EUROLYGA 2023

„Lietkabelis“ atsisveikina su Europos taure – santykius aikštėje aiškinsis su galingai kovojančiu Rumunijos klubu

Jau trečiadienį (vasario 7 d.) Panevėžio „7bet-Lietkabelis“ stos į kovą paskutinėse 2023–24 m. sezono Europos Taurės rungtynėse. Dešimties komandų B grupėje panevėžiečiai praėjusią savaitę Kalnapilio arenoje 91:75 įveikė Vroclavo „Slask“ ekipą iš Lenkijos.

Panevėžio „Lietkabelio“ komanda.<br>Betsafe-LKL nuotr.
Panevėžio „Lietkabelio“ komanda.<br>Betsafe-LKL nuotr.
Panevėžio „Lietkabelio“ komanda.<br>LKL nuotr.
Panevėžio „Lietkabelio“ komanda.<br>LKL nuotr.
Panevėžio „Lietkabelio“ komanda.<br>LKL nuotr.
Panevėžio „Lietkabelio“ komanda.<br>LKL nuotr.
Panevėžio „Lietkabelio“ komanda.<br>Betsafe-LKL nuotr.
Panevėžio „Lietkabelio“ komanda.<br>Betsafe-LKL nuotr.
Panevėžio „Lietkabelio“ komanda.<br>Betsafe-LKL nuotr.
Panevėžio „Lietkabelio“ komanda.<br>Betsafe-LKL nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2024-02-06 17:23

Kitas varžovas – į Panevėžį atvykstantis Klužo-Napokos „U-BT“ klubas. Rumunijos ekipa Europos Taurėje per pirmąjį ratą laimėjo net trylika kartų, patyrė keturias nesėkmes ir rikiuojasi antroje grupės vietoje, Panevėžio ekipa tuo tarpu užima devintąją poziciją.

Pirmąjį tarpusavio mačą Rumunijoje po pratęsimo 120:111 laimėjo „U-BT“.

Apie Klužo-Napokos istoriją, sąsajas su Lietuva ir pagrindinius „U-BT“ veidus skaitykite šiame svetainės „kklietkabelis.lt“ straipsnių ciklo „Žvilgsnis į varžovą“ tekste.

Istorinės sąsajos

Daugiau nei 320 tūkstančių gyventojų turintis Klužas-Napoka yra antras didžiausias miestas Rumunijoje, o taip pat yra laikomas neoficialia istorinio Transilvanijos regiono, garsėjančio dėl literatūros ir filmų apie Drakulą, sostine.

Praėjusiais metais Klužo-Napokoje atidarytas Lietuvos garbės konsulatas, o sąsajų tarp Rumunijos ir Lietuvos būta ir anksčiau – nuo 1576 m. Lietuvos didžiąją kunigaikštystę dešimt metų valdęs Steponas Batoras tuo pačiu laikotarpiu buvo ne tik Lenkijos karalius, bet ir Transilvanijos princas.

Dėl Vilniaus universiteto įkūrimo žinomas Batoras panašiu metu įsteigė ir Klužo-Napokos universitetą, kuriame po beveik keturių amžių, 1975 m. prasidėjo krepšinio klubo istorija.

„U-BT“ komandos pavadinime raidė U būtent ir reiškia universitetą, o raidės B ir T – ilgametį klubo rėmėją „Banca Transilvania“.

Pasirodymai Europoje

Nors Rumunija buvo viena iš aštuonių valstybių, kurių federacijos prieš beveik šimtą metų įkūrė Tarptautinę krepšinio federaciją (FIBA), geriausi šios šalies laikai aikštelėje jau praeityje – per paskutinius trisdešimt metų vyrų rinktinė Europos čempionate žaidė tik kartą, šeimininkų teisėmis.

Eurolygoje Rumunijos klubai paskutinį kartą dalyvavo praėjusio tūkstantmečio pabaigoje, o du sezonus tarp stipriausių Europos klubų 1992 bei 1993 m. varžėsi ir legendinio Gheorghe’o Muresano į priekį vedama Klužo-Napokos ekipa.

Praėjusiame sezone Europos Taurėje debiutavęs „U-BT“ liko devintoje A grupės vietoje ir į atkrintamąsias nepateko, tačiau šį sezoną jau dabar turi aštuoniomis pergalėmis daugiau, yra antroje B grupės vietoje ir jau turi atkrintamųjų bilietą kišenėje.

Ilgametis strategas

Prie Klužo-Napokos ekipos vairo ir toliau stovi Mihai’us Silvasanas, savo gimtojo miesto klubui pašventęs daugiau nei pusę gyvenimo.

Septyniolikos pradėjęs žaidėjo karjerą „U-BT“ ekipai Silvasanas atstovavo trylika metų, buvo jos kapitonas, o vėliau tapo vyriausiuoju treneriu.

Silvasanui Kluže yra tekę dirbti ir su keturiais buvusiais Panevėžio komandos atstovais: Vaidu Kariniausku, Donatu Taroliu, Željko Šakičiumi ir Stefanu Birčevičiumi.

Tiesa, 37-erių specialistas vyr. trenerio kėdę 2019 m. buvo užleidęs legendiniam Duško Vujoševičiui, padėjusiam klubui žengti didelius žingsnius į priekį link stipriausių Europos turnyrų, bet po poros metų prie komandos vairo grįžo serbui asistavęs Silvasanas.

Pagrindiniai veidai

Klužo-Napokos klubo branduolį sudaro ekipoje jau ne pirmą sezoną kartu žaidžiantys Andrija Stipanovičius, Karelas Guzmanas, Emanuelis Cate ir Patrickas Richardas.

Prie jų tarpsezoniu prisijungė Lietuvoje pažįstamas, anksčiau Vilniaus „Rytui“ atstovavęs D.J. Seeley, Latvijos rinktinės puolėjas Marekas Mejeris, prieš kelerius metus Čikagos „Bulls“ priklausęs Adamas Mokoka, keturis sezonus NBA šmėžavęs, o pastaruoju metu stipriausiose Europos lygose žaidęs Jarellas Eddie.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.