EUROLYGA 2023

Po mačo Amerikoje krepšinio rinktinės treneris K. Kemzūra pylos išrašė L. Kleizai ir Š. Jasikevičiui

Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės treneris Kęstutis Kemzūra paskutinę treniuočių stovyklos dieną Hjustone (JAV) - po kontrolinio mačo su britais atsisveikino su trimis krepšininkais: Simu Jasaičiu, Adu Juškevičiumi ir Antanu Kavaliausku. Kaubojaus kepurę po pergalingų rungtynių dėvėjęs komandos strategas K. Kemzūra paaiškino, kodėl atsisakė trijų žaidėjų paslaugų ir už ką po mačo pyko ant Lino Kleizos bei Šarūno Jasikevičiaus.

Lietuvos krepšinio rinktinės treneris K. Kemzūra Amerikoje pabuvo ir kaubojumi.<br>T.Tumalovičius
Lietuvos krepšinio rinktinės treneris K. Kemzūra Amerikoje pabuvo ir kaubojumi.<br>T.Tumalovičius
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 30, 2012, 12:32 PM, atnaujinta Mar 18, 2018, 2:14 PM

Lietuvos rinktinė jau šiandien 11 valandą Hjustono laiku kartu su Rusijos nacionaline ekipa užsakomuoju reisu skrenda į Karakasą, kur liepos 2-8 dienomis lietuviai dalyvaus Venesueloje vyksiančiame atrankos į Londono olimpines žaidynes turnyre. Pirmąsias rungtynes lietuviai sužais jau liepos 3 dieną su turnyro šeimininke Venesuelos rinktine.

K. Kemzūra paaiškino, kodėl atsisveikino su trimis žaidėjais ir kokį ispūdį jam padarė aulėtiniai pergalingose rungtynėse prieš britus. Lietuviai įveikė Didžiosios Britanijos rinktinę 90:80.

„Simo situacija visiems aiški. Uždegimas nepraėjo, nors eina geryn, bet reikia laiko. Esame dėkingi, kad jis į aikštę ėjo sukandęs dantis ir stengėsi kiekvieną dieną. Jis pats žino, pats supranta, ir pats pasakė, kad negali žaisti 100 procentų, o tik šešiasdešimt ar penkiasdešimt. Čia negali rizikuoti, nes mums reikalinga kiekvieno šimtaprocentinė sveikata.

Toliau Adas. Jis žengia teisingu keliu, jau anksčiau sakiau, kad jis turi gerą charakterį ir yra užsispyręs. Šiai dienai jam trūksta patirties ir meistriškumo tokio lygio varžybose. Mes pabandėme, bet jam ne kaip sekėsi, nors tų šansų jis neturėjo daug.

Galutinį sprendimą nulėmė tai, kaip su naglais sužaidė D. Dulkys, su didele energija. Deividas tikrai gali labai presinguoti aktyviai intensyviai kamuolį ir pasižymi taikliis tritaškiais. Pasitarę manome, kad vis dėlto, tą vietą palikti D. Dulkiui.

Dėl Antano... Jis gerai įsiliejo. Visi vyrai gerai dirbo, jokių priekaištų neturiu. Bet kalbant apie Antaną, tai situacija panaši kaip su Adu. Šiai dienai jam trūksta patirties ir jis pats nesijautė užtikrintas. Kriutiniais momentais, jei reikia sužaisti kelias minutes, Darius Songaila turi kur kas didesnės patirties. Per tas kelias minutes jis sužais labiau pasitikėdamas...

Jiems palinkėjau viso ko geriausio, kad tai nebūtų tik epizodinis jų pasirodymas rinktinėje - kad vyrai žaistų pasitikėdami. Palinkėjau, kad būvimas ir debiutas rinktinėje suteiktų įkvėpimą ir postūmį asmeninėje jų karjeroje, kad jie nuoširdžiai dirbtų ir kitą kartą prisijungtų tvirtesni ir pasirengę“, - sakė K. Kemzūra.

- Treneri, panašu, kad Dariui Songailai nėra numatytas pagrindinis vaidmuo rinktinėje. Ar jo žaidimas ir sportinė forma jus tenkina?

- Mes turime penkis didelius žaidėjus – Joną Valančiūną, Robertą Javtoką, Joną Mačiulį, Paulių Jankūną ir Liną Kleizą. Jonas yra trečiosios pozicijos žaidėjas, tačiau reikalui esant galime jį leisti ketvirtuoju numeriu - kai žaidžiame žemesne sudėtimi.

Tiek „didelių“ žaidėjų mums turėtų užtekti, o Dariaus pasirodymas priklausys nuo varžovų, nuo mūsų rotacijos. Galbūt jis ir pats supranta, kad tai nėra jo geriausi metai. Jis turi būti pasirengęs padėti tiek, kiek reikės. Nenoriu vardinti minučių, pozicijos, bet greičiausiai kaip penktas didelis žaidėjas.

