EUROLYGA 2023

Lietuvos rinktinė Venesueloje pasijuto lyg patekusi į rezervatą

LR spec. korespondentas, Karakasas

Karakasą Lietuvos krepšininkai atskrido iš Hjustono, kur treniravosi ir sužaidė trejas kontrolines rungtynes.<br>T. Tumalovičius.
Karakasą Lietuvos krepšininkai atskrido iš Hjustono, kur treniravosi ir sužaidė trejas kontrolines rungtynes.<br>T. Tumalovičius.
Daugiau nuotraukų (1)

Remigijus Kazilionis

Jul 2, 2012, 9:34 AM, atnaujinta Mar 18, 2018, 1:13 PM

Automatais ginkluoti pareigūnai budi Karakaso oro uoste. Pakeliui į miestą – irgi ginkluoti kareiviai. O jų rūstaveidžiai vadai per Venesuelos televiziją raportuoja, kad olimpinio atrankos turnyro dalyvių ir svečių saugumą iš viso užtikrins 3000 vyrų.

Luisas Rosalesas sukioja baltos „Toyota” vairą Karakaso automobilių spūstyje ir sako: „Visuose tuose rašiniuose Lietuvos žiniasklaidoje apie Venesuelos baisybes buvo šiek tiek perdėta.”

Puikiai lietuviškai kalbantis penkiasdešimtmetis pagrindinio Venesuelos universiteto docentas neginčija, kad jo gimtasis Karakasas – vienas nesaugiausių pasaulyje: nužudymai, plėšimai tapę šio 6 mln. gyventojų turinčio miesto kasdienybe.

Daug tokių rajonų, ypač lūšnynų, kur joks pašalietis negali įkelti kojos.

„Bet tikrai nėra taip, kad mieste niekur negalima pasivaikščioti”, – kalba L.Rosalesas, garsios Venesuelos žurnalistės, mokslininkės, baltų praeities tyrinėtojos Jūratės Statkutės de Rosales sūnus.

Lietuvių sirgalių desantas

Kriminalinio Karakaso ypatumai mažai aktualūs Lietuvos rinktinės krepšininkams – jie, saugomi pareigūnų, čia gyvena įprastu ritmu viešbutis–autobusas–salė.

Bet apie 80 lietuvių sirgalių turėtų išvysti tikrąją Venesuelą.

Barzdotojo Tomo Balaišio-Sėklos vedama kompanija su savo legendiniais būgnais į Karakasą atskrido šeštadienį. Sirgaliai įsikūrė maždaug 15 km nuo „Poliedro” arenos esančiame viešbutyje ir yra užsisakę tris autobusus važinėti į rungtynes.

„Teisingai padarė, – sakė L.Rosalesas, dirbęs ne vienoje šalyje šiapus ir anapus Atlanto. – Čia, Pietų Amerikoje, kitaip nei Europoje, kai sirgaliai eidami po varžybų kur nori, ten užsuka švęsti. Aplink „Poliedro” nėra kur vaikštinėti.”

Tiesa, turnyro rengėjai vienoje stovėjimo aikštelėje prie rūmų numatė įrengti specialią pramogų zoną aistruoliams.

Jei užpuolė – atiduok viską

Vietiniai gali patarti atvykėliams, kaip maksimaliai sumažinti grėsmę neprognozuojamoje Venesueloje.

Pirmiausia – neklaidžioti, kur akys veda, ir nevaikščioti po vieną, ypač kai tamsu. O čia, netoli pusiaujo, saulė nusileidžia anksti – dar prieš 19 val.

Geriau nesinešioti daug pinigų, nes užpuolimo atveju verčiau iškart atiduoti viską.

„Jei pamatai pistoletą ar peilį, jokiu būdu nereikia vaizduoti didvyrio. Tiesiog atiduok, ką turi, nes kitaip gali būti daug didesnių bėdų”, – sakė L.Rosalesas.

Šalis nori pasirodyti

Venesuela paklojo 5 milijonus JAV dolerių vien už teisę tapti olimpinio krepšinio atrankos turnyro šeimininke.

Po to, kaip skelbiasi, skyrė apie 100 mln. dolerių „Poliedro” arenai Karakase atnaujinti.

12 komandų olimpinis atrankos turnyras čia vadinamas svarbiausiomis varžybomis, kokias kada nors yra tekę rengti Venesuelai.

Diktatoriaus Hugo Chavezo valdoma šalis pasišovusi pasirodyti pasauliui ir neriasi iš kailio dėl turnyro dalyvių.

Sekmadienį pavakarę iš Hjustono kartu su Rusijos rinktine užsakomuoju reisu atskridusią mūsų šalies ekipą Karakaso oro uoste sutiko ne tik Lietuvos garbės konsulas Venesueloje Borisas Petrusevičius su vietos lietuvių bendruomenės atstovais. Atvykimo salėje tautiniais rūbais pasipuošę venesueliečiai mušė būgnus ir šoko, kiekvienas svečias gavo Venesuelos vėliavos spalvų šaliką.

Olimpinis atrankos turnyras prasideda šiandien.

Lietuvos komanda grupėje startuos rytoj rungtynėmis su šeimininkų rinktine, o trečiadienį žais su Nigerija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.