EUROLYGA 2023

Šuo – geriausias žmogaus draugas ir bėgime

Aktyvus laisvalaikis gamtoje, sportas parkuose ir miškuose - vis daugiau žmonių skiria tam laiko. Vis dažniau Lietuvoje galima sutikti žmones bėgiojančius su šunimis. Kartais šuo paklusniai bėga greta šeimininko, o kartais galima pamatyti žaibišku greičiu pralekiantį žmogaus ir šuns duetą, kuomet šuo skuodžia šuoliais tempdamas paskui save vos spėjantį kojas dėlioti šeimininką. Neišsigąskite, šuo neišprotėjo - jūs tiesiog sutikote du sportininkus – šunį ir šeimininką, kurie, tikėtina, kad ruošiasi canicross (bėgimo su šunimis) varžyboms, kurios Lietuvoje jau įgauna pagreitį.

Bėgimas su šunimis.<br>Nuotr. P.Stravinskas
Bėgimas su šunimis.<br>Nuotr. P.Stravinskas
Bėgimas su šunimis.<br>Nuotr. P.Stravinskas
Bėgimas su šunimis.<br>Nuotr. P.Stravinskas
Bėgimas su šunimis.<br>Nuotr. P.Stravinskas
Bėgimas su šunimis.<br>Nuotr. P.Stravinskas
Bėgimas su šunimis.<br>Nuotr. P.Stravinskas
Bėgimas su šunimis.<br>Nuotr. P.Stravinskas
Bėgimas su šunimis.<br>Nuotr. P.Stravinskas
Bėgimas su šunimis.<br>Nuotr. P.Stravinskas
Bėgimas su šunimis.<br>Nuotr. P.Stravinskas
Bėgimas su šunimis.<br>Nuotr. P.Stravinskas
Bėgimas su šunimis.<br>Nuotr. P.Stravinskas
Bėgimas su šunimis.<br>Nuotr. P.Stravinskas
Bėgimas su šunimis.<br>Nuotr. P.Stravinskas
Bėgimas su šunimis.<br>Nuotr. P.Stravinskas
Bėgimas su šunimis.<br>Nuotr. P.Stravinskas
Bėgimas su šunimis.<br>Nuotr. P.Stravinskas
Bėgimas su šunimis.<br>Nuotr. P.Stravinskas
Bėgimas su šunimis.<br>Nuotr. P.Stravinskas
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

Apr 28, 2017, 8:52 PM

Sportinis bėgimas su šunimis - tai šunų kinkinių sporto šaka. Šuniui dedamos petnešos (arba pakinktai), kurios specialiu amortizuojančiu trosu tvirtinamos prie bėgiko diržo, nes taip lengviau bėgti šuniui ir pačiam šeimininkui. Šeimininkas turi laisvas rankas, jam nereikia laikyti pavadžio dėl to bėgti yra daug patogiau nei laikant rankoje pavadį. Šuo skatinamas bėgti kuo greičiau ir tempti savo šeimininką. Greitis bėgant kartu su tempiančiu šuniu pasiekiamas kur kas didesnis nei šeimininkas galėtų “išspausti” bėgdamas vienas. Šioje sporto šakoje ypač svarbus šuns ir šeimininko “susikalbėjimas”, nes tai yra komandinis darbas ir komandinis sportas, o komandoje vienodai svarbūs abu – šuo ir jo šeimininkas.

“Ko gero daugelis paklaustų kuo gi tas bėgimas su šuniu skiriasi nuo įprasto bėgimo?”– iškelia klausimą ir į jį iš karto atsako Paulius Stravinskas, Lietuvos šunų kinkinių federacijos prezidentas ir vienas iš canicross varžybų Lietuvoje organizatorių, - “Iš tikrųjų, jei reiktų atsakymą pateikti vienu žodžiu, tai tas žodis būtų - VISKUO. Bėgant su gerai tempiančiu šuniu, visiškai kitokia bėgimo technika, greitis ir pojūčiai – viskas kitaip. Čia tu nebėgi vienas, čia bėgi kartu su savo komandos nariu – šuniu. Bėgantysis turi labai gerai jausti šunį – kaip jis bėga, kada jam per sunku, o kada per lengva. Šuo nepasakys, tačiau viską labai gerai parodo savo kūno kalba. Ir, be jokios abejonės, treniruotis, ruoštis varžyboms kartu su savo augintiniu yra daug smagiau – kartu mokaisi, kartu tobulėji. Žinoma, bėgti su šuniu galima ir savo malonumui” – apie bėgimą su šunimis pasakoja Paulius.

Bėgimas su šunimis (angl. Canicross) – populiari sporto šaka Vakarų Europoje, ypač Belgijoje bei Prancūzijoje. Populiarėjant bėgimui Lietuvoje, canicross’as taip pat skiriasi kelią į mūsų šalį, nes ne vienas bėgiojantis žmogus turi šunį ir mielai pasiima jį į dalį savo bėgimo treniruočių.

