EUROLYGA 2023

Į D. Sabonio tendenciją pažvelgęs K. Maksvytis – apie laukiantį sudėtingą sprendimą ir M. Buzelį rinktinėje

Antradienio rytą Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės strategas Kazys Maksvytis teigė, kad turi tvirtą „taip“ iš Jono Valančiūno ir Domanto Sabonio, svarstė NBA bokštų išnaudojimo klausimą, pasakojo apie laukiantį sudėtingą pasirinkimą ir prakalbo apie kiek trumpą kontrolinių rungtynių tvarkaraštį prieš artėjančią atranką į olimpines žaidynes.

Kazys Maksvytis<br>G.Bitvinsko nuotr.
Kazys Maksvytis<br>G.Bitvinsko nuotr.
Kazys Maksvytis<br>G.Bitvinsko nuotr.
Kazys Maksvytis<br>G.Bitvinsko nuotr.
Kazys Maksvytis<br>G.Bitvinsko nuotr.
Kazys Maksvytis<br>G.Bitvinsko nuotr.
Domantas Sabonis<br>G.Šiupario nuotr.
Domantas Sabonis<br>G.Šiupario nuotr.
Kazys Maksvytis<br>G.Bitvinsko nuotr.
Kazys Maksvytis<br>G.Bitvinsko nuotr.
Kazys Maksvytis<br>G.Bitvinsko nuotr.
Kazys Maksvytis<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Apr 30, 2024, 12:00 PM, atnaujinta Apr 30, 2024, 12:04 PM

Spaudos konferencijoje Kaune Kazys Maksvytis pristatė Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės planus artėjančiai atrankai į olimpines žaidynes Puerto Rike.

Lietuviai dėl bilieto į Paryžių kausis liepos 2–7 dienomis, kur grupių etape susikaus su Meksikos ir Dramblio Kaulo kranto rinktinėmis, o kitame etape mūsiškių lauktų potencialus Italijos, Puerto Riko arba Bahreino rinktinių iššūkis.

„Kaip jau prieš tai minėjo Mindaugas (Balčiūnas) ir prezidentas Vydas Gedvilas – laukia įdomi vasara. Kadangi yra galimybė, pats kuruosiu pirmąjį etapą (rezervinę rinktinę – red.), ko pernai negalėjau padaryti, – sakė K.Maksvytis. – Rinksimės birželio 3 d. ir baigsime prieš pagrindinės komandos stovyklą. Paprastai kalbant – vieną savaitę pasitreniruosime, kitą savaitę žaisime trejas kontrolines rungtynes su Libanu. Tikslas surinkti žaidėjus, kurie yra arti rinktinės slenksčio, jaunus žaidėjus ir pačiam juos pačiupinėti. Kaip matėme pernai, matėme, kad praėjusiais metais projektas pasiteisino. Deividas Sirvydis ir Gabrielius Maldūnas iš rezervinės rinktinės pateko į pagrindinę.“

Pagrindinė Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė startuos kiek vėliau, kadangi elementariai turės pasibaigti kai kurie nacionaliniai čempionatai.

K.Maksvytis pasidžiaugė LKL priimtu sprendimu ir atskleidė, kad Lietuvos rinktinės pasiruošime atrankai lauks Luka Dončičiaus ir Slovėnijos rinktinės iššūkis.

„Su pagrindine rinktine startuosime birželio 16 d. Palangoje. Teko bendrauti su LKL, kuri padarė kažkiek nuolaidų ir sutrumpino savo čempionatą. Tikiuosi, kad sėkmingai susiklosčius aplinkybėms žaidėjai, esantys Lietuvoje, gaus savaitę atsipūsti po nacionalinių čempionatų. Antrąjį etapą žaisime Palangoje, sužaisime draugiškas rungtynes su Slovėnijos rinktine (birželio 23 d. Vilniuje ir birželio 25 d. Slovėnijoje). Po to vyksime tiesiai į Puerto Riką.

Norėjosi daugiau rungtynių prieš atranką, bet nepavyko rasti varžovų, kurie būtų tinkami. Pagrindinės rinktinės, kurios žais olimpinėse žaidynėse, jos dar nebus pradėjusios pasirengimo. Bet nėra to blogo, kas neišeitų į gerą. Turėsime keletą dienų pasportuoti, geriau pasiruošti čempionatui.

Olimpiniai metai visada yra tokie, kai žaidėjai noriai renkasi į rinktinę. Teko noriai apkeliauti, gyvai pakalbėti ir tikiuosi, kad šiemet surinksime stiprią, konkurencingą rinktinę. Pagrindinis tikslas – patekti į olimpines žaidynes“, – aiškino K.Maksvytis.

Draugiškų rungtynių tvarkaraštį rasite ČIA.

Tiek Domantas Sabonis, tiek Jonas Valančiūnas jau yra baigę savo sezonus JAV, Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės strategas prabilo apie NBA lietuvių žaidimą Lietuvos rinktinėje.

„Taip, turime tvirtą „taip“, kad jie bus rinktinėje. Be abejo, teko bendrauti su abiem. Abu pasiprašė rinktinės planų, o federacija derina draudimo sąlygas“, – atviravo K.Maksvytis.

Paklaustas apie tai, kaip ketina naudoti du rinktinės lyderius, K.Maksvytis neišsiplėtė, tačiau pastebėjo vieną tendenciją NBA, kurią turi D.Sabonis.

„Yra. Kažkiek bus sudėtinga sutalpinti juos aikštelėje, bet gerai turėti tokią prabangą, kai vieną gerą žaidėją keis kitas žaidėjas arba jie žais kartu. Svarbiausiai, kad jie yra sveiki ir turi noro.

