vis dar nėra savo formoje, o kartu jam buvo skiriamas pernelyg didelis dėmesys iki rungtynių.

„Faktas, kad jis nėra pasiruošęs žaisti pilna jėga ir reikės kažkiek laiko, bet to laiko nėra, nes visos rungtynės dabartinės rungtynės yra svarbios ir lemiamos.

Man iš šono atrodė, kad jam buvo skirta pernelyg daug dėmesio, nes komanda yra komanda, bet mes esame profesionalai, mes turime į tokias situacijas reaguoti. Treneriai turi treniruoti, žaidėjai turi žaisti, o sirgaliai turi palaikyti. Šiandien turėjome tik sirgalius“, – sakė „Ryto“ vyriausiasis treneris.

– Ar komandą užliūliavo 8 pergalės iš eilės?, – buvo paklaustas G.Žibėnas.

– Prieš rungtynes auklėtiniams sakiau, kai tu šneki apie varžovus, svarbiausia suprasti jų potencialą, kaip jie gali žaisti, jei tu jiems leisi tą daryti. „Peristeri“ yra veteranų komanda ir jie tikrai žino, kaip reikia žaisti.

Pirmame kėlinyje mes įėjome labai tingiai, pasyvios rankos, visos mūsų gynybinės rotacijos, visi išsikeitimai buvo atlikti labai pasyviai. Dėl to mūsų varžovai parodė savo visą potencialą, ką jie gali. 110 taškų tai įrodo.

– Ar buvo staigmenų iš „Peristeri“ pusės?

– Jie buvo labai gerai pasiruošę prieš visas mūsų gynybas – tiek prieš spaudimą, tiek dvigubinimą, tiek prieš išsikeitimą. Manau, kad jie į šias rungtynes ėjo „mirti“. Nustebimas, kad mes taip neįėjome. Tai yra mano, kaip trenerio, klaida, ir aš ją prisiimu.

– Ar jūsų auklėtiniai pernelyg daug tikėjosi iš Marcuso Fosterio?

– Nepasakyčiau. Ne puolimas buvo problema ir gynyboje jis nežaidė prasčiausiai... Gynyboje – mes visi nepadarėme savo darbo. Su Marcusu mes turime rasti aiškų balansą, kažkur tikėtis vieno netikėto metimo, bet mes jį pasikvietėme tam, kad jis būtų mūsų taškų rinkėjas.

– Ar po tokio pralaimėjimo reikės griežtesnio pokalbio su komanda?

– Manau, kad mums reikėjo to spyrio. Tas įvyko labai netinkamu metu. Per daug jautėsi bendras nusiraminimas. Mes, kaip treneriai, nepažadinome komandos prieš rungtynes taip, kaip ją turėjome prižadinti. Aš labai viliuosi, kad šitas šaltas dušas tikrai mus supurtys ir kaip Justinas sakė, kad pasižiūrėsime į veidrodį.

– Kaip komandai reikės atsigauti po tokio pralaimėjimo?

– Reikės eiti į peržiūrą, priimti tokią tiesą, kokia ji yra, jokių skaudžių jausmų nėra, turime pamatyti tai, kaip atrodėme iš šono ir eiti treniruotis, kapotis, be jokių chi chi cha cha, be jokių juokelių ir būti konkurencingais treniruotėje ir tą daryti kasdien, o ne „šiandien pasitaupysiu, o rytoj padirbėsiu, šiandien man kažkas nepatinka“ ir panašiai. To negali būti. Turime ruoštis kiekvienoms rungtynėms it jos būtų paskutinės.

– Šiandien nežaidė Javinas DeLaurier. Kokia yra jo situacija?

– Rungtynėse prieš Utenos komandą jis turėjo alkūnės traumą, po to jis gavo kelias procedūras, atrodo, kad lyg buvo atsigavęs, bet vakar, kuomet pradėjome treniruotę, jis vėl pajautė skausmus, kai metė į krepšį... jis turi kažkokį uždegimą. Žiūrėsime. Darysime ultragarsą ir aiškinsimės. Manau, kad čia – kelių dienų klausimas.

Visa spaudos konferencija:

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.