EUROLYGA 2023

LTOK viceprezidentas R. Bakutis nesiruošia nuo dviračio sėsti į baidarę

Dviračių sporto federacijos prezidento rinkimuose pralaimėjęs Romualdas Bakutis nesiruošia atsisėsti į naują kėdę. LTOK viceprezidentas įsitikinęs, jog gali vadovauti olimpiečiams, neatstovaudamas jokiai sporto šakai.

LTOK viceprezidentas R.Bakutis (kairėje) daug prisidėjo, jog 2012-ųjų spalį D.Gudzinevičiūtė (antra iš kairės) švęstų pergalę LTOK prezidento rinkimuose.<br>D. Umbrasas
LTOK viceprezidentas R.Bakutis (kairėje) daug prisidėjo, jog 2012-ųjų spalį D.Gudzinevičiūtė (antra iš kairės) švęstų pergalę LTOK prezidento rinkimuose.<br>D. Umbrasas
Daugiau nuotraukų (1)

Giedrius Janonis („Lietuvos rytas")

Feb 7, 2013, 2:55 PM, atnaujinta Mar 12, 2018, 10:03 AM

Lietuvos baidarių ir kanojų irklavimo federacijos (LBKIF) atstovams nepavyko prikalbinti R.Bakučio tapti jų vedliu naująjį olimpinį ciklą.

Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK) viceprezidentas atsisakė pasiūlymo kelti savo kandidatūrą per vasario 8-ąją numatytus LBKIF prezidento rinkimus.

„Su tomis baidarėmis čia gal spauda paskubėjo. Tikrai aš niekur nekandidatuoju“, - „Lietuvos rytui“ tvirtino R.Bakutis.

Gandai buvo pagrįsti

Kalbos, kad LTOK viceprezidentui ruošiama LBKIF vadovo kėdė prasidėjo po to, kai sausio 18-ąją jis nelauktai prarado Lietuvos dviračių sporto federacijos (LDSF) prezidento postą.

LBKIF generalinis sekretorius Virmantas Galdikas „Lietuvos rytui“ patvirtino, jog R.Bakučiui siūlė „nuo dviračio persėsti į baidarę“.

„Tokia kalba iš tiesų buvo. Intensyviai įkalbinėjome. Bet jis galiausiai nenorėjo. Žmogus pasitarė su teisininkais, išsiaiškino savo juridinę situaciją, ir sužinojo, kad jam nėra būtinos naujos pareigos“, - atviravo vienas baidarių ir kanojų sporto vadovų.

„Čia tų kalbų daug buvo ir daug kas siūlė. Gal keturios federacijos siūlė. Bet nusprendžiau niekur nekandidatuoti“, - aiškino R.Bakutis.

LTOK viceprezidentas atsisakė įvardyti „keturias federacijas“, kurios mėgino jį priglausti po savo sparnu.

„Nenorėčiau komentuoti. Čia tik spauda bando burbulą išpūsti, - įsitikinęs R.Bakutis. - Nelabai gilinuosi į tuos pasiūlymus. Žmonės galvoja, kad jiems galiu padėti organizacine prasme ir panašiai. Jie pasiūlė, bet dabar aš noriu visas jėgas skirti darbui olimpiniame komitete. Jo tikrai netrūksta, nors mano pareigos ir visuomeninės“.

Dar 2012-ųjų rudenį baidarių sporto atstovai tapti naujuoju LBKIF prezidentu viliojo ir Artūrą Poviliūną, bet buvęs ilgametis LTOK prezidentas taip pat atmetė šį pasiūlymą.

Dvi pastarąsias kadencijas LBKIF vadovavo 1977-ųjų pasaulio čempionas Anatolijus Korolkovas, kuris dar neapsiprendė, ar vasario 8-ąją dar kartą dalyvaus naujuose prezidento rinkimuose.

Netiko dviračių federacijai

R.Bakutis buvo vienas artimiausių Dainos Gudzinevičiūtės bendražygių per LTOK prezidento rinkimų kampaniją.

2012-ųjų spalį jis padėjo Sidnėjaus olimpinei čempionei įveikti Virgilijų Alekną ir tapo LTOK viceprezidentu, bet 2013-ųjų sausį jau pats netikėtai pralaimėjo LDSF prezidento rinkimuose.

Nuo 2008-ųjų vasario šalies dviračių sportui vadovavusį R.Bakutį 15:13 įveikė 44-erių verslininkas, UAB „SBE Energy“ generalinis direktorius Žydrūnas Stankevičius.

„Kažkas turi prisiimti atsakomybę už tai, kad pasirodėme ne taip, kaip planavome olimpinėse žaidynėse. Čia normalu: kai eini į rinkimus, visada turi žinoti, kad gali ir pralaimėti. Bet nenoriu apie tai plėstis, nes čia jau praeitas etapas“, - aiškino LDSF prezidento postą praradęs R.Bakutis.

„Šito perversmo reikėjo tikėtis. Ankstesnė valdžia didžiausią dėmesį skyrė Europos dviračių treko čempionatui Panevėžyje ir atgaivintoms „Baltic Chain Tour“ daugiadienėms lenktynėms, bet užmiršo mūsų jaunimą ir jį ugdančius trenerius. Ji gavo gerą pamoką, kuri baigėsi perversmu“, - sakė Lietuvos moterų dviračių rinktinės vyriausiasis treneris Valerijus Konovalovas.

„Atėjo nauja karta. Naujas olimpinis ciklas, nauji žmonės, naujos idėjos. Viskas tvarkoje. Aš džiaugiuosi, kad man pavyko keturis metus padirbėti ir prisidėti prie dviračių sporto vystymosi“, - teigė R.Bakutis.

Sukūrė naują precedentą

LTOK viceprezidentas pirmą kartą per Lietuvos olimpinio judėjimo istoriją dabar tiesiogiai neatstovauja jokiai kitai šalies sporto organizacijai.

Nors lemtingoje LTOK generalinėje asamblėjoje R.Bakutis dar dalyvavo gavęs LDSF mandatą, jis nesiruošia palikti LTOK viceprezidento kėdės. „Teisiškai galiu būti viceprezidentu. Viskas tvarkoje. Manęs juk nerinko LTOK viceprezidentu tik todėl, kad tuo metu buvau dviračių federacijos prezidentas, - aiškino R.Bakutis, jau spėjęs gerai išanalizuoti LTOK įstatų subtilybes. - Gerbiu dviratininkus ir jų pasirinkimą, bet nesiruošiu daugiau čia veltis į diskusijas“.

Naujieji LDSF vadovai buvo susitikę su D.Gudzinevičiūte dėl šios dviprasmiškos situacijos, tačiau LTOK prezidentė taip pat nenusiteikusi atsisveikinsi su artimiausiu savo bendražygiu.

„Remiantis įstatais, jie neturi teisės pakeisti LTOK viceprezidento. Net jei norėtų, jie to negalėtų. Viceprezidentas yra išrinktas LTOK generalinės asamblėjos kaip asmuo, o ne kaip LDSF atstovas“, – kilus viešoms diskusijoms žiniasklaidai aiškino D. Gudzinevičiūtė.

Kartu su R.Bakučiu LTOK viceprezidentais dabar yra Lietuvos Kilnaus žaidimo komiteto prezidentas Arvydas Juozaitis ir asociacijos „Sportas visiems“ prezidentas Bronislovas Vasiliauskas.

„Jeigu jau sutikau kandidatuoti ir būti prezidentės komandoje, tai turiu ir dirbti toje komandoje. Reikia atiduoti duoklę olimpiniam komitetui ir padaryti tai, ką galiu“, - sakė R.Bakutis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.