EUROLYGA 2023

T. Kaukėnas įsiveržė į biatlono elitą ir dalyvaus bendrojo starto lenktynėse

Tomas Kaukėnas pasaulio čempionate Čekijoje startuos vienomis lenktynėse daugiau negu planavo – sekmadienį 22 metų lietuvio laukia vyrų 15 km bendrojo starto lenktynės. Jose dalyvaus tik pasaulio biatlono elitas - 30 geriausių sportininkų, atrinktų pagal 10 km sprinto, 12,5 km persekiojimo ir 20 km asmeninių lenktynių rezultatus.

T. Kaukėnas sekmadienį startuos bendrojo starto lenktynėse.<br>LBF
T. Kaukėnas sekmadienį startuos bendrojo starto lenktynėse.<br>LBF
Daugiau nuotraukų (1)

Gintaras Nenartavičius ("Lietuvos rytas")

2013-02-15 16:25, atnaujinta 2018-03-11 20:07

Sek sporto naujienas socialiniame tinkle „Facebook“!

T. Kaukėnas, šiose rungtyse Novo Meste užėmęs 22-ąją, 38-ąją ir 23-ąją vietas, bendrojoje rikiuotėje buvo 29-as ir gavo progą pasivaržyti su pasaulio elitu, į kurį pats prasiveržė sėkmingais startais.

Lietuvis – jauniausias elite

„Tomas – jauniausias tarp tų 30 sportininkų, - „Lietuvos rytui“ sakė Lietuvos biatlono federacijos (LBF) prezidentas Arūnas Daugirdas. - Visi žino, kad tarp savo bendraamžių jis yra vienas geriausių, bet pasaulio čempionate tokių jaunų sportininkų nedaug. Stipriausiose komandose yra milžiniška konkurencija, todėl jaunimui prasimušti į pagrindines rinktine sunku.“ Ketvirtadienį 20 km asmeninėse lenktynėse T.Kaukėnas buvo per plauką nuo geriausiųjų 20-uko. Per pirmuosius tris šaudymus jis suklydo tik kartą, todėl ketvirtąkart į šaudyklą atšliuožė užimdamas 17-ąją vietą tarp 136 dalyvių.

Deja, netaiklus vienas šūvis ir papildoma baudos minutė išmetė iš dvidešimtuko – Tomas užėmė 23-iąją vietą.

Dvi baudos minutes šaudykloje gavęs Lietuvos biatlonininkas 3 min. 7,5 sek. Pralaimėjo čempiono titulą apgynusiam prancūzui Martinui Fourcade'ui.

Treneris nori daugiau

„Esu labai patenkintas varžybomis, - sportas.lt sakė T. Kaukėnas. - Gaila, kad prašoviau paskutinį antrame šaudyme. Ketvirtas šūvis buvo labai taiklus, o penktas – pro šalį. Norėjosi greičiau šliuožti į trasą, todėl nepavyko susikaupti paskutiniam šūviui. Dėl to visą ratą buvau piktas ant savęs. Ketvirtame šaudyme prašoviau dėl nuovargio.“ „Aš patenkintas būsiu tik tada, kai bus medaliai ar bent dešimtukas, - kalbėjo rinktinės treneris Viktoras Korčaginas. - Esu patenkintas tik tuo, kad sportininkai patys sau įrodė, kad gali pasiekti gerų rezultatų. Pasitvirtino tai, ką sakiau – T. Kaukėnas įsiveržė į elitą. Kas galėjo prieš čempionatą atspėti, kad už jo nugaros liks Ole Einaras Bjoerndalenas?

Sezono tikslas buvo nors kartą patekti į geriausių trisdešimtuką, taigi tikslą pasiekėme.“

Sportininkas stiprus psichologiškai

„Mes realiai planavome vietą tarp 40 geriausių, - „Lietuvos rytui“ sakė A. Daugirdas. - Žinojome, kokia žiauri konkurencija, bet žinojome ir tai, ką Tomas gali. Jis jau buvo įrodęs savo didelį potencialą jaunimo varžybose, kur buvo tarp lyderių. Tačiau biatlonas yra tokia sporto šaka, kur prognozuoti labai sunku. Nepavyks šaudymas, ir krisi žemyn, kaip tai atsitiko mūsų merginoms.“

Kaip varžovai įvertino lietuvio patekimą į biatlono elitą?

„Kaip ir sakiau, varžovai žinojo, ko iš Tomo galima tikėtis, todėl nėra taip, kad visi būtų nustebę“, - sakė A.Daugirdas.

Kas lėmė T. Kaukėno sėkmę?

„Jis yra sportininkas, kuri moka susikaupti svarbiausioms varžyboms. Yra atsparus išoriniams dirgikliams. Tas psichologinis atsparumas labai svarbus, - pabrėžė LBF prezidentas.

Merginų pasirodymas nuvylė

Vis dėlto iš Čekijos lietuviai grįš ne tokios geros nuotaikos, kaip buvo tikėtasi – nuvylė merginų pasirodymas.

28 metų rinktinės lyderė Diana Rasimovičiūtė, startavusi po ligos, neparodė to, ką gali. Jos užimtos vietos – 40-oji, 38-oji ir 70-oji. Ypač nuvylė pasirodymas trečiadienį asmeninėse lenktynėse, kur lietuvė prašovė net 8 kartus.

„Dianos stiprioji pusė visad būdavo šaudymas stovint, o šįkart ji stovėdama nepataikė net 7 kartus, Sunku pasitikėti tuo“, - stebėjosi A. Daugirdas.

Į Sočį važiuos tik dviese

Penktadienį ir šeštadienį pasaulio čempionate vyks moterų ir vyrų estafečių lenktynės. Prieš sezoną į šias rungtis buvo dėta daug vilčių siekiant iškovoti vietas 2014 m. Sočio olimpinėse žaidynėse, bet nepavyko.

Tam reikėjo pagal dviejų sezonų rezultatus patekti tarp 20 geriausių komandų, bet dabar jau aišku, kad nepavyko atkovoti to, kas buvo prarasta praėjusį sezoną.

„Ši sezoną mes atkovojome maždaug pusė to, ką praradome praėjusį, - sakė A.Daugirdas. - Gaila, pritrūko sėkmingesnių kitų sportininkų pasirodymų, ypač sprinto lenktynėse. Skaičiuojant tik šio sezono rezultatus, būtume dvidešimtuke, bet reikėjo surinkti daugiau taškų.“

Pagal esamus rezultatus Sočio olimpiadoje Lietuvai galės atstovauti tik po vieną sportininką asmeninėse rungtyse.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.