Jis tokią tendenciją perėmė iš Nikola Jokičiaus. Jis atsivaro kamuolį ir yra it įžaidėjas. Jis ir pats turbūt gerai jaučiasi, negaili perdavimų komandos draugams. Turbūt, kad nereikia jo blogų savybių užgožti“, – kalbėjo K.Maksvytis.

Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės specialistas taip pat teigė, kad šįmet į rinktinę krepšininkai veržiasi noriai, o kartu bus sunku atsirinkti galutinį Lietuvos rinktinės dvyliktuką.

„Deja, bet manau, kad visų (žaidėjų) nekviesime. Bet, žinoma, reikės apsidrausti, jeigu atsitiktų traumos. Turėsime pirmo etapo rinktinę, kur galėsime pasipildyti perspektyviais žaidėjais.

Nėra nė vieno, kuris atsisakė žaisti rinktinėje. Nebent traumos užsitęs ir išlįs naujos. Dėl žaidėjų noro pailsėti vasarą, nėra nieko naujo.

Manau, kad bus apie 15-a žmonių. Mes nesame tokios praktikos, kokią taiko JAV rinktinė. Paprasčiausiai reikės atsirinkti. Dabartiniame sąraše yra virš 20 žaidėjų. Jį reikės sutrumpinti“, – apie kandidatų sąrašą kalbėjo K.Maksvytis.

– Kaip atrodė jūsų darbas nuo sausio pradžios, kai likote tik vienose pareigose?, – žurnalistai paklausė K.Maksvyčio.

– Teko lankytis JAV, po to Graikijoje stebėti rungtynes ir susitikti su Eurolygos lietuviais. Tuo metu viešėjo Rokas Jokubaitis, buvo Marius Grigonis ir Ignas Brazdeikis. Praėjusią savaitę buvau Londone, kur turėjau krepšinio kliniką ir padėti mūsų lietuvių bendruomenei.

Daug skiriu laiko pokalbiams su žaidėjais, susitikimams su trenerių štabu, esu pailsėjęs, turbūt matosi, įdegęs (juokiasi – red.).

– Ar jaučiasi skirtumas dirbti rinktinėje, kai neturite darbo klube?

– Jaučiasi. Kažkiek turi daugiau laiko, kažkiek mažiau darbo asistentams, daugiau darbo pasiimi pats.

– Kokia yra Mato Buzelio situacija? Ar jis bus šiemet rinktinėje, ar ne?

– Jie aiškiai pasakė žinią, kad jie pasirengę jau šiemet dalyvauti (rinktinėje). Mes tikimės, kad jie bus. Labai bus įdomu, kaip išsirutulios situacija su prognozuojamu aukštu pašaukimu. Ar jį komanda išleis? Jeigu pavyzdžiais kalbėti, Victoras Wembanyama nedalyvavo Prancūzijos rinktinėje. Iš Mato Buzelio pusės – jie agentui užsiminė, kad norėtų dalyvauti Lietuvos rinktinėje.

Mes esame suplanavę, kad jeigu jį išleis, jis iškart prisijungs prie stovyklos po NBA naujokų biržos.

– Ar nėra nerimo dėl Igno Brazdeikio, kuris praėjusiame pasaulio čempionate Filipinuose buvo vienas rinktinės lyderių, o šį klubinį sezoną jis praktiškai leidžia ant suolelio?

– Jeigu grįžtume porą metų atgal, jis JAV taip pat turėjo epizodinį vaidmenį, bet turėjo didelį norą reabilituotis, norą žaisti. Tikiuosi, kad šiais metais bus tas pats. Iš kitos pusės – tikėkimės, kad jis bus apsilaižęs traumas ir turės didesnę aistrą krepšiniui.

– Ar žaidimas praėjusių metų rinktinėje padeda žaidėjams, kurie pretenduoja patekti į šių metų rinktinę?

– Visų pirma – rinktinėje turi žaisti geriausi žaidėjai. Jeigu taip atsitiktų, kad jie yra panašaus lygio, panašaus pajėgumo, galbūt.

– Kokie klaustukai renkantis išplėstinį rinktinės sąrašą?

– Turime aukšto lygių žaidėjų perteklinę konkurenciją vidurio puolėjo pozicijoje. Sunkiojo krašto puolėjo, atakuojančio gynėjo ir įžaidėjo konkurencija yra mažesnė.

– Daugmaž yra aišku, kokia bus Italijos rinktinė, bet Puerto Riko rinktinė – visiškai neaiški. Ar turite naujienų, kas galėtų žaisti Puerto Riko komandoje?

– Vieną, ką žinome, kad Jose Alvarado, kurio nebuvo pernai, jis turėtų prisijungti prie rinktinės. Kažkiek mums palengvina reikalus tai, kad mes prieš juos žaidėme draugiškas rungtynes pernai prieš pasaulio čempionatą.

Sunkiausiai ruoštis pirmosioms rungtynėms prieš Meksiką, o po to kitoms rungtynėms bus ruoštis lengviau, nes jas pamatysime atrankoje. Meksikos rinktinės lyderis turėtų būti „Miami Heat“ ekipos puolėjas Jaime Jaquezas. Tikrai neblogas papildymas.

– Ar nėra 2 mačų per mažai prieš atranką į olimpines žaidynes?

– Pasiruošimas – dvi savaitės. Būkime realistai, kiek galime rungtynių sužaisti per 16-a dienų? Reikia susižaisti, pasidėti komandinius pagrindus. Turbūt, jeigu būtų dar vienerios rungtynės, būtų dar geriau, bet viską išnaudosime treniruotėms.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.