EUROLYGA 2023

L. Leleivytė: „Žinau du dalykus: kad aš nieko nevartojau ir kad sugrįšiu“

Prieš Londono olimpiadą įkliuvusi Rasa Leleivytė pagaliau sulaukė bausmės. 24 metų dviratininkė dėl dopingo vartojimo diskvalifikuota dvejiems metams ir turės sumokėti 5040 eurų (17 tūkst. 400 litų) baudą. R. Leleivytė vakar išgirdo galutinį Tarptautinės dviračių sporto sąjungos (UCI) nuosprendį. Lietuvei skirta bausmė baigsis 2014 metų liepos 13-ąją, rašo „Lietuvos rytas“.

R. Leleivytė turėjo dalyvauti Londono olimpinėse žaidynėse, tačiau dopingo skandalas sujaukė ir jos karjerą, ir Lietuvos komandos planus.<br>T. Gaubys/ ELTA
R. Leleivytė turėjo dalyvauti Londono olimpinėse žaidynėse, tačiau dopingo skandalas sujaukė ir jos karjerą, ir Lietuvos komandos planus.<br>T. Gaubys/ ELTA
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 7, 2013, 4:19 PM, atnaujinta Mar 12, 2018, 9:48 AM

Triskart Lietuvos čempionė įkliuvo 2012 metų birželio 12-ąją, kai jos dopingo mėginyje buvo aptikta rekombinuoto eritropoetino (EPO).

Italijos komandai „Vaiano Tepso” atstovaujančią lietuvę dopingo kontrolieriai patikrino ne varžybų metu.

Praleido Londono olimpiadą

R. Leleivytė turėjo dalyvauti Londono olimpinėse žaidynėse, tačiau dopingo skandalas sujaukė ir jos karjerą, ir Lietuvos komandos planus.

2012-ųjų liepą UCI suspendavo lietuvės sportinę veiklą neapibrėžtam laikui, todėl 2006 m. pasaulio jaunių (iki 18 metų) čempionė neteko teisės startuoti Londone.

Moterų grupinėse ir asmeninėse lenktynėse Lietuvai buvo skirta tik viena vieta, ji buvo patikėta būtent R. Leleivytei.

Nors Lietuvos dviračių sporto federacija (LDSF) ir Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK) atstovai mėgino vietoj įkliuvusios atletės į olimpiadą pasiųsti Ingą Čilvinaitę, lietuvių ketinimai atsimušė į griežtas IOC taisykles.

Lietuva prarado vietą olimpiadoje, nes negalima keisti atletų, kurie išbraukti iš dalyvių sąrašų dėl dopingo vartojimo.

R. Leleivytė 2007, 2009 ir 2011 m. buvo laimėjusi Lietuvos plento čempionatą. 2010 metų pasaulio pirmenybių grupinėse lenktynėse ji užėmė 8-ąją, o 2011-iaisiais – 9-ąją vietą.

Pasigailėjimo nesitikėjo

Nušalinta nuo varžybų dviratininkė daugiau kaip pusmetį gyveno laukimu, bet nepuoselėjo vilčių išvengti griežtos bausmės.

„Nemanau, kad šiuo sunkiu dviračių sportui metu kas nors norėtų taikyti nuolaidas“, – prieš vakarykštį UCI sprendimą žiniasklaidai buvo prisipažinusi R. Leleivytė. Lietuvos edukologijos universitete studijuojanti atletė gruodžio mėnesį buvo trumpam grįžusi į Vilnių, bet pastaruoju metu gyvena ir treniruojasi Italijoje.

„Po daugelio pokalbių su įvairiais žmonėmis, po to, kai išleidau daug pinigų, nebeturiu noro daugiau kalbėtis nei su advokatais, nei su savo ar UCI gydytojais, – 2012-ųjų gruodį sakė ji „Vakaro žinioms“. – Antidopingo sistema pilna skylių, todėl taisyklės ne visada visiems vienodos.

Žinau tiktai du dalykus: kad aš nieko nevartojau ir kad sugrįšiu, o grįžusi būsiu šimtą kartų stipresnė nei anksčiau. Įrodysiu, kad rezultatai, kuriuos esu pasiekusi, yra neatsitiktiniai, buvo įdėta daug pastangų, valios.“

Trečias atvejis Lietuvoje

R. Leleivytė tapo trečiąja Lietuvos dviračių sporto atstove, įkliuvusia dėl dopingo.

Pirmas skandalas kilo per 1996-ųjų Atlantos olimpines žaidynes, kai iš jų buvo pašalinta Rita Razmaitė. Lietuvės organizme buvo aptikta bromantano.

Antras Lietuvos dviračių sporto dopingo skandalas susijęs su Raimondu Rumšu.

2002-aisiais daugiadienėse „Tour de France“ lenktynėse trečiąją vietą iškovojęs „Lampre“ komandos atstovas pateko į dopingo gaudytojų akiratį po to, kai prie Prancūzijos ir Italijos sienos buvo sulaikyta jo žmona Edita.

Lietuvė savo mašinoje vežė didelį kiekį medikamentų ir pustrečio mėnesio praleido viename Prancūzijos kalėjimų, bet R. Rumšas tuomet išvengė bausmės.

Geriausias 2002 metų Lietuvos sportininkas įkliuvo per 2003-iųjų „Giro d’Italia“ lenktynes, kai jo organizme buvo aptikta EPO. R. Rumšas tuomet buvo diskvalifikuotas metams. („Sportas.info“, „Cyclingnews.com“, LR).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.