EUROLYGA 2023

Tobula R. Meilutytės paslaptis

Ji nedaugžodžiauja. Nesigiria. Nežada. Nes, kaip ir pati sako, yra paprasta ir „nepasikėlusi“. Tyliai ir ramiai ji nuvyko į Londono olimpines žaidynes ir ten pasiekė kol kas įspūdingiausią pergalę per savo karjerą. Taip pat tyliai ir ramiai ji atvyko į Stambulą, kur vyksta pasaulio plaukimo trumpajame baseine (25 m) čempionatas. Ir čia Rūta Meilutytė jau pasiekė vieną istorinę pergalę - tapo pasaulio čempione 50 metrų krūtine rungtyje. Ir tai tikrai ne pabaiga.

R. Meilutytė Stambule jau iškovojo vieną aukso medalį.<br>AP
R. Meilutytė Stambule jau iškovojo vieną aukso medalį.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

Tautvydas Mikalajūnas

Dec 15, 2012, 9:40 AM, atnaujinta Mar 14, 2018, 3:10 PM

Juk liko dar mėgstamiausia R. Meilutytės rungtis - 100 metrų krūtine rungtis, kurioje ji Londone pasidabino olimpiniu aukso medaliu. Nėra abejonių - Stambule ši šviesiaplaukė paauglė dar labiau sustiprins savo pozicijas pasaulio plaukikų elite ir įspūdingai praturtins Lietuvos plaukimo metraštį.

Kur slypi Rūtos raktas į sėkmę? Kokia jos sėkmės paslaptis?

Velniškai talentinga. Be proto darbšti. Neįtikėtinai užsispyrusi. Ši panelė turi viską, ko reikia tobulam sportininkui. Turi tai, kas duota Dievo, ir tai, ką žmogus tik pats gali rasti savyje.

Ji neeikvoja tuščiai energijos, nelaksto po vakarėlius, atidžiai renkasi maistą, treniruojasi po 25 valandas per savaitę, o įšokusi į baseiną atiduoda visą savo kūną ir sielą. Atiduoda širdį.

Viskas paprasta. Ir tobula.

Jai nesvarbu, ar ji pirma, ar paskutinė. Nes po šuolio į vandenį jai svarbiausia atiduoti visas jėgas ir padaryti viską, kad iš baseino išliptų ramia sąžine.

„Jei žinau, kad atidaviau visas jėgas, vieta man nesvarbi“, - sako R. Meilutytė.

Ji „beveik visapusiškai tobula“, kaip sako jos treneris Jonathanas Ruddas. Beveik ketverius metus plaukimo perlą globojantis anglas žino, kaip greitai gali plaukti R. Meilutytė. O jos mostai baseine kiekvieną dieną - vis galingesni.

„Rūta supranta, kad yra apdovanota gamtos, ir turi atitinkamą laiko tarpą pamatyti, ką su tokia dovana galima nuveikti. Būtent todėl ji atsakingai elgiasi, kad pasiektų kiek įmanoma daugiau“, - dar po olimpiados sakė jos treneris.

Akivaizdu, kad Anglijoje, Plimute, gyvenanti, studijuojanti ir besitreniruojanti paauglė iš Lietuvos laiko ir savo talento veltui nešvaistė.

Londono žaidynėse R. Meilutytė gerino ir Lietuvos, ir Europos rekordus. Pasaulio čempionate ji daro tą patį.

Nepamirškite - dar buvo Stokholomas.

Spalį pasaulio plaukimo taurės etape Švedijos sostinėje lietuvė iškovojo du aukso medalius (50 ir 100 m krūtine rungtyse) ir vieną bronzos (100 m plaukimo kompleksiniu būdu). Kaip 15-metei neblogai, ar ne?

Per 2012 metus ji pasiekė tiek pergalių, kiek kai kurie talentingi ir darbštūs sportininkai nepasiekia per visą savo karjerą.

