EUROLYGA 2023

Legendinį trenerį citavęs G. Žibėnas – apie ankstesnių KMT pamokas, M. Normanto pavyzdį ir kalbas dėl kontrakto

Vilniaus „Rytas“ atsakomajame Karaliaus Mindaugo taurės (KMT) ketvirtinalio mače sutriuškino Utenos „Juventus“ krepšininkus, o po rungtynių „Ryto“ vyriausiasis treneris Giedrius Žibėnas citavo legendinį specialistą, akcentavo pagrindines pamokas iš ankstesnių KMT turnyrų, prakalbo apie savo kontrakto situaciją ir pridūrė, kad prieš artėjantį finalo ketvertą reikės prašyti Margirio Normanto ir Martyno Echodo patarimų, kadangi šie du „Ryto“ krepšininkai 2019-aisiais laimėjo KMT, kuris vyko Vilniuje.

 Giedrius Žibėnas<br> Betsafe-LKL nuotr.
 Giedrius Žibėnas<br> Betsafe-LKL nuotr.
 Javinas DeLaurier<br> Betsafe-LKL nuotr.
 Javinas DeLaurier<br> Betsafe-LKL nuotr.
 Giedrius Žibėnas<br> Betsafe-LKL nuotr.
 Giedrius Žibėnas<br> Betsafe-LKL nuotr.
 Justinas Gorhamas<br> Betsafe-LKL nuotr.
 Justinas Gorhamas<br> Betsafe-LKL nuotr.
 Marcusas Fosteris<br> Betsafe-LKL nuotr.
 Marcusas Fosteris<br> Betsafe-LKL nuotr.
 Margiris Normantas<br> Betsafe-LKL nuotr.
 Margiris Normantas<br> Betsafe-LKL nuotr.
 Marcusas Fosteris<br> Betsafe-LKL nuotr.
 Marcusas Fosteris<br> Betsafe-LKL nuotr.
 Gytis Radzevičius<br> Betsafe-LKL nuotr.
 Gytis Radzevičius<br> Betsafe-LKL nuotr.
 Margiris Normantas<br> Betsafe-LKL nuotr.
 Margiris Normantas<br> Betsafe-LKL nuotr.
 Javinas DeLaurier<br> Betsafe-LKL nuotr.
 Javinas DeLaurier<br> Betsafe-LKL nuotr.
 Gytis Radzevičius<br> Betsafe-LKL nuotr.
 Gytis Radzevičius<br> Betsafe-LKL nuotr.
Daugiau nuotraukų (11)

Lrytas.lt

2024-01-20 21:24, atnaujinta 2024-01-20 21:52

Pirmąsias KMT ketvirtfinalio rungtynes „Rytas“ Utenoje laimėjo 98:86, o antrąsias namuose 104:67, o bendrai seriją G.Žibėno auklėtiniai laimėjo 202:153.

Vilniečiai KMT pusfinalyje susitiks su Klaipėdos „Neptūno“ ir Panevėžio „7bet-Lietkabelio“ poros nugalėtoja.

KMT finalo ketvertas vyks vasario 17–18 dienomis Kauno „Žalgirio“ arenoje.

„Pelnyta komandinė pergalė, žaidėjai jos nusipelnė. Jau nuo pat rungtynių pradžių startinis penketas uždavė toną. Gal mes pradėjome lėtai puolime, bet kai tu užduodi gynybinį toną, tai yra labai lengva perlaužti rungtynes. Anksčiau ar vėliau tas atsitinka. Šiandien labai gerai darėme pražangas, kontroliavome visas rungtynes. Kaip Genadijus Glikmanas yra pasakęs: „Gynyba tai yra kaip ėjimas į kalną su rogutėmis, o puolimas yra su tomis pačiomis rogutėmis slydimas nuo kalno“.

Kas man šiandien labai patiko – kad tempėme rogutes tiek į kalną, tiek nuo jo. Buvome visi kartu atsisėdę ant tų rogučių ir važiavome žemyn“, – spaudos konferencijoje kalbėjo G.Žibėnas.

– Kaip smagu grįžti į „Jeep“ areną, kur buvo išparduoti visi bilietai?, – žurnalistai paklausė G.Žibėno.

– Mums smagu ir „Jeep“ arenoje, ir „Avia Solutions Group“ (ASG) arenoje, ir išvykoje, nes mūsų sirgaliai yra lojalūs ir vieta jiems nėra labai svarbi. Jie mus visąlaik palaiko. Jeigu rungtynės išvykoje, mūsų aistruoliai verčia varžovų didžėjus pirkti geresnes kolonėles (šypsosi – red.).

– Kalbant apie Margirį Normantą, po išprovokuotos Žygimanto Skučo pražangos jis paplojo Žygimantui Skučui. Atrodo, kad tiek jis, tiek kiti šį vakarą itin mėgavosi žaidimu aikštelėje. Kaip jums tas epizodas ir kaip galėtumėte apibūdinti darbą treniruotėse, kurį anksčiau akcentavote spaudos konferencijose?

