EUROLYGA 2023

Į pasaulio čempionatą - su viltingais R. Meilutytės mostais

Stambulas nuo trečiadienio taps plaukimo sostine - didžiausiame Turkijos mieste prasidės pasaulio plaukimo čempionatas 25 m baseine. Penkias dienas truksiančiose pirmenybėse Lietuvos garbę gins 6 plaukikai - geriausia jaunąja Europos sportininke išrinkta Rūta Meilutytė, Giedrius Titenis, Raminta Dvariškytė, Mindaugas Sadauskas, Vaidotas Blažys ir Danas Rapšys.

Daugiau nuotraukų (1)

Linas Jocius

Dec 12, 2012, 7:00 AM, atnaujinta Mar 14, 2018, 4:58 PM

Lietuvos plaukimo federacijos generalinis sekretorius Gintautas Bartkus, teigia, kad sportininkams nėra iškelti konkretūs tikslai. Anot jo, svarbu, kad plaukikai pasiektų savo optimalius rezultatus. Tiesa, niekas nesuprastų, jei R. Meilutytė ar G. Titenis nekovotų finaliniuose plaukimuose. Anot G. Bartkaus, iš šių sportininkų realu tikėtis prizinių vietų.

- Kokių rezultatų galima tikėtis Stambule? Kokie keliami rinktinei tikslai? - lrytas.lt paklausė Lietuvos plaukimo federacijos generalinio sekretoriaus G. Bartkaus.

- Kitąmet pagrindinis startas vasarą - liepos mėnesį vyksiantis pasaulio čempionatas Barselonoje 50 metrų baseine, todėl pagrindinis dėmesys skiriamas jam.

R. Meilutytė jauniausia, tačiau jos pasiekimai - svariausi. Nepaisant to, Rūta, kaip ir G. Titenis, yra patyrę, dalyvavę olimpinėse žaidynėse. R. Dvariškytė, M. Sadauskas, D. Blažys taip pat yra sukaupę tam tikrą patirties bagažą. Vienintelis D. Rapšys yra jaunesnis.

Tikimės, kad sportininkai pasieks savo optimalius rezultatus trumpame 25 m baseine. Nėra tokio tikslo būtinai iškovoti medalių, ypač kalbant apie Rūtą. Tačiau, žinoma, niekas nesuprastų, jei ji nekovotų finale savo pagrindinėse rungtyse. Tad realu tikėtis iš jos prizinės vietos.

G. Titenis šiuo metu įgavęs varžybų ritmą, turėjo laiko pasiruošti, tikimės, kad jis taip pat dalyvaus finaluose. Anksčiau M. Sadauskas ir R. Dvariškytė keliaudavo kaip antroji rinktinės sudėtis, nepretenduodavo į rinktinės geriausių gretas. Tikimės, kad jie po truputį išlips iš tos auros, taps vienais lyderių. Norėtųsi, jog jie dalyvautų bent pusfinaliuose.

Bus įdomu pamatyti V. Blažį suaugusių varžybose, nes jis iki šiol dalyvavo jaunimo pirmenybėse.

- Kur sportininkai ruošėsi čempionatui?

- R. Meilutytė treniruojasi Anglijoje, R. Dvariškytė ir M. Sadauskas - JAV, kiti plaukikai - Lietuvoje.

G. Titenis sportuoja Anykščiuose, D. Rapšys - Panevėžyje, V. Blažys – Kaune. Sportininkams bus kiek lengviau, nes jie treniruojasi 25 m baseine. Klausimas tik - kokios būklės mūsų tie baseinai. Bet čia jau atskira tema. Patys juk žinote, jie nėra geriausi. Bet norinčių praleisti laisvalaikį baseinuose netrūksta, didieji miestai neturėtų skųstis plaukimo entuziastų trūkumu.

R. Meilutytės pergalė suteikė didžiulę motyvaciją jaunesniems sportininkams. Įkvėpė entuziazmo treniruotėse, noro stengtis, dalyvauti stovyklose, tobulėti. Turime gabaus jaunimo.

- Ar ir Barselonoje startuos panaši plaukimo rinktinė?

- Iki čempionato liko dar pusmetis, visko gali nutikti. Vieniems suteikėme galimybes Europos čempionate Prancūzijoje, kitiems – artėjančiame pasaulio čempionate. Konkurencija bus nemaža.

- Ar prieš pasaulio čempionatą Stambule vyko pasiruošimo stovykla?

- Ne. Svarstėme, ar ji reikalinga. Buvo nuspręsta jos atsisakyti. Rimtesnes stovyklas darysime nuo sausio vidurio, ruošimės pasaulio čempionatui. Dabar šiek tiek pataupysime, investuosime pasiruošimui į pasaulio čempionatą Ispanijoje, kuris vyks 50 m baseine.

- Kokias sąlygas turi už Atlanto vandenyno studijuojantys jaunuoliai?

- Jie sportuoja jardais matuojamuose baseinuose, tokiuose ir dalyvauja varžybose, atstumus reikia konvertuoti į metrus.

- Kada sportininkai pasieks Stambulą?

- Iš Lietuvos plaukikai išskrido pirmadienį į Turkiją. Tą pačia dieną atvyko ir mūsų plaukikai iš JAV. R. Meilutytė iš Anglijos į Stambulą atskrido gruodžio 9 dieną.

- Ar atskrendantys sportininkai iš JAV startuos be didesnės aklimatizacijos Europoje?

- Jei plaukikas yra gerai pasiruošęs, laiko skirtumas nelabai trukdo. Štai, Igorio Kozlovskio pavyzdys. Į Europos čempionatą Prancūzijoje atskrido prieš pat startą ir pasiekė neblogų rezultatų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.