EUROLYGA 2023

TAFISA žaidynėse – cenzūros akibrokštas žurnalistams

11 minučių trukusios liaupsės sau ir minutė atsakyti į vienintelį klausimą. Tokia buvo penktadienio rytą surengta TAFISA žaidynių spaudos konferencija.

Organiozatorius suglumino spaudos konferencijoje buvęs nebylus svečias – valdininko kostiumą apsivilkęs ir kiaulės kaukę užsidėjęs menininkas G.Lukošaitis.<br>G. Šiuparys
Organiozatorius suglumino spaudos konferencijoje buvęs nebylus svečias – valdininko kostiumą apsivilkęs ir kiaulės kaukę užsidėjęs menininkas G.Lukošaitis.<br>G. Šiuparys
Daugiau nuotraukų (1)

Gintaras Šiuparys

Jul 7, 2012, 1:03 AM, atnaujinta Mar 18, 2018, 9:08 AM

Vos 11 minučių trukusiame renginyje dalyvavo TAFISA prezidentas Kang Too Lee, TAFISA generalinis sekretorius Wolfgangas Baumannas, TAFISA žaidynių direktorius Kęstutis Petraitis ir Šiaulių meras Justinas Sartauskas.

Dešimt minučių pavėlavę spaudos konferencijos dalyviai po to liaupsino savo darbą. TAFISA prezidentas pasidžiaugė puikiu įvykiu, Šiaulių meras – puikiu organizatorių darbu, žaidynių direktorius – puikiai pavykusia konferencija prašmatniame Palangos viešbutyje „Vanagupė“.

Po prisistatymo kalbos išsyk buvo pabrėžta, jog žurnalistai negalės užduoti daug klausimų – tik po vieną. Spaudos konferencija prasidėjo ir užsibaigė dienraščio „Lietuvos rytas“ žurnalisto klausimu, į kurį net nesuteikta progos atsakyti TAFISA vadovams.

Organizatorių buvo paklausta, kodėl žaidynes rengia ne TAFISA organizacijos oficiali narė Lietuvos asociacija „Sportas visiems“ (LASV), o niekam nežinoma viešoji įstaiga, vadovaujama valdininko kėdę trynusio, o dabar ir ūkininku prisistatančio K. Petraičio.

Visą spaudos konferenciją nervingai servetėlę draskęs K. Petraitis pareiškė, jog LASV nariai neva dirba kartu. Tačiau šio veikėjo melas tapo akivaizdus vos atvertus asociacijos svetainę internete www.sportasvisiems.lt. Svetainėje nėra nė vienos užuominos apie Šiauliuose surengtas žaidynes, kuriai ištaškyta per 6 milijonus litų iš mokesčių mokėtojų kišenės.

„Mums ši forma nebuvo priimtina, todėl pasitraukėme. Nuo platesnių komentarų susilaikysiu, nes būtų neetiška. Galiu tik palinkėti organizatoriams gero oro“, - „Lietuvos rytui“ situaciją trumpai pakomentavo LASV viceprezidentas Giedrius Grybauskas.

TAFISA vadovai prezidentas K. T. Lee ir generalinis sekretorius W. Baumannas į šį klausimą neatsakė. Per visą pasirengimo žaidynėms laikotarpį vos 3 kartą surengta spaudos konferencija išsyk buvo nutraukta – pasiteisinta neva tuo pat metu vyksta kitas renginys.

TAFISA vadovai neatsakė, ar ankstesnių žaidynių organizatoriai taip pat mokėjo mokestį už licenciją surengti šį renginį. Už šiemetines žaidynes TAFISA sumokėta per 1,1 milijono litų.

TAFISA organizatoriai paspruko taip ir neatsakę, kodėl mieste ir viešbučiuose iškabintuose plakatuose renginiai nurodyti lietuvių kalba, o viešbučių darbuotojai priversti braižyti svečiams maršrutus, kaip nusigauti iki norimo objekto.

Niekas nepakomentavo ir audringos žaidynių dalyvių reakcijos į pasiūlytą nakvynę Šiaulių universiteto bendrabučiuose. Naktį atgabenti svečiai pakraupo, išvydę, kur turi nakvoti, ir atsisakė išlipti iš autobuso.

Niekas neatsakė, kodėl liepos 5-osios vakarą prie Salduvės taip ir neįvyko plačiai reklamuoto Lietuvos karšto oro balionų čempionato varžybos. Čia susirinkusių žmonių saujelė bambėjo, kad viską sužlugdė organizatoriai, nesuderinę varžybų su NATO misiją atliekančiais kariškiais.

TAFISA veikėjams akibrokštą pateikė šiaulietis menininkas Gintautas Lukošaitis. Skulptorius surengė nebylų protestą prieš ciniškai mokesčių mokėtojų pinigus besitaškančius veikėjus – atėjo į spaudos konferenciją išsipuošęs valdininkų mėgstamu stiliumi, o ant veido užsidėjo kiaulės snukį.

* * *

Įdomūs faktai

Devyniolika respublikinių kūno kultūrą, sportą ir turizmą propaguojančių organizacijų vienijanti LASV įkurta 1991 m. Jos nariai plėtoja sveikatą stiprinančią kūno kultūrą, mėgėjų sportą.

LASV vienija beveik 500 klubų, teikia jiems organizacinę, metodinę pagalbą, rengia respublikines varžybas, čempionatus, organizuoja bendras šventes, mokomuosius renginius.

LASV vadovai prieš kelerius metus kategoriškai pasisakė prieš siūlomą TAFISA žaidynių modelį.

Tada Šiaulių veikėjai įsteigė savo viešąją įstaigą „Sportas visiems – Šiaulių regionas 2012“, o žaidynių globėja įkalbino tapti Prezidentę Dalią Grybauskaitę. Beje, ši VšĮ yra tik proginė – įsisavinus gautus milijonus, ji bus likviduota.

Viešosios įstaigos vadovu tapo valdininko kėdę trynęs K.Petraitis, kuris dabar prisistato ir ūkininku. Kai žaidynėms plūstelėjo ES ir Lietuvos mokesčių mokėtojų milijonai, Radviliškio rajone esančioje K.Petraičio sodyboje užvirė kaimo turizmo sodybos statybos.

Anksčiau K.Petraitis buvo tarp veikėjų, užsimojusių Šiauliuose organizuoti neolimpinių sporto šakų žaidynes „World Games“. Šis prestižinis sporto renginys vyksta metai po olimpinių žaidynių. Kai šiauliečiai šios teisės negavo, sumanyta rengti TAFISA žaidynes.

Organizatoriai su K. Petraičiu ir ne mažiau skandalingai pagarsėjusiu Gintautu Vileita priešakyje net nepaisė VšĮ įstatuose numatyto įsipareigojimo TAFISA žaidynes rengti Šiaulių regione - dalis renginių perkelti į Palangą.

Šiemet vien algoms 819 tūkstančių litų išsidalinsiančių organizatorių sauja ėmėsi ir gudrybių – į savo organizuojamus renginius įsirašė ir Šiaulių regione vykstančias tradicines šventes. TAFISA savo renginiu pasiskelbė ir Tautinės giesmės giedojimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.