Šiais metais iš jaunimo varžybų į elitinius turnyrus peršokusi R. Meilutytė tampa elitine plaukike. Kiekvieną jos plaukimą lydi rekordai, kas trečią - medaliai.

Londono olimpiados auksas, trys medaliai pasaulio taurės etape Švedijoje, o dabar - solidus pasirodymas pasaulio čempionate.

O baimės, kad šlovę, pripažinimą ir simpatijas užkariavusią Rūtą apakins fanfaros, nėra tikros.

„Rūta – paprasta, kukli ir nelaiko savęs žvaigžde. Ji tvirtai stovi ant žemės abiem kojomis“ - paklaustas, ar šlovės olimpą pasiekusi jo auklėtinė nesusirgs žvaigždžių liga, nuolat kartoja J. Ruddas.  

***

Pamenu, kai Londono olimpiadoje Rūta nuskynė olimpinį auksą ir ją užgulė užsienio žurnalistų dėmesys, buvo net kiek nedrąsu prieiti prie naujosios žvaigždės. Kaip ji bendraus? Ar išvis kalbės? Ko iš jos tikėtis?

Tačiau suradus jos žvilgsnį, išgirdus jos balsą ir suvokus žodžius, nerimas išnyko. O savo atsakymais ji dovanodavo tikras, nesuvaidintas mintis, nuoširdžias emocijas ir garsaus juoko vertus pokštus.

Rūtos perliukai

Apie akimirkas ant apdovanojimų pakylos olimpiadoje: „Kojos linko. Meldžiausi, kad nenugriūčiau.“

Apie akimirkas ant apdovanojimų pakylos pasaulio čempionate: „Šįkart irgi suvirpėjo širdis."

Apie pirmąsias dienas po olimpinio aukso: „Viskas, žinokit, nerealu. Negaliu miegoti, aš dar nesusivokiu."

Atsiguliu vakare, bandau miegoti ir galvoju - tai nerealu! Neįsivaizduoju, kaip žmonės mane palaiko.“

Apie moterų 100 metrų plaukimo laisvuoju stiliumi atrankos varžybas, kai nepateko į pusfinalį: „Aš jau po pirmųjų 50 metrų merdėjau. Ką padarysi. Tikiuosi, nesupyksite.“

Apie gresiančią žvaigždžių ligą: „Esu paprasta ir „nepasikėlusi.“

Apie dėmesį Plimute: „Manęs ten beveik niekas nepažįsta. Nors laisvo laiko mažai ir į miestą išeinu tik savaitgaliais, per visą tą laiką mane pažino gal tik du žmonės.“

Apie kitos šalies pilietybę: „Nebūsiu britė. Tai, kad čia gyvenu, dar nieko nereiškia. Visą laiką būsiu lietuvė, niekada nekeisiu pilietybės. Šiandien jau ne kartą manęs to klausė. Kvailas klausimas.“

Apie tikslus kiekvienose varžybose: „Nesvarbu, būsiu pirma ar paskutinė. Jei žinau, kad atidaviau visas jėgas, vieta man nesvarbi.“

Prieš apsilankymą prezidentūroje, kur ją su olimpiniu auksu pasveikino D. Grybauskaitė: „Gal reikės nusipirkti suknelių. Mano spintoje – vien treningai.“

Apie prognozes prieš olimpiadą: „Medalis? Tai nerealu, juk man tik penkiolika. Smagu, kad žmonės domisi, tačiau, manau, kad kartais per daug tikisi.“

2012 metų R. Meilutytės pergalių aruodas

Londono olimpiada:

aukso medalis - 100 m krūtine rungtis (1 min. 05,47 sek.)

Pasaulio taurės etapas Stokholme (Švedija):

aukso medalis -50 m krūtine (29,96 sek.)

aukso medalis - 100 m krūtine (1 min. 05,02 sek.)

bronzos medalis - 100 m kompleksiniu būdu (1 min. 00,65 sek.).

Pasaulio čempionatas trumpajame (25 m) baseine (Stambulas, Turkija):

aukso medalis - 50 m krūtine (29,44 sek.).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.