EUROLYGA 2023

Tarptautinis olimpinis komitetas priekaištauja buvusiam LTOK sekretoriui V. Zuberniui dėl olimpiados bilietų perpardavinėjimo (papildyta)

Romualdas Bakutis, LTOK viceprezidentas plačiau nekomentavo TOK pranešimo. „Tikrai niekam nesinorėtų, jog tai būtų tiesa. Jei tai pasitvirtintų, reikėtų pokyčių olimpiniame komitete, jog tam tikri požiūriai, kurie vyrauja organizacijoje, išnyktų. Bet dabar nenorėčiau nieko teisti, sulaukime daugiau informacijos, sužinosime daugiau konteksto, kas čia įvyko“, - teigė R. Bakutis.

Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Dec 6, 2012, 5:16 PM, atnaujinta Mar 14, 2018, 7:59 PM

V. Zubernis yra vienas iš šešių asmenų, kurie įvardyti komiteto trečiadienį paskelbtoje ataskaitoje. Ataskaitą parengė Tarptautinio olimpinio komiteto Etikos komisija. Išvadose pabrėžiama, kad V. Zubernis nusižengė jau ne pirmą kartą.

„Atsižvelgusi į visus įrodymus ir savo įžvalgas, komisija pastebi, kad sutikdamas trečios šalies prašymu išpirkti bilietus su tikslu juos perparduoti, nors LTOK ir jo įgaliotas bilietų perpardavinėtojas buvo įspėti po olimpinių žaidynių Vankuveryje dėl tų pačių taisyklių pažeidimo ir įsipareigojo taip nebesielgti, V. Zubernis nesugebėjo laikytis savo įsipareigojimų, kurių vykdymas stebimas“, - rašoma ataskaitoje.

„Tokiu būdu atsidūręs pakartotinio pažeidėjo (recidyvisto) pozicijoje, V. Zubernis nesilaikė TOK elgesio kodekso ir susitarimo su LOCOG (Londono olimpinių žaidynių organizaciniu komitetu), suteršdamas olimpinio judėjimo reputaciją“, - rašoma dokumente.

Ši ataskaita parengta po britų savaitraščio „The Sunday Times“ publikacijos. Birželio mėnesį šis laikraštis pranešė, kad oficialaus bilietų pardavimo agento kelionių agentūros „Baltic Clipper“ atstovė Asta Žirlytė siūlė įsigyti bilietų juodojoje rinkoje, kuriuos ji teigė nuslėpusi.

Tuomet V. Zubernis BNS sakė, kad „neteisėtų veiksmų Lietuvoje tikrai nebuvo“, ir tokie atsakymai buvo išsiųsti žaidynių organizaciniam komitetui bei Tarptautiniam olimpiniam komitetui.

„Pirmas klausimas buvo, ar Lietuvos teritorijoje buvo parduoti bilietai ne Lietuvos piliečiams ir ar buvo parduota bilietų už Lietuvos teritorijos ribų. Atsakymas buvo neigiamas. Antras klausimas buvo, ar buvo vienam Lietuvos gyventojui parduota daugiau nei 20 bilietų į vienas varžybas. To taip pat nebuvo. Trečias klausimas buvo, ar buvo bilietai parduodami pagal galiojančią „Baltic Clipper“ ir žaidynių organizacinio komiteto sutartį. Taip, buvo laikomasi sutarties sąlygų“, - tuomet kalbėjo V. Zubernis.

Romualdas Bakutis, LTOK viceprezidentas plačiau nekomentavo TOK pranešimo. „Tikrai niekam nesinorėtų, jog tai būtų tiesa. Jei tai pasitvirtintų, reikėtų pokyčių olimpiniame komitete, jog tam tikri požiūriai, kurie vyrauja organizacijoje, išnyktų. Bet dabar nenorėčiau nieko teisti, sulaukime daugiau informacijos, sužinosime daugiau konteksto, kas čia įvyko“, - teigė R. Bakutis.

Vasarą buvęs LTOK viceprezidentas V. Zubernis aiškino, jog atsakomybę turi prisiimti bilietus platinusi kelionių agentūra. „Turi būti pateikti faktai, TOK išvados, tada būtų galima komentuoti. Dabar tą daryti neturiu jokios teisės“, - vasarą teigė V. Zubernis. Anot jo, vaizdo medžiaga nėra pakankamas įrodymas.

LTOK prezidentė Daina Gudzinevičiūtė nuo detalesnių komentarų kol kas susilaikė.

„Paprašiau užsienio ryšių vadovės, kad išsiaiškintų. Kol kas neturiu detaliau ką komentuoti, galbūt vėliau“, - BNS ketvirtadienį sakė D. Gudzinevičiūtė.

LTOK ketvirtadienį išplatino pareiškimą dėl Tarptautinio olimpinio komiteto pozicijos Vytauto Zubernio atžvilgiu: „TOK etikos komisija vykdė tyrimą dėl britų laikraščio „Sunday times“ žurnalistinio tyrimo metu surinktos informacijos apie galimą nelegalią prekybą bilietais į Olimpines žaidynes. Šio žurnalistų tyrimo metu buvo surinkta informacijos apie galimus neteisėtus daugiau kaip penkiasdešimties šalių veiksmus.

TOK etikos komisija jau priėmė sprendimą dėl keturių valstybių - Maltos, Graikijos, Lietuvos ir Serbijos - olimpinių komitetų atstovų veiksmų ir pasiūlė konkrečius sprendimus TOK vykdomajam komitetui. Ši institucija, atsižvelgdama į tai, kad neįvyko jokių nelegalių bilietų sandorių, o kalbama tik apie netinkamą trečiosios šalies kontrolę, gruodžio 4 dieną priėmė sprendimą, kuriuo rekomenduoja buvusiam LTOK generaliniam sekretoriui V. Zuberniui skirti nuobaudą - pastabą ar papeikimą.

LTOK itin rimtai vertina bet kokius galimus veiksmus, susijusius su galima neteisėta veika ir galima žala olimpinio judėjimo reputacijai, tad LTOK kreipėsi į TOK su prašymu perduoti visą žurnalistinio tyrimo metu surinktą informaciją ir, gavusi bei įvertinusi ją, svarstys, kokių tolesnių veiksmų V. Zubernio bei įgaliotojo bilietų platintojo atžvilgiu bus imtasi.

LTOK taip pat atkreipia dėmesį, kad V. Zubernio TOK nekaltina nelegaliai prekiavus bilietais, kaip kad skelbiama žiniasklaidos priemonėse - šiuo atveju kalba eina apie nepakankamą trečiosios šalies veiklos kontrolę“, - rašoma LTOK išplatintame pranešime.

V. Zubernis LTOK generaliniu sekretoriumi nebedirba nuo spalio. Tuomet pasikeitė visa LTOK vadovybė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.