EUROLYGA 2023

M. Mizgaičio triumfą tarptautiniame imtynių turnyre apkartino graužatis dėl traumą patyrusio M. Ežerskio

Sekmadienį Vilniuje dvyliktą kartą vykusiame 1965 metų pasaulio čempiono Rimanto Bagdono graikų-romėnų imtynių turnyre triumfavo Mindaugas Mizgaitis. Visgi, pergalė sportininkui daug džiaugsmo neatnešė, nes finalinės dvikovos pabaigoje netyčia sutraumavo savo treniruočių partnerį, gerą bičiulį Mindaugą Ežerskį. 

Vilniuje vyko R. Bagdono graikų-romėnų imtynių turnyras.<br>J. Stacevičius
Vilniuje vyko R. Bagdono graikų-romėnų imtynių turnyras.<br>J. Stacevičius
Daugiau nuotraukų (1)

Linas Jocius

Nov 25, 2012, 10:48 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 3:32 AM

Dėl vienintelio apdovanojimų komplekto susirėmė aštuoni sunkiasvoriai imtynininkai iš Lietuvos, Baltarusijos ir Vokietijos.

Lietuvai šiose varžybose atstovavo keturiskart pasaulio ir Europos čempionatų prizininkas Mindaugas Ežerskis, 2008 metų Pekino olimpinių žaidynių bronzos medalio laimėtojas Mindaugas Mizgaitis, Europos jaunimo vicečempionas Artūras Jankauskas bei Europos jaunimo čempionate 5 vietą užėmęs Marijus Grigelis.

Renginys prasidėjo rezervine dvikova tarp Europos jaunių vicečempiono Manto Knystauto ir pasaulio jaunimo čempiono Viliaus Laurinaičio. Kovą laimėjo M. Knystautas.

Po jos ant kilimo žengė Mindaugas Ežerskis ir Maksimas Paškovas iš Baltarusijos. Lietuvis įveikė varžovą 2:0 ir pateko į pusfinalį. Dvikovos dalyvius pasveikino ir apdovanojo dukart olimpinis čempionas, disko metikas Virgilijus Alekna.

Kitame ketvirtfinalyje grūmėsi Artūras Jankauskas ir Vokietijos sportininkas ir Eduardas Poppas. Kovą užtikrintai 4:0 laimėjo vokietis.

Kitoje kovoje susitiko vokietis Christianas Johnas ir Mindaugas Mizgaitis. Susitikimo pradžioje puikų veiksmą atliko lietuvis ir per 1 min. 13 sek. iškovojo puikią pergalę. Lietuvis paguldė varžovą ant menčių laimėdamas „sausu” rezultatu 7:0.

Paskutinis pusfinalio dalyvis paaiškėjo po Mindaugo Grigelio ir sportininko iš Baltarusijos Vladimiro Berdyko kovos. Ją minimaliu rezultatu 1:0 laimėjo kaimyninės šalies sportininkas.

Pusfinalyje susitiko M. Ežerskis ir vokietis Eduardas Poppas. Ypač atkaklioje kovoje, po papildomo trečio kėlinuko, M. Ežerskiui sėkmingai apsigynus pergalę iškovojo lietuvis.

Kito pusfinalio, kuriame kovojo M. Mizgaitis ir baltarusis V. Berdykas, scenarijus lygiai toks pat. Abu sportininkai dviejuose kėlinukuose apsigynę surinko po techninį tašką ir susitikimui prireikė papildomo trečiojo kėlinuko. Jo pabaigoje lietuvis gynėsi be klaidų, iškovojo tašką ir pateko į finalą.

Prieš jį žiūrovai išvydo Londono olimpinių žaidynių bronzos medalio laimėtojo Aleksadro Kazakevičiaus ir Pasaulio ir Europos čempionatų nugalėtojo Valdemaro Veckaičio dvikovą. Jos metu sportininkai demonstravo šioje sporto šakoje įmanomus gražius techninius veiksmus. Dvikovai prireikė trečiojo kėlinuko, kuriame savo pranašumą įrodė Londono olimpiados bronzos medalio laimėtojas A. Kazakevičius. Sportininką apdovanojo imtynių legenda, savo 74-ąjį gimtadienį pažymintis R. Bagdonas.

Kovoje dėl trečios vietos susitiko Baltarusijos atstovas V. Berdykas ir vokietis Eduardas Poppas. Jis laimėjo pirmąjį kėlinuką. Antroje susitikimo dalyje E. Poppas sėkmingai apsigynė ir iškovojo pergalę 2:0 bei taip laimėdamas bronzos medalį.

