EUROLYGA 2023

K. Maksvytis – apie išmoktą pamoką, nesulauktus Vilniaus komandų skambučius ir taikiniais esančius trenerius V. Gedvilas prabilo apie LKF santykius su „Žalgiriu“

Vydas Gedvilas užsiminė apie milžinišką Giedriaus Žibėno potencialą ir kartu prakalbo apie LKF santykius su Kauno „Žalgiriu“, o Kazys Maksvytis kalbėjo apie pravertusį poilsį, artimiausius rinktinės darbus, patarimą G.Žibėnui ir ryšį su „Ryto“ vyriausiuoju treneriu, o kartu prabilo apie potencialius darbus klubiniame krepšinyje bei taikiniais esančius trenerius.

 Kazys Maksvytis<br>T. Bauro nuotr.
 Kazys Maksvytis<br>T. Bauro nuotr.
 Vydas Gedvilas<br>T. Bauro nuotr.
 Vydas Gedvilas<br>T. Bauro nuotr.
 Kazys Maksvytis<br>T. Bauro nuotr.
 Kazys Maksvytis<br>T. Bauro nuotr.
 Kazys Maksvytis<br>T. Bauro nuotr.
 Kazys Maksvytis<br>T. Bauro nuotr.
 Giedrius Žibėnas ir Kazys Maksvytis<br>T. Bauro nuotr.
 Giedrius Žibėnas ir Kazys Maksvytis<br>T. Bauro nuotr.
 Giedrius Žibėnas<br>T. Bauro nuotr.
 Giedrius Žibėnas<br>T. Bauro nuotr.
 Kazys Maksvytis (viduryje), Vydas Gedvilas (kairėje), Giedrius Žibėnas (dešinėje)<br>T. Bauro nuotr.
 Kazys Maksvytis (viduryje), Vydas Gedvilas (kairėje), Giedrius Žibėnas (dešinėje)<br>T. Bauro nuotr.
 Kazys Maksvytis ir Giedrius Žibėnas<br>T. Bauro nuotr.
 Kazys Maksvytis ir Giedrius Žibėnas<br>T. Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Jan 12, 2024, 11:12 AM, atnaujinta Jan 12, 2024, 11:51 AM

Penktadienio rytą Lietuvos krepšinio federacija (LKF) surengė specialią spaudos konferenciją, kurios metu LKF pristatė pasikeitimus vyriausiojo trenerio poste. Vyr. trenerio kėdę perims Kazys Maksvytis, kuris pasibaigus etapui „Žalgiryje“ vėl turi laisvo laiko darbuotis, o prieš tai pareigas artimiausiame lange į Europos čempionatą eiti turėjęs Giedrius Žibėnas bus darbėniškio vyriausiasis asistentas.

V.Gedvilas mato didžiulį potencialą G.Žibėno darbe, o puikų ryšį su juo turi ir K.Maksvytis.

„Aš matau labai didelį potencialą, – pasakojo V.Gedvilas. – Galbūt su Giedriumi man neteko tiek daug bendrauti, bet aš buvau trenerių asociacijos prezidentas, kur mes vykdydavome mokymus ir Giedrius dalyvaudavo kaip lektorius, pristatydavo įvairias tematikas, vesdavo treniruotes.

Aš jau tada mačiau jo didelį potencialą, nors jis dar nedirbo Vilniaus „Ryte“, o dirbo užsienyje. Aš mačiau, kad tai žmogus, kuris logiškai mąsto, turi didelį supratimą apie krepšinį. taip yra todėl, nes jis tuo domisi, įdeda daug darbo, kad pakeltų savo kvalifikaciją.“

„Ryšį turime seną. Abu praėjome panašiu keliu, – apie santykį su G.Žibėnu kalbėjo K.Maksvytis. – Esame pažįstami nuo tų laikų, kai dirbome vaikų krepšinyje. Aš dirbau Kauno krepšinio mokykloje, o Giedrius dirbo „Tornado“ krepšinio mokykloje Kaune. Esame pažįstami nuo seno, o paskutiniais metais tapome ir kolegos. Giedrius nuėjo nemažą ir sunkų kelią, pats išsikovojo savo vietą po saule ir aš galvoju, kad tai nėra kelio pabaiga, ką daro Giedrius.“

Kazys Maksvytis spaudos konferencijoje taip pat pridūrė, kad šiuo metu dirbs tik vyriausiuoju Lietuvos rinktinės treneriu ir juokais pridūrė, kad nesulaukė Vilniaus komandų dėmesio.

„Šią likusią sezono dalį esu linkęs susikoncentruoti į rinktinę. O nuo naujo sezono, po olimpiados, bus kiti planai. Bet šį pusmetį būsiu tik viename darbe – rinktinėje.

Ne, kol kas dar nebuvo skambučių. Galiu drąsiai tai pripažinti. Nei iš „Ryto“, nei iš „Vilkų“ (juokiasi – red.)“, – kalbėjo K.Maksvytis.

