EUROLYGA 2023

Lietuvos viltys Rio de Žaneiro žaidynėse: kiek medalių galime tikėtis?

Rūta Meilutytė, Evaldas Petrauskas ir kiti atliko žygdarbius Londono žaidynėse. Tačiau po ketverių metų olimpiadoje Brazilijoje jie gali pasiekti dar daugiau.

Olimpine plaukimo čempione R.Meilutytė Londone tapo būdama vos penkiolikos. Kur yra jos galimybių riba?<br>AP
Olimpine plaukimo čempione R.Meilutytė Londone tapo būdama vos penkiolikos. Kur yra jos galimybių riba?<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

Kęstutis Rimkus ("Lietuvos rytas")

Aug 18, 2012, 6:46 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 7:28 AM

Tris iš penkių medalių Londone mūsų šaliai iškovojo olimpinių žaidynių debiutantai.

Nauji sporto talentai ne tik padovanojo daug nuostabių emocijų, bet ir suteikė vilčių nekantriai laukti 2016 metų olimpiados Rio de Žaneire.

1. Rūta Meilutytė

„Eurosport” televizijos „žudike kūdikio veidu” praminta penkiolikametė lietuvė sukėlė audrą Londono baseine.

Į olimpiadą atvykusi 10-oji pagal reitingą 100 m krūtine distancijoje R.Meilutytė sugebėjo pagerinti savo geriausią asmeninį rezultatą net 2 sek. ir išvyko būdama olimpinė čempionė bei Europos rekordininkė.

Jei R.Meilutytė tobulėja taip greitai, kaip aukštai ji dar gali kilti?

„Rūta tvirtai stovi ant žemės abiem kojomis”, – į klausimą, ar staigus šūvis į žvaigždes gali sujaukti plaukikės karjerą, sakė jos treneris Jonathanas Ruddas.

Sprinterei būdinga sprogstamąja jėga pasižyminti R.Meilutytė Londone neplaukė 200 m krūtine rungtyje, kurioje prizininkėmis tapo trumpesnėje distancijoje lietuvės aplenktos plaukikės.

Laisvuoju stiliumi Londone dar plaukusi R.Meilutytė galbūt galėtų varžytis ir plaukdama kompleksiniu būdu?

Labai rizikinga būtų statyti pinigus už tai, kad po ketverių metų R.Meilutytė iš Brazilijos grįš pasipuošusi medaliu. Nes dangus yra riba šiai plaukikei, ir medalių gali būti ne vienas, o keli.

2. Evaldas Petrauskas

20-mečio boksininko varžovai Londone pajuto vaikino iš Traksėdžių smūgių jėgą. Ant bronzinės pakylos E.Petrauskas nukeliavo, kaip pats sakė, neanalizuodamas varžovų, nes tai jam kelia nereikalingą įtampą.

Planas neturėti plano bokse kartais veikia. Mike’as Tysonas yra pasakęs, kad jo varžovai turėdavo planą, kol praleisdavo pirmąjį smūgį.

Kas bus, kai M.Tysoną savo bokso idealu laikantis Lietuvos boksininkas pradės pažinti priešininkus ir dar labiau sutvirtės?

Rio de Žaneire teisėjai E.Petrausko konkurentų gali nebeišgelbėti.

3. Jonas Valančiūnas

Tai nebuvo J.Valančiūno žaidynės.

Lietuvos krepšinio rinktinės starto penketo vidurio puolėjas neatrodė geriau už Darių Songailą ir Antaną Kavaliauską.

„Man olimpiada tikrai nebuvo gera. Supratau, kad dar daug reikia taisyti.

Viena žinau – stengsiuosi, kad tokia olimpiada man būtų paskutinė”, – sugrįžęs iš Londono sakė J.Valančiūnas.

Iš 20-mečio jau ne pirmus metus reikalaujama dominuoti vyrų krepšinyje, nors toks jaunas tai sugebėjo padaryti tik Arvydas Sabonis.

Daug kitų puikių žaidėjų – Šarūnas Jasikevičius, Linas Kleiza, Ramūnas Šiškauskas, Arvydas Macijauskas – būdami tokio amžiaus dar nebuvo debiutavę rinktinėje.

Kitoje olimpiadoje J.Valančiūnui bus 24-eri ir pripumpavęs raumenis NBA arenose 211 cm ūgio žaidėjas tikrai gali virsti didele jėga po krepšiais.

Jeigu šalia dar žais Donatas Motiejūnas ir L.Kleiza, Lietuvos rinktinės priekinė linija atrodys labai įspūdingai. Lieka viena nemenka smulkmena – patekti į olimpines žaidynes.

4. R.Maščinskas ir S.Ritteris

Olimpiadoje 20-ąjį gimtadienį sutikęs Rolandas Maščinskas ir 23 metų Saulius Ritteris užkariavo Lietuvos sporto aistruolių simpatijas ne tiktai galingu plaukimu, bet ir drąsiomis ambicijomis.

Šie irkluotojai buvo jauniausia įgula dviviečių valčių finale. Ten lietuviai liko šešti, bet po finišo neslėpė, kad turėjo minčių apie kitokią vietą, galbūt net pirmąją.

„Ragais” savo taktiką (kai stipriai irkluojama pirmuosius 500 metrų, kilometrą, lygiai ir galingai finišuojama paskutinius 500 metrų) vadinę lietuviai gali įstatyti ragus varžovams po ketverių metų.

„Iki kitos olimpiados kasmet pakilsime po vieną vietą aukštyn ir bus labai gerai”, – šypsodamasis projektą „Medalis” nubraižė R.Maščinskas.

5. Airinė Palšytė

20-metę gražuolę įsiminė šuolių į aukštį varžybas matę žiūrovai. Įveikusi 193 cm ji nusileido tiesiai į rungties finalą.

Nors pasiekti šio rezultato finale nepavyko, A.Palšytė tikrai gali šokti aukščiau.

Ji jau pernai įveikė 196 cm ir pakartojo prieš 17 metų Nelės Žilinskienės pasiektą Lietuvos rekordą.

Jaunosios lengvaatletės tėvas, buvęs krepšininkas Aurimas Palšis įsitikinęs, kad ateityje jo dukra gali peršokti ir 200 cm: „Turėdama tokius duomenis – laisvai. 195 cm ji peršoka su nemaža atsarga. Pridėkite tuos centimetrus ir bus du metrai.”

Jeigu A.Palšytė 200 cm būtų peršokusi Londone, būtų užėmusi ketvirtąją vietą.

Kiti pretendentai

Po ketverių metų olimpinėse žaidynėse Lietuva gali turėti ir daugiau medalių medžiotojų, kurie puikiai debiutavo Londone.

26-erių Jevgenijus Šuklinas buvo vienas vyriausių olimpiados debiutantų, bet tai nereiškia, kad Rio de Žaneire irklavimo kanoja varžybose jis negalėtų iškeisti sidabro medalio į tauresnį apdovanojimą. Būdamas 30-ies kanojininkas turėtų būti pasiekęs savo sportinės karjeros piką.

23-ejų Donata Vištartaitė vienviečių valčių varžybose Londone užėmė 8-ąją vietą.

19-metė Gintarė Venčauskaitė šiuolaikinės penkiakovės turnyre finišavo 12-a. Edvinas Krungolcas ir Andrejus Zadneprovskis savo olimpinius medalius iškovojo jau perkopę 30 metų slenkstį, o Laura Asadauskaitė – būdama 28-erių (2008-aisiais Pekine ji finišavo 15-a).

23-ejų burlentininkas Juozas Bernotas užėmė 12-ąją vietą, nors prieš olimpiadą jam buvo keliamas kuklesnis tikslas – užimti 15–20 pozicijas. J.Bernotas įpusėjus olimpinėms buriavimo varžyboms buvo pakilęs net į 8-ąją vietą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.