EUROLYGA 2023

Kova po paniekinto Lietuvos himno: Lietuva ketvirtfinalyje patiesė Puerto Riką 76:72

Karakaso miesto „Poliedro“ arenoje per olimpinio krepšinio atrankos turnyro ketvirtfinalį vietos aistruolių nušvilptas Lietuvos himnas suteikė sveiko pykčio mūsų šalies krepšininkams. Kartu su visa Lietuva Mindaugo karūnavimo dieną šventę mūsų šalies rinktinės žaidėjai užčiaupė nevalyvus vietos sirgalius ir ketvirtfinalyje įveikė jų palaikomą Puerto Riko komandą 76:72 (16:22, 24:16, 17:17, 19:17). Lietuviai toliau tęsia kovą dėl olimpinio kelialapio. Varžybų pusfinalyje Lietuvos krepšininkai susikaus su Dominikos Respublikos ekipa ir pergalės atveju turės olimpinį kelialapį kišenėje. Tačiau ir patyrę nesėkmę lietuviai dar turės vieną šansą gauti bilietą į Londoną.

Lietuvos krepšinio rinktinė olimpinės atrankos turnyro ketvirtfinalyje įveikė Puerto Riką ir pateko į pusfinalį.<br>T.Tumalovičius
Lietuvos krepšinio rinktinė olimpinės atrankos turnyro ketvirtfinalyje įveikė Puerto Riką ir pateko į pusfinalį.<br>T.Tumalovičius
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2012-07-07 13:40, atnaujinta 2018-03-18 08:55

Laimėti arba laimėti – tokią užduotį šeštadienio mače su Puerto Riko žaidėjais turėjo įvykdyti Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė. Mat olimpinio atrankos turnyro varžybų schema buvo negailėstinga -  ketvirtfinalyje suklupusi komanda privalėjo atsisveikinti su viltimis gauti geidžiamą bilietą į olimpiadą. Visą mačą dantimis į varžovus kabinęsi Lietuvos krepšininkai pelnytai iškovojo pergalę 76:72 ir tęsia kovą dėl kelialapio. Pusfinalio dvikovoje mūsų šalies krepšininkai susikaus su Dominikos Respublikos rinktine. 

  Svarstyklės. Nuo pat pirmųjų mačo minučių tarp Lietuvos ir Puerto Riko rinktinių užvirė bekompromisė kova: pradžioje pirmavo varžovai, dviejų taškų skirtumu – 8:6 buvo išsiveržę ir lietuviai. Vis dėlto, mūsų šalies atstovams teko beveik du kėlinius vytis, o didžiausią persvarą puertorikiečiai turėjo pirmo kėlinio pabaigoje – 22:16. Likus žaisti antrame kėlinyje minutę, lietuviai surengė porą greitų atakų, sumažino varžovų atotrūkį, o Š. Jasikevičiaus tritaškis išvedė Lietuvos komandą į priekį 40:38. Trečiojo kėlinio pradžioje lietuviai įsibėgėjo ir įgijo 7 taškų persvarą 48:41. Tačiau ir tada puertorikiečiai atsitiesė ir mačas vyko taškas į tašką. Likus kovoti 36 sek. vienu tašku dar pirmavo varžovai 72:71, tačiau Š. Jasikevičius pelnė du taškus, lietuviai du kartus privertė varžovus prarasti kamuolį puolime, tašką nuo baudos linijos įmetė L. Kleiza, dar du pridėjo Š. Jasikevičius ir Lietuva iškovojo pergalę 76:72.

Rezultatyviausieji: Lietuvos komandoje Mantas Kalnietis (2/2 tritaškiai) ir Linas Kleiza įmetė po 14 taškų, Šarūnas Jasikevičius 11, Jonas Mačiulis 10 (11 atk. kam.), Martynas Pocius 9, Rimantas Kaukėnas 8, Paulius Jankūnas 7, Darius Songaila 3. Puerto Riko komandoje Alexas Galindo pelnė 17 taškų, J. J. Barea ir Carlosas Arroyo po 13 taškų.