K.Maksvytis taip pat pridūrė, kad jam buvo reikalingas poilsis po intensyvaus ir praktiškai be poilsio darbo Kauno „Žalgiryje“ ir Lietuvos vyrų krepšinio rinktinėje, o kartu darbėniškis pridūrė, kad sulaukė palaikymo iš kitų kolegų, kuomet jo etapas Kauno klube baigėsi, tačiau kartu pastebėjo ir nesmagią tendenciją trenerių darbe.

„Pailsėjau, kažkiek pailsėsiu, persikrausiu, pasitobulinsiu, grįšiu su naujomis jėgomis ir grįšiu stipresnis. Reikėjo poilsio – kaip ir kiekvienam žmogui. Kai trūksta poilsio, nukenčia kokybė, – kalbėjo K.Maksvytis. – Su treneriais visada yra geri ir kolegiški santykiai. Su kuo daugiau nepasikalbėsi, jei ne su savo kolegomis. Tuo labiau tai, kas liečia klubinį krepšinį, treneriai tapo labiau pažeidžiami, yra pirmas taikinys, kurį keičia komandos. Be abejo, palaikome ryšį, suprantame savo situaciją ir vienas kitam padedame.“

Spaudos konferencijoje K.Maksvytis taip pat kalbėjo apie laukiančius darbus rinktinėje, apsilankymą Vilniaus derbyje, stebinantį Ą.Tubelį, o V.Gedvilas prakalbo apie LKF santykius su Kauno „Žalgiriu“.

– Turbūt neplanuojate ateityje dirbti tiek vyriausiuoju treneriu klube, tiek rinktinėje?, – žurnalistai paklausė K.Maksvyčio.

– Ne, neplanuoju. Ir jeigu manęs klaustų koks Giedrius (Žibėnas), aš jam patarčiau turėti tik vieną kelią – arba rinktinę, arba klubą. Aš pats tą ėjau, bet tai yra sunku, o kartais ir neįmanoma kokybiškai atlikti dviejų darbų.

– Pasibaigus olimpiniam ciklui – baigiasi ir jūsų sutartis su Lietuvos krepšinio federacija. Ar esate nusimatęs savo viziją po olimpinių žaidynių?

– Čia yra labai daug dedamųjų dalių. Pradžiai laukia atranka, po to galimai olimpiada, po to federacijos rinkimai, galbūt naujo trenerio rinkimai. Kol kas dar labai toli galvoti.

– Kalbant apie laukiančią atranką, ar jau teko pasikalbėti, kas atvyks, o kas neatvyks į rinktinę?

– Tie pokalbiai prasidėjo, visa situacija yra šviežia. Prieš porą savaičių dar buvo kitaip. Prasidėjo bendravimas su žaidėjais. Kiek žinau, pirmas mūsų pirmas varžovas Lenkijos rinktinė ruošiasi surinkti gana rimtą sudėtį, kur ruošiasi dalyvauti keli Eurolygos žaidėjai. Mes to taip pat tikimės. Galbūt ne visi Eurolygos žaidėjai, bet bent kažkokia jų dalis dalyvaus atrankoje į Europos čempionatą.

– Klausimas V.Gedvilui: ar esate kažkiek kalbėjęs su Kauno „Žalgiriu“ ir kiek jie yra linkę paleisti žaidėjus į rinktinę?

V.G.: Pirmas kontaktas su žaidėjais būna trenerio ir jeigu reikalinga kažkokia federacijos pagalba, įsikišimas, mes tada dalyvaujame tame procese ir kalbamės.

Su „Žalgiriu“ yra normalūs, geri santykiai, bet kol kas ta situacija yra valdoma ir manau, kad „Žalgiris“ puikiai supranta nacionalinės rinktinės interesus. Čia nėra kažkokia Gedvilo, Sabonio ar kažkieno kito rinktinė. Čia yra Lietuvos rinktinė. Myliu ar nemyliu – reikia eiti žaisti ir ginti Lietuvos garbę, jeigu tu esi sveikas, stiprus ir gali dalyvauti.

Aš kartais nesuprantu žaidėjų, kurių motyvai yra neaiškūs ir galop jie negali dalyvauti rinktinėje. Šie dalykai – nesuprantami, bet jeigu žmogus traumuotas, reikia kažką pasigydyti, yra kitos objektyvios priežastys, mes puikiai įvertiname tai ir nedarome iš to problemos.

Kaip matote, rinktinė žaidžia sėkmingai. Ir atrankos, ir pasaulio čempionate neblogai pasirodyta. Kol kas ta situacija mus tenkina.

Aš manau, kad į atranką, kadangi mūsų vyresniems žaidėjams tai gali būti paskutinės olimpinės žaidynės, keisis rinktinės. Matyt, po šių olimpinių žaidynių rinktinė atsinaujins – tiek Jonas Valančiūnas, tiek kiti vyresni žaidėjai po ketverių metų kažin ar turės galimybes dalyvauti Lietuvos rinktinėje. Tai – puikus šansas auksinei J.Valančiūno ir Kazio kartai, kuri laimėjo viską, kas įmanoma, su jaunimo rinktinėmis. Dabar yra labai gera situacija užbaigti šitos kartos puikią istoriją.

