EUROLYGA 2023

D. Zubrus – apie įsigytą NBA abonementą, Lietuvos ledo ritulio federacijos bankrotą ir karjerą

Neįprastai trumpas, bet įtemptas sezonas laukia Dainiaus Zubraus. Po keturis mėnesius trukusio lokauto vienintelis NHL rungtyniaujantis Lietuvos ledo ritulininkas šiandien prededa 16-ąjį savo sezoną lygoje.

Daugiau nuotraukų (1)

Kęstutis Rimkus („Lietuvos rytas")

Jan 19, 2013, 6:40 PM, atnaujinta Mar 13, 2018, 4:26 PM

Kai NHL sezonui grėsė visus metus likti „ant ledo“, žaidėjai ir jų sirgaliai pagaliau išgirdo, kad po dar vieno įnirtingų derybų raundo lokautas ištirpo.

NHL klubų savininkai ir žaidėjų profsąjunga pagaliau sutarė dėl naujos kolektyvinės sutarties ir po savaitę laiko pasirengti tuėjusios komandos šiandien pradeda elitinės ledo ritulio lygos čempionatą.  

„Apsidžiaugiau, - po „Devils“ treniruotės neslėpė Naujojo Džersio komandos puolėjas D.Zubrus. - Ir ne tik aš. Ir kiti žaidėjai, ir sirgaliai“.

34 metų lietuviui tai bus 16-asis sezonas NHL ir 6-asis „Devils“ klube, su kuriuo D.Zubrus praėjusį sezoną nukeliavo iki čempionato finalo.

2007 m. su „velniais“ šešerių metų 20,4 mln. dolerių (53 mln. litų) vertės sutartį sudaręs iš Elektrėnų kilęs ledo ritulininkas tikisi, kad progų pasikauti dėl Stanley taurės dar turės.

Gal net šį sezoną, kuris bus neįprastai trumpas, bet įtemptas – vietoj 82 rungtynių reguliariose pirmenybėse komandos sužais po 48 ir visas per 99 dienas.

Atkrintamosios varžybos prasidės balandžio 30 dieną, o finalo serijos paskutinis mačas įvyks ne vėliau kaip birželio 28 dieną.

Prieš pat sezono startą -- „Lietuvos ryto“ pokalbis su D.Zubrumi apie lokautą, derybų tarp klubų ir žaidėjų detales, neįprastą pasirengimą sezonui ir ateitį NHL lygoje.

- Dainiau, ką veikėte kol dėl lokauto NHL gyvenimas buvo sustojęs? - „Lietuvos rytas“ paklausė D.Zubraus.

- Rugsėjį su šeima sugrįžome iš Monrealio į Naująjį Džersį. Vaikai – Tomas ir Emma pradėjo lankyti mokyklą.

Rugsėjį buvau parlėkęs į Lietuvą – tą kelionę buvau suplanavęs, nes jaučiau jog gręsia lokautas. Paskui su šeima savaitei buvome nuvykę į Floridą, o visą kitą laiką buvau Naujajame Džersyje.

Turėjau progų pasižiūrėti krepšinio varžybų, įsigijau NBA abonimentą. Lankiausi „Toronto Raptors“ rungtynėse palaikyti mūsiškių - neblogai pažįstu Joną Valančiūną ir Liną Kleizą. Pasižiūriu ir „Houston Rockets“ rungtynes, nes šiame klube dirba geras draugas Artūras Karnišovas.

Žinoma, žaidžiau ir ledo ritulį. Su vyrais panašiais į mane, kurie išleidžia vaikus į mokyklą, važiuodavome pasportuoti.

„Devils“ čiuožykloje susirinkdavo kokie 7-8 žaidėjai, kartais 10. Lokauto metu neturėjome teisės pasirengti oficialioje komandos rūbinėje ir turėjome patys mokėti už čiuožyklos nuomą. Bet ledas buvo ir per savaitę treniravausi po 4-5 kartus.

- Praėjusį rudenį uraganas Sandy praūžė pro rytinę JAV pakrantę. Su motoriniu pjūklu važiavote padėti netoli gyvenančiam A.Karnišovui pjauti nuvirtusių medžių. Ar paties namas nenukentėjo?

