EUROLYGA 2023

Estišką smūgį sugėręs K. Maksvytis vardijo pralaimėjimo priežastis: „Turėjome parodyti charakterį ir nenubėgti į krūmus“ Specialiai lrytas.lt, Talinas

Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė (1/1) nesėkmingai užbaigė pirmąjį atrankos į 2025 m. Europos čempionatą „langą“, o po pralaimėjimo prieš estus (2/0) Kazys Maksvytis teigė, kad komanda iš Estijos išsiveža itin svarbią pamoką, o kartu paaiškino esmines pralaimėjimo priežastis ir pagyrė Ąžuolą Tubelį.

Kazys Maksvytis<br>LKF nuotr.
Kazys Maksvytis<br>LKF nuotr.
Kazys Maksvytis<br>LKF nuotr.
Kazys Maksvytis<br>LKF nuotr.
Lietuva<br>LKF nuotr.
Lietuva<br>LKF nuotr.
Lukas Lekavičius<br>LKF nuotr.
Lukas Lekavičius<br>LKF nuotr.
 Edgaras Ulanovas<br> FIBA nuotr.
 Edgaras Ulanovas<br> FIBA nuotr.
Tomas Dimša<br>LKF nuotr.
Tomas Dimša<br>LKF nuotr.
Marekas Blaževičius<br>LKF nuotr.
Marekas Blaževičius<br>LKF nuotr.
Tomas Dimša<br>FIBA nuotr.
Tomas Dimša<br>FIBA nuotr.
Lukas Lekavičius<br>LKF nuotr.
Lukas Lekavičius<br>LKF nuotr.
Edgaras Ulanovas<br>LKF nuotr.
Edgaras Ulanovas<br>LKF nuotr.
Tomas Dimša<br>LKF nuotr.
Tomas Dimša<br>LKF nuotr.
Lukas Lekavičius<br>LKF nuotr.
Lukas Lekavičius<br>LKF nuotr.
Daugiau nuotraukų (12)

Lrytas.lt

Feb 26, 2024, 9:46 PM, atnaujinta Feb 26, 2024, 10:58 PM

Lietuviai po sudėtingos kovos 59:65 krito prieš gausaus palaikymo sulaukusius estus ir neatsirevanšavo už pralaimėjimą 85:92 Taline draugiškame mače 2020-aisiais. Be to, tai buvo pirmas kartas, kuomet estai oficialiose rungtynėse įveikė lietuvius.

„Sunkios, klampios rungtynės, daug keitimosi gynybos, daug techninio broko iš abiejų pusių. Galėjome šias rungtynes laimėti tiek puolimu, tiek gynyba, – sakė K.Maksvytis. – Gynyba kažkiek pavedė pirmoje rungtynių pusėje, davėme daug pigių įkirtimų. Labai stipriai pralaimėjome kovą dėl atšokusių kamuolių. Puolime estai atkovojo 15 kamuolių, o mes tik 2. Jeigu taip blogai pataikėme ir neatsikovojame kamuolių, tada būna labai sunku laimėti.

Antroje pusėje mūsų puolimas, ypač prieš keitimąsi ginamaisiais... vienur perskubėjome, kitur perlaikėme kamuolį. Įmetus 59 taškus laimėti sunku, nors patys estai įmetė 65.“

Šį susitikimą Estijos sostinėje stebėjo net 7,2 tūkstančiai sirgalių, o anot estų atstovo spaudai, bilietai į Estijos ir Lietuvos akistatą buvo iššluoti net dvi savaites iki šių rungtynių dienos.

Mūsiškius į priekį tempė labiausiai patyrę žalgiriečiai Edgaras Ulanovas (16 tšk.) ir Tomas Dimša (14 tšk.), kurie iš komandos turi daugiausiai patirties Eurolygoje.

Visgi apie sirgalių įtaką prabilo ir K.Maksvytis, kuris išskyrė kelis elementus.

„Prie tokių rėkiančių tribūnų ne visi išlaiko šaltus nervus, – sakė K.Maksvytis. – Tie, kurie turi geros patirties tiek Eurolygoje, tiek kitur, jiems sekėsi geriau. Estijoje buvo gera atmosfera. Jie norėjo pasidaryti sau šventę. Gaila, kad mes tos šventės nepagadinome.“

Kokią pamoką ateičiai iš šios atrankos į Europos čempionatą gali pasiimti Lietuvos rinktinė?

