EUROLYGA 2023

R. Meilutytės pergalės - garsios plaukikės L. Kačiušytės akimis

Iki Londono olimpinių žaidynių apie Rūtą Meilutytę žinojo tik užkietėję plaukimo sporto gerbėjai. Po auksinio olimpinio starto Rūtos gyvenimas apsivertė aukštyn kojomis. 15-metė sportininkė tapo tikra Lietuvos sporto žvaigžde, kuri visu gražumu suspindo ir pasaulio čempionate Stambule - plaukikė čia iškovojo du aukso ir vieną sidabro medalius. Kaip jaučiasi R. Meilutytė, kokiu gyvenimo ritmu bėga jos dienos, ir ar visada šildo šlovės spinduliai, gerai žino legendinė Lietuvos plaukikė Lina Kačiušytė.

L. Kačiušytė olimpine ir pasaulio čempione tapo 200 metrų krūtine rungtyje.<br>D. Labutis (ELTA)
L. Kačiušytė olimpine ir pasaulio čempione tapo 200 metrų krūtine rungtyje.<br>D. Labutis (ELTA)
Daugiau nuotraukų (1)

Linas Jocius

2012-12-18 16:46, atnaujinta 2018-03-14 13:35

Ji - 200 m plaukimo krūtine pasaulio rekordininkė, o jos rezultatas, pasiektas 1979 m., geriausiu planetoje išsilaikė iki 1985-ųjų. Ji - 1978 m. pasaulio čempionė, 1980 m. Maskvos olimpinių žaidynių čempionė, 1981 m. universiados aukso medalio laimėtoja.

„Mano gyvenimas buvo labai užimtas, sportinis režimas atimdavo visą laiką. Begalės treniruočių, didžiulis fizinis krūvis“, - prisiminė prieš daugiau nei tris dešimtmečius pergales svarbiausiose pasaulyje varžybose skynusi L. Kačiušytė. Ji pasaulio čempione tapo 15 metų, olimpine čempione – 17-kos.

R. Meilutytė olimpine ir pasaulio čempione tapo 100 m krūtine plaukime, o L. Kačiušytės stipriausia rungtis - 200 metrų plaukimas krūtine.

Buvusi plaukikė prisiminė, kad kelias į svarbiausias pergales - sunkus ir alinantis, bet džiaugsmas pasiekus tikslą - neįkainojamas.

„Trys kartai baseine, du kartus bendro fizinio pasiruošimo treniruotės. Nuo 6 val. ryto iki 8-ių vakaro. Po sporto - pamokų ruošimas, nuo 8 val. iki 10-os vakaro. Ateidavo mokytojai į namus, ir kibdavome į mokslus. Jėgų, žinoma, trūkdavo, bet tokia jau buvo mano kasdienybė, su kuria susitaikiau.

Laisvo laiko neturėjau, bet jo ir nereikėjo. Nors buvo apmaudu, kad beveik neturėdavau laisvalaikio su draugais. Tačiau bičiulius Vilniuje pakeitė rinktinės draugai, su jais kartu sportuodavome, keliaudavome į varžybas. Kartą per savaitę turėdavau laisvą pusdienį, tą laiką išnaudodavau susitikimams su bičiuliais“, - sportinius metus prisimena L. Kačiušytė.

Panašiu ritmu gyvena ir dabartinė Lietuvos sporto žvaigždė R. Meilutytė.

„Jai galiu patarti kelis dalykus – neapleisti mokslų, saugoti sveikatą ir toliau siekti sporto aukštumų“, - gyvenimiška patirtimi dalijasi L. Kačiušytė.

L. Kačiušytė pasaulio čempione tapo taip pat penkiolikos metų. Anot legendinės plaukikės, įtemptas sportinis gyvenimas sveikatai nepakenkė.

„Ar toks didžiulis krūvis jaunystėje turi įtakos ateičiai, sunku atsakyti. Tačiau aš, sulaukusi savo amžiaus, savijauta nesiskundžiu, viskas gerai. Svarbu, kaip aktyviai sportavęs žmogus gyvena po sportinės karjeros“, - teigė 49 metų L. Kačiušytė.

Buvusi plaukikė puikiai žino, ką jaučia R. Meilutytė. Anot legendinės sportininkės, pergales lemia talentas, aplinkybės, geri treneriai bei sėkmė.

„Aš manau, kad ji gerai jaučiasi. Kai laimi, tai kitokios savijautos negali būti, pergalės džiaugsmas atperka viską. Aš taip pat buvau labai laiminga, kai iškovodavau pergales. Kiekvienas, kuris laimi, gerai jaučiasi. Kai pralaimi šimtosiomis dalimis, apima didelis nusivylimas.

Kol lydės sėkmė, tol viskas bus gerai. Žinote, juk rezultatus kartais skiria sekundės šimtosios dalys, kuris atplauks pirmas, lemia smulkios detalės.

Mano pasaulio rekordas nepagerintas išliko šešerius metus. Galbūt Rūtos rezultatų niekas nepagerins dar ilgesnį laiką“, - vylėsi L. Kačiušytė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.