EUROLYGA 2023

Į I. Brazdeikį pažvelgęs V. Spanoulis – apie nejuntamą spaudimą, M. Fosterį Vilniuje ir „Peristeri“ klubo problemas

Atėnų „Peristeri“ (1/0) Vilniuje 110:92 be didesnių problemų įveikė Vilniaus „Rytą“ ir FIBA Čempionų lygos įkrintamąsias pradėjo ypač sėkmingai. Graikijos klubo treneris ir krepšinio legenda Vassilis Spanoulis po mačo prieš „Rytą“ kalbėjo apie nejuntamą spaudimą, Marcusą Fosterį „Ryte“, Igną Brazdeikį „Olympiakos“ ir nesibaigiantį progresą jo krepšinio kelyje.

Vassilis Spanoulis<br>FIBA nuotr.
Vassilis Spanoulis<br>FIBA nuotr.
Kova po krepšiu, Gytis Radzevičius<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Kova po krepšiu, Gytis Radzevičius<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Marcusas Fosteris<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Marcusas Fosteris<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Marcusas Fosteris<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Marcusas Fosteris<br>R.Danisevičiaus nuotr.
R. J. Cole'as<br>R.Danisevičiaus nuotr.
R. J. Cole'as<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gytis Masiulis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gytis Masiulis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Jan 4, 2024, 7:00 AM

Graikijos legendos vadovaujama ekipa be didesnių problemų susitvarkė su Vilniaus „Rytu“ ir FIBA Čempionų lygos įkrintamosiose iškovojo pirmąją pergalę ir iš vilniečių atėmė namų pranašumą.

„Rytas“ – gera, organizuota ir puikiai treniruojama komanda, kuri žaidžia kartu jau ilgą laiką, – pasakojo V.Spanoulis. – Mes puikiai pasiruošėme rungtynėms, buvome susikaupę ir turėjome puikias rungtynes nuo pirmųjų iki paskutinių sekundžių. Tai – labai retas atvejis. Aš esu ilgą laiką krepšinyje, bet mūsų žaidėjų pasirodymas buvo ypač aukšto lygio. Vyrukai buvo labai susikaupę ir puikiai vykdė rungtynių planą.

Noriu pasveikinti savo žaidėjus su pirmąją įkrintamųjų pergale, bet ši serija yra tik 1:0. Turėsime grįžti į Graikiją, pasižiūrėti, ko nepadarėme gerai, tai patobulinti, tęsti gerus dalykus, kuriuos darėme ir žengti.“

„Peristeri“ ir „Rytas“ praėjusiais metais taip pat susidūrė įkrintamųjų serijoje, kur tąkart laimėjo Giedrius Žibėnas ir jo vadovaujamas „Rytas“, tačiau šįkart po dviejų nesėkmių iš eilės pergalę šventė būtent Graikijos klubas.

„Mes pasimokėme. „Rytas“ – labai kieta ir gera komanda. Mes pasižiūrėjome savo dalykus, išpildėme detales ir pirmosios rungtynės baigėsi mūsų naudai“, – aiškino V.Spanoulis.

Pats V.Spanoulis kone didžiąją savo karjeros dalį praleido Pirėjo „Olympiakos“ gretose, kur šį sezoną žaidžia lietuvis Ignas Brazdeikis, su kuriuo „Peristeri“ susiduria vietiniame čempionate.

„Ignas, kiek aš jį žinau, yra labai geras ir kietas žaidėjas. Jis puikiai supranta krepšinį, turi didelį potencialą savo karjerai, bet to ir užtenka, kadangi jis nėra mano komandos žaidėjas. Jis yra „Olympiakos“ krepšininkas ir aš jam linkiu visko ko geriausio“, – apie lietuvį atsiliepė Graikijos krepšinio ikona V.Spanoulis.

– Jūsų komanda į „Ryto“ krepšį įmetė 110 taškų. Kaip paaiškintumėte tokį komandos sprogimą puolime?, žurnalistai paklausė V.Spanoulio.

– Manau, kad mes metėme labai gerus metimus, taip pat puikiai išplėtėme aikštelę ir priėmėme gerus sprendimus. Sprendimai krepšinyje yra svarbiausias dalykas. Mūsų žaidėjai priėmė puikius sprendimus, jie buvo ramūs ir ryžtingi. Mes atlikome 26 rezultatyvius perdavimus ir suklydome vos 7 kartus, o tokioje geroje atmosferoje, kurią kūrė „Ryto“ sirgaliai, tai padaryti yra sudėtinga.

