EUROLYGA 2023

Plieninis bokso veteranas B. Hopkinsas – nuo jaunystės už grotų iki čempiono titulo

Nuožmiems Bernardo Hopkinso smūgiams metai, regis, nedaro jokios įtakos. Ringo budeliu pramintas 48-erių amerikietis tapo vyriausiu per visą istoriją čempiono titulą iškovojusiu boksininku, remdamasis „L'Equipe“ ir „The Telegraph“ informacija rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 17, 2013, 3:56 PM, atnaujinta Mar 9, 2018, 8:15 PM

Kai Bruklino „Barclay Center” arenoje nuaidėjo paskutinis gongas, B. Hopkinsas liko abejingai stovėti lyg šimtametis ąžuolas.

Nors 48-erių amerikietis Niujorke po dvylikos raundų dvikovos taškais (116:112, 117:111, 116:112) įveikė 17 metų jaunesnį ir iki tol nė karto nepralaimėjusį savo tautietį Tavorisą Cloudą, naujasis IBF (Tarptautinės bokso federacijos) pusiau sunkaus svorio čempionas į viršų net neiškėlė rankos.

B. Hopkinsas tapo vyriausiu titulą iškovojusiu pasaulio boksininku, bet net triumfo akimirką jo veide nebuvo jokių emocijų. Tik šalto ir nuožmaus kovotojo kaukė, kuri jį lydėjo per visą karjerą dar nuo tų laikų, kai jis ne vieną naktį praleido kalėjime.

Jaunystę praleido už grotų

B. Hopkinsas vaikystėje pasuko nusikaltimų keliu.

Sulaukęs vos trylikos jis jau dalyvavo apiplėšiant žmones, o vėliau per Pensilvanijos gatvių gaujų karus pats net tris kartus buvo padurtas.

„Aš iki šiol turiu tris randus nuo peilių dūrių. Vieną – kairėje pusėje šalia širdies ir du – ant nugaros. Vieną – prie stuburo, o kitą – šalia dešiniojo peties”, – prisimindamas audringą jaunystę britų dienraščiui „The Telegraph” sakė B. Hopkinsas.

Būsimajam bokso čempionui buvo vos septyniolika, kai jis pirmą kartą sulaukė griežtos bausmės.

Pilnametystės dar nesulaukusį B.Hopkinsą JAV teismas nuteisė 18 metų kalėjimo už devynis ypač žiaurius plėšimus panaudojant fizinį smurtą.

„Aš apiplėšdavau tik gatvės banditėlius. Blogus vaikinus, kurie visuomet turėjo pinigų. Tuos, kurie lošė iš pinigų ar pardavinėjo marihuaną, – aiškino B. Hopkinsas. – Visi aplinkui jų bijojo. Bet aš ne. Tiesiog medžiojau tuos vaikinus.”

Pakeitė gyvenimo būdą

Nuožmaus kovotojo kaukė padėjo jam ištverti už aukštų kalėjimo sienų.

Liūdnai pagarsėjusioje Pensilvanijos įstaigoje kalėjo per 3500 nusikaltėlių ir išlikti čia galėjo tik stipriausi.

B.Hopkinsas matė prievartaujamus kalinius, o jo akivaizdoje kameros draugas buvo nužudytas vien dėl cigarečių pakelio. Būtent kalėjime boksas tapo naująja jo aistra.

Praleidęs už grotų penkerius metus 1988-aisiais B. Hopkinsas pirma laiko išėjo į laisvę.

Jo žvilgsnis išliko toks pat sunkus, bet buvęs Pensilvanijos gatvių gangsteris dar kalėjime priėmė islamo tikėjimą ir nusprendė iš esmės pakeisti gyvenimo būdą.

„Norėčiau tave pamatyti, kai kitą kartą sugrįši”, – išleisdamas B. Hopkinsą pro vartus atsisveikino kalėjimo prižiūrėtojas.

„Aš niekados čia negrįšiu!” – nukirto būsimasis čempionas.

Perrašė bokso istoriją

Drausmė padėjo jam perrašyti pasaulio bokso istoriją.

Kai prieš savaitę B. Hopkinsas pasiekė dar vieną pergalę, jis neskubėjo sveikintis su savo treneriais, o pakibo ant ringo virvių priešais HBO televizijos komentatorius.

„Ar tu šį vakarą ko nors pasimokei? – pirmiausia lyg į mokinį kreipėsi jis į Andre Wardą, 29-erių supervidutinio svorio pasaulio čempioną ir naująją bokso žvaigždę iš Kalifornijos. – Peržiūrėk dar kartą šios kovos vaizdo įrašą. Pasisemsi daug įkvėpimo, jei tik norėsi.”

B. Hopkinsas pateko į istoriją jau po pergalių prieš 40 kovų iki tol nepralaimėjusį Felixą Trinidadą 2001-aisiais ir Amerikos numylėtinį Oscarą de la Hoyą.

2004-ųjų rugsėjo 18-ąją galingu kairės rankos smūgiu 9-ajame raunde pasiuntęs Auksinį berniuką į nokautą B. Hopkinsas tapo absoliučiu pasaulio vidutinio svorio čempionu, gavęs keturis čempiono diržus – pagal WBA, WBC, IBF ir WBO versijas.

Budelio pravardę ringe pelnęs 185 cm ūgio boksininkas per visą savo karjerą laimėjo 53 dvikovas (32 nokautu) ir patyrė šešis pralaimėjimus (2 kovos pasibaigė lygiosiomis, o dar 2 nebuvo įvertintos).

Dar 2011-ųjų gegužę B. Hopkinsas tapo vyriausiu pasaulio bokso čempionu, kai sulaukęs 46-erių nugalėjo pusiau sunkaus svorio čempiono titulą pagal WBC versiją gynusį kanadietį Jeaną Pascalį.

Praėjusį šeštadienį Niujorke jis dar dvejais metais pagerino sau priklausantį rekordą.

„Esu senosios kovotojų mokyklos atstovas naujųjų laikų pasaulyje. Privalau prisitaikyti norėdamas toliau laimėti”, – aiškino 48-erių atletas.

Atskleidė bokso krizę

Pastarąją pergalę Niujorke B. Hopkinsas pasiekė sau būdingu stiliumi.

Per dvikovą su T. Cloudu, kuris iki tol dar nebuvo patyręs nė vieno pralaimėjimo, legendinis veteranas stengėsi numušti ritmą ir nesistengė apipilti varžovo smūgiais.

„Jis niekuomet nebuvo patrauklus žiūrovams, – neslėpė bokso treneris Dominique’as Nato, komentavęs mūšį dėl IBF čempiono diržo „Canal+” žiūrovams. – Bet pastaroji kova buvo dar nuobodesnė, nes B. Hopkinsas pasistengė savo bokso stilių suderinti su savo amžiumi.

Jis – boksininkas, išsiskiriantis taktiniu išprusimu. Bet jo pergalės tikrai nėra į gera boksui. Jos tik atskleidžia žemą dabartinių kovotojų lygį.”

Nors lažybininkai favoritu vadino T. Cloudą, per dvikovą su gerokai vyresniu varžovu titulą gynęs 31-erių amerikietis buvo naivus ir nuo pat pirmųjų akimirkų susitaikė su besivejančiojo vaidmeniu.

Po pergalės B.Hopkinsas pareiškė, kad tikrai boksuosis, kol sulauks 50 metų.

Nors vėliau Budelis prasitarė, jog pajuokavo norėdamas pasityčioti iš jaunesnių varžovų, atrodo, kad jis iš tiesų dar nepasiruošęs kabinti pirštinių ant vinies.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.