EUROLYGA 2023

Galimoje Kūno kultūros ir sporto departamento vadovų rokiruotėje – slapti žingsniai

Kol Kūno kultūros ir sporto departamento (KKSD) vadovas Klemensas Rimšelis spėlioja, kiek ilgai išsaugos postą pasikeitus šalies valdžiai, sporto užkulisiuose vis garsiau minima Vytauto Zimnicko pavardė.

Daugiau nuotraukų (1)

Kęstutis Rimkus („Lietuvos rytas”)

Jan 17, 2013, 6:03 PM, atnaujinta Mar 13, 2018, 6:37 PM

Kartu su skandalinguoju Vytautu Dirmeikiu prieš keliolika metų Lietuvos futbolo federacijoje (LFF) dirbęs V. Zimnickas minimas tarp galimų kandidatų pakeisti K. Rimšelį ir skirstyti Lietuvos sporto pinigus.

„Kol kas jokių oficialių pasiūlymų dėl to nebuvo, – kalbėjo V.Zimnickas, šiuo metų einantis Lietuvos kerlingo asociacijos (LKA) prezidento pareigas. – Jei kas nors sporto bendruomenėje kalbama, dar nereiškia, kad taip ir bus.”

Oficialių pasiūlymų kol kas ir negalėjo būti, nes KKSD vadovo pareigas tebeina liberalcentristas K. Rimšelis.

Tačiau, „Lietuvos ryto” žiniomis, kai kurios sporto organizacijos aukštyn stumia 57 metų socialdemokratą V. Zimnicką.

Grūmėsi dėl valdžios futbole

V. Zimnickas beveik dešimtmetį buvo LFF viceprezidentas, kai organizacijai vadovavo V. Dirmeikis.

Praėjusio amžiaus paskutinį dešimtmetį šalies Futbolo federacija labiau nei žaidimo aikščių įrengimu ar rinktinių rezultatais garsėjo komercine veikla: majonezo, mineralinio vandens gamyba, butelių kamštelių linija ir įtarimais dėl kitokių machinacijų.

V. Zimnickas buvo tapęs laikinuoju LFF prezidentu 2000 m. po klubų sukilimo pasitraukus V. Dirmeikiui.

Tais pačiais metais renkant naują LFF vadovą V. Zimnickas pralaimėjo Liutaurui Varanavičiui, bet kova dėl valdžios futbole nebuvo baigta.

2001 m. V. Zimnickas aiškino, kad yra teisėtas LFF prezidentas, nes taip parašyta UEFA ir FIFA interneto svetainėse.

V. Zimnickas parašė skundą UEFA dėl esą neteisėto valdžios pasikeitimo, o atvykus į Vilnių UEFA delegatams kartu su kitu socialdemokratu Juozu Oleku juos pasitiko prie lėktuvo trapo ir išsivežė į Seimą, be svečių oro uoste palikę L. Varanavičių.

Vis dėlto netrukus V. Zimnickas perleido įgaliojimus L. Varanavičiui ir pasitraukė iš futbolo.

Byla buvo nutraukta

Buvęs 1992–1996 m. kadencijos Seimo narys ir Ekonomikos komiteto pirmininkas V.Zimnickas 2000–2003 m. dirbo Panevėžio savivaldybės taryboje.

2005 m. V. Zimnickui vadovaujant bendrovei „Limeta” Specialiųjų tyrimų tarnyba jį ir dar kelis medicinos įranga prekiaujančių bendrovių vadovus buvo sulaikiusi dėl įtarimų korupcija.

Vėliau byla buvo nutraukta nesurinkus nusikalstamos veiklos įrodymų.

Minimas ir kitas kandidatas

Šiuo metu V. Zimnickas eina riboto judrumo žmonėms įrangą gaminančios bendrovės „Puntukas” generalinio direktoriaus pareigas ir vadovauja LKA.

Paklaustas, ar domintų KKSD generalinio direktoriaus pareigos, V.Zimnickas tiesiai neatsakė: „Negalvojau apie tai. Kai bus kalbos, tada mąstysime.”

Tarp pretendentų pakeisti K.Rimšelį buvo minimas ir Vytautas Galvonas. Bet šis partijos „Tvarka ir teisingumas” narys bandys patekti į Seimą per pakartotinius rinkimus vienmandatėse apygardose kovo mėnesį.

Kalbų stengiasi nesiklausyti

Trečius metus KKSD vadovaujantis K. Rimšelis tikino, kad stengiasi atsiriboti nuo aplink sklandančių paslapčių.

Nors KKSD generalinis direktorius yra valstybės pareigūnas, 54 metų liberalcentristas įsitikinęs, kad naujoji dauguma Seime turi visas galimybes jį pakeisti.

„Nelabai girdžiu, kas ką kalba, nes nesiklausau, – tvirtino K. Rimšelis. – Laikausi pozicijos, kurią išsakiau ir darbuotojams, – dirbame kaip dirbome, o kaip bus, taip bus.

Aš einu savo pareigas, o jei kas sugalvos padaryti keitimus, vadinasi, ir padarys. Aš šiam procesui įtakos neturiu, todėl neišgyvenu.”

Spręs dėl KKSD pavaldumo

Šiuo metu KKSD turi įstaigos prie Vyriausybės statusą, bet nuo 2010 metų yra kuruojamas Vidaus reikalų ministerijos.

Naujojoje Vyriausybės programoje numatoma pakeisti KKSD statusą.

Vienas svarstomų variantų – sujungti KKSD su Jaunimo reikalų departamentu.

„Sprendimai dar nėra priimti. Šis klausimas dar šiek tiek ankstyvas, – sakė „Lietuvos rytui” Seimo Jaunimo ir sporto reikalų komisijos pirmininkas socialdemokratas Juras Požela.

Jis atsargiai kalbėjo apie K. Rimšelio galimybes likti šalies sportui pinigus skirstančio departamento vadovo poste.

„Kol yra dabartinis KKSD generalinis direktorius, aš susilaikau nuo vertinimų, – sakė J.Požela. – Į šias pareigas yra rengiami konkursai, o jie gali baigtis visiškai netikėtu rezultatu.

Gali laimėti kandidatas, kuriuo niekas netikėjo.”

Panašiai atsitiko 2010 metais, kai premjero Andriaus Kubiliaus tarnybos surengtą konkursą laimėjo K. Rimšelis.

Tuometinės valdžios palaikymą turėjęs liberalcentristas aplenkė tris varžovus: Lietuvos sveikuolių sąjungos vadovą Dainių Kepenį, 2011 metų Europos krepšinio čempionato organizacinio komiteto vadovą, buvusį plaukiką Mindaugą Špoką ir verslininką, jau nebeegzistuojančio futbolo klubo „Vilnius” šeimininką Algimantą Breikštą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.