EUROLYGA 2023

Olimpiada iš arti. Taisyklių ir saugumo pynės

Lrytas.lt spec. korespondentas, Londonas

Daugiau nuotraukų (1)

Tautvydas Mikalajūnas

Jul 29, 2012, 1:44 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 6:29 PM

Olimpinės žaidynės - ne tik sportas. Ir ne tik viso pasaulio šventė, su kvapą gniaužiančiais efektais, spektakliais, garsenybėmis ir į vieną tribūną susirinkusiais valstybių vadovais ir karaliais. Tai - ir sudėtingas organizmas, pripildytas aibe taisyklių, nurodymų, nuorodų, apipintas painios logistikos ir kruopštaus saugumo tinklais.

Kokia yra kita olimpiados pusė - ne trasose, arenose ar kituose sporto varžybų „karštuose taškuose“? Trumpas žvilgsnis į nefasadinę olimpiados pusę.

Taisyklės. Jų olimpiniais žiedais atskirtose teritorijose, Olimpiniame parke, arenose - tūkstančiai. Atskiros ir tvirtai kontroliuojamos zonos sportininkams, aistruoliams, žurnalistams. Fotografuoti ir filmuoti arenose be leidimų griežtai draudžiama, patekimas į olimpinį kaimelį - tik su specialiais leidimais. Griežtos taisyklės saugo nuo netvarkos ir, suprantama, dėl saugumo.

Saugumas. Olimpiados išvakarėse prasidėjo kiek daugiau nei tris savaites truksianti bendra policijos ir kariškių operacija. Ji yra didžiausia ir brangiausia per visą Jungtinės Karalystės taikaus meto istoriją.

Oficialus operacijos biudžetas – 553 mln. svarų (beveik 2,5 mlrd. litų). Bet nepriklausomi saugumo ekspertai mano, kad reali suma daugmaž padvigubės.

Saugumas - kone kiekviename žingsnyje. Traukinių stotyse ir metro budi automatais ginkluoti pareigūnai, olimpiniame parke ir jo prieigose patruliuoja Nacionalinės armijos kariai, kurie išnaršo kiekvieną asmenį, norintį patekti į Olimpinį parką.

Sraigtasparniai. Plieniniai Londono paukščiai, netylantys dieną naktį. Jie nuolat zuja virš Londono centro, Olimpinio parko ir kitų svarbių olimpinės sostinės objektų.

Savanoriai. Neįtikėtinas mandagumas. Kiekviename žingsnyje matai rožiniais rūbais vilkinčius žmones, kurie nuolat su visais sveikinasi, neprašyti nurodo kryptį, kur reikia eiti ir - kartais tai glumina, kartais - erzina - nuolat dėkoja.

Oras. Kol kas - lyg pagal užsakymą. Per atidarymo ceremoniją žadėto įkyraus lietaus beveik pavyko išvengti - palynojo vos pusvalandį ir labai nestipriai, nors patalpose dar jaučiama pastarąją savaitę šalį kaitinusios saulės palikta tvankuma. Lauke gaivu ir svarbiausia - sausa. Sportininkams oro sąlygos palankios, žiūrovams - taip pat.

Internetas. Be jo neįsivaizduojamas žurnalistų darbas, sklandus žaidynių dienotvarkės vykdymas ir operatyvus naujienų pateikimas. Tačiau jis gerokai paplonina piniginę - už teisę naudotis sparčiausiu internetu visos olimpiados metu reikia sumokėti 180 svarų sterlingų (774 litai). Fotografai, norėję turėti interneto kabelį olimpiniame stadione per žaidynių atidarymą, turėjo pakloti po 1000 eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.