EUROLYGA 2023

Jaunas pasaulio čempiones iš Lietuvos verbuoja kitos valstybės

Pernai Vilniuje Europos jaunių (iki 18 metų) paplūdimio tinklinio čempionato aukso medalius iškovojusios klaipėdietė Ieva Dumbauskaitė ir Monika Povilaitytė iš Tytuvėnų šiemet savo kolekciją papildė pasaulio jaunių (iki 19 metų) čempionių titulu.

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Jul 24, 2012, 7:09 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 9:27 PM

17-metės Lietuvos atstovės Kipre vykusiose planetos pirmenybėse iškovojo penkias pergales ir patyrė vieną pralaimėjimą. Finale mūsiškės 2-0 (21:18, 22:20) įveikė nugalėtojų titulą gynusias lenkes Karoliną Baran ir Katarzyną Kociolek. Beje, grupės varžybose lietuvės turėjo pripažinti lenkių pranašumą 0-2 (20:22, 20:22).

„Žinai, kad pergalės tau niekas neduos, turi ją pasiimti. Turbūt mes labiausiai kabinomės dantinis ir siekėme pergalės, todėl ir laimėjome. Prieš važiuodamos į čempionatą sakėme, kad labai labai norime medalių, bet jau nuvykus pasidarė šiek tiek baisu. Žaidėme grupėje su stipriomis varžovėmis - meksikietėmis ir lenkėmis. Meksikos atstovės pateikė mums dovaną ir neatvyko į varžybas, o lenkėms pralaimėjome. Gal to pralaimėjimo ir reikėjo, kad mus išmurkdytų ir prižadintų“, - antradienį Vilniuje, „Credit24“ arenoje prie Baltojo tilto, surengtoje spaudos konferencijoje pasakojo I. Dumbauskaitė.

Pasak sportininkių, sukniausia kova vyko pusfinalyje su rusėmis Ksenia Dabiža ir Ana Gorbunova. Lietuvės šį susitikimą laimėjo po atkaklios kovos 2-1 (18:21, 21:16, 15:12).

„Po pirmojo pralaimėto seto galvojome, kad jau viskas, tačiau sugebėjome išplėšti pergalę“, - sakė I. Dumbauskaitė. „Finale žaidėme ramiai, visai nesijaudinome. Po pergalingo taško iš džiaugsmo akis užplūdo ašaros“, - teigė M. Povilaitytė.

„Jautėme vidinį transą, net nesijautė, kad žaidžiame finale. Antrajame sete atsilikome nuo varžovių ir, paėmusi minutės pertraukėlę, pati sau pasakiau: Ieva, susiimk, juk žaidi finale. Kai laimėjome, apėmė nenusakomas jausmas. Mums ši pergalė reiškė labai daug. Be to, tai buvo mūsų paskutiniai metai šioje amžiaus grupėje“, - komandos draugei antrino I. Dumbauskaitė.

Merginų teigimu, įšvoti pasaulio čempionato auksą joms padėjo didžiulis noras, charakteris, užsispyrimas ir sunkus. Tai buvo antrasis Lietuvos paplūdimio tinklininkų aukso medalis planetos jaunių pirmenybėse. 2004 metais ant aukščiausio prizininkų pakylos laiptelio kopė šiauliečiai Arvydas Mišeikis ir Arūnas Kirsnis.

I. Dumbauskaitė ir M. Povilaitytė teigė, kad pasaulio čempionių titulas joms mielesnis, nei pernai namuose iškovoti Europos 18-mečių čempionato aukso apdovanojimai.

„Emociškai smagiau buvo laimėti Vilniuje. Čia sulaukėme didžiulio palaikymo, tačiau svarbesnis Kipre iškovotas titulas“, - sakė I. Dumbauskaitė.

„Smagiau buvo laimėti Kipre, nes pasaulio čempionatas yra aukštesnio lygio, nei Europos pirmenybės“, - antrino M. Povilaitytė.

„Kelionė į pasaulio čempionatą neapsiėjo be nuotykių. Į Kiprą neatskrido merginų bagažas, jį atvežė tik kitą dieną, kai jau buvo prasidėjusios varžybos. Laimei, sportinę aprangą merginos vežėsi atskirame krepšyje“, - pasakojo Lietuvos tinklinio federacijos (LTF) prezidentas ir vienas iš merginų trenerių Marius Vasiliauskas.

Pasak jo, sėkmingas Lietuvos paplūdimio tinklininkių pasirodymas planetos pirmenybėse sukėlė didžiulį kitų šalių nustebimą.

„Dalis komandų, pavyzdžiui, Afrikos, į čempionatą atvyko pasižiūrėti, o kita dalis - maždaug po 15 komandų merginų ir vaikinų varžybose - laimėti. Kuo labiau artėjome prie finalo, tuo labiau keitėsi požiūris į mus. Paplūdimio tinklinyje dominuoja tokios šalys kaip JAV, Brazilija, Australija, Austrija, tačiau laimėjus lietuvėms, kitų šalių federacijų atstovai kvietėsi mus ir klausė kaip tai pavyko, kaip ruošėmės, treniravomės“, - kalbėjo M. Vasiliauskas. LTF vadovas užsiminė, kad sulaukė viliojančių pasiūlymų iš kitų šalių: „Kai kurios šalys siekė prisivilioti tiek trenerius, tiek žaidėjas, ir pateikė pasiūlymus su konkrečiomis piniginėmis išraiškomis. Nenorėčiau atskleisti, kas tai buvo, galiu tik pasakyti, kad didelės šalys, turinčios naftos“.

Be to, po pernai sėkmingai surengto Europos 18-mečių čempionato, LTF sulaukė pasiūlymo kitais metais Lietuvoje rengti Europos jaunimo (iki 20 metų) pirmenybes.

Iš karto po pasaulio čempionato Kipre I. Dumbauskaitė ir M. Povilaitytė išvyko į Europos jaunimo (iki 23 metų) čempionatą Olandijoje. Čia mūsiškės iškovojo tris pergales ir patyrė tris pralaimėjimus bei užėmė devintąją vietą. „Važiuoti į Europos čempionatą vienareikšmiškai vertėjo. Sunku buvo tik atsiriboti nuo ankstesnės pergalės, nes čia buvo visai naujas turnyras ir naujos komandos“, - sakė I. Dumbauskaitė.

Pasak M. Vasiliausko, tokios varžybos duoda labai daug maudos, nes žaidėjos jose semiasi patirties ir mokosi. LTF prezidentas prasitarė, kad jaunimo varžybos tėra tik žemiausia pakopa, nes pagrindinis tikslas - paruošti merginas moterų varžyboms ir olimpinėms žaidynėms.

„Atranka į 2016 metų Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių paplūdimio tinklinio varžybas vyks 2015 ir 2016 metais. Žaidėjai turi dalyvauti „World Tour“ serijos varžybų etapuose ir 12 etapų rezultatai bus skaičiuojami į reitingą. Į olimpines žaidynes pateks 24 geriausią retingą turinčios komandos. Jei viskas vyks planingai, tai turime realias galimybes patekti į olimpiadą“, - teigė M. Vasiliauskas.

Rugpjūčio mėnesį Lietuvos paplūdimio tinklininkės dalyvaus Europos jaunimo (iki 20 metų) čempionate Austrijoje, vėliau - Rytų Europos moterų čempionato etape, o paskui - arba pasaulio jaunimo (iki 21 metų) pirmenybėse Kanadoje, arba „World Tour“ serijos varžybų etape Suomijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.