EUROLYGA 2023

Be medalių: Lietuva - Argentina 75:87 (nuotraukos, video, R.Butauto komentaras)

Bronzinę Lietuvos krepšinio rinktinės svajonę sudaužė Argentinos krepšininkų tritaškiai. Pekino olimpiados mažajame finale lietuviai 75:87 (21:24, 13:22, 15:22, 26:19) nusileido Argentinos rinktinei ir, kaip ir Atėnų olimpiadoje, priversti tenkintis ketvirtąja vieta.

Š.Jasikevičiui pirmajame kėlinyje buvo prakirsta kakta.<br>"Reuters"
Š.Jasikevičiui pirmajame kėlinyje buvo prakirsta kakta.<br>"Reuters"
Daugiau nuotraukų (1)

Tautvydas Mikalajūnas

Aug 25, 2008, 8:00 AM, atnaujinta Apr 12, 2018, 8:12 AM

Videonaujienose žiūrėkite reportažą iš Vilniaus rotušės aikštės.

Rungtynių pradžioje užvirė atkakli ir rezultatyvi kova, kurioje liejosi ne tik taiklūs metimai, bet ir krepšininkų kraujas - varžovų krepšį užpulti bandžiusiam Š.Jasikevičiui buvo prakirstas antakis. Lietuviai pirmajame kėlinyje nesusitvarkė su argentiniečių žvaigžde L.Scola, pelniusiu 10 taškų.

Antrajame kėlinyje varžovams į nugarą alsuojančius lietuvius argentiniečiai suvarpė tritaškiais - L.Gutierrezo ir A.Quinteroso tolimi šūviai leido Argentinos rinktinei dar iki didžiosios pertraukos įgyti dviženklį pranašumą (44:31).

Antrojoje rungtynių dalyje pranašumą ir pasitikėjimą įgiję argentiniečiai pergalės sėklą brandino lietuvių klaidų ir netaiklių metimų dirvožemyje ir įgijo rekordinį - 24 taškų pranašumą 68:44. Lietuvos krepšininkams pavyko laimėti 5 minučių atkarpą 15:3 ir sumažinti skirtumą iki 11 taškų (64:75), tačiau ant apdovanojimų pjedestalo lietuvių tai neužkėlė. Galutinis rezultatas palankus argentiniečiams 87:75.

Lietuvos rinktinei 15 taškų pelnė R.Šiškauskas, 14 - R.Kaukėnas, 9 - Š.Jasikevičius. Į bronzinę pergalę argentiniečius, kurie pataikė 11 tritaškių, vedė C.Delfino, surinkęs 20 taškų, L.Scola - 16 ir A.Nocioni - 11.

Argentiniečiams padėti negalėjo pusfinalio rungtynėse traumą patyręs E.Ginobili.

Lietuvos rinktinės treneris R.Butautas: "Sveikinu Argentinos krepšininkus - jie žaidė puikiai. Varžovai šį kartą buvo galingesni ir greitesni už mus. Jie rungtyniavo labai gerai, ypač gynyboje. Mūsų puolimas šiose rungtynėse labai dažnai strigdavo. Labai gaila, kad nepavyko iškovoti medalių, nes mes svajojome tai padaryti. Todėl stengsimės juo iškovoti kitose olimpinėse žaidynėse".

***

Rungtynių pradžioje abi rinktinės apsišaudė taikliais metimais - argentiniečiams taškus pelnė F.Oberto ir C.Delfino, lietuviams - R.Šiškauskas ir Š.Jasikevičius. Varžovų priekinė linija įsibėgėjo - Lietuvos rinktinės gynybą suskaldė F.Oberto ir L.Scola metimai (10:6).

Kitoje aikštės pusėje parketas nusidažė krauju - varžovų krepšio link besiveržusiam Š.Jasikevičiui buvo prakirsta kakta. Kraujo spalva supykdė rinktinės kapitoną R.Šiškauską, netrukus smeigusį tritaškį su pražanga (10:10).

Olimpinių čempionų titulą jau praradusius argentiniečius į priekį išvedė C.Delfino tritaškis, tačiau medalių ištroškę lietuviai neleido varžovams pabėgti - po dvitaškį įsirašė R.Kaukėnas ir R.Javtokas (14:13).

Rinktinės iš Pietų Amerikos gretose pirmu smuiku ėmė griežti A.Nocioni, pelnęs 5 taškus iš eilės (20:16). L.Kleiza tritaškiu aptirpdė varžovų pranašumą, tačiau lietuvių gynyba buvo bejėgė prieš L.Scolą, pelniusį 4 taškus iš eilės. Po pirmojo kėlinio argentiniečiai priekyje 24:21.

Argentiniečiams antrojo kėlinio pradžioje buvo pavykę sukaupti 4 taškų pranašumą (26:22), tačiau titaniškų pastangų dėka Lietuvos krepšininakai persvėrė rezultatą - po S.Jasaičio dvitaškio 27:26.

Tačiau pirmaujančiųjų vaidmenyje lietuviai neužsibuvo - Argentinos rinktinė tolimais metimais pradėjo varpyti lietuvių gynybą - du tritaškius įsikraidino L.Gutierrezas, po vieną A.Quinterosas ir A.Nocioni ir argentiniečiai per pusantros minutės savo atsargų kraitį papildė 10 taškų (38:28).

