EUROLYGA 2023

Diskvalifikuotos Ž. Balčiūnaitės aukso medalis apkarto ir Rusijos bėgikei

2010 metų Europos lengvosios atletikos čempionato maratono rungties aukso medalis – lyg dopingo pranašas. Kas prie jo prisiliečia – patenka į dopingo skandalą. 2010 metais Barselonoje maratone pirmąja buvusi lietuvė Živilė Balčiūnaitė jau kitais metais buvo diskvalifikuota už dopingo vartojimą ir aukso medalį perdavė antrąją vietą laimėjusiai rusei Nailiai Julamanovai. Tačiau ir pas ją apdovanojimas neužsibus – antradienį Rusijos antidopingo komisija dviejiems metams diskvalifikavo N. Julamanovą.

Ž. Balčiūnaitei ir N. Julamanovai (kairėje) Europos čempionato aukso medalis laimės neatnešė - abi buvo diskvalifikuotos už dopingo vartojimą.<br>AP
Ž. Balčiūnaitei ir N. Julamanovai (kairėje) Europos čempionato aukso medalis laimės neatnešė - abi buvo diskvalifikuotos už dopingo vartojimą.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

Modestas Krukauskas

Jul 4, 2012, 9:05 AM, atnaujinta Mar 18, 2018, 11:30 AM

„Galiu patvirtinti, kad Živilė Balčiūnaitė po Sporto arbitražo teismo sprendimo per nustatytą laiką Tarptautinei lengvosios atletikos federacijai sugrąžino Barselonoje laimėtą aukso medalį. Tai, greičiausiai, buvo šių metų balandį“, - teigė Lietuvos lengvosios atletikos federacijos prezidentas Eimantas Skrabulis.

2010 metų Europos čempionė maratono bėgime Ž. Balčiūnaitė 2011-ųjų balandį buvo diskvalifikuota už draudžiamų medikamentų naudojimą ir neteko nugalėtojos titulo bei privalėjo atiduoti iškovotą aukso medalį.

Tačiau 2010 metų Europos lengvosios atletikos čempionės titulu ir aukso medaliu rusė N. Julamanova džiaugėsi vos porą mėnesių. Šiandien Rusijos antidopingo agentūra patvirtino, kad sportininkė diskvalifikuota dvejiems metams. Kaip rašoma oficialiame agentūros internetiniame puslapyje, visi N. Julamanovos rezultatai nuo 2009 metų rugpjūčio 20 dienos yra anuliuoti, o diskvalifikacija prasidėjo nuo šių metų vasario 10 dienos.

Rusė diskvalifikuota pagal biopaso duomenis – atlikti tyrimai parodė, kad sportininkė vartojo draudžiamus sporte preparatus.

Dabar Rusijos sportininkė privalės aukso medalį atiduoti italei Annai Incerti, kuri Barselonoje maratone iškovojo 3 vietą. Ar 2010 metų maratono auksas turės dar naujų šeimininkių – pasižiūrėsime...

Ž. Balčiūnaitės istorija

2010 metų rugpjūčio 1 dieną Barselonoje maratono rungtyje Ž. Balčiūnaitė iškovojo Europos lengvosios atletikos čempionato aukso medalį.

Rugsėjo mėnesį Lietuvos lengviosios atletikos federacija (LLAF) gavo pranešimą, kad tiriamas lietuvės dopingo mėginys ir jis gali būti teigiamas.

LLAF suspendavo Ž. Balčiūnaitę.

2011 m. balandžio 5 d. LLAF Drausmės komisija patvirtino, kad 2010-ųjų Europos lengvosios atletikos čempionate Barselonoje Ž. Balčiūnaitė iškovojo auksą, pažeisdama antidopingo taisykles.

Po daugiau kaip pusmetį užtrukusio tyrimo lietuviai nusprendė dvejiems metams bėgikę diskvalifikuoti.

IAAF patvirtino LLAF sportininkei skirtą bausmę, todėl Ž. Balčiūnaitė prarado Europos čempionės titulą ir buvo priversta grąžinti aukso medalį.

2011 m. balandžio 21 d. maratonininkė buvo oficialiai išbraukta iš Lietuvos olimpinės rinktinės narių sąrašo.

Tą pačią balandžio 21-ąją maratonininkės advokatai LLAF Drausmės komisijos sprendimą apskundė Sporto arbitražo teismui.

2012 metų kovo 30 dieną Sporto arbitražo teismas patvirtino LLAF diskvalifikaciją. Ž. Balčiūnaitės diskvalifikacija turėtų baigtis 2012 metų rugsėjo 6-ąją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.