EUROLYGA 2023

Kodėl talentingi Lietuvos sportininkai renkasi studijas JAV?

Galimybė gauti finansavimą yra reali ir geriems Lietuvos sportininkams. Labai dažnai gabiausieji būna pastebėti amerikiečių Europos ar pasaulio jaunimo čempionatuose. Tokie sportininkai gali sulaukti net kelių gerų pasiūlymų su pilna stipendija.

Galimybė gauti finansavimą yra reali ir geriems Lietuvos sportininkams.<br>M. Patašius
Galimybė gauti finansavimą yra reali ir geriems Lietuvos sportininkams.<br>M. Patašius
Daugiau nuotraukų (1)

Ieva Staponkutė (sportas.info)

Dec 4, 2012, 10:20 AM, atnaujinta Mar 14, 2018, 9:45 PM

Galimybė gauti finansavimą yra reali ir geriems Lietuvos sportininkams. Labai dažnai gabiausieji būna pastebėti amerikiečių Europos ar pasaulio jaunimo čempionatuose. Tokie sportininkai gali sulaukti net kelių gerų pasiūlymų su pilna stipendija.

Tačiau yra ir mažiau pasiekusių, bet taip pat perspektyvių atletų, kurie patys aktyviai ieško galimybių JAV ir, labai norėdami, jų suranda. Tokie sportininkai elektroniniu paštu pristato save dominančių universitetų treneriams, kurie tęsia bendravimą, jei sportininko kvalifikacija atitinka jų universiteto lūkesčius.

Kvalifikuoti treneriai, didžiulės sporto bazės ir mokslų kainos

Mokslų kaina Amerikoje svyruoja nuo 25 tūkst. iki 55 tūkst. JAV dolerių metams. Tai priklauso nuo universiteto tipo: privatus jis ar ne. Abiejų tipo mokslų įstaigos pasirūpina ir sportininko būsto nuoma bei maistu ir papildomai išmoka nuo 800 iki 1 200. dolerių per mėnesį. Kviesdami sportininkus universitetai taip pat siūlo išpuoselėtas sporto bazes. Jose rasi ne vieną treniruoklių salę, naujoviškus uždarus ir atvirus stadionus bei futbolo ar kitų sporto šakų aikštes, o baseinas nemokamai prieinamas kiekvienam universiteto studentui. Patys treneriai neretai jau turi išudgę aukšto meistriškumo sportininkų, o atletas į sporto medikus gali kreiptis bet kada ištikus traumai. Universitetai turi subūrę nemažą specialistų komandą, kuri įvairios medicininės technikos bei kitų priemonių gausa greitai atstato susitraumavusį sportininką.

„Hilton“ ar „Crowne Plaza“ viešbučiai varžybų išvykose

Kelionės į varžybas būna smagios. Jos dažniausiai vyksta savaitės pabaigoje. Sportininkas išvykai gauna reikiamą aprangą, maistpinigius (apie 100-120 JAV dolerių), bei nakvynę neprastuose viešbučiuose. Neretai tai būna „Hilton“ and „Crown Plaza“, ypač jei važiuojama į svarbesnes konferencijos ar visos NCAA varžybas. O varžybų metu sportininkams visada parūpinama vandens, sportinių gėrimų bei vaisių. Dėl varžybų sportininkui kartais tenka praleisti keletą paskaitų. Bet tai – ne bėda. Dauguma pirmojo diviziono universitetų turi specialius sportininkų mokymosi centrus, kuriuose tau bus parūpintas papildomas mokytojas. Šiuose centruose taip pat darbuojasi specialistai, kurie derina visų išvykų reikalus su pačiais dėstytojais, padeda studijų klausimais bei pataria dėl pasirenkant studijų dalykus. Pilną finansavimą gaunantis sportininkas neišleidžia nė dolerio ir visas knygas gauna nemokamai. O tai paprastam studentui dažniausiai atsieina apie 500 JAV dolerių. Diplomas – ne tik popieriukas

Lengvaatletė Monika Juodeškaitė, kuri praėjusiais metais išvyko studijuoti bei mokytis į Oklahomos valstijos universitetą jau spėjo palyginti galimybes tėvynėje ir užsienyje. Jos manymu, JAV yra geresnės sąlygos ne tik sportuoti, bet ir mokytis.

„Dėstytojai su tavim elgiasi kaip su lygiu bei rūpinasi tavo žinių įsisavinimu. Deja, Lietuvoje dėstytojai su studentais elgiasi kitaip ir jų žiniomis nesirūpina,“ - sako M.Juodeškaitė. Daugelis pasakys, jog mokslo krūvis JAV universitete nemažas. Žinoma, tai priklausys ir nuo pasirinktos specialybės. Nepaisant jos, visi kiekvieną vakarą privalo atlikti namų darbus. Be jų sunku įsigilinti bei suprasti kitos paskaitos esmę bei sėkmingai tęsti studijas, tuo pačiu ir sportavimą pasirinktame universitete.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.