Bendraujant su žmonėmis gana dažnai tenka išgirsti, kad sėkmingai šunų kinkinių sporto varžybose ir ypač bėgime su šunimis pasirodo šiaurinės kinkomos šunų veislės. Tai nėra tiesa. Žinoma, kad šiaurinių kinkomų veislių šunys, tokie kaip Sibiro haskiai bėga puikiai, bet greičiausi ir ištvermingiausi dažnai būna ne jie. Ypač gerai bėgimo su šunimis varžybose ir treniruotėse pasirodo medžiokliniai paukštšuniai, pavyzdžiui kurtsharai, veimaraneriai, vengrų vižlai, nes tai labai aktyvios šunų veislės ir jiems reikia didelio fizinio krūvio. Puikiai bėga “tarnybinių” veislių atstovai – vokiečių aviganiai, belgų aviganiai ir kt. Smagiai bėga ir nedideli šunys, pavyzdžiui basendžiai, spanieliai ir pan. Bėgimas bet kuriam sveikam ir jaunam šuniui yra natūralus ir įprastas judėjimo būdas. Dažnai šuo, net ir nedidelis, ir be didelio pasiruošimo gali nubėgti kur kas daugiau nei jo šeimininkas.

Visgi, norint ruošti šunį ne tik ramiems pasibėgiojimams parke, bet ir canicross tipo bėgimui, kuomet šuo tikslingai mokinamas bėgti priekyje šeimininko ir nuolat tempti, reiktų atkreipti dėmesį į šuns amžių. Pradėti bėgti su šuniu ir skatinti jį tempti neilgas distancijas, t.y. 500 m, 1 km ir panašiai galima nuo 8-9 mėnesių, o dalyvauti bėgimo su šunimis varžybose dažniausiai leidžiama šunims nuo 1 metų amžiaus. Greitam bėgimui su šunimis yra naudojamos keturios pagrindinės komandos šuniui, tai sutartinės komandos kilusios iš šunų kinkinių sporto, kuomet posūkiui į kairę naudojama komanda “Ha”, posūkiui į dešinę – “dži”, bėgimui – “go”, sustojimui – “stop”. Tai yra labai trumpos ir patogios bėgikui komandos, kurias nėra sudėtinga ištarti net bėgant maksimaliu greičiu. Žinoma, bėgikas savo šunį gali išmokyti ir kitaip skambančių komandų – svarbu, kad šuo komandas žinotų ir jų klausytų. Bėgikams rekomenduojama turėti specialią įrangą – bėgti geriausia su specialiu diržu, amortizuojančiu trosu ir petnešomis ar pakinktais šuniui. Speciali canicross įranga reikalauja investicijų. Patarimas dar tik pradedantiems ir norintiems bėgioti su savo augintiniais - pirmosioms treniruotėms išbandyti aplink liemenį apsijuosti ilgesnį pavadį ir pradėti bėgti.

Bėgimo su šunimis varžybos (canicross varžybos) ir čempionatai vyksta daugumoje Europos šalių, kai kur canicross varžybose susirenka ir iki 500 dalyvių. Lietuvoje bėgimo su šunimis rungtis jau daugmaž dešimtmetį būna šunų kinkinių sporto varžybose kaip viena iš galimų rungčių. Tik pernai pirmą kartą Lietuvoje buvo suorganizuotos tik bėgimui su šunimis skirtos canicross varžybos. Tai buvo „Bėk su šuniu 2016“ varžybos, kurios vyko šalia Vilniaus esančiame Gailiūnų miške ir dalyvavo bemaž 50 dalyvių, kurie varžėsi dvejų 4,5 km ir 10 km ilgio trasose bei buvo 1 km ilgio vaikų bėgimo trasa. Varžybose dalyvavo labai skirtingų veislių šunys – dideli ir greiti kurtsharai, Sibiro haskiai, samojedai, labradorai, vengrų vižlai, vokiečių ir belgų aviganiai, mišrūnai ir net mažųjų veislių šunys. Kaip ir kiekvienose bėgimo varžybose, taip ir pirmose canicross varžybose vieni dalyviai kovojo dėl medalių, kitiems iššūkis ir nuotykis buvo pats dalyvavimas. Didžioji dalis dalyvių pirmą kartą bėgo tokio tipo varžybose ir išbandė canicross bėgimą.

„Labiausiai mane džiugino tie dalyviai, kurie pirmą kartą išbandė canicross bėgimą“,- pasakoja ultramaratonininkė ir viena iš pirmųjų canicross varžybų organizatorių Viktorija Tomaševičienė, - „Mačiau kaip jiems neramu prieš startą ir kartu smagu finišavus, mačiau kaip smagu jų šunims ir tai man labai priminė mano pirmąjį startą su šunimi varžybose, kuomet pati labai bijojau, o mano šuo turbūt bijojo dar labiau, bet bėgti mums patiko. Dabar esu ultramaratonininkė, bet prieš daugmaž 6 metus pradėjau bėgioti dėl labai aktyvaus iš prieglaudos paimto šuns. Dabar esu dėkinga savo kurtsharui Forbiui, kad tikrąja to žodžio prasme ištempė mane  pabėgioti, nes bėgimas pakeitė mano gyvenimą, dėl to ir prisidedu prie canicross varžybų organizavimo jau antrą kartą – tai mano „duoklė“ šunims.“

Bėgimas su šunimis ir varžybos gali būti puiki proga praleisti laiką su savo augintiniais bendraminčių ir gamtos apsuptyje. Norint dalyvauti bėgimo su šunimis varžybose nereikia būti profesionalu, drąsiai galima dalyvauti neturintiems tame didelės ar net jokios patirties bei norintiems susipažinti su canicross sportu. Jau dabar, kaip ir praėjusiais metais yra užsiregistravę į varžybas labai skirtingų veislių šunys ir dalis dalyvių bėgimą su šunimis atrado visai nesenai.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.