EUROLYGA 2023

Legendinio Lietuvos sportininko A. Mikėno istoriją įamžino kino juosta

„Prisipažinsiu, šį filmą mačiau ne pirmą kartą. Ir ne penktą. Ir kuo toliau, tuo labiau jis man patinka“, - juokavo dokumentinio filmo apie olimpinį vicečempioną ėjiką Antaną Mikėną autorius ir operatorius Stasys Petkus.

Daugiau nuotraukų (1)

Lina Motužytė

Feb 26, 2013, 12:02 PM, atnaujinta Mar 11, 2018, 1:34 AM

Sek sporto naujienas socialiniame tinkle „Facebook“!

1956 metais Melburno olimpinėse žaidynėse A. Mikėnas tapo pirmuoju lietuviu, iškovojusiu olimpinį medalį individualioje sporto šakoje. Tuomet 32 metų lietuvį 20 km distancijoje pralenkė tik SSRS atletas Leonidas Spirinas.

Sportiniu ėjimu A. Mikėnas susidomėjo būdamas jau 27-erių. Prieš tai sportiškas vaikinas išbandė krepšinį, važinėjo dviračiu.

„Nebuvau matęs varžybų, nežinojau kaip teisingai eiti, bet jaučiau, kad pavyks“, - dokumentiniame filme cituojamas A. Mikėnas.

„Olimpinio sidabro žingsniai. Antanas Mikėnas“ - juosta, kurioje savo prisiminimais apie legendinį ėjiką dalijasi jo buvę bendražygiai, artimieji, sporto funkcionieriai.

51 minutės trukmės juostoje girdimas ir beveik prieš du dešimtmečius Anapilin išėjusio A. Mikėno balsas. 1990-aisiais rašydama diplominį darbą sportininko namų duris su diktofonu pravėrė šio filmo scenarijaus autorė žurnalistė Gintarė Grikštaitė.

„Didelį ačiū noriu pasakyti savo diplominio darbo vadovui Laimonui Tapinui. Jo dėka turime šį įrašą. Tai buvo radijo apybraiža apie A. Mikėną. Ji ramiai gulėjo stalčiuje, kol negimė idėja sukurti filmą. L. Tapinas sakė, kad visą tai turės sugulti į knygą. Labai džiaugiuosi, kad sugulė į filmą“, - sakė G. Grikštaitė.

A. Mikėnas dvylika kartų tapo Lietuvos čempionu ir triskart Sovietų Sąjungos rekordininku. Baigęs karjerą jis dirbo treneriu ir pedagogu.

Pristatyme dalyvavo ir legendinio sportininko duktė Eglė, kuriai kūrėjai įteikė pirmąjį filmo DVD diską.

Filmo kūrybinė grupė - autorius ir operatorius S. Petkus, scenarijaus autorė G. Grikštaitė ir montažo režisierius Miroslavas Stankevičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.