EUROLYGA 2023

Bėgimo pradžiamokslis: nuo ko pradėti, kad nesinorėtų mesti

Internetas lūžta nuo bėgiojančių žmonių nuotraukų; norint pakliūti į didžiuosius pasaulio maratonus, reikia būti įvykdžius normatyvus; Lietuvoje įmonės registruoja savo darbuotojus į didžiuosius bėgimus Lietuvoje (o gal net ir užsienyje); o informacijos apie bėgimą tiek, kad net ir daugiau bėgiojančiam žmogui, sunku atsirinkti, kas tiesa, o kas – kavos tirščiai.

Bėgimo treneris Dalius Pavliukovičius<br>Nuotr. Sofijos Korf
Bėgimo treneris Dalius Pavliukovičius<br>Nuotr. Sofijos Korf
Treniruotė<br>Nuotr.iš asmeninio archyvo
Treniruotė<br>Nuotr.iš asmeninio archyvo
Prisijaukinkite bėgimą<br>Nuotr. Sofijos Korf
Prisijaukinkite bėgimą<br>Nuotr. Sofijos Korf
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Oct 23, 2017, 12:27 PM, atnaujinta Oct 23, 2017, 12:33 PM

Tad ką daryti žmogui, kuris gundosi pradėti bėgioti, bet dėl informacijos trūkumo ar pertekliaus nesiryžta, o gal laukia šiokio tokio paspyrėjimo į užpakalį?

Bėgimo klubo „Neko Runners“ įkūrėjas ir treneris Dalius Pavliukovičius dėlioja pagrindinius akcentus, kad daugelio startas būtų sėkmingas.

Sveikata svarbiausia

Labai svarbu suvokti vieną paprastą dalyką, kad bėgimas yra sportas (fizinis aktyvumas), kuris turi dvi medalio puses: gali jus stiprinti, gali žaloti. Tad norint išvengti antrojo, liūdnesnio varianto, aš visada patariu pasikonsultuoti su gydytojais. Tai ypač aktualu vyresnio amžiaus žmonėms arba neramioms sieloms, kurios ilgą gyvenimo etapą praleido be sporto.

Gavus patvirtinimą, kad viskas gerai, galima drąsiai „lįsti“ į parkus, gatves, paupius ir kitas bėginėjimo vietas.

Avalynė

Jeigu turite sveikatingumo lapelį ir vis dar nedingo noras pradėti bėgioti, jums reikia tinkamos avalynės. Labai svarbu, ji turi būti skirta bėgimui. Pačiūžos, krepšinio bateliai, būtsai, konversai ar dar velnias žino kas tiesiog netinka.

Reikia suvokti vieną paprastą dalyką, pradedant bėgioti, teisinga avalynė bus jūsų neperšaunama liemenė, kuri saugos jus nuo šūvių (tai taip pat atsiremia į jūsų sveikatą), o tam kad atrastumėte savo mėlynuosius, geltonuosius ar juoduosius sportbačius, kurie tinka jums, vėlgi kreipkitės pagalbos į specialistus. Galima bandyti išburti pagal draugų ar internete rastus atsiliepimus, bet aš jūsų vietoje nerizikuočiau, juk tam ir yra tokios specializuotos parduotuvės. Profai neleis jums suklysti, o jeigu dar pritaikys batelius prie akių spalvos, tai visai fantastika.

Protingas krūvis

Norint sėkmingai startuoti su bėgimo virusu, išvalykite galvas nuo daugybės nereikalingos informacijos, ypač jeigu tai yra pirmieji jūsų žingsniai sporto (bėgimo) pasaulyje.

Neklausykite kalbų ir patarimų apie pulsą, pradžiai jums to tikrai nereikia, negalvokite apie taisyklingą kvėpavimą, kvėpuokite daug, laisvai, jeigu reikia stipriai, svarbiausia nenustokite kvėpavę, deguonis beprotiškai svarbus (bet pradžioje nesigilinkite kodėl). Nenusistatykite sau tikslų, kiek kilometrų ar minučių jums būtinai reikia nubėgti, tuo labiau nenusistatykite norimo bėgimo tempo, nes matėte Facebook’e, kad draugas prabėgo 15 km po 4:45 min/km.

Patarimas būtų toks: bėkite ramiai, jokiais būdais nepradėkite bėgti greitai, jeigu pradedate dusti, tai jau pavojaus signalas, kad tikrai bėgate per greitai. Atstumas, kurį įveiksite yra labai individualus reikalas. Mano nuomone, pradžioje visiškai nereikia kreipti dėmesio ar nubėgate 1 km ar 5km.

Svarbu, kad pradėjote bėgioti ir tai jums patinka. Jeigu kaposite dūsdami, tikiu, kad tapsite piliečiu, sakančiu, kad bėgimas ne man. Bėgimas jums, tik pasirinktas krūvis buvo ne jums.

Patarimai

Visuomet yra protinga pasitarti su draugais, pažįstamais, kurie turi bėgiojimo patirties. Jie patars ir atsakys į daugybę jums iškylančių klausimų, tokių kaip: kodėl bėgdamas „gaunu pompą“, kodėl skauda pėdas, blauzdas ar pan., kiek kartų per savaitę man geriausia bėgioti.

Mano nuomone, tai yra pradžių pradžia, o vėliau jau atsiras kilometrai per dieną/savaitę, pulsas, varžybos, mityba, vitaminai, specialios treniruotės ir kiti niuansai. Prisijaukinkite bėgimą.

„Rimanto Kaukėno paramos grupė“, olimpietė Eglė Balčiūnaitė ir bėgimo treneris Dalius Pavliukovičius vienija jėgas ir kviečia visus į treniruotę, kurios metu profesionalūs treneriai supažindins jus su svarbiausiomis bėgimo taisyklėmis ir technika, dalinsis sukauptomis teorinėmis ir praktinėmis žiniomis.

Lapkričio 11 d. visi kviečiami į Vilniaus lengvosios atletikos maniežą, Žemaitės g. 6, Vilnius.

Treniruotės pradžia: 14:00 val.

Treniruotės trukmė: 3 val.

Būtina išankstinė registracija į treniruotę: info@kaukenoparama.lt

Daugiau apie informacijos rasite čia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.