EUROLYGA 2023

Tradicinėse lenktynėse „Sartai 2013” - S. Kėrio ir ristūno Sakalo triumfas

Sartų žirgų lenktynių rekordas nepagerintas, tačiau nugalėtojo titulas apgintas. Stanislovas Kėrys su žirgu Sakalu antrus metus iš eilės laimėjo „Didįjį žiemos" prizą" - 12 tūkstančių litų ir nugalėtojo taurę. Po finišo vadeliotojo S. Kėrio veidas švytėjo iš džiaugsmo - atkakli kova vyko iki pat paskutinio trasos metro, tad pergalė dvigubai saldesnė.

„Didžiojo žiemos" prizo laimėtojas Stanislovas Kėrys su ristūnu Sakalu.<br>D. Umbrasas
„Didžiojo žiemos" prizo laimėtojas Stanislovas Kėrys su ristūnu Sakalu.<br>D. Umbrasas
Daugiau nuotraukų (1)

Linas Jocius

Feb 2, 2013, 10:03 PM, atnaujinta Mar 12, 2018, 5:13 PM

„Dabar šiek tiek jaudinuosi, pagrindinis tikslas buvo laimėti šį važiavimą. Nors jau prieš tai mano rezultatai neleido nusivilti lenktynėmis. Prieš startą galvojau, kad būtų gerai laimėti ir šį pagrindinį prizą. Tai pavyko padaryti. Apie rekordo pagerinimą negalvojau, mintyse tik vienas tikslas – atskrieti pirmam“, - pergale džiaugėsi S. Kėrys.

Netrukus žirgas buvo papuoštas nugalėtojo juosta, o vadeliotojui įteikta pagrindinė lenktynių taurė.

Žirgas Sakalas 1609 m trasą įveikė per 2 min. 4,87 sek. Jis pernai su žirgu Sakalu 1609 metrų distanciją įveikė per kiek daugiau nei 2 minutes ir 3 sekundes (2 min. 3,219 sek.).

Antras liko Egidijus Gudonis su žirgu Rodney Augustinu (2 min. 5,01 sek.), trečias – Žydrūnas Vasilionka su žirgu Global Light.

Džiugino geras oras

„Tradicinė šventė „Sartai 2013” - atidaryta“, - šiais žodžiais Žemės ūkio ministras Vigilijus Jukna paskelbė šių metų žirgų lenktynių pradžią. Savaitgalį Dusetose, Zarasų rajone, prasidėjo viena didžiausių žiemos švenčių - tarptautinės žirgų lenktynės „Sartai 2013”. Į jas atvyko ne tik minia ristūnų gerbėjų, bet ir sukvietė būrį prekybininkų bei pramogų ieškančių smalsuolių.

Į Sartus atvyko ir premjeras Algirdas Butkevičius, kuris nestokojo šventinės nuotaikos ir visiems linkėjo gerų emocijų.

„Sveikinu visus susirinkusius į tradicinę šventę, kuri prasideda vasario pirmąjį šeštadienį. Norėčiau padėkoti šio renginio organizatoriams, taip pat pasveikinti šios šventės lenktynių dalyvius. Jiems noriu palinkėti gero vėjo ir puikaus oro, gerų rezultatų, o žiūrovams – gerų reginių, nuostabių akimirkų ir visiems geros nuotaikos.

Smagu matyti organizatorius, kurie ne tik vasarą pakviečia į puikias automobilių lenktynes, bet ir žiemą sukviečia pažiūrėti į eikliuosius žirgus“, - kalbėjo premjeras A. Butkevičius.

Nors savaitės vidurys į Lietuvą atnešė pliusinę temperatūrą ir drėgmę, šeštadienį oras turėjo džiuginti tiek šventės svečius, tiek lenktynių dalyvius. Spaudė poros laipsnių šaltukas, o žemė sukaustyta nedideliu įšalu.

Šeštadienį Dusetose prie lenktynių starto linijos išsirikiavo 73 ristūnai, išauginti trijose Baltijos šalyse, taip pat Prancūzijoje, Švedijoje ir Suomijoje. Juos vadelioti patikėta geriausiems Lietuvos, Latvijos ir Estijos sportininkams.

Žirgų lenktynės startavo vidurdienį, o nuo ankstyvo ryto besisukinėjantys spalvingos mugės pardavėjai viliojo tradiciniais skanėstais, originaliais dirbiniais, svečius linksmina folkloro, šokių kolektyvai.

Anot šventės organizatorių, į Dusetas lenktynių stebėti atvyko apie 15 tūkstančių žiūrovų. Didžioji dalis jų po vidurdienio prasidėjus lenktynėms išsirikiavo šalia hipodromo.