Lietuviai sukandę dantis bandė įveikti varžovų gynybą, tačiau klaidos, netaiklūs metimai iš po krepšio ir nuo baudų metimo linijos varė į neviltį trenerį R.Butautą. Kitoje aikštės pusėje savo šou tęsė argentiniečių taikliarankiai - dar du tritaškius įskraidino A.Quinterosas - 44:31.

Televizija vėl iškrėtė šunybę ir žiūrovą iš krepšinio aikštės perkėlė į reklamos srautą. Per tą laiką S.Jaisaitis spėjo pataikyti tritaškį (34:44).

Kėlinį užbaigė uraganinis C.Delfino prasiveržimas (46:34).

Trečiajame kėlinyje gynybinės lietuvių grandys argentiniečiams ir toliau buvo tarsi tamprūs siūlai - rezultatyviai prasiveržė P.Prignioni, kitos atakos metu netaiklų komandos draugo metimą pakartojo C.Delfino (50:37). Lietuvos krepšininkai palūžo - netaiklios atakos sekė viena kitą, o argentiniečių žvaigždės A.Nocioni ir L.Scola dar padidino prarają tarp komandų (54:37).

Lietuvių nervai neatlaikė krūvio - nesportine pražanga nubaustas L.Kleiza.

Po eilinio dvitaškio L.Scola triumfuodamas grįžo į gynybą - jo rinktinė įspusėjus trečiajam kėliniui jau turėjo 18 taškų pranašumą (57:39). Lietuviai tarsi pabudo ir pradėjo spausti varžovus - kamuolį perėmė K.Lavrinovičius. Tačiau pagyvėjimas truko vos keletą akimirkų - argentiniečiai atšovė rezultatyviomis atakomis, o lietuvių puolimą lydėjo klaidos ir netaiklūs metimai - kamuolį prarado R.Kaukėnas ir R.Šiškauskas.

Argentiniečiai įsismagino C.Delfino smeigė tritaškį, o kitos atakos metu A.Nocioni triuškinančių dėjimu galutinai sudaužė lietuvių viltis iškovoti medalį (64:44).

R.Butautas paprašė minutės pertraukėlės, tačiau ji negelbėjo - du kartus suklydo Š.Jasikevičius ir varžovai tai pavertė dar 4 taškais (68:44).

Po trečiojo kėlinio argentiniečiai priekyje 68:49.

Ketvirtąjį kėlinį pradėjo R.Kaukėno spurtas - 4 taškai iš eilės (53:68), tačiau jo emocijas atvėsinti bandė C.Delfino (71:53). Lietuviai griebėsi šiaudo ir bandė gelbėtis - 4 taškus iš eilės pelnė J.Mačiulis (57:71).

Argentiniečiai nutraukė taškų badą, tačiau lietuviai jau nestoviniavo - tritaškį pataikė M.Lukauskis, dvitaškį - K.Lavrinovičius (64:75). Tačiau stiprėjančias lietuvių viltis galutinai sužlugdė A.Quinteroso tritaškis (78:64).

Galutinis rezultatas skelbė argentiniečių pergalę 87:75.

Rungtynių statistika:

Lietuva: R.Šiškauskas (6 atk. kam.) - 15, R.Kaukėnas - 14, Š.Jasikevičius (4 kld.) - 9 (0/4 trit.), M.Lukauskis - 8, R.Javtokas - 7, J.Mačiulis - 6, S.Jasaitis ir L.Kleiza - po 5, K.Lavrinovičius ir M.Petravičius - po 3. D.Lavrinovičius ir M.Prekevičius nežaidė.

Argentina: C.Delfino - 20, L.Scola - 16, A.Nocioni - 14, A.Quinterosas ir L.Gutierrezas - po 11, F.Oberto - 11.

Dvitaškiai: Lietuva - 20/39 (51proc.) / Argentina - 21/40 (53 proc.).

Tritaškiai: Lietuva - 6/23 (26 proc.) / Argentina - 11/23 (48 proc.).

Baudų metimai: Lietuva - 17/25 (68 proc.) / Argentina - 12/16 (75)

Atkovoti kamuoliai: Lietuva - 36 / Argentina - 33.

Rez. perdavimai: Lietuva - 8 / Argentina - 19.

Perimti kamuoliai: Lietuva - 4 / Argentina - 12.

Klaidos: Lietuva - 16 / Argentina - 13.

Blokuoti metimai: Lietuva - 1/ Argentina - 3.

Lrytas.lt po rungtynių pakalbino Kauno "Žalgirio" trenerių štabo narį Gintarą Krapiką: "Labai apmaudu, kad išslydo galimybė iškovoti bronzą. Ir argentiniečiai savotišką galimybę davė - nežaidė E.Ginobili. Priežasčių dėl pralaimėjimo galima daug sugalvoti. Galbūt lietuviai buvo pavargę po pusfinalio rungtynių su ispanais, bet juk ir argentiniečiai kovojo su JAV rinktine, A.Nocioni turėdamas traumą žaidė.

Vertindamas Lietuvos rinktinės pasirodymą olimpiadoje, galiu pasidžiaugti, kad dar kartą buvo pateisintas vienos galingiausių krepšinio valstybių vardas. Penktą kartą iš eilės patekome į stipriausiųjų penketuką - tai įspūdingas pasiekimas. Žinoma, tie du pralaimėjimai finišo tiesiojoje palieka šiokį tokį kartėliuką".

Lietuvos rinktinė olimpiadoje jau buvo išbandžiusi jėgas su argentiniečiais. Pirmosios A grupės rungtynėse po dramatiškos kovos pergalę šventė lietuviai 79:75.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.