Požiūris. Po to, kai Lietuvos rinktinė nugalėjo šeimininkus Venesuelos krepšininkus ir pralaimėjo Nigerijai - nesėkmė eliminavo venesueliečius iš turnyro, organizatoriai ne itin palankiai pradėjo žiūrėti į mūsų šalies ekipą. Prieš šios dienos dvikovą su Puerto Riku, Lietuvos krepšininkus vežęs autobusas netikėtai sulūžo - buvo aiškinta, kad ištekėjo mašinos tepalai ir ekipa tik po 20 min. persėdo į kitą autobusą. Atėjus į persirengimo kambarį lietuvių laukė dar vienas netikėtumas - komandai nebuvo skirtas mineralinis vanduo. Kai buvo pareikalauta atnešti mineralinio vandens į rūbinę, organizatoriai atnešė iš šaldytuvo itin šaltą vandenį.

Himnas. Venesuela parodė, kad negali vadintis civilizuota šalimi. Į "Poliedro" areną susirinkę sirgaliai kurtinanačiai švilpė, kai buvo grojamas Lietuvos himnas. Venesuela įsitkinusi, kad dėl jos šalies ekipos nesėkmės turnyre yra kalta Lietuvos komanda. Neva, lietuviai specialiai pralaimėjo Nigerijai ir eliminavo Venesuelą.

Žingsniai 1. Lietuvos krepšinio rinktinė atrankos turnyre iki šeštadienio ketvirtfinalio mačo buvo iškovojusi vieną pergalę ir patyrusi vieną pralaimėjimą. B grupės pirmame mače lietuviai 100:82 įveikė šeimininkus Venesuelos atstovus, tačiau pralaimėjo Nigerijai 80:86. Vis dėlto, lietuviai savo grupėje buvo pirmi.

Žingsniai 2. Puerto Riko krepšininkai iki rungtynių su lietuviais A grupėje pirmame mače nepasigailėjo Jordanijos 93:52, o antrame pralaimėjo Graikijai 84:98 ir grupėje užėmė antrąją poziciją.

Turnyras. Atrankos turnyrą Venesueloje pradėjo 12 komandų, suskirstytų į keturias grupes. Iš jų į ketvirtfinalius prasimušė po dvi rinktines. Iš ketvirtfinalių į pusfinalius patekusios komandos sužais rungtynes ir nugalėtojai iškart gaus kelialapius į Londono žaidynes, tad turnyro finalas nebus žaidžiamas. Pralaimėjusios pusfinalio dvikovas komandos susikaus dar vienoje akistatoje ir laimėjusi rinktinė gaus paskutinį trečiąjį kelialapį į olimpiadą. Abu pusfinalio mačai bus žaidžiami šeštadienį, o dar vienas mačas, kuriame paaiškės trečiojo kelialapio savininkas - sekmadienį.

Istorija. Dvi pergalės per dvejas rungtynes. Taip iki šiol per oficialias varžybas Lietuvos krepšininkai žaidė su Puerto Riko rinktine. Šios komandos susidūrė per Barselonos bei Atėnų olimpines žaidynes, ir abu kartus stipresni buvo mūsų šalies atstovai. 1992 metais lietuviai laimėjo 104:91, 2004 metais – 98:90.

Pergalės. Puerto Riko rinktinė 2011 metų Amerikos krepšinio čempionate liko ketvirta, tačiau pusfinalyje vos per plauką nusileido Argentinai. Olimpiadose puertorikiečiai dalyvavo devynis kartus ir geriausias pasiekimas - ketvirtoji vieta 1964 metų Tokijo žaidynėse.

Milžinas. Puerto Rikas turi aukščiausią olimpinio atrankos turnyro krepšininką. Arvydo Sabonio ūgio -- 222 cm -- „centras“ 27 metų P.J. Ramosas rungtyniauja gimtinėje, “Piratas de Quebradillas” klube. Turnyre Venesueloje jis yra rezultatyviausias puertorikietis – per trejas rungtynes pelnė 50 taškų, taip pat atkovojo 23 kamuolius.

Lietuvos rinktinė: R. Kaukėnas, M. Kalnietis, J. Mačiulis, M. Pocius, T. Delininkaitis, D. Songaila, D. Dulkys, L. Kleiza, P. Jankūnas, Š. Jasikevičius, J. Valančiūnas, R. Javtokas.