– Manau, kad tokie epizodai parodo, jog šiandien žaidėjai vertino kiekvieną ataką. Nesvarbu, koks buvo skirtumas. Jie atėjo su tokiu nusiteikimu į rungtynes, paskutines dvi dienas taip sportavo, suprato šių rungtynių reikšmę.

Labai svarbu, kai kapitonas parodo tokius emocinius pavyzdžius teisinga linkme. Aišku, techninė yra techninė. Kartais tokias turime pasiimti.

Konkurencingumas treniruotėje – kaip mes sportuosime, taip mes iš žaisime. Nieko naujo neišrasi. Paprasčiausiai taip krepšinis yra surėdytas.

– „Rytas“ paskutinius trejus metus nežaidė KMT finale. Ko reikia šiemet, kad būtų peržengtas pusfinalio etapas?

– Reikia pastovumo, tų pačių konkurencingų treniruočių, kadangi žaidžiame mažiau rungtynių. Turime tęsti savo augimą. Gynyboje trūksta mažų detalių, bet po truputį judame į priekį. Paskutinės dvejos rungtynės rodo, kad judame gera linkme.

Bet žinote, tas pasakymas... visąlaik taip pasakai, o po to šlapiu skuduru gauni (per veidą – red.). Labai lengva pasakyti. Turime atrasti pastovumą, brandumą ir solidumą. To paieškos vyksta kasdienėse treniruotėse.

– Su kokius tikslu jūs žengiate į KMT finalinį ketvertą? Laimėti titulą ar patekti į finalą?

– Mes žengiame į finalo ketvertą nenorėdami jo užbaigti taip, kaip užbaigėme paskutinius dvejus metus. Prieš trejus metus mes ten net nepatekome. Tai – labai bloga patirtis. Norisi pakeisti pastarųjų metų finalo ketvertų istoriją. Tai – didžiausias motyvas.

– Kokią reakciją pamatėte po to, kai komanda iškrito iš FIBA Čempionų lygos?

– Pirmosios rungtynes FIBA Čempionų lygoje – prasčiausios sezono rungtynės. Tas atsitinka kiekvienai komandai. Deja, bet mums tai atsitiko ne pačiu palankiausiu metu. Tai yra trenerio kaltė.

Reakciją matote patys. ASG arenoje žaidėme išvykos rungtynes, žaidėme „Jeep“ arenoje... aš manau, kad kiekvienas sirgalius plika akimi mato, jog žaidėjai yra pikti ant savęs, bet kartu ir labai motyvuoti. Kol kas tas matosi. Tas yra išreikšta teigiamomis emocijomis ir geromis treniruotėmis. Kai tu taip visą sudedi į krūvą... žaidėjai mėgaujasi ne rezultatu, o žaidimu vienas su kitu. Tai yra svarbiausia sportininko gyvenime.

– Šioje „Ryto“ komandoje yra Martynas Echodas ir Margiris Normantas, kurie žaidė čempioniškoje 2019-ųjų komandoje, kiek svarbi bus jų lyderystė kovoje dėl titulo?

– Klausime jų patarimų (šypsosi – red.). Margiris ir Martynas yra patyrę, bet aš manau, kad šį sezoną mes per blogą patirtį mes tapome labiau patyrę. Bent jau taip naiviai aš tikiuosi.

Manau, kad tas spyris FIBA Čempionų lygoje bus mūsų indikatorius motyvacijai.

– Praėjusiais metais po patekimo į KMT finalinį ketvertą su jumis ir jūsų trenerių štabu pratęsti kontraktai, ar šiemet kažkokių kalbų su vadovybe buvo dėl to?

– Jokių kalbų nėra. Tiesiog dirbame kiekvieną dieną ir tiek.

– Ar nustebino „Šiaulių“ pakilimas po to, kai pasikeitė vyriausieji treneriai?

– Nelabai nustebino. Jie yra viena emociškai karščiausių komandų LKL. Jie pelnytai žais KMT finalo ketverte ir linkime jiems sėkmės.

– Į trenerių štabą pasikvietėte Aistį Pilauską. Kaip kilo tokia mintis pasikviesti buvusį sistemos auklėtinį?

– Mes norime pabrėžti, kad labai vertiname kiekvieną grynaveislį „Ryto“ žmogų, kuris turi savo venose tris spalvas (juoda, balta, raudona – red.). Aistis nėra išimtis.

Jis yra imlus vaikis, nori labai daug mokytis. Mes, dirbdami keturiese su Tadu Jackūnu, mes visąlaik turime darbo. Kai kada nespėjame kažko padaryti, tad Aisčiui duodame tokius papildomus darbelius, kažkiek nusiimame patys, kad koncentruotumėmės į savo pagrindinį darbą.

Jis kol kas daugiausiai dirba prie kompiuterio ir individualiose treniruotėse, jis padeda kitiems asistentams ir po truputį žengia tuos pirmuosius žingsnius. Jis yra alkanas naujovėms. Sėkmės jam. Kai tu sunkiai dirbi, sėkmė yra tik laiko klausimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.