EUROLYGA 2023

Sidabrinis R. Stanio šuolis - po kantraus darbo

Raivydas Stanys lyg meteoras įskriejo į Europos lengvaatlečių elitą, bet pačiam šuolininkui į aukštį ir jo treneriams Helsinkyje iškovotas sidabras nebuvo didelė staigmena.

R.Stanys Europos lengvaatlečių čempionate Helsinkyje iškovojo sidabrą šuolių į aukštį rungtyje peršokęs 231 cm.<br>"Reuters"
R.Stanys Europos lengvaatlečių čempionate Helsinkyje iškovojo sidabrą šuolių į aukštį rungtyje peršokęs 231 cm.<br>"Reuters"
Daugiau nuotraukų (1)

Kęstutis Rimkus ("Lietuvos rytas")

Jul 2, 2012, 11:39 AM, atnaujinta Mar 18, 2018, 1:03 PM

Jo vardas – itin retas, prieš Londono olimpiadą Lietuva turėtų įsiminti dar vieną lengvaatletį.

Europos lengvosios atletikos pirmenybėse R.Stanys įveikė į 231 cm aukštį pakeltą kartelę.

Šis rezultatas, prilygstantis pasistiebusio Arvydo Sabonio ūgiui, ir aplenkti 33 varžovai užkėlė 25 metų lietuvį ant sidabrinės pakylos.

„Dar negaliu patikėti, kad esu antras žmogus Europoje. Emocijų labai daug”, – po tradicinio džiaugsmo rato Helsinkio stadione su trispalve sakė R.Stanys.

Medalis ir pagerintas asmeninis rekordas suteikė daug džiaugsmo. Gerų rezultatų dar prieš varžybas laukė ir pats atletas, ir jo treneriai.

Kovojo su varžovais ir vėju

„Jo medalis nenukrito iš dangaus, – sakė Lietuvos lengvosios atletikos rinktinės treneris Kęstutis Jezepčikas. – Žinoma, šuolių į aukštį finale tas pat lengvaatletis gali būti ir pirmas, ir dvyliktas. Šįkart varžybos buvo surežisuotos pagal Raivydo scenarijų.”

Scenarijus buvo su laiminga pabaiga, bet nepaprastas.

Finalą R.Stanys pradėjo iškart peršokęs 215 cm kartelę, bet 220 cm aukštį įveikė tik trečiuoju bandymu.

„Kai pradžioje dukart suklydau, buvo baimės, kad gali nepavykti, tačiau ištraukiau, – džiaugėsi R.Stanys. – Tas lietuviškas užsispyrimas ir jėga padėjo, nors pūtė nepalankus vėjas – tai iš vienos, tai iš kitos pusės.

Išbėgdavau ir nenubėgdavau iki pat pabaigos – gal dėl per didelio jėgų kiekio. Vėliau prisitaikiau, ir viskas susitvarkė.”

224 cm aukštis buvo įveiktas iš karto, o 228 cm (iki tol buvęs asmeninis rekordas) – antruoju bandymu.

Tik lietuvis ir britas Robbie Grabarzas liko kautis, kai kartelė buvo pakelta į 231 cm aukštį. Antruoju bandymu jie įveikė šį aukštį, o 233 cm nė vienam nepakluso.

Britui auksą nulėmė mažesnis bandymų skaičius atliekant ankstesnius šuolius. R.Grabarzas 231 cm aukštį pasiekė suklydęs kartą, R.Stanys – 4 sykius.

Sutvirtėjo psichologiškai

Du 25-mečiai Lietuvos lengvaatlečiai iš Helsinkio grįžta su medaliais, bet sportininkų karjeros kelias nebuvo vienodai lygus.

Ketvirtadienį bronzą 100 metrų sprinto rungtyje iškovojusi Lina Grinčikaitė prieš tai skynė medalius aukšto lygio jaunimo varžybose.

R.Stanys iškilo lyg iš niekur.Iš tiesų jis augo Rokiškyje, kol vieną dieną Baltijos šalių varžybose Kaune jaunuolį pastebėjo sporto mokyklos „Viltis” treneris Algirdas Baranauskas.

„Pamačiau, kad jis labai lengvas, šoklus ir greitas”, – prisiminė A.Baranauskas, iki šiol treniruojantis R.Stanį kartu su Audra Gavelyte.

Kol A.Baranauskas strateguoja treniruotes ir šuolio techniką, A.Gavelytė ne mažiau darbo atlieka rūpindamasi atleto sveikata, mityba, stovyklomis ir finansais.

Vienos dienos užteko treneriams, kad įkalbėtų talentingą vaikiną iš Rokiškio persikelti į Kauną.

„Labai padėjo mūsų mokyklos direktorius Vaclovas Kidykas, dalyvavęs keturiose olimpiadose. Jis pasakė Raivydui: „Jei nori tapti olimpiečiu, atvažiuok, mes tikrai padėsime”, – pasakojo A.Baranauskas.

Pergalės neatėjo greitai – būdamas 19 metų R.Stanys per treniruotes įveikdavo 221 cm aukštį, bet Europos jaunių pirmenybėse Vengrijoje sudegė ties pradiniu aukščiu.

Prieš trejus metus per Kaune vykusias Europos jaunimo (iki 23 m.) pirmenybes visi iš anksto kabino medalį, bet R.Stanys liko aštuntas.

„Iš pradžių jam buvo sudėtinga psichologiškai, bet nuo praėjusio sezono pastebimai sutvirtėjo”, – pabrėžė A.Baranauskas.

Ir sulieknėjo. Žiemą šuolininko į aukštį svoris siekė 82 kg, o dabar – 76 kg. Anot trenerio, tai labai gerai, per lengvo svorio šuolininkams į aukštį nebūna.

Londone tikisi finalo

Helsinkyje R.Stanys pasiekė antrą rezultatą per Lietuvos šuolių į aukštį istoriją. Jam trūksta 3 cm iki Rolando Verkio 1991 metų rezultato.

Pasaulio rekordas, kurį 1993 metais pasiekė legendinis Kubos atletas Javieras Sotomayoras, yra 245 cm.

Tačiau artimiausias R.Stanio tikslas yra ne rekordai, o olimpinės žaidynės. Bilietą startuoti Londone jis iškovojo pernai įveikęs 228 cm aukštį.

„Jei olimpiadoje pasiekčiau tokį pat rezultatą kaip Europos čempionate, būčiau labai patenkintas”, – sakė R.Stanys.

Rinktinės trenerio K.Jezepčiko nuomone, įveiktas 231 cm aukštis Londone turėtų atverti duris į finalą: „O ten jau viską lems detalės – taktinė kova, orai, pirmieji bandymai.”

A.Baranauskas daugiau vilčių sieja ne su Londono, o su 2016 metų olimpiada Rio de Žaneire.

„Londone bus apšaudymas, juolab kad dabar gerą sportinę formą reikės išlaikyti visą mėnesį, – kalbėjo lengvaatlečio treneris. – Žinoma, norėtume patekti į olimpiados finalą.

Tačiau žvelgiame ir toliau. Jei viskas bus gerai ir jis sportuos iki 2016 metų olimpiados, Brazilijoje galima svajoti apie medalį. Jo galimybės tikrai nėra išsemtos.”

Bet kuriuo atveju Londono žaidynėse R.Stanys jau nebus mažai kam girdėtas sportininkas, pasaulio šuolininkų į aukštį reitinge praėjusią savaitę dar tūnojęs 38-ojoje vietoje.

„Man atrodo, kad Lietuvai žiūrėti šią rungtį Londone bus labai įdomu”, – pabrėžė K.Jezepčikas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.