Puerto Riko rinktinė: P. Ramosas, J. Barea, D. Huertasas, C. Arroyo, M. Rosario, A. Franklinas, A. Rodriguezas, R. Sanchezas Rosa, N. Peavy, R. Balkmanas, A. Galindo, D. Santiago.

* * *

Pirmasis kėlinys

Starto penketai: Puerto Rikas - N. Peavy, J. Barea, R. Sanchezas Rosa, C. Arroyo, P. Ramosas; Lietuva: L. Kleiza, R. Javtokas,  J. Mačiulis, R. Kaukėnas, M. Kalnietis.

Pirmieji taškus pelnė Puerto Riko krepšininkai ir po 1 min. pirmavo 4:2, tačiau J. Mačiulis pelnė 3 taškus ir lietuvių persvarą 5:4.

Į varžovų dvitaškį M. Kalnietis atsakė dar vienu tritaškiu ir 4-ąją kėlinio minutę lietuviai pirmavo 8:6.

Puikus J. Mačiulio pasirodymas - po tritaškio jis įmetė ir dvitaškį ir Lietuva  pirmavo 10:7.

Didžiausias Lietuvos ekipos galvos skausmas - aukšatūgis P. Ramosas, kuris jau pelnė 6 taškus (5 min. 11:10 pirmavo Puerto Rikas). 

Komandos dvi minutes šaudė tuščiais šoviniais, o pirmieji po šios "sausros" taškus pelnė varžovai - J. Baera (13:10). Tuo pat į tai atsakė M. Kalnietis.

Po greitų atakų Puerto Rikas 7 min. išsiveržė į priekį 17:12, o mūsų ekipos treneris K. Kemzūra paėmė minutės pertraukėlę.

Puertorikiečių lyderis J. Baera pelnė 6-ąjį tašką ir 8 min. 19:14 pirmavo varžovai.

J. Baera pelnė tritaškį ir paskutinę minutę rezultatas 22:14. Š. Jasikevičius atsakė dvitaškiu. Pirmasis kėlinys pasibaigė 22:16 Puerto Riko naudai. 

Antrasis kėlinys

M. Pocius pelnė tritaškį, du taškus ir vieną baudos metimą pridėjo P. Jankūnas ir 2-ąją kėlinio minutę Lietuva panaikino šešių taškų deficitą - 22:22. Lietuvos spurtas - 6:0.

D. Santiago pelnė 2 taškus ir varžovai priekyje - 24:22. Tačiau dėl 3 pražangų ant atsarginių žaidėjų suolo priverstas atsisėsti J. Valančiūnas. 

 C. Arroyo pelnė tritaškį ir Puetro Rikas pirmavo 28:22. Lietuviai atsakė dviem J. Mačiulio taškais ir pabandė paspausti varžovus.

5 mi. D. Huertasas pelnė dar vieną tritaškį ir Puerto Rikas pirmavo 31:25. Du baudos metimus pataikė M. Pocius.

Sėkmingai kovojo J. Mačiulis - pelnęs baudomis dar du taškus jis sumažino skirtumą iki 29:31. Tai buvo jau 10-asis J. Mačiulio taškas.

Du taškus pelnė P. Jankūnas, po greitos atakos taškus pelnė M. Pocius ir Lietuva 7 min. pirmavo 33:31.

Tačiau puertorikiečiai atsitiesė, pelnė į taškus ir 8 min. pirmavo 36:33.

Po taiklių baudos metimų paskutinę ketvirčio minutę lietuviai pirmavo 37:36.

Likus kovoti 40 sek., minutės pertraukėlę paėmė K. Kemzūra: po jos tritaškį įsūdė Š. Jasikevičius ir Lietuva pirmavo 2 taškų skirtumu 40:38.

Trečiasis kėlinys

Iškart taškus pelnė R. Kaukėnas ir Lietuva turėjo jau 4 taškų pranašumą. Dar du taškus baudomis pridėjo ir M. Kalnietis (44:38).

Vos tik aikštėje pasirodęs J. Valančiūnas gavo 4 pražangą ir vėl atsisėdo ant atsarginių žaidėjų suolo.

Beveik dvi minutes abi komandos niekaip negalėjo pelnyti taškų.

Pirmieji krepšį "atrišo" lietuviai - 4 taškus iš eilės pelnė R. Kaukėnas ir 5 min. lietuviai pirmavo 48:41.