-  Man labai pasisekė, nes mano namų uraganas nepalietė. Net elektros tiekimas nebuvo nutrūkęs, nors buvau įsigijęs generatorių. Aplinkui mačiau daug ant namų užvirtusių senų medžių. Kadangi turėjau motorinį pjūklą, apsižiūrėjau, šiek tiek padėjau kaimynams, o generatorių atidaviau savo komandos vartininkui, kuris apie 10 dienų vertėsi be elektros.

O su Artūru dažnai bendraujame. Mūsų vaikai tarpusavyje gerai sutaria, šeimos susirenka pavakarieniauti tai pas mane, tai pas Artūrą. Jis gyvena arčiau prieš miškų, tad per uraganą keli dideli medžiai lūžo. Progai pasitaikius nusivežiau pjūklą ir virtusius medžius papjausčiau.

- Kaip reagavote į žinią, kad Lietuvos ledo ritulio federacija dėl skolų skelbia bankrotą?

- Nelendu į federacijos reikalus. Kiek girdėjau, yra negrąžintos seniai paimtos paskolos. Nauji pinigai nepasiektų ledo ritulio, nes keliautų skolų grąžinimui.

Nesu labai gerai informuotas, bet susidariau įspūdį, jog bankrotas nėra prasčiausia išeitis.

- Apie 200 NHL žaidėjų lokauto metu buvo išvykę rungtyniauti į Europos klubus. Kodėl pats nesusigundėte nė vienu pasiūlymu kaip 2004-2005 m., kai per lokautą išvykote į Rusijos klubą Toljačio „Lada“?

- Rudenį vyko pokalbiai su pora komandų, o prieš Naujuosius metus skambino dar dviejų klubų atstovai. Tačiau pasakiau, kad norėčiau pasižiūrėti kuo baigsis lokautas. Nenorėjau išvažiuoti trumpam, nes po dviejų savaičių galbūt vėl būtų tekę sugrįžti.

Jei visas sezonas būtų atšauktas, tikriausiai būčiau kur nors išvykęs rungtyniauti.  Bet nutariau palaukti ir galiausiai viskas baigėsi gerai.

- Derybos tarp klubų savininkų ir žaidėjų profsąjungos truko ilgai ir buvo labai įnirtingos. Ar įdėmiai sekėte derybų niuansus?

- Sekiau informaciją ir net ketinau dalyvauti derybų pokalbiuose Niujorke, bet tuo metu pritrūkau laisvo laiko.

Tačiau žinojau kokioje padėtyje esame mes – žaidėjai ir kokioje yra savininkai. Pažįstu nemažai žmonių iš abiejų pusių ir dažnai pasišnekėdavau su tais, kurie dalyvavo derybose. Tad žinojau praktiškai viską.

Visą laiką palaikiau žaidėjų profsąjungos nuomonę. Mes pasitardavome. Žinojau ko reikalauja savininkai ir tuo metu man atrodė, kad ne viskas, ko jie siekia, yra teisinga.

- Kaip vertinate tai, kad pagal naują kolektyvinę sutartį ledo ritulininkų pajamos sumažės nuo 57 proc iki 50 proc?

- Nemanau, kad tai prastas rezultatas. Sakyčiau, normalus. Juo labiau, kad panašūs dalykai vyko ir kitose profesionalų lygose.

Praėjusį lokautą 2004-2005 m. mes praleidome visus metus be žaidimo ir mums nubraukė 24 proc. nuo atlyginimų. Šįkart gal kažkiek prarasime, bet mažiau nei praėjusį kartą.

Šiuo metu lygos pajamas sudaro 3,3 mlrd. dolerių. Tai dideli pinigai, o kasmet maždaug po 7 proc. tos pajamos auga. Jei tokie rodikliai liks ateityje, savininkai uždirbs iš to. O žaidėjams atiteks 50 proc. pajamų, bet suma nebus mažesnė nei pastaraisiais metais.

Be to, derėjomės ir dėl kitų dalykų. Pavyko gauti kiek norėjome žaidėjų pensijoms.

