EUROLYGA 2023

R. Meilutytės olimpinis auksas ir gyvenimo istorija pakerėjo britus

lrytas.lt spec. korespondentas, Londonas

Olimpinė čempionė R. Meilutytė tapo ir britų numylėtine. (AP)
Olimpinė čempionė R. Meilutytė tapo ir britų numylėtine. (AP)
Daugiau nuotraukų (1)

Tautvydas Mikalajūnas

Jul 31, 2012, 8:09 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 4:53 PM

3 min. 16.24 sek. Tik tiek užteko, kad Rūta Meilutytė iš niekam nežinomos plaukikės taptų pasauline žvaigžde. Trys nuostabūs 15-metės plaukimai Londono olimpiniame baseine pakerėjo plaukimo žvaigždes, užsienio žiniasklaidą ir šios sporto šakos aistruolius.

Pirmadienio vakarą „Aquatics Center“ baseine 100 m krūtine rungties finale R. Meilutytė plaukė tarsi patyrusi olimpietė - distanciją įveikė per 1 min. 05,47 sek. ir tapo jauniausia plaukike, laimėjusia olimpinį auksą šioje rungtyje.

Lietuvė nepavejama buvo ir antrąją vietą užėmusiai pasaulio čempionei, Pekine sidabrą iškovojusiai amerikietei Rebeccai Soni, ir olimpinės čempionės titulą praradusiai australei Leise Jones ir nusivylimu tapusiai rusei, buvusiai Europos rekordininkei Julijai Jefimovai, kuri užėmė tik septintą vietą.

„Ar galiu paklausti apie Rūtą?“, - iš karto po pergalės priėjo britų žurnalistas. Tokių, kaip jis buvo ne vienas.

Olimpinės čempionas gyvenimas tapo įdomus visiems. Todėl pabiro klausimai apie prieš 8 metus žuvusią jos mamą, gyvenimą Anglijoje, tėvą, brolius, trenerį, Lietuvoje gyvenančią ir pirmą kartą lėktuvu į olimpiadą skridusią jos močiutę.

„Jos (R. Meilutytės) istorija - neįtikėtina“, - kraipė galvą žurnalistai.

BBC dėmesys

Pirmadienio vakarą, po auksinio finišo, jaunoji Lietuvos plaukikė tapo tikra olimpiados superžvaigždė.

Britų nacionalinis transliuotojas BBC kas pusvalandį startuojančias žinias pradėdavo „sensacinga 15-metės pergale“. R. Meilutytės triumfas pranoko ne tik kitas olimpines naujienas, bet reportažą apie pilietinio karo alinamą Siriją.

„Jai tik 15 metų! Man netelpa į galvą“, - emocingai BBC studijoje, įrengtoje ant šalia Olimpinio parko esančio daugiabučio stogo, kalbėjo sporto žinių vedėjas.

Nors žinių olimpiados srautas - milžiniškas ir nenutrūkstamas, R. Meilutytės pergalė BBC eteryje sukosi ir antradienio rytą.

Britai džiūgauja

Britų žiniasklaidoje antradienio rytą sukosi pagyros naujajai plaukimo sensacijai, kuri akivaizdžiai pranoko patyrusias varžoves.

Britai, pabrėždami, jog R. Meilutytė studijuoja Plismute, nuoširdžiai džiaugėsi jos pergale.

„Įtampos kupiname finale, po klaidingo amerikietės Breejos Larsons starto, sukėlusio papildomos įtampos, R. Meilutytė dar kartą nustebino savo ir žiūrovus, palikusi už nugaros visas varžoves ir distanciją įveikusi per 1 min. 05,47 sek.“, - rašo bbc.co.uk.

Britų žiniasklaida, rašydama apie šią lietuvės pergalę, Plismutą minėdavo taip pat dažnai, kaip ir jos pavardę.

„Plismuto mokinė laimėjo auksą...tačiau Lietuvai“, - tarsi apgailestaudamas rašo „The Daily Mail“.

Plačiai aprašęs jos gyvenimo istoriją, motinos žūtį ir tėvo kelią į Angliją, britų dienraštis žavėjosi lietuvės talentu ir atkaklumu.

„Pirmadienio vakarą sunkus darbas atsipirko. R. Meilutytė nuo pat starto laikėsi priekyje, iškovojo pirmąją vietą ir paliko už bangos R. Soni. Kova buvo tokia įnirtinga, jog po finišo R. Meilutytė turėjo atidžiai pažiūrėti į švieslentę su rezultatais. Ir jos veidas buvo priblokštas, kai pirmojoje eilutėje išvydo savo pavardę“, - rašo „The Daily Mail“.

„Po nuviliančios dienos olimpiniame baseine Didžioji Britanija gavo kitą puikų dalyką - didžiausią turtą moterų lauki. 15-metė R. Meilutytė 100 m krūtine finale įveikė gerokai labiau patyrusias varžoves ir iškovojo auksą.

Nors jis neginčijamai yra lietuvė, R. Meilutytė pastaruosius trejus metus studijavo ir treniravosi Plismute. Ji yra tarp 60 iš 520 koledže studijuojančių mokinių, kurie įtraukti į elitinę sporto programą, pagal kurią buvo paruošta Pekino olimpinėse žaidynėse bronzą iškovojusi plaukikė Cassie Patten“, - rašo „The Guardian“.

Plismutas švenčia

Džiaugsmo ašaros po auksinio lietuvės plaukimo liejosi ne tik Lietuvoje. Ko gero, už R. Meilutytės pergalę karštai meldėsi ir lietuviai, ir Anglijos pietuose, 301 km nuo Londono esančio Plismuto, kuriame jau trejus metus gyvena plaukikė, gyventojai.

„Mes visi vos neverkėme. Prieš trejus metus, kai ji atvyko, žinojome, kad Rūta turi didžiulį potencialą. Ji visada demonstruoja nuostabų talentą, aistrą ir norą laimėti.

Be to, ji yra ne tik fantastiška atletė, bet ir puiki mokinė. Tai, ką ji pasiekė būdama tokių metų yra neįtikėtina ir mes labai ja didžiuojamės“, - kalbėjo Plismuto koledžo mokytoja Sarah Dunn.

Tai, kad R. Meilutytė trejus metus gyvena ir treniruojasi Didžiojoje Britanijoje, dar labiau pakerėjo britus.

„Mes labai ją palaikome - ji tokia jaunutė. Jeigu laimės, medalį dalinsimės per pusę“, - prieš pat finalą juokėsi olimpiniame spaudos centre dirbantys britai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.