EUROLYGA

Sudėtingą mačą aiškinęs G. Žibėnas – apie M. Fosterio lyderystę ir varžovą pusfinalyje

Vilniaus „Rytas“ išvykoje vargais ne galais susitvarkė su Jonavos „CBet“ ir pagriebė bilietą į Lietuvos krepšinio lygos („Betsafe-LKL“) pusfinalį, o po mačo kalbėjęs vilniečių strategas Giedrius Žibėnas paaiškino tai, kodėl jo komanda strigo tris kėlinius ir prabilo apie Marucso Fosterio lyderystę.

 Giedrius Žibėnas<br>T.Bauro nuotr.
 Giedrius Žibėnas<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 15, 2024, 9:32 PM, atnaujinta May 15, 2024, 9:36 PM

Vilniečiai išvykoje 96:90 išsikrapštė prieš Jonavos „CBet“ ir laimėjo ketvirtfinalio seriją 2–0.

Vis dėlto antrosiose serijos rungtynėse nebuvo taip lengva, kaip galima pagalvoti. Dar trečiojo kėlinio pradžioje Lietuvos vicečempionai atsilikinėjo 14 taškų skirtumu (41:55), o galiausiai į lemiamą ketvirtį vilniečiai ėjo atsilikinėdami 6 taškais (69:75).

„Kodėl taip atsitiko, kad mes po trijų kėlinių atsilikinėjome? Išskirčiau kelias pagrindines priežastis. Pirma – Jonava šiandien labai gerai žaidė. Visi žaidėjai sužaidė. Kai visi žaidėjai sužaidžia, jie gali kautis su bet kuria „Betsafe-LKL“ komanda. Tas šiandien ir atsitiko. Nereikia jų nuvertinti.

Antra priežastis – padarėme klaidų pasąmonėje. Vilniuje laimėjome 33 taškais... tai kažkur giliai stovėjo. Nori, nenori, turime tai pripažinti. Į rungtynes ėjome su mentalitetu „kaip nors“. Tas ir gavosi.

Pirmoje rungtynių pusėje žaidėme po vieną tiek puolime, tiek gynyboje, nestatėme kūno ten, kur turėjome, nedarėme pražangos ten, kur turėjome... bet antroje mačo pusėje po truputį pavyko persigrupuoti, grįžti į atkrintamųjų rėžimą.

Kas yra atkrintamosios? Kiekvienos rungtynės – visiškai nauja istorija. Nuo kito šio etapo visos rungtynės bus tokios pačios. Sąžiningai pasakysiu – gal tokios rungtynės ir geriau, kad turėtume papildomo adrenalino prieš pusfinalius, kur bus pjautynės. Iškart galima sakyti. Svarbiausiai, kad turime namų pranašumą ir sveikus žaidėjus“, – išsamiai mačą apžvelgė vilniečių specialistas.

Lemiamame ketvirtyje vilniečius į priekį patempė Marcusas Fosteris, kuris buvo rezultatyviausias šių rungtynių žaidėjas.

Gynėjas per 26 minutes aikštelėje pelnė 25 taškus (5/7 dvit., 5/10 trit., 0/1 baud.), atkovojo 4 kamuolius, išdalino 3 rezultatyvius perdavimus ir sukaupė 22 naudingumo balus.

Be to, M.Fosteris ketvirtajame kėlinyje įmetė net 13 iš 25 savo pelnytų taškų.

„Aišku, norime žaisti protingą krepšinį. Marcusas turi talentą, bet mesti taškus gali ne tik jis. Lemiamais momentais ne tik jis turės kamuolį. Marcusas visąlaik žais gerai, kai jis pradės darbą nuo gynybos. Manau, kad tą su amžiumi jis dažniau supranta. Tą lengva pamatyti su jo veido kalba – kada jis ginsis, o kada ne.

Visąlaik būna grįžtamasis ryšys ir puolime. Komandos draugai tave suranda, treneris papildomą derinį duos, jeigu esi atsidavęs gynyboje. Toks Marcusas buvo serijoje, o tokio jo ir visų komandos žaidėjų mums reikės ir kitose serijose“, – apie M.Fosterį kalbėjo G.Žibėnas.

Kitoje ketvirtfinalio poroje, kur rungtyniauja Vilniaus „Wolves“ ir Klaipėdos „Neptūnas“ pergalę galiausiai šventė pajūrio krepšininkai (1–1), o tai reiškia, kad potencialūs „Ryto“ varžovai paaiškės tik po lemiamų trečiųjų serijos rungtynių sostinėje.

Vis dėlto G.Žibėnas nenorėjo atskleisti, prieš kurią komandą norėtų susitikti pusfinalio etape.

„Šito mes paprasčiausiai negalime kontroliuoti. Su kuo bežaistume – mes turime namų aikštelės pranašumą ir būrį sirgalių, kurie nori su mumis eiti iki galo... turime labai stiprų užnugarį, kas yra svarbiausia, o kaip bus, taip bus“, – dėstė G.Žibėnas.  

– Kas iš netikėtų dalykų buvo šiame mače?

– Iš varžovų nebuvo nieko netikėto. Labiau netikėtai buvo tai, kaip mes iki to (deficito – red.) prisileidome. Justui Furmanavičiui į dešinę pusę davėme veržtis, trečiąjį kėlinį pradėjome praleisdami prakirtimą pro galinę liniją... Pasąmonės dalykėliai. Jonava išnaudojo tokias klaidas išnaudojo it pačio aukščiausio lygio varžovas.

Žinutė yra tokia, kad ateinančiose kovose, nesvarbu, kas bus mūsų varžovas, jie tokias klaidas vers skaudžiais taškais.

– Tokiose rungtynėse labai svarbi individuali žaidėjų lyderystė, kai Marcusas Fosteris užsivedė ketvirtajame kėlinyje, tiesa?

– Manau, kad lyderystė yra svarbi ne tik žaidėjų, kurie pelno taškus. Lyderystė svarbi yra aikštelėje duodant toną gynyboje. Lyderystė taip pat yra ant suolelio. Kaip mes elgėmės atsilikinėdami – buvo labai daug pozityvių veidų, kai atsilikinėjome 14 taškų skirtumu. Buvo tų žaidėjų, kurie nuėjo žadinti komandą. Taip pat lyderystė pasireiškia ir tada, kai žaidėjai randa tinkamus žodžius rūbinėje prieš rungtynes, viduryje rungtynių ir galbūt po rungtynių.

Viskas yra apie tai, kaip reaguojame į situacijas. Šiandien į tas situacijas nereagavome ir nepanikavome.  

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.