Aš pats gal jau neįtelpu į šią sutartį, bet ateityje daugiau nei 10 sezonų rungtyniavę ledo ritulininkai sulaukę 62 metų gali tikėtis metinės pensijos – apie 200 tūkst. dolerių, o gal ir daugiau. Tokie pinigai nesimėto ir tai yra vienas derybomis pasiektų teigiamų rezultatų. Jų yra ir daugiau.

Žinoma, kažką ir praradome. Lokautas todėl ir  prasidėjo, kad savininkai buvo nepatenkinti ir norėjo daugiau. Reikėjo kažkur nusileisti. Tačiau viskas baigėsi ir dabar žaidžiame toliau.

- Vietoj įprasto pasirengimo sezonui – kelių savaičių ir kokių 8 kontrolinių rungtynių šįkart NHL komandos treniravosi tik savaitę ir čempionatą pradės be repeticijų. Kaip jaučiatės pasiruošę sezonui?

- Nieko nepadarysi, visos komandos gyvena tomis pačiomis problemomis.

Mūsų dukterinė komanda „Albany Devils“, rungtyniaujanti už poros valandų kelio Niujorke trečiadienį atvyko pas mus sužaisti draugiškų rungtynių. Tai buvo proga pajusti fizinį kontaktą, čiuožimo greitį ir žaidimo ritmą.

- Per sutrumpintą reguliarųjį sezoną vidutiniškai žaisite po 3,4 rungtynes per savaitę. Tai didelis krūvis?

- Galvojau, kad bus dar blogiau. Jei neklystu, praėjusį sezoną po lokauto NBA varžybų tvarkaraštis buvo dar labiau sugrūstas.

Žinoma, nebus lengva, galbūt atėjus nuovargiui padaugės ir traumų.  

Gerai, kad mūsų komandai teko vienas lengviausių tvarkaraščių. Dėl sutrumpinto sezono daugumą rungtynių žaisime su savo diviziono varžovais. Varžybos Niujorke, kur rungtyniauja „Rangers“ ir „Islanders“ mums bus visiškai šalia.

Iki Filadelfijos į rungtynes su „Flyers“ nuvykstame autobusu per kiek daugiau nei valandą.

Tuo tarpu Vakarų konferencijoje trumpiausios kelionės yra po 3-4 valandas lėktuvu.

- Ar čempionato favoritė bus „Los Angeles Kings“ komanda, įveikusi jus 4:2 praėjusio sezono finale?

- Nemanau. Praėjusį sezoną „Kings“ Vakarų konferencijoje buvo tik aštunti ir vos įšoko į atkrintamąsias varžybas. Paskui gerai sužaidė ir laimėjo. Kas bus favoritais šiemet sunku įvardyti.

- Ar „Devils“  komandai sezonas vėl gali būti velniškai sėkmingas?

- Kodėl gi ne? Žinoma, dabar jau niekam neįdomu, kad pernai žaidėme finale. Viskas prasideda nuo nulio.

- Praėjusį sezoną žaidėte net 106 rungtynes, pelnėte 20 įvarčių ir atlikote 34 rezultatyvius perdavimus. Kokio vaidmens tikitės šiemet?

- Panašaus. Nemanau, kad mano vaidmuo labai keisis. Galbūt net žaisiu šiek tiek daugiau, nes Zachas Parise'as iš mūsų komandos perėjo į „Minnesota Wild“.

Žaidžiu ten, kur man pasako. Prieš kokius penkerius matus rungtyniavau kairiajame puolimo krašte. Paskui porą sezonų centre. Vėliau – dešiniame krašte.

Ir šią savaitę kelias dienas treniravausi žaisdamas centre, o užvakar perrikiavo į kairįjį kraštą. Man visaip gerai, svarbu, kad komandai būčiau naudingas.

- Jums tai paskutinysis 2007 m. su „Devils“ sudaryto kontrakto. Ar norėtumėte likti šiame klube ilgiau?

- Taip. Esu įpratęs čia gyventi, ir mano vaikai įpratę. Mielai likčiau, jei bus galimybė.

- Kiek ilgai apskritai norėtumėte žaisti ledo ritulį?

- Kiek sveikata leis. Noro žaisti ir treniruotis man užtenka. Nelaikau savęs seniu, nors sezonos traumos kartais ir primena apie save.

Jei viskas bus gerai, manau, dar pažaisiu kelerius metus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.