„Visų pirma – reikia ruoštis kiekvienoms rungtynėms. Šiandien nebuvo geriausia atmosfera žaisti, bet mes turėjome parodyti charakterį ir nenubėgti į krūmus. Reikia daugiau komandiškumo ir charakterio, kuomet yra sunku“, – aiškino K.Maksvytis.

– Kiek kova dėl atšokusių kamuolių neramino jūsų ir kas tokią prastą kovą dėl kamuolių lėmė?

– Estai atkovojo daug kamuolių, kur jiems pasisekė, bet mums trūko noro, buvo nesusikalbėjimas, kuomet 2–3-ose situacijose mes dviese imame ir nė vienas nepaimame atkovoto kamuolio.

– Kiek įtakos kovai dėl atšokusių kamuolių padarė Martino Gebeno netektis, kuomet centro pozicijoje liko Ąžuolas Tubelis, Gabrielius Maldūnas ir Marekas Blaževičius?

– Kažkiek padarė. Įtaką padarė ir Margirio (Normanto) netektis. Mes netekome dydžio, kontakto ir ėjome su kita priekine linija. Galbūt tai lėmė mūsų pralaimėtą kovą po krepšiais.

– Estai pelnė daug taškų iš prakirtimų. Ar to priežastis buvo psichologinės ir koncentracijos problemos?

– Manau, kad buvo koncentracijos problemos, nes būdavo paprasti įkirtimai, kur nėra kažkokios komandinės gynybos.

– Lietuva atliko vos 10 rezultatyvių perdavimų. Ar likote nepatenkintas įžaidėjų vadovavimu?

– Kaip ir minėjau – varžovai daug keitėsi, mes kažkur perskubėjome, kažkur jį (kamuolį) perlaikėme ir ypač antroje pusėje tai mums nepadėjo.

– Tomas Dimša minėjo, kad Estijai padaryta dar viena šventė. Kiek tai yra skaudus pralaimėjimas, kuomet estai pirmąkart laimėjo prieš lietuvius oficialiose rungtynėse?

– Man prieš bet ką pralaimėjimas yra skaudus. Ar tai būtų estai, ar tai būtų latviai, ar tai būtų JAV. Šių rungtynių aš nesureikšminu.

– Ąžuolas Tubelis šiame mače gavo daugiau minučių. Kaip vertinate jo žaidimą?

– Gerai. Kadangi turėjome problemų priekinėje linijoje, galime sakyti, kad jis iš mūsų aukštaūgių, penktos pozicijos žaidėjų, buvo šviežiausias ir daugiausiai mums davė.

– Kas nepavyko gynyboje prieš Siimą-Sanderį Vene?

– Nemanau, kad kažkas labai nepavyko. Kažkur vėl nesusikalbėjome, laisvas įmetė tritaškį ir prieš lietuvius turėjo motyvacijos žaisti.

– Ar Ąžuolo Tubelio mobilumas gynyboje gali būti koziris prieš artėjančią vasarą?

– Gali. Jo mobilumas, gebėjimas žaisti per dvi pozicijas.

– Tam tikrose situacijose estai išnaudojo missmatch (pranašumo) situacijas prieš Luką Lekavičių, prieš kurį žaidė nugara į krepšį. Kiek tai nustebino jus ir kiek jį reikėjo slėpti mačo metu?

– Kai estai pelnė pirmus keturis taškus – tai galbūt buvo ir mūsų sprendimo (kaltė). Po to pakeitėme Luko ginamąjį varžovą ir mačo pabaigoje neturėjome problemų dėl Luko. Problemos buvo tik mačo pradžioje.

– Kiek gali iš jūsų išbandytų žaidėjų „lange“ kabintis į atranką vasara?

– Dabar sunku pasakyti. Reikia atsiversti sąrašą ir paskaičiuoti. Yra ir Eurolygos žaidėjai, yra ir kiti. Dabar spėčiau, bet be abejo yra tų žaidėjų kažkiek.

– Kokia yra Deivido Sirvydžio traumos situacija?

– Jam, kaip ir Margiriui Normantui, tie skausmai velkasi iš seniau. Geriau pasakys daktaras ir klubas, o rinktinė jam padės. Margiris negalėjo žaisti dėl panašių problemų, kokias turėjo ir Deividas. Dėl chroniškų skausmų, kurie perėjo į didesnius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.