Po 4-ių iš eilės varžovų taškų skirtumas sumažėjo iki 3 taškų - 45:48. Tačiau dvitaškį pelnė L. Kleiza ir 7 min. 50:45.

Dvitaškį įmetė Š. Jasikevičius, tačiau A. Galindo taip pat atsakė taikliu metimu.

Puerto Rikas pradėjo alsuoti Lietuvos komandai į nugarą - likus žaisti 1 min. 19 sek. varžovai sugebėjosumažinti skirtumą ir Lietuva pirmavo 55:54.

M. Pocius pelnė du taškus, varžovai atsakė tik vienu pelnytu tašku nuo baudų metimų linijos ir po trečiojo kėlinio lietuviai pirmavo 57:55.

Ketvirtasis kėlinys

J. J. Barea pelnė dvitaškį ir išlygino rezultatą 57:57.

2 min. M. Kalnietis per greitą ataką pelnė tritaškį ir lietuviai pabėgo 60:57. J. Valančiūnas gavo penktąją pražangą ir atsisėdo ant atsarginių žaidėjų suolo iki mačo pabaigos.

4 min. po gražios atakos P. Jankūnas pelnė dvitaškį ir Lietuva pirmavo 62:57.

P. Ramosas, aukščiausias varžovų žaidėjas 5-ąją min. gavo penktąją pražangą.

6 min. R. Kaukėnas pelnė 2 taškus, tačiau varžovai atsakė šešiais taškais ir Puerto Rikas priartėjo iki 63:64.

6 min. L. Kleiza įsodino pirmąjį savo tritaškį ir 67:63.

Likus žaisti 3 min. C. Arroyo pelnė tritaškį ir išvedė savo komandą į priekį 68:67.

Likus žaisti 2 min. 20 sek. dvitaškį pelnė M. Kalnietis.

Prie baudų linijos stovėjo J. Mačiulis, tačiau nepataikė abiejų baudos metimų. Nors puertorikiečiai galėjo išsiveržti į priekį, kamuolį perėmė L. Kleiza ir įmetė du taškus. Likus kovoti 1 min. 43 sek. lietuviai pirmavo 71:68.

Likus žaisti 1 min. varžovai tritaškiu išlygino rezultatą 71:71 - pataikė A. Galindo.

Likus kovoti 36 sek. tašką pelnė D. Santiago.

Likus žaisti 31 sek. dvitaškį pelnė Š. Jasikevičius ir persvėrė rezultatą mūsų šalies ekipos naudai 73:72. 

Varžovai suklydo, lietuviai perėmė kamuolį ir likus žaisti 13 sek. prie baudų linijos stojo L. Kleiza - jis prametė vieną baudą iš dviejų (74:72).

Lietuviai ir vėl privertė varžovus prarasti kamuolį - likus žaisti 3,7 sek. Š. Jasikevičius metė baudas, abi pataikė ir lietuviai šventė pergalę 76:72.

Rungtynių statistika

Lietuva - Puerto Rikas - 76:72 (16:22, 24:16, 17:17, 19:17).

Lietuvai taškų pelnė: Linas Kleiza ir Mantas Kalnietis po 14, Šarūnas Jasikevičius 11, Jonas Mačiulis 10, Martynas Pocius 9, Rimantas Kaukėnas 8,Paulius Jankūnas 7, Darius Songaila 3.

Puerto Rikui: Alexas Galindo 17, J. J. Barea ir Carlosas Arroyo po 13, Peteris Ramosas 9, Nathanas Peavy 8, Danielis Santiago 5, Ricky Sanchezas Rosa 4, Davidas Huertas 3.

Dvitaškiai: Lietuva 19/43 (44 proc.) – Puerto Rikas 14/22 (37 proc.);

Tritaškiai: 6/15 (40 proc.) – 8/19 (42 proc.);

Baudų metimai: 20/31 (64 proc.) – 14/22 (63 proc.);

Atkovoti kamuoliai: 32 – 38;

Rezultatyvūs perdavimai: 11 – 13;

Klaidos: 10 – 15;

Perimti kamuoliai: 8 – 4;

Blokai: 4 – 3;

Pražangos: 24 - 26.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.