– Kur matote pagrindinę išvykos į JAV akcentą? Ar bandytumėte kalbėtis su Matu Buzeliu?

K.M.: Yra ta situacija tokia, kad yra laisvo laiko, jį skirsiu ir savo tobulinimui, rinktinės reikalams, bendravimui su žaidėjais. Tikiuosi, kad pavyks susitikti su rinktinės lyderiais ir pasikalbėti akis į akį.

Dėl Mato Buzelio – planuojame kelionę į JAV ir jeigu bus galimybė, tikrai norėčiau pamatyti ir pabendrauti.

– Kas buvo sunkiausiai po klubinio sezono įeinant į rinktinę?

– Nežinau, ar tai būtų pasikeitę, bet pernai labai daug žaidėjų nesusirinko į rinktinę. Tikiuosi, kad šiemet betarpiškesnis bendravimas padės surinkti sudėtį. Esame maža šalis – turime surinkti visus savo geriausius žaidėjus, o jeigu to nepadarome, mes šiek tiek nukenčiame tiek talentu, tiek kokybę.

– Ar pavyko išsigryninti priežastis, kodėl sezono startas „Žalgiryje“ nebuvo sėkmingas?

– Nenorėčiau apie tai kalbėti. Nemanau, kad jis buvo labai nesėkmingas. Priežasčių buvo, bet...

– Ar žiūrite „Žalgirio“ rungtynes?

– Žiūriu. Puikiai žaidžia, sveikinimai, šaunuoliai.

– Ar planuojate apsilankyti Vilniaus derbyje? Ir ar pirksite bilietus?

– Rytoj (šeštadienį) neapsilankysiu (šypsosi – red.). Nebent Giedrius duos nemokamą pakvietimą (juokiasi – red.).

„Ne mes esame arenos šeimininkai“, – atsakė G.Žibėnas.

O jeigu rimčiau, dabar skirsiu daugiau laiko tiek LKL rungtynėms, tiek kitų lygų rungtynėms, kur žaidžia Lietuvos rinktinės kandidatai. Kalbant apie rytojaus rungtynes – jas pasižiūrėsiu per televiziją.

– Ar nusimato daug naujų veidų rinktinės kandidatų sąraše?

– Visų pirma, reikia surinkti rinktinės grandus. Buvo smagu pernai žiūrėti naują projektą – mūsų vadinamą „rezervinę“ rinktinę. Buvo daug jaunų, talentingų žaidėjų, kurie gražiai žaidė. Mūsų komanda bus veteranų ir jaunimo mišinys. Kiek žinau, federacija ir šiemet planuoja daryti panašiai, kas buvo daroma ir pernai. Jeigu bus toks žaidėjas, kuris gali pastiprinti rinktinę, mes tą ir padarysime.

– Ispanijoje („Barcelona“) komandoje ir toliau sparčiai auga bei tobulėja Kasparas Jakučionis. Ar norėtųsi jį pasibandyti ir pasičiupinėti iš arčiau?

– Kasparas berods dar yra mūsų jaunimo rinktinių narys, bet be abejo, bent jau rezervinėje rinktinėje norėtųsi jį pasibandyti.

– Pernai „rezervinėje“ rinktinėje žaidė ir Deividas Sirvydis, kuris šįmet žiba Europos taurėje ir yra rezultatyviausias turnyro žaidėjas. Ar matote kažkokių kitų pavardžių, kurios galėtų šitaip sužibėti „rezervinėje“ rinktinėje?

– Dabar toks klausimas, į kurį sunku atsakyti, bet pernai buvo smagu žiūrėti į Deividą, į Matą Jogėlą, į atvažiavusį Augustą Marčiulionį, Ąžuolą Tubelį.

Dabar labai maloniai stebina Ą.Tubelis. Negalvojau, kad jis taip sėkmingai žais grįžęs į Lietuvą. Jis tiesiog pasitiki savimi, dominuoja, tikiuosi, kad jis nenuleis rankų ir toliau taip eis į priekį.

– Ar yra šansų, kad žaidėjai, kurie žaidžia užsienio Eurolygos komandose, žaistų atrankos į Europos čempionatą lange?

– Teoriškai yra. Eurolygos tvarkaraštis šiemet nesikerta su rinktinių tvarkaraščiu, kas buvo anksčiau. Dėl to buvo problemų, o dabar – paliktas langas pagal FIBA ir Eurolygos susitarimą. Teoriškai komandos turėtų išleisti žaidėjus, o žaidėjai, jeigu sveiki ir turi noro, turėtų atvažiuoti ir žaisti už rinktinę. Pažiūrėsime, kaip bus praktiškai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.