Finale, kaip ir buvo galima prognozuoti prieš turnyrą, susitiko lietuviai M. Ežerskis ir M. Mizgaitis. Atlikęs puikų techninį veiksmą ir parvertęs ant žemės varžovą, M. Ežerskis uždirbo trys taškus. Antrame kėlinuke jau M. Mizgaitis pervertė varžovą ant imtynių kilimo ir uždirbo trys taškus bei išlygino rezultatą. M. Mizgaitis trečiajame kėlinuke atliko kontrataką, išstūmė M. Ežerskį iš tatamio ir taip uždirbo labai svarbų tašką. Po šio veiksmo M. Ežerskis patyrė čiurnos traumą ir kurį laiką gydytoja šaldė koją. Imtynininkas nepaisė skausmo ir tęsė kovą. Jos pabaigoje pirmavęs M. Mizgaitis uždirbo dar vieną tašką ir laimėjo finalą.

M. Mizgaitis: „Kodėl nebuvo džiaugsmo? Aš niekad jo nedemonstruoju, toks mano būdas. Viduje džiaugiuosi, tik gal mano veidas to neparodo. Atvirai pasakius, nesinorėjo finale kovoti su M. Ežerskiu. Esame tikrai labai geri draugai. Visą sportinę karjerą lydėjo treniruotės su juo, tobulėjau jo dėka, kai aš sustiprėjau, jis taip pat gerino sportinę formą. Nesinori vienas kito laužyti, o čia kovos pabaigoje ir netikėta trauma.

Nesmagu, pergyvenu dėl to, juk jis mano būsimas treneris. Finalas ir pirmas susitikimas buvo sunkus, vokietį Ch. Johną aš laikiau vieną stipriausių turnyre, jis Europos jaunimo čempionas, jo arsenale daug techninių veiksmų, nesitikėjau greitai prieš jį laimėti. Anskčiau, prieš keletą metų, per dieną ant kilimo lipdavome tik du kartus, o turnyras trukdavo ne vieną dieną.

Dabar vieną susitikimą nuo kito skyrė gal tik kokios 12-15 minučių. Žinoma, tai dėl žiūrovų, bet užlipus ant tatamio antrą kartą, sunku kažką pademonstruoti, nes dar nespėji atsigauti. Tačiau žiūrovams yra patraukliau iškart pamatyti visą turnyrą. Atvirai pasakius, Lietuvoje varžytis man nelabai patinka. Užsienyje smagiau kovoti, nes gimtinėje bijai kažką ne taip padaryti, suklysti, didesnė atsakomybė.

Kalbant apie ateitį, bandysiu atsigriebi už Londono olimpiadą ir kitąmet pasaulio čempionate kovoti dėl aukščiausių apdovanojimų, trūksta medalių iki pilnos kolekcijos“, - po turnyro kalbėjo jo nugalėtojas M. Mizgaitis.

M. Ežerskis:„Apmaudu pralaimėti, Mindaugas šiandien stipresnis. Būtų sensacija, jei būčiau laimėjęs, nes mūsų svoriai šiek tiek skiriasi, bet bandymas buvo neblogas.

Išsisukau čiurną, ne taip koją pastačiau. Išgyvensiu, nieko tokio (šypsosi). Kai kovoji, būna daug adrenalino, nejauti didelio skausmo ir toliau stojiesi ant kilimo. Mes su M. Mizgaičiu jau gal 10 metų kartu sportuojame, treniruojamės. Tačiau varžybose ant tatamio tai pasimiršta ir rimtai kovojame, tai normalu.

Toks turnyro formatas žiūrovams yra labai patogus, geras, sportininkams sudėtingas. Baisu padaryti klaidą stebint ir palaikant saviems žiūrovams. Manau, turnyro tradicijas reikia toliau tęsti, turime gerų sportininkų, pasiekiančių puikius rezultatus, reikia populiarinti šią sporto šaką. Tokio formato turnyrai populiarūs užsienyje, pavyzdžiui, Vokietijoje, kur teko kovoti.

Ateities planų negaliu pasakyti, amžius jau nėra tas, reikia labai įvertinti „už ir prieš“ sprendžiant kur dalyvauti. Manau, gal dar metus kitus sportuosiu, bet kalbėti apie Rio de Žaneirą negaliu. Iki olimpiados ketveri metai, mano atveju – tai daug. Be to, turime jaunąją kartą, pavyzdžiui, Vilius Laurinaitis, pasaulio jaunimo čempionas, ateityje jis gali mane pakeisti", - po varžybų kalbėjo M. Ežerskis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.