EUROLYGA 2023

Sunkiaatletį A. Didžbalį klampina paslaptingas steroidas

Kol nuo varžybų nušalintas Europos čempionato prizininkas Aurimas Didžbalis laukia sprendimo dėl bausmės trukmės, paaiškėjo, kokio anabolinio steroido vartojimu įtariamas Lietuvos sunkiaatletis.

A. Didžbalio organizme aptikta reto anabolinio steroido dehidrochlormetiltestosterono, galinčio pasišalinti iš organizmo praėjus devynioms dienoms.<br>LSAF
A. Didžbalio organizme aptikta reto anabolinio steroido dehidrochlormetiltestosterono, galinčio pasišalinti iš organizmo praėjus devynioms dienoms.<br>LSAF
Daugiau nuotraukų (1)

Kęstutis Rimkus („Lietuvos rytas”)

2012-12-20 15:45, atnaujinta 2018-03-14 12:18

Aštuoni mėnesiai praėjo po paskutinių A. Didžbalio varžybų, bet paslaptys jo dopingo byloje sklaidosi lėtai.

Tarptautinė sunkiosios atletikos federacija (IWF) dar vasarą iš 21 metų lietuvio atėmė balandį Antalijoje iškovotą sidabrą, o kartu ir teisę varžytis Londono olimpinėse žaidynėse.

Bet sunkiaatlečiai ilgai slėpė medžiagą, kuri buvo aptikta sportininko mėginyje, dopingo kontrolierių paimtame per varžybas Turkijoje.

„Nežinome”, – purtė galvą atleto treneris Bronislavas Vyšniauskas ir pats A. Didžbalis.

Tačiau IWF teisininkė Monika Ungar „Lietuvos rytui” vakar atskleidė, kad Lietuvos sunkiaatlečio organizme aptikta dehidrochlormetiltestosterono.

Sunku aptikti laboratorijose

Dehidrochlormetiltestosteronas, kaip ir kiti anaboliniai steroidai, augina sportininko raumenų masę, kuri atletams prideda jėgos.

Be to, ši atletams draudžiama medžiaga pagreitina jėgų sugrąžinimą po didelių krūvių.

Tačiau dehidrochlormetiltestosteronas turi ir išskirtinę savybę.

„Praėjus 9 dienoms po vartojimo ši medžiaga pasislepia organizme ir tiriant mėginius laboratorijose jos galima nepastebėti, – sakė Lietuvos antidopingo agentūros direktorė Ieva Lukošiūtė-Stanikūnienė. – Tik patyrinėjus atidžiau šios medžiagos gali būti aptikta – nedideli pėdsakai organizme išlieka apie 5 savaites.

Tačiau būna ir taip, kad jau po 9 dienų to nematyti.”

Bylos tyrimas – nebaigtas

Europos pirmenybėse A. Didžbalis svorio kategorijoje iki 94 kg buvo antras, surinkęs 395 kg. Jis išrovė 180 kg ir išstūmė 215 kg sveriančias štangas.

Už šį rezultatą gauti reitingo taškai turėjo garantuoti Lietuvai olimpinį kelialapį, bet Sunkiosios atletikos federacija prarado jį ištyrus per čempionatą Turkijoje paimtus mėginius.

IWF nušalino A. Didžbalį nuo varžybų, tačiau vis dar neaišku, keleriems metams gali būti diskvalifikuotas sportininkas.

A. Didžbalis ir jo treneris tikėjosi sužinoti nuosprendį per praėjusį savaitgalį Baku (Azerbaidžanas) vykusį IWF kongresą. Ten buvo svarstyti bendri antidopingo programos nuostatai, bet nebuvo aptartos asmeninės dopingo bylos.

„Jo byla dar nėra baigta. Procesas dar tęsiasi, bet tai turėtų greitai baigtis”, – „Lietuvos rytui” sakė IWF atstovė daktarė M. Ungar, atsisakiusi atskleisti daugiau tyrimo detalių.

Realiausia, kad A. Didžbaliui bus paskirta dvejų metų diskvalifikacija. Tiek šiemet buvo nubaustas Alberto Peguero Jose iš Dominikos Respublikos, kurio organizme rasta ta pati medžiaga kaip ir lietuvio.

Vėl kaltina varžovus

Pats A. Didžbalis tvirtino, kad draudžiamųjų medžiagų nevartojo ir nežino, kaip jos pakliuvo į organizmą.

„Gal konkurentai pasidarbavo per varžybas, juk jos tęsiasi beveik visą savaitę, – lrytas.lt praėjusį mėnesį sakė A. Didžbalis. – Visi sportininkai būna vienoje vietoje, kartu maitinasi.

Treneris visada kartodavo, kad jei atsikemšame gėrimo butelį, neturime jo palikti be priežiūros, nes maža kas gali atsitikti.

Stengdavomės taip nesielgti, bet gal nesužiūrėjau.”

Tokia pat konspiracine teorija kaltindamas neįvardytus priešus A. Didžbalio treneris B. Vyšniauskas prieš 15 metų gynė savo sūnų Ramūną Vyšniauską.

Iki šiol sportuojantis atletas po pasaulio čempionato Tailande buvo diskvalifikuotas porai metų dėl anabolinio steroido metandienono metabolito.

„Ramūnui to šūdo tikrai kas nors įbėrė.

Tik nežinau, kas ir kur. Ir mano sūnus, ir aš, mėgsta bendrauti, išgerti kompanijoje sulčių.

Mes nieko bloga nepadarėme, žmogaus neužmušėme”, – tuomet sakė B. Vyšniauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.