- Krepšininkai kalbėjo, kad jie supyko per didžiąją pertrauką ir vėliau žaidimas pasikeitė. Kodėl šiai komandai reikia supykti, kad ji pradėtų geriau žaisti?

- Visoms komandos reikia supykti. Rusai su anglams pirmą pusę pralaimėjo, bet supyko ir tada viskas pasikeitė. Pradėjome neblogai žaisti su britais, bet nežinau kodėl tie žaidėjai, kurie pakilo nuo suolo, nebuvo pasiruošę intensyviam ir kietam žaidimui.

Tuomet ir pasipylė klaidos. Mūsų problema buvo klaidos, paprasčiausios klaidos. Anglai nerodė gero žaidimo, o tik naudojosi mūsų klaidomis. Todėl ir atsirado tas skirtumas. Plius, tos techninės pražangos, kurias turime išgyvendinti. Teisėjavimas negali išmušti mus iš vėžių.

Blogiausia, kad tas technines pražangas gavo vieni iš pagrindinių mūsų žaidėjų – Linas Kleiza ir Šarūnas Jasikevičius. Jie negali komandą įvaryti į pavojų. Tikiuosi jie tą suprato. Apie tai buvo kalbėta...

Antroje pusėje išėjome su energija. Kalbėjome, kad reikės kantrybės ir sunkaus darbo gynyboje - momentais gynėmės gerai. Galbūt nusileidome kovodami dėl atšokusių kamuolių, bet gerai, jog prisitaikėme prie teisėjavimo, žaidėme kietai, persvėrėme rezultatą bei laimėjome.

- Ar nebus pavojų dėl teisėjavimo Venesueloje?

- Nenoriu galvoti apie teisėjavimą ir nenoriu to sureikšminti. Po rungtynių pasakiau žaidėjams, kad teisėjavimas negalės būti mūsų pasiteisinimas. Mes turime padaryti viską dėl savęs, pirmiausiai turime žaisti su didele širdimi, visi kartu, energingai, intensyviai ir rasti kelių nugalėti, jei kažkas teisėjauja netaip. Nebus to - aj, ten „švilpia“ ne taip...

Nesvarbu kaip bus: jeigu leidžia kovoti kietai, turime žaisti kietai, jeigu teisėjai traktuos kiekvieną prisilietimą kaip baudą, turime apsiginti nesiliesdami. Tą turi suprasti kiekvienas.

- Pirmą kartą šią vasarą vienu metu kartu rungtyniavo Mantas Kalnietis ir Šarūnas Jasikevičius. Ar šis duetas ir ateityje žais kartu?

- Pabandėme šį variantą... Pirmiausia norėčiau išskirti Mantą, kurį pagyriau po rungtynių. Jis labai gerai sužaidė, organizavo žaidimą, atidavė perdavimus, „užvedė“ komandą reikiamam tempui. Šarūnas iš pradžių šiek tiek strigo, bet vėliau išėjo ir parodė charakterį. Nereikalingus dalykus paliko už aikštės ribų ir išėjo, žaidė, įmetė, perdavė, apsigynė.

Buvo tokia mintis pasižiūrėti jų duetą ir pažaisti su dviem gynėjais - anglai juk naudojo aktyvią gynybą... Gal viską daryti šiai dienai tokio amžiaus krepšininkui, kaip Šarūnui, jau yra per sunku. Būtent todėl pabandėme situaciją, kai jis žaidžia antru numeriu, jam nereikia persivarinėti kamuolio, o tą atlieka Mantas. Tuomet Šarūnas gali daryti tai, ką moka geriausiai.

- Martynas Pocius mače su anglais buvo rezultatyviausias žaidėjas, tačiau didžiąją dalį taškų jis surinko kai aikštėje buvo Deividas Dulkys. Šis žaidėjų tandemas taip pat numatytas jūsų planuose?

- Žiūrėjome kas gerai žaidžia... Martyną noriu pagirti ne tik dėl taškų - jis priėmė daug solidžių sprendimų. Daug žaidėjų sužaidė gerai, arti savo galimybių ribos ar pagal savo galimybes. Martynas ir veržėsi, ir metė iš toli - jis nedvejodamas šoko, metė, pataikė.

Martynas su Deividu yra atletiški, abu gali įmesti. Mums tai leidžia agresyviau gintis ir žaisti greičiau puolime.

Galutinė Lietuvos rinktinės sudėtis:

Gynėjai

Tomas Delininkaitis;

Šarūnas Jasikevičius;

Mantas Kalnietis;

Rimantas Kaukėnas;

Martynas Pocius;

Deividas Dulkys.

Puolėjai

Linas Kleiza; 

 Paulius Jankūnas;
 
 Jonas Mačiulis;

Darius Songaila.

Vidurio puolėjai

Jonas Valančiūnas;
 
 Robertas Javtokas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.