Kiti laiką leido mugėje ar netoli jos stiprinosi karštu maistu, šildėsi arbata, kava ar karštu vynu bei šiltu alumi. 

Prasidėjus žirgų lenktynėms žiūrovai negailėjo plojimų finišuojantiems ristūnams. Tribūnose atskiros grupelės aistringai palaikė savo favoritus ir tryško džiaugsmu, jei jų numylėtasis žirgas užimdavo prizinę vietą.

Arklidėse – priešstartinis jaudulys, nusivylimo atodūsiai ir sveikinimo šūksniai

Mugėje vieni linksminosi, užkandžiavo, kiti hipodromo tribūnose mėgavosi gražiomis žirgų lenktynėmis. O kaip prieš startus ruošėsi ristūnai? Lenktynių metu keli šimtai metrų nuo hipodromo arklidėse virė savas gyvenimas. Vieni vadeliotojai kruopščiai ruošdavosi lenktynėms, kiti sugrįždavo po finišų dar su garuojančiais nuo prakaito ristūnais. Po kelių akimirkų galėjo šiltai ilsėtis arklidėse.

Prieš lenktynes Algimantas Pamarnackas teigė, kad ristūnai jaučia jaudulį prieš startą. Taip pat labai svarbus vadeliotojo elgesys. Jo, nuotaikos, nerimas ar startinis nervinimasis persiduoda žirgui. Deja, lenktynių metu jo ristūnas Portas ėmė šuoliuoti ir teisėjai turėjo jį diskvalifikuoti.

Edvardo Vinskaus žirgas Nut Augustinu pernai savo kategorijoje užėmė pirmą vietą. Šiemet buvo diskvalifikuotas ir liko paskutinėje vietoje. Dar po finišo prie arklidžių Amerikos ristūnas elgėsi nervingai. Šeimininkas spėjo, kad žirgas greičiausiai prastai pailsėjo prieš startą, nekaip miegojo naktį.

„Kai varžovai panašaus pajėgumo, laimėtoją lemia smulkmenos. Šiemet mums nepasisekė. Prognozuoti tikslias vietas yra sunku, kai konkurentai taip pat nenusileidžia“, - po finišo teigė E. Vinskus.

„Rytas prieš lenktynes yra įprastinis, nieko neišsiskiriantis, gal kiek anksčiau atsikeliame, duodame, kaip ir visada, avižų su priedais. Visą mėnesį prieš svarbias lenktynes skiriu geresnį parašą su vitaminais, mineralais“, - kalbėjo vadeliotojas iš Ukmergės rajono E. Vinskus.

Vienus sugrįžtančius komandos nariai bei kolegos sveikino laimėjus pirmą vietą, kiti emocingai dalinosi savo įspūdžiais apie lenktynėse patirtus nuotykius, žirgo elgesį, nepavykusį finišą ar per lėtą startą.

Tikslas – saugoti tradicijas

Sartų lenktynių rengėjų pagrindinė užduotis – ne kelti revoliucijas, bet išsaugoti gražias tradicijas.

„Sportas, žinoma, svarbu, bet reikia prisiminti, kad nuo seno tai buvo ir ūkininkų suvažiavimas, šventė, į kurią buvo atvykstama žirgais. Tada ir prizai buvo kitokie: lašinių paltis, trąšų maišas ar žiūrovų plojimai.

Laikas bėga, prizų fondas didėja, bet kertinis tikslas – puoselėti šimtamečių tradicijas, jas išsaugoti iš kartos į kartą. Tai ne tiktai sportas, bet ir graži mugė, riestainiai, lašiniai, karštas vynas ir puiki nuotaika”, – prieš lenktynes kalbėjo vienas renginio organizatorių Darius Jonušis.

Tradiciškai Sartuose dėl svarbiausio apdovanojimo – Didžiojo žiemos prizo – rungėsi 10 aukščiausius reitingus turinčių žirgų ir jų vadeliotojų.

Pernai pirmą kartą Sartuose surengtos žemaitukų varžybos buvo labai smagios ir įdomios, tad jos bus rengiamos ir šiemet. Iš viso apdovanojimai buvo teikiami devyniose kategorijose.

Kasmet vis didėjantį šių lenktynių populiarumą liudija bendromis rengėjų pastangomis 65 tūkstančius litų pasiekęs prizų fondas.

Pernai jis buvo 10 tūkstančių litų mažesnis.