– Marcusas Fosteris grįžo į „Ryto“ komandą. Kiek tai buvo netikėta ir kaip reikėjo tvarkytis prieš jį?

– Mes žinojome, kad jis žais šiose rungtynėse ir tai bus jo pirmosios rungtynės po sugrįžimo. Jis vienas geriausių taškų rinkėjų FIBA Čempionų lygoje. Mes žinojome tai iš pernai metų.

Mes taip pat žinojome, kad tai nebus naujas žmogus klubui – jis žino rūbinę, trenerius ir visus kitus žmones. Mes ruošėmės tiek prieš jį, tiek prieš visą „Ryto“ komandą, kadangi „Rytas“ žaidžia komandinį krepšinį.

– Kaip sunku treniruoti komandą, kai kiekvienais metais turite naują sudėtį?

– Aš jums nemeluosiu – labai sunku ir labai skausminga. Bet tai yra mano darbas. Tai yra toks klubas – kai kurie žaidėjai gerai sužaidžia ir paskui persikelia žaisti į geresnes komandas. Kai kurie persikelia žaisti į Eurolygą. Man tai teikia labai didžiulį džiaugsmą, kai matau žaidėjus tobulėjančius ir kylančius savo karjeros laiptais.

Žinote, mes turėjome surinkti komandą nuo pat pagrindų. Suburti komandą su 8–10 naujų žaidėjų tikrai nėra lengva. Daug valandų aikštelėje, daug valandų vaizdo peržiūrose... dauguma vyrukų turi motyvacijos ir kasdien dirba labai sunkiai, kad bendrai pasiektume savo tikslus.

– Kaip galėtumėte palyginti dabartinį save ir praėjusių metų save, kuomet žaidėte prieš Vilniaus „Rytą“. Kuriose vietose per tuos metus patobulėjote kaip treneris?

– Aš baigiau žaisti krepšinį, kai man buvo 39-eri ir aš vis tiek tobulėjau. Tai yra mano filosofija ir mano charakteris. Aš niekuomet nepasiekiau savo potencialo. Būdamas 39-erių nemiegodavau naktimis, nes nepadarydavau gerų dalykų aikštelėje. Toks yra mano charakteris. Tiek tuomet, kai buvau krepšininkas, tiek dabar, esu krepšinio mokinys. Mokymasis nėra baigtinis procesas. Aš niekada nesustosiu tobulėti ir niekada nenustosiu pats savęs kritikuoti.

– Turite galimybę uždaryti įkrintamųjų seriją Graikijoje. Ko pergalei namuose?

– Mes esame ramūs, žinome, ko tikėtis, žinome, kad tai bus kitokios rungtynės. Mes išanalizuosime varžovus, padarysime reikalingas korekcijas ir būsime pasiruošę. Mes nejaučiame spaudimo... tai yra krepšinis. Spaudimas yra žmonėms, kurie neturi ko pavalgyti ir turi išmaitinti savo šeimas.

– Kiek jūsų komandai padeda tai, kad jūs nesate šios serijos favoritai?

– Favoritai, ar ne, aš savo komandą ruošiu pergalei. Aš savo žaidėjus mokau žaisti laimintį krepšinį. komandoms reikia 4–5 metų, kad įdiegtų savo filosofiją ir kultūrą, tad tai, kas vyksta pas mus, kuomet kasmet keičiame po beveik 10 žaidėjų, nėra lengva... bet mes bandome ir bandysime statyti laiminčią kultūrą „Peristeri“ komandoje.

– Kaip vertinate Kosto Slouko perėjimą iš „Panathinaikos“ į „Olympiakos“?

– Žaidėjai yra profesionalai. Jie patys priima savo sprendimus. Kostas priėmė savo sprendimą ir tiek. Aš dabar esu Graikijos rinktinės treneris ir linkiu visiems savo žaidėjams sėkmės, sveikatos ir gerų pasirodymų.

– Ar pats gailėjotės savo persikėlimo iš „Panathinaikos“ į „Olympiakos“?

– Baikite, nesigailėjau (šypsosi – red.). aš niekada nesigailiu savo sprendimų. Nesvarbu, ar jie būna sėkmingi, ar ne. Mano perėjimas į „Olympiakos“ buvo labai sėkmingas. Aš niekada šio perėjimo nesigailėjau. Aš niekada nepriimu sprendimų greitai. Aš galvoju ir priimu sprendimą, kuris būtų geriausias tiek man, tiek mano šeimai, kadangi šiame gyvenime nesu vienas.

Visa spaudos konferencija:

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.