EUROLYGA 2023

Aviamodeliuotojas A. Rastenis – pasaulio čempionas

Lietuvis džiaugiasi dviem pergalėmis iš karto. Bulgarijoje nugalėjęs Pasaulio taurės etape, Audrius Rastenis iš karto vykusiame pasaulio čempionate iškovojo ir planetos geriausio aviamodeliuotojo vardą.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2012-09-03 23:31, atnaujinta 2018-03-16 23:38

Saulėtoje Bulgarijoje, Pazardzhiko mieste 10 dienų gaudė kordinių aviamodelių vidaus degimo varikliai. Rugpjūčio 24-25 dienomis vyko Pasaulio taurės etapo varžybos. Po to visą savaitę sportininkai sprendė, kuris yra stipriausias pasaulyje aviamodelių F2A, F2B, F2C ir F2D klasėse.

Vilnietis Audrius Rastenis Pasaulio taurės etape buvo pirmas tarp 96 sportininkų F2D oro mūšio klasėje, o pasaulio čempionate rugsėjo 1 dieną tapo nugalėtoju tarp 82 dalyvių, aplenkdamas stiprius Rusijos, Moldavijos, Prancūzijos, Ispanijos, Švedijos varžovus. Išties fantastiškas pasirodymas.

Pergalė buvo apgalvota „Šiemet buvau pasiruošęs itin gerai fiziškai, morališkai ir techniškai. Žinojau, kad bus labai karšti orai, todėl rinkausi lengvesnius modelius, galingesnius variklius, atitinkamus propelerius. Viską apgalvojau ir tai pasiteisino.

Kiti sportininkai neįvertino karščio arba nežinojo praktiškai, kaip veikia varikliai aukštoje temperatūroje – jie tiesiog užkaista. Mane lydėjo sėkmė. Dar niekada nesivežiau į varžybas tiek daug modelių – net 40. Startavo varžybose ir keturiolikmetė dukra, todėl rūpinausi, kad modelių nepritrūktų.

Per 30 kautynių (skaičiuojant kartu su dukros pasirodymais) 16 modelių buvo sumušta,“ – dar neišblėsusius įspūdžius pasakojo grįžęs į Lietuvą A. Rastenis.

Vidutiniškai vienas modelis kainuoja apie 100 litų, variklis – dar 500-600 litų. A. Rastenis modelių kautynėse dalyvauja nuo 1992 metų ir, kaip pats sako, vis dar yra ko mokytis ir tobulėti. Sportininkas jau yra laimėjęs Europos čempionate (2003 m.), o dabar, tapęs pasaulio čempionu, prisipažino, jog norėtų kolekcijoje turėti Pasaulio taurę.

Jos lietuviams dar nėra tekę laimėti. Šiemet vyks dar trys Pasaulio taurės etapai – vienas Ukrainoje ir du Rusijoje. Audrius dėkingas kolegai Rolandui Jasmontui, kuris, sukaupęs didesnę patirtį, negailėjo patarimų.

Obuolys nuo obels netoli rieda

Pasaulio čempiono dukra Odeta Rastenytė nuo mažų dienų sukasi šalia tėčio modelių ir pati dalyvauja varžybose. Pasaulio taurės etape ji užėmė antrąją vietą suaugusių grupėje – tai geriausias jos rezultatas dar neilgoje karjeroje.

Jaunių klasifikacijoje Odeta įsitvirtino pirmu numeriu. Pasaulio čempionate ji liko 26-ta suaugusių klasifikacijoje (ketvirta tarp jaunių). Šiose varžybose Odeta buvo vienintelė silpnosios lyties atstovė. Nors varžybose retai galima sutikti merginų, Odeta dėl to nesuka sau galvos. Jai smagu lygiuotis į tėtį.

Panevėžietis Vaclovas Čyžas Pasaulio čempionate užėmė ketvirtąją vietą ir pasiekė geriausią savo rezultatą. Robertas Platkauskas pasaulio čempionate užėmė 26-tą vietą.

Lietuvos aviamodeliuotojų komanda F2D oro mūšio aviamodelių klasėje bendroje įskaitoje nusileido tik Moldavijos sportininkams, pritrūkus vienos pergalės ir užėmė 2 vietą. Komandą sudarė trys suaugę bei vienas jaunis.

Kukliau pasirodė lietuviai lenktyninių aviamodelių F2C klasėje. Evgenij Vershadenko ir Algis Grigartas Pasaulio taurės etape užėmė 18-tą vietą, pasaulio čempionate liko 22-oje vietoje. Nerijus Žukauskas ir Gintaras Šablinskas Pasaulio taurės etape buvo 21-mi, pasaulio čempionate – 25-ti.

Tai buvo pirmieji šio dvejeto startai Lietuvos rinktinės sudėtyje. Lietuvos komanda užėmė 13-tą vietą bendroje įskaitoje (lietuvių komanda neturėjo trečiojo ekipažo, tad buvo klasifikuojama po pilnos sudėties komandų).   Apie varžybas

Pasaulio taurės etapas pasižymėjo karštais orais, termometro stulpeliai rodė +38oC karščio. Sportininkams buvo labai sunku fiziškai ištverti varžybų maratoną, saulėje tekdavo būti nuo ryto iki vakaro. Pasaulio čempionato metu pirmąsias 2 dienas orai buvo jau vėsesni, +24oC, tačiau labai vėjuoti.

Vėjo gūsiai siekė 12 m/s, todėl buvo daug pamušta aviamodelių. Organizatoriai net galvojo stabdyti varžybas, bet kitas dienas nusistovėjo geresni, ramesni orai ir vėjas nusilpo, nors karštis vėl rodė +29-37oC, tad laimėjo ištvermingiausieji.

„Šis sportas man – ir sportas, ir hobis, ir laisvalaikis. Sportuodamas leidžiu ir savo atostogas. Vieniems žvejyba prie širdies, man – modeliai. Kai laimiu, būna dvigubai malonu, nes malonu ne tik man, bet ir kitiems,“ – sakė pasaulio čempionas A. Rastenis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.