Pernykštis šio prizo laimėtojas bei trasos rekordininkas varėniškis Stanislovas Kėrys ir šiemet iškovojo pagrindinį trofėjų. Jis pernai su žirgu Sakalu 1609 metrų distanciją įveikė per kiek daugiau nei 2 minutes ir 3 sekundes (2 min. 3,219 sek.).

Turininga pramoginė dalis

Šventėje varžėsi ne tiktai žirgų sporto entuziastai, bet ir apie šimtą tautodailininkų, kulinarinio paveldo puoselėtojų.

Mugės scenoje skambėjo Lietuvos šiaurės rytų krašto muzika, atspindinti šių apylinkių tradicijas, vyko konkursas tarp humoro artistų. Tautodailės mugės dalyviai taip pat buvo įvertinti specialiomis nominacijomis.

Apie pusę trijų popiet koncertavo grupė „Vairas“, Sartų šventę vakarop užbaigė Juozo Erlicko ir jo draugų muzikantų Daumanto Slipkaus, Vytauto Mikeliūno bendras koncertas „Neregėta programa!”.

Pirmieji rezultatai:

I važiavimas, stambiųjų žemaitukų veislės žirgai, Grafaitės Emilijos Pleterytės prizui laimėti (5000 Lt), (vieta, žirgo vardas, vadeliotojas, laikas):

1. Niukas, Antanas Juškėnas, 3 min., 40,717 sek. 

2. Grimas, Egidijus Gudonis, 3 min., 41,929 sek. 

3. Šmikis, Vygintas Kazlauskas, 3 min., 47,587 sek.

II važiavimas, suaugę žirgai D reitingas, „Lietuvos Respublikos Seimo” prizui laimėti (5000 Lt), (vieta, žirgo vardas, vadeliotojas, laikas)

1.Serenade Crach, Mindaugas Daineka, 2 min., 06,472 sek.

2.Saliutas Ollo, Stanislovas Kėrys, 2 min, 06,963 sek.

3.Samba Salsa, Aurimas Sakalovas, 2 min., 9,296 sek.

III važiavimas, suaugę žirgai C reitingas, „Biržų žemtiekimo“ prizui laimėti (6500 Lt):

1. Niukas, Antanas Juškėnas, 3 min., 40,717 sek.

2. Grimas, Eidijus Gudonis, 3 min., 41,929 sek. 

3. Šmikis, Vygintas Kazlauskas, 3 min., 47,587 sek.

IV važiavimas, suaugę B reitingo žirgai, „Dusetų krašto" prizui laimėti (7300 Lt):

1. Smalltown Brat, Kazys Trota, 3 min. 15,261 sek.

2. Quelly Du Truffie, Mindaugas Daineka, 3 min. 16,522 sek.

3. Verdžio Opera, Kastytis Trota, 3 min. 16,863 sek.

 

V važiavimas, suaugę žirgai, „Kūno kultūros ir sporto departamento" prizui laimėti (6000 Lt):

1. Raise Hand, Sergejus Matvejevas, 2 min. 6,572 sek.

2. Rhapsody In Blue, Žydrūnas Vasilionka, 2 min. 6,802 sek.

3. Kolibris, Eimantas Klebauskas, 2 min. 9,466 sek.

 VI važiavimas, suaugę žirgai, „Zarasų krašto" prizui laimėti (7300 Lt): 

 

1. Quantum Maximilian, Vytautas Dapkus, 3 min. 12,346

2. Lady Galax, Jevgenijus Ivanovas, 3 min. 13,258 sek.

3. King Of Vick, Jelena Fironova, 3 min. 13,698 sek.

 

VII važiavimas, 2009 m. gimimo žirgai, Eikliojo žirgo" prizui laimėti (7100 Lt):

 

1. Saxon Westwood, Stanislovas Kėrys, 2 min. 6,432 sek.

2. Valdovas, Kazys Trota, 2 min. 6,502 sek.

3. Chiva, Liutauras Pamarnackas, 2 min. 7,714 sek.

 

VIII važiavimas, suaugę žirgai, Arvi" prizui laimėti (8800 Lt):

 

1. Coming Heart, Tatjana Martinsone, 4 min. 15,817 sek.

2. Unski Blue, Mindaugas Daineka, 4 min. 17,209 sek.

3. Perle D`Eutrope, Aurimas Sakalovas, 4 min. 19,723 sek.

IX važiavimas, suaugę A reitingo žirgai, Didžiajam žiemos" prizui laimėti:

 

1. Sakalas, Stanislovas Kėrys, 2 min. 4,87 sek.

2. Rodney Augustinu, Egidijus Gudonis, 2 min. 5,01 sek.

3. Global Light, Žydrūnas Vasilionka, 2 min. 5,781